MAANANTAI 05.11.07
1. TUHANNET IHMISET osoittivat mieltään Jerusalemissa myönnytysten antamista palestiinalaisille sekä Jerusalemin jakamista vastaan samaan aikaan, kun Olmert esikuntineen keskusteli USA:n ulkoministeri Ricen ja kvartetin lähettilään Tony Blairin kanssa juuri noista kysymyksistä. Olmert kertoo medialle suu maireassa hymyssä menevänsä Annapolis-konferenssiin täynnä toivoa ja iloa. Hän antaa julkisuuteen ristiriitaisia lausuntoja, joissa toisissa hän lupaa, ettei konferenssissa keskustella keskeisistä kysymyksistä, toisissa taas vakuuttaa, että kyllä niistä keskustellaan. Toisaalta hän vakuuttaa, että se on vain keskustelujen alku.
JERUSALEMIN MIELENOSOITUKSESSA eilen oli mukana Knessetin jäseniä sekä Yeshan (Juudean, Samarian ja Gazan asukasneuvoston) johtoa, jotka puhuivat tilaisuudessa.
Mielenosoitus alkoi USA:n konsulaatin edustalta ja siirtyi sieltä King David hotellin eteen, jossa Rice, Blair ja Olmert keskustelivat Annapolis-konferenssin asialistasta. Mielenosoittajien kantamissa plakaateissa luki: ”Olmert, Israel ei ole yksityinen maatilasi”; ”Olmert-Abu hämäyssopimus tulee räjähtämään vasten kasvojamme”; ”Olmert, Barak ja Livni pettävät koko kansaa ja johtavat meidät Annapolis-ansaan jättäen tosiasiat huomioimatta.”
KANSANEDUSTAJA Yuval Steinitz (Likud) totesi puheessaan, että Jerusalemin jakaminen tuo veriset mellakat vanhaan kaupunkiin Rauhan kaupungissa.
KANSANEDUSTAJA Uri Ariel (NU/NRP): ”Kerromme tämän Olmertille: Lopeta Israelin maan myyminen; älä jaa Jerusalemia; älä edes kuvittele hävittäväsi Israelin kaupunkeja, Israelin maa kuuluu meille, Israelin kansalle. Sinulla ei ole mitään mandaattia siihen.”
RICE, OLMERT JA BLAIR osallistuivat King David hotellissa pidettyyn Saban-konferenssiin, jossa he pyrkivät muotoilemaan periaatejulistusta Annapolis-konferenssia varten. Tarkoituksena on sovittaa Abbasin vaatimus Israelin vetäytymisestä 1967 tulitaukolinjoille, joista käytetään nimitystä Auschwitz-rajat, koska maan puolustaminen niistä on mahdotonta.
PA:N PÄÄMINISTERI Salaam Fayad esitti vaatimuksen, että Israelin tulee vapauttaa 2000 palestiinalaista Israelin vankiloista ennen Annapolis-konferenssia. Olmert on tiettävästi harkitsemassa, miten tämä vaatimus toteutettaisiin. Olmert lähtee ajatuksesta, että koska Annapolis ei tule vastaamaan PA:n vaatimuksiin, Israelin tulee osoittaa jollain tavoin, että konferenssista oli hyötyä PA:lle. Palestiinalaiset pelkäävät, että jos Abbas tulee Annapoliksesta tyhjin käsin, se on viimeinen naula hänen arkkuunsa. Siksi Israelin tulee tukea häntä, sanoo Olmert. Rice ilmoitti jo ennen tuloaan Israeliin, että USA on alentanut odotuksiaan konferenssin suhteen, eli sieltä ei ole odotettavissa mitään konkreettisia tuloksia.
2. KVARTETIN LÄHETTILÄS Tony Blair oli mielestään keksinyt oivan tavan päästä etenemään noille Auschwitz-rajoille. Hän oli inventoinut uuden nimen, jonka puitteissa tuota kyltymätöntä käenpoikasta, Palestiinan Auktoriteettia, voidaan syöttää paitsi kansainvälisin miljardein myös Israelin toimesta. Eikä käenpoika tyydy vain makupaloihin, ensimmäisestä elinhetkestään lähtien se pyrkii tyrkkimään muut poikaset pois pesästä.
