PERJANTAI 02.11.07
1. TERRORIJÄRJESTÖT Gazassa ovat kiihdyttämässä sotaansa Israelia vastaan.
Uutiset kertovat, että Fatahin turvallisuusjoukoissa palvelleet upseerit ovat siirtymässä Army of Islam, al-Qaidaan liittyvän järjestön, palvelukseen. Järjestöä johtaa Muhammad al-Ansari, joka tunnetaan myös nimellä Mumtaz Dughmush. Tämä vaikutusvaltaiseen Dughmsh-heimoon kuuluva mies toimi PA:n estävän turvallisuusjoukkojen palveluksessa. Miestä tuntevat antavat hänestä karmean kuvan: Hän tuskin osaa lukea, hän on sivistymätön, mutta raaka ja vaarallinen.
Army of Islam (Islamin armeija) oli osallisena Alan Johnstonin ja lukuisten muitten panttivankien kaappaamisiin. Se joutui luopumaan Johnstonista Hamasin uhkavaatimuksen vuoksi, mutta saa pitää aseensa ja tukialueensa Gazassa, jos ei näytä aseitaan julkisuudessa. Järjestö syyllistyi useitten kahviloitten ja ravintoloitten pommittamiseen, joitten se katsoi häpäisevän islamia.
ARMY OF ISLAM on luonut kiinteitä suhteita al-Qaidan aktiiveihin Egyptissä ja muissa maissa. Se salakuljettaa kasoittain aseita ja räjähteitä Siinailta Gazaan. Viime viikolla Egyptin poliisi pidätti kaksi sen jäsentä heidän tullessaan ulos salakuljetustunnelista. Kolmas pääsi pakoon.
HAMASIN EDUSTAJA Gazassa vahvistaa, että sen saamien dokumenttien mukaan lukuisat Army of Islamin palveluksessa olevat saivat palkkaa PA:lta, jopa 27 000 USD kuukaudessa.
AL-AKSAN johto Gazassa uhkaa, että se tulee ampumaan sadoittain kranaatteja ja raketteja Israeliin. He uhkaavat, että Israelin rajakyliä ja kaupunkeja Gazan tuntumassa uhkaa joko muutto pois tai kuolema. Se sanoo aloittaneensa syysoperaation nimeltä ”Operation of Autumn”.
Se sanoo, että ”operaatio on kosto ilkeästä Balfour-julistuksesta 90 vuotta sitten, joka toi juutalaiset Palestiinaan ja aiheutti kaiken sekasorron siellä”.
FATAHIN TURVALLISUUSVIRKAILIJAT Ramallahissa tunnustavat, etteivät he tiedä, mitä Gazassa tapahtuu, eivätkä siten voi vahvistaa al-Aksan uhkausta. (JP)
2. IDF:N SOTILAAT ilmoittivat eilen löytäneensä 7 salakuljetustunnelia Siinailta Gazaan 36 tunnin sisällä. Joitakin niistä oli käytetty aivan äskettäin. Tunnelit löydettiin IDF:n operaation aikana Gazan eteläosasta Dahanian kaupungista joukkojen etsiessä raketti- ja kranaattimiehistöjä pyrkiessään lopettamaan rakettien ja kranaattien ampumisen Israeliin. Tunnelien suuaukot olivat vain 1.5 metrin päässä Egyptin rajasta. Sotilaat löysivät myös kolme tienvarsipommia, joita oli tarkoitus asettaa IDF:n sotilaita vastaan. Sekä tunnelit että pommit räjäytettiin. He pidättivät yhden PA:n joukkoihin kuuluvan palestiinalaisen kuulusteluja varten.
HAMAS KEHOTTI kaikkia Israelin vastaisia järjestöjä Gazassa valmistautumaan IDF:n odotettavissa olevaa operaatiota varten Gazan kaistalla. Puolustusministeri Ehud Barak esittää toistuvia uhkauksia, että suuri operaatio alkaa lähiaikoina, mutta ei kerro päivämäärää. (INN, JP)
3. TERRORIJÄRJESTÖT Gazassa ampuivat torstain aikana 12 kranaattia Israelin puolelle. Ne aiheuttivat paikoin tuntuvia aineellisia vaurioita, mutta kukaan ei haavoittunut. Kaikki terrorijärjestöt ilmoittivat olleensa mukana torstain tulituksessa. Ne kohdistettiin Sderotiin, Shar Hanegev, Nir Am ja Gavimin juutalaisyhteisöihin. Terrorijärjestöt uhkaavat jatkaa tulitustaan näitä ”setlementtejä” vastaan. Juutalaisasukkaat kertovat, että he alkoivat jo tottua päivittäisiin Kassam-raketti salvoihin, mutta kranaatti-iskut ovat kokonaan uusi ja vaarallinen uhka.
