MAANANTAI 19.11.07
1. ANNAPOLIS puhuttaa edelleen. Ulkoministeri Rice tunnustaa, että hän arvioi väärin mahdollisuuden poistaa Israelin ja PA:n välisten erimielisyyksien välisen kuilun ja saada mankeloitua yhteisen julkilausuman, joka olisi siistissä pakkauksessa esitetty Annapolis konferenssissa ja vahvistettu kymmenien osanottajamaitten toimesta.
VIIMEISET UUTISET kertovat, että PA:n neuvottelijat ovat vetäneet takaisin nekin kohdat, joissa oli saavutettu yksimielisyys, ja palanneet alkutilanteeseen. Israelin neuvottelijat ovat varautumassa siihen, että Annapolis tilaisuudessa molemmat osapuolet esittävät oman luonnoksensa julkilausumaksi. Niitä ei ole tarkoitus edes yrittää sovitella yhteen konferenssin aikana. Olmertin kanslian taholta kerrotaan, että Annapolis tilaisuus on vain neuvottelujen aloittamistilaisuus, ja varsinaiset keskustelut alkavat siitä. Mitä merkitystä sitten on niillä Olmertin ja Abbasin tapaamisilla ja neuvottelutiimien esityksillä tässä tilanteessa, lienee selviö: Koska palataan lähtötilanteeseen, kaikki neuvoteltavat asiat ovat edelleen täysin auki.
ARABIMAAT kokoontuvat Kairoon lähipäivinä keskustelemaan tilanteesta, minkä jälkeen tiedetään, mitkä arabimaat osallistuvat vai päättävätkö ne jäädä pois konferenssista. (JP)
2. ISRAELIN HALLITUS käsittelee tänään viikkokokouksessaan Olmertin lupaamia myönnytyksiä Abbasille. Niihin kuuluu 500 palestiinalaisvangin vapauttaminen ja ”laittomien” parakkiyhteisöjen hajottaminen Juudeassa ja Samariassa. Lisääkö Olmert pakettiin tiesulkujen ja tarkastuspisteiden poistamista tai muita etuisuuksia jää nähtäväksi. Olmert alkaa olla epätoivoinen, hän pyrkii vielä kerran saamaan eloa halvaantuneeseen Abbasiin.
OLMERT JA ABBAS tapaavat tänään hallituksen istunnon jälkeen. Olmert odottaa, että hänellä on hyviä uutisia ilmoitettavana Abbasille, vaikka hän tulee saamaan vastustusta hallituksessa sekä Kadiman että Shasin ja Israelin Beiteinun ministereitten taholta.
EUROOPAN JOHTAVAT maat ovat innokkaina mukana seuraamassa, mistä päin Israelissa nyt tuulee. Ranskan ulkoministeri Bernard Kouchner sekä hänen englantilainen virkaveljensä David Miliband matkustivat maahan tavaten täällä korkeinta johtoa. Liberian presidentti Ellen Johnson-Sirleaf saapui myös Israeliin saaden Shimon Peresiltä ”täydet kunnianosoitukset”. Hänen vierailunsa varsinainen aihe oli osallistuminen kansainväliseen naisjohtajien konferenssiin, mutta maitten väliset yhteydet ja timanttiteollisuus ovat vahvasti mukana. (JP)
3. ISRAELIN VASEMMISTOPUOLUEET syyttävät oikeistoa siitä, että se sai Annapolis halvaantumisen aikaan. Toinen syyllinen on niiden mukaan puolustusministeri Ehud Barak, joka ei ponnistellut tarpeeksi konferenssin onnistumiseksi. Puhuessaan Labourin keskuskomitean kokouksessa sunnuntaina Ami Ayalon, Ephraim Sneh, Amir Peretz ja Ophir Pines-Paza hyökkäsivät rajusti Barakia vastaan syyttäen häntä siitä, että hän antoi Avigdor Liebermanin sanella konferenssin ehdot. Barak aloitti kokouksen sanoen rukoilevansa, että konferenssi onnistuisi saamaan Israelin ja palestiinalaisten välisen sopimuksen keskeisissä kysymyksissä vuoden kuluessa. Hänen vastustajansa kutsuivat Annapolis konferenssia farssiksi ja yritykseksi herättää kuollut henkiin. Pines Paz sanoi suoraan, että sen tarkoituksena on vain Olmertin yritys selviytyä hengissä rikostutkimusten ja Winograd-raportin jälkeen. (JP)
4. PALESTIINALAISET TERRORIJÄRJESTÖT vastustavat kiivaasti PA:n poliisin yrityksiä takavarikoida niiden aseet ja hajottaa niiden rakentaman infrastruktuurin. Ne myös uhkasivat aloittaa terrori-iskut Israelissa häiritäkseen Annapolis konferenssin valmisteluja. Uhkaukset esitettiin sen jälkeen, kun PA:n sisäministeri, joka johtaa PA:n poliisivoimia, ilmoitti, että PA on päättänyt takavarikoida kaikkien aseellisten yksityisjärjestöjen aseet Länsirannalla tiekartan mukaisesti.