Tässä Blairin huikea esitys:
”Israelin tulee tehdä psykologinen siirtymä välinpitämättömyydestä ja epäilyksistä projektin onnistumisen suhteen palestiinalaisten kanssa aktiiviseen päättäväisyyteen saada se toteutumaan oikeilla ehdoilla”.
BLAIR SANOI uskovansa, että ”Israelin valtio, joka toukokuussa täyttää 60 vuotta, tulee jatkamaan toiset 60 vuotta, mutta pitkän tähtäyksen turvallisuuden takaamiseksi se tarvitsee elinkelpoisen Palestiinan valtion”. Tässä se vanha formula Israelin tuhoamisesta on väännetty uuteen muottiin, mutta sen lähempi tarkastelu paljastaa, ettei tälläkään hallitsijalla ole vaatteita.
BLAIR TEORETISOI, että on luovuttava vanhasta epäuskoisesta ajattelukuviosta, ja omaksuttava uusi: Hyvä on, yritetään tätä ja tehdään kaikkemme sen onnistumiseksi. Hän lisäsi, että hän uskoo Olmertin olevan oikea mies tuon toteuttamiseksi. Hän katsoo, että kaikki pyörii Israelin turvallisuuden ympärillä, josta Israelin ei tule rivetä tuumaakaan. Hän jätti sanomasta, luottaako hän PA:n kykyyn vastata Israelin vaatimuksiin turvallisuudestaan. Hän lisää vielä, että Israelin tulee kokeilla; antaa PA:n osoittaa kykynsä, koska ”muutakaan mahdollisuutta ei ole”. Blair sanoo ymmärtävänsä, että palestiinalaisilla on pitkä Arafatin ajan lieka, joka sitoo sen vapautta.
Blair tunnusti, että Euroopan valtioitten suurin virhe on niiden puolittain anteeksipyytelevä asennoituminen islamin fundamentalismin terrorin edessä. Siksi Israelin ei tule tehdä kompromisseja turvallisuutensa suhteen, kuten ei tulisi Euroopan valtioittenkaan, hän neuvoo.
YHTEENVETONA Blairin loistavasta keksinnöstä voi sanoa, että se on entinen vanha vaatimus Israelille tehdä aina vain lisää myönnytyksiä, uusia kokeiluja, uusia alueluovutuksia ja periaatteistaan luopumista; tämä kaikki Israelin kansan turvallisuuden kustannuksella. Viittaan Einsteinin toteamukseen: ”Pahinta laatua mielenvikaisuutta on se, että yrittää yhä uudelleen epäonnistunutta kokeilua kuvitellen, että jospa se tällä kertaa onnistuisi”.
3. KUIN VAHVISTUKSENA edellä esitetylle Sderotissa koettiin kouraantuntuvasti, mihin toistuvat myönnytykset ja ”toisen tarpeitten huomioiminen ennen omia” johtavat.
ISRAEL ESITTI julkisesti, että se vastaa terroristien jatkuvaan kranaatti- ja raketti-iskuihin Gazasta Israelin asutuskeskuksiin keskeyttämällä ajoittain Gazan alueen toimituksia. Israel toimittaa Gazaan 60 % sen tarvitsemasta sähköstä sekä kuljettaa sinne kaasua ja öljyä välttämättömyystarvikkeiden lisäksi. Tästä ilmoituksesta nousi suuri kansainvälinen kohu: ”Eihän mikään sivistysvaltio voi sillä tavalla menetellä. Ajattele nyt, miten tavallinen kansa siellä kärsii.”
TERRORISTIT ampuivat eilen sunnuntaina kuusi Kassam-rakettia Gazasta Israeliin. Yksi raketti osui Sderotin kaupungin voimaverkkoon katkaisten kaiken sähkönjakelun kaupungissa. Toinen raketti osui yksityistaloon saaden useita ihmisiä shokkiin. Ei ole noussut mitään kansainvälistä huutoa siitä, miten Sderotín asukkaat kärsivät. Juutalaisten kärsimys otetaan maailmalla asiaan kuuluvana, näin on aina ollut ja näin olkoon edelleenkin.