IDF:N SOTILAITTEN operaatiot Gazassa ulottuvat vain parin kilometrin päähän rajasta. Terroristit ovat oppineet huomioimaan tämän; he ampuvat rakettinsa ja kranaattinsa ja vetäytyvät kiireesti kauemmas rajasta tullakseen taas takaisin.
BARAKIN EI USKOTA aloittavan laajempaa operaatiota Gazassa ennen ulkoministeri Ricen 03.11.07 tapahtuvaa Israelin vierailua, joka on kahdeksas lyhyen ajan kuluessa. Toinen IDF:n toimia sitova rajoite on Annapolis-konferenssi, jonka oletetaan kokoontuvan 26.11.07. (Debkafile)
4. ISRAEL JOUTUU taas kerran kantamaan pahimmat paineet Annapolis-konferenssin onnistumisesta. Israelin tulee tehdä myönnytyksiä PA:lle saadakseen ns. ”maltilliset” arabimaat, Saudi Arabia, Marokko ja Kuwait, tulemaan konferenssiin. Israelin tulee tyhjentää kaikki ns. ”laittomat” parakkikylät, joita on rakennettu ”laillisten” ulkopuolelle tyhjille kukkuloille. Näitä on IDF:n laskelmien mukaan 63. IDF haluaa, että niiden tyhjentäminen ja tuhoaminen suoritetaan yhteisymmärryksessä asukkaitten kanssa ilman pakkotoimia. Tämä on hidasta ja monimutkaista. Gazan 24 ja neljän Samarian juutalaiskylän evakuoiminen oli kuitenkin niin tuskallinen ja kansan yhtenäisyyttä repivä, ettei sitä haluta toistaa. Sen haavoja parannetaan vuosikymmenet.
ANNAPOLIS on kuitenkin Bushin hallituksen ohjelmassa hyvin tärkeällä paikalla, heti Irakin ja Iranin jälkeen. Kysymys on sekä Bushin henkilökohtaisesta että ennen kaikkea ulkoministeri Ricen Lähi Idän politiikan onnistumisesta. Rice on joutunut pahaan ristituleen.
Häntä pidettiin Venäjän asiantuntijana, ja suhteet siihen ovat pahasti sekaisin. Sekaisin on myös sekä Irakia että Irania koskevat asiat. Israel on tässä listassa seuraavana, jonka kättä Rice tulee vääntämään lauantai-iltana ja jatkaa sunnuntaina. On odotettavissa, että Rice vaatii Israelia unohtamaan Olmertin vaatimukset ”tiekartan” pykälistä, jotka edellyttävät ennakoivia toimia PA:lta, ja hyppäämään suoraan Mahmoud Abbasin vaatimiin lopullista tilannetta koskeviin kysymyksiin. Tämä on myös Saudi Arabian vaatimuksena ja edellytyksenä osallistumiseensa.
TOINEN ABBASIN ja arabivaltioitten vaatimus koskee Palestiinan valtion perustamisen aikataulua. Abbas ja PA vaativat selkeää, esim. puolen tai yhden vuoden, aikaa, jonka kuluessa lopulliset kysymykset on ratkaistava ja Palestiinan valtio perustettava. Israel vastustaa ehdottomasti tällaisia aikatauluja, koska jos niitä ei voida toteuttaa, se aiheuttaa vain uusia ristiriitoja ja turhautumista, mikä puolestaan vahvistaa äärijärjestöjen suosiota.
RICE ON VASTUSTANUT tähän saakka sitovia aikatauluja, mutta tällaisessa kriisitilanteessa hän voi nähdä asiat toisessa valossa. (JP)
5. ISRAEL SUOSTUI siihen, että PA asettaa 500 poliisimiestään Nablusiin valvomaan järjestystä. IDF:n taholta vahvistetaan, että 300 poliisia, joita kutsutaan ”Daytonin armeijaksi”, aloittavat partiointinsa Nablusissa, mutta vain päiväsaikaan. IDF sanoo edelleen vastaavansa tämän Länsirannan suurimman palestiinalaiskaupungin turvallisuudesta. Jotkut PA:n virkailijat syyttivät, että IDF on viivyttänyt joittenkin PA:n poliisiyksiköitten saapumista Nablusiin. Poliisien määrästä voi päätellä, että se muistuttaa enemmän kaupungin miehittämistä, ei poliisioperaatiota.