PA:N POLIISI sanoo piirittävänsä Balatan pakolaisleiriä Nablusin lähellä ja suorittavansa runsaita pidätyksiä siellä. Asukkaat kertovat, että poliisi pidättää tavallisia pienrikollisia, mutta ettei se ole saanut käsiinsä johtajia, ja että aseelliset joukkiot liikkuvat edelleen vapaasti leirin alueella.
Eräs liikemies leirissä epäilee, että koko PA:n poliisin operaation tarkoituksena on mielistellä amerikkalaisia, jotka kouluttivat ja aseistivat heidät.
AIN PAKOLAISLEIRIN piirittäminen lähellä Nablusia herätti kiivasta arvostelua siellä toimivien Hamasin, Islamic Jihadin ja PFLP:n ”aseellisen siiven Abu Ali Mustafan Prikaatit” edustajien taholta. PA:n viranomaiset kieltävät, että PFLP:n jäsenten etsiminen leiristä liittyisi sen jäsenten osallistumiseen israelilaisten teloituksiin. Terrorijärjestöjen uhkaukset alkavat suuntautua Abbasin koskemattomuuteen, jonka turvallisuus lepää suurelta osin IDF:n varassa. (JP)
5. ISRAELIN TURVALLISUUSMINISTERI Avi Dichter kertoi eilen median edustajille, mikä on
yleisesti tiedetty Israelissa, että aseitten salakuljetus Siinailta Gazan kaistalle jatkuu ja on jatkunut 30 vuoden ajan Egyptin presidentti Sadatin historiallisen Israelin vierailun jälkeen. Dichter kertasi historiaa muistuttamalla, että Oslon sopimusten myötä ja varsinkin intifadan jälkeen vasemmiston piirissä uskottiin tilanteen muuttuvan ja Egyptin tuntevan etujensa mukaista halua salakuljetuksen lopettamiseen, mutta näin ei tapahtunut. Dichter arvioi, että Egypti katsoo hyväksyvästi Hamasin aseman kasvamiseen Gazassa, koska se samalla heikentää Israelin asemaa. Salakuljetuksen sallimisesta on tullut Egyptin virallinen politiikka, Dichter syyttää. Kysymys ei ole kyvystä estää salakuljetus vaan halusta. Dichter katsoo, että Israelin mahdollisuudet vaikuttaa Egyptin politiikkaan ovat vähäiset ja odottaa, että kvartetti puuttuisi asiaan.
DICHTER SUOSITTELEE, että Israelin tulee kehittää muotoja, joilla Kassam-rakettien ja kranaattien ampumisen hintaa Israelin alueelle nostetaan ja Hamasin voimistuminen estetään, jos ei Egyptin niin sitten Israelin toimesta. Nämä kaksi vaihtoehtoa tulisi toteuttaa välittömästi. Kolmantena mahdollisuutena Dichter mainitsee Hamasin vahingoittamisen ja toiminnan heikentämisen, mikä on kaikkein monimutkaisinta.