TÄMÄ AJATUSKUVIO ei ole vain ulkomaalla yleinen, vaan se kukkii myös Israelissa. Israelin oikeuskansleri Menachem Mazuz antoi ohjeet puolustusministeri Ehud Barakille, ettei Israel voi katkaista sähkönjakelua Gazassa. Hänen mukaansa se voidaan tehdä Sderotissa mutta ei Khan Younisissa, jonka läheisyydestä valtaosa raketeista ammutaan Israeliin. Sähköjen katkos Sderotissa pysäytti myös Red Dawn-hälytysjärjestelmän, joka varoittaa lähestyvästä raketista.
IAF iski rakettimiehistöihin Gazan pohjoisosassa surmaten heistä viisi. Palestiinalaiset ilmoittavat, että kolme heistä oli siviilejä ensimmäisessä iskussa, toisessa iskussa kuoli kaksi Jihadin jäsentä. Ensimmäinen isku kohdistettiin ryhmään, joka oli ampunut kolme rakettia. Toinen isku kohdistettiin ryhmään, joka oli ampunut raketin ja valmistautui ampumaan lisää.
4. UUTISOTSIKOITA
- YIGAL AMIRIN poika ympärileikattiin vankilan pihalle pystytetyssä teltassa. Viranomaiset sallivat vain 15 ihmistä paikalle. Pojan nimeksi annettiin Yinon Eliyah Shalom. Pojan brit mila-toimitusta vastustettiin kiivaasti vasemmiston taholta. Rabinista on tullut tuon kansanosan marttyyri ja pyhimys, ja viha hänen murhastaan tuomittua Amiria kohtaan on sammumaton.
- UUTISLÄHTEET kertovat toiveikkaina, että sisäiset ristiriidat Hamasin johdossa ovat hajottamassa puoluetta. Tarkkailijat huomioivat, että Mahmoud Zahar puuttui äskeisestä julkisesta tilaisuudesta. Hän ja Haniyeh eivät sovi samaan tilaisuuteen.
- DFLP:N JOHTAJA Nayer Hawatmeh kertoi eilen Damaskoksessa, jossa hän pitää päämajaansa Syyrian johdon väittäessä, ettei Syyriassa ole sen toimistoa, että hän yrittää välittää Hamasin ja Fatahin välien uudistamiseksi. Myös toinen Damaskoksessa päämajaansa pitävä terrorijärjestö PFLP ilmoittaa työskentelevänsä samalla asialla. Hawatmeh esitti suunnitelmansa Hamasin ja Fatahin johdolle jonkin aikaa sitten ja odottaa vastausta. Heinäkuussa Hawatmeh halusi osallistua PLO:n keskuskomitean kokoukseen Ramallahissa, mutta hän ei voinut hyväksyä Israelin asettamia rajoitteita ja peruutti osanottonsa. Abbas kuvitteli Hawatmehin mukana olon vahvistavan hänen omaa asemaansa.
- ISRAEL SALLII viemärilaitoksen rakennustöiden nopeuttamisen Gazan alueen pohjoisosassa Beit Hanoun alueella ennen talven tuloa tulvien pelossa. Projektia tukevat Maailmanpankki, USA, Ranska, Belgia ja Ruotsi. Projektin kustannusarvio on 60 miljoonaa USD ja se auttaa Beit Lahiyan viemäröintiongelmien ratkaisemista.
- 10 maan asiantuntijat tapaavat Jerusalemissa tällä viikolla keskustellen Kuolleenmeren kirjakääröjen digitalisoimisesta. Neljän päivän konferenssin aikana tutkitaan, mikä olisi paras tapa ja tekniikka digitalisoida kirjoitukset julkistamista, tutkimusta ja konservoimista varten. Monet dokumentit on valokuvattu vain kerran. Ensimmäiset kääröt löydettiin marraskuussa 1947 Juudean erämaasta, jossa ne olivat olleet kätkettyinä pari tuhatta vuotta.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021