USA:n asettama koordinaattori Keith Dayton, joka on vastuussa PA:n poliisien ja turvallisuus-miesten aseistamisesta ja kouluttamisesta, mikä tapahtuu Jerikossa, ilmoitti eilen ääni ylpeydestä väristen, että Palestiinan valtion perustaminen on alkanut, ja se alkoi Nablusissa.
IDF:N EDUSTAJA kertoo, että järjestelyistä on sovittu Barakin ja PA:n pm. Fayadin välillä. Nähtäväksi jää, miten tämä ”Daytonin armeija” pärjää Nablusissa. Edellinen kokeilu Gazassa päättyi surkeasti, jos asioita katsotaan PA:n ja Daytonin kannalta. Siellä USA:n antamat aseet joutuivat Hamasin käsiin, ja Daytonin kouluttamat turvallisuusmiehet ja poliisit siirtyvät Hamasin ja Islamin armeijan palvelukseen. (JP, INN)
6. UUTISOTSIKOITA
- YLI 150 israelilaista teki torstaina rikosilmoituksen islamilaisia Temppelivuoren järjestystä valvovia wakfin virkailijoita vastaan. Heitä syytetään tahallisesta Temppelivuoren antiikkiesineitten tuhoamisesta, osa niistä toisen Temppelin ajoilta, viimeisten vuorella suoritettujen kaivausten aikana. Luvan kaivauksille antoi, kuten arvellaan, Olmert henkilökohtaisesti Antiqities Authorities tukemana, joka kieltää antiikkiesineitten tuhoamista tapahtuneen. Siitä on kuitenkin valokuvadokumentteja, vaikka poliisit pyrkivät estämään kuvaamisen paikalla. Kuvat otettiin salakameroilla. (JP)
- TEL AVIVIN alueoikeus antoi luvan suorittaa Yitzhak Rabinin murhasta elinkautiseen tuomitun Yigal Amirin pojan ympärileikkauksen, brit mila, vankilassa. Oikeus epäsi Amirin pyynnön osallistua tilaisuuteen hänen kotonaan. (JP)
- KOLME VIIKKOA jatkunut 11. ja 12. tason opettajien lakko alkaa muuttua ilkeäksi. Oppilaitten vanhemmat vastustavat hallituksen aikeita pakottaa opettajat työhön ja uhkaavat pysäyttää koko koululaitoksen työskentelyn. Syyttävä sormi osoittaa yhä enemmän opetusministeri Yuli Tamirin (Labour) suuntaan, jota Labour-puolueen taholla syytetään siitä, ettei hän tue opettajia heidän vaatimuksissaan. Tamir ei ole puolueen johdon suosiossa. Barak halusi syrjäyttää hänet jo aiemmin, mutta siirsi ratkaisua poliittisista syistä, mikä nyt voi olla väistämätön. (JP, Ynet)
- TUTKIMUKSEN MUKAAN 15 % amerikkalaisista, n. 35 miljoonaa, elättelee jatkuvia anti-semiittisiä tuntemuksia. Anti-Defamation Leaquen suorittamassa tiedustelussa kysyttiin 2000 Amerikan kansalaisen mielipidettä. Anti-semitismi on noussut prosentin edellisestä mielipidemittauksesta 2005. Tiedustelu suoritettiin lokakuun 6.-19. päivien välillä. Haastateltuja oli 2000. 31 % uskoo, että juutalaiset ovat enemmän kuuliaisia Israelille kuin USA:lle; 27 % uskoo, että juutalaiset ovat syyllisiä Jeesuksen surmaamiseen; 15 % uskoo, että juutalaisilla on liikaa valtaa USA:ssa; 18 % uskoo, että juutalaisilla on liikaa sananvaltaa talousasioissa.(Ynet)
- ÄÄRIVASEMMISTOLAINEN MachsomWatch yritti estää sotilaita pidättämästä 14-vuotiaan palestiinalaisen, jolta löydettiin kolme putkipommia.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021