6. ISRAELIN TURVALLISUUSJOUKOT ovat jatkuvassa hälytysvalmiudessa ennen Annapolis konferenssia, koska on odotettavissa terrorijärjestöjen pyrkivän häiritsemään sitä. Turvallisuusjoukot ilmoittavat, että niillä on 10 akuuttia turvallisuusvaroitusta, jotka eivät välttämättä liity konferenssiin, mutta yhteys siihen voi olla mukana.
TERRORISTIT ampuivat yön aikana kaksi Kassam-rakettia Israeliin. Aamun kuluessa yksi raketti ammuttiin lähelle Ashkelonin eteläistä lähiötä, mutta se ei aiheuttanut vahinkoa.
IDF PIDÄTTI yön aikana 12 etsittyä terroristia Länsirannalla.
SAPIR OPISTON arabiluennoitsija kieltäytyi jatkamasta opetustaan havaittuaan, että yksi kuulijoista, luutnantti Eyal Cohen, oli tullut luennolle sotilaspuvussa. Luennoitsija ilmoitti, ettei hän opeta poliiseja ja sotilaita, jotka tulevat luennolle virkapuvussa. Cohen tekee asiasta valituksen opiston johdolle, jotta se laatisi ohjesäännöt vastaisten tapausten estämiseksi.
7. UUTISOTSIKOITA
- VALTIONTARKASTA Micha Lindenstrauss julkistaa raporttinsa tänään iltapäivällä. Hän tarkastelee siinä puutteita yleisösuhteissa sodan aikana sekä reserviläisten koulutuksen sekä aseistuksen ja ammusten heikkoutta. Myös Olmertin syytökset henkilökohtaisuuksista raportin laadinnassa hänen rikostutkimuksiaan koskevissa asioissa tullevat esille.
- PÄÄMINISTERI Olmert ilmoitti tapaavansa Hosni Mubarakin Sharm el-Sheikissä tiistaiaamuna kaksi päivää ennen arabiliiton kokousta Kairossa.
- WASHINGTON POST sanoo artikkelissaan, että Annapolis konferenssi on yhtä sekasotkua. Kutsua ei ole lähetetty eikä päivämäärää ilmoitettu. Jos Syyria tulee mukaan, myös Kreikka haluaa sinne. Brasilialla on enemmän arabeja kuin PA:n territorioissa. Japani haluaa enemmän kuin sekkien kirjoittamisoikeuden.
- VASEMMISTOLAINEN Peace Now järjestö levittää Jerusalemissa ilmoituksia, joissa se osoittaa Liebermanin ja Ahmadinejadin yhteistyökumppaneiksi, koska sen mukaan molemmat työskentelevät Annapolis konferenssin epäonnistumiseksi.
- GONDI RICE kertoo al-Quds arabilehden mukaan etukäteen Olmertille ja Abbasille, mitä heidän tulee puhua Annapolis konferenssissa.
- ISRAELIN VANKILOISSA on 9800 palestiinalaisvankia, Heistä 8469 on Juudeasta ja Samariasta, loput Israelista ja arabimaista. 11897 vankia kärsii tuomioitaan rikoksista, 5725 juutalaista, 4524 muslimeja, loput druuseja, kristittyjä ja muita. Palestiinalaisvankien lukumäärän arvioidaan olevan ensi vuonna 10500, rikollisten määrän 14200.
- SYYRIAN PRESIDENTTI Bashar Assad ei ole tyytyväinen siihen, että Golanin asia vain mainitaan Annapolis konferenssissa. Hän haluaa, että sitä käsitellään siellä kuten muitakin asioita. Assad lähetti ulkoministerinsä Muallemin Teheraniin keskustelemaan asiasta Iranin johtajien kanssa.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019