TORSTAI 18.10.07
1. USA:N PRESIDENTTI George Bush varoitti eilen vastatessaan toimittajien kysymyksiin, että maailmaa uhkaa kolmas maailmansota, jos Iran saavuttaa tietotaidon rakentaa ydinpommeja. ”Iranin johtaja on ilmoittanut, että hän haluaa tuhota Israelin”, Bush kertoi Valkoisen talon lehdistökonferenssissa. Bush vastasi kysymykseen, miten vakavasti Iran pyrkii rakentamaan ydinpommia lähtien Venäjän presidentti Putinin vakuutuksesta, ettei hänellä ole todisteita siitä, että Iran rakentaa ydinasetta. Bush kertoi, että hän vaatii selvitystä Putinilta, mutta uskoo, että Venäjä on edelleen lännen kanssa samassa leirissä, joka pyrkii asettamaan tarvittavan raskaat sanktiot Iranille sen ydinasesuunnitelmien estämiseksi.
LEHDISTÖKONFERENSSIN AIKANA Bush syytti arabivaltioita, etteivät ne tee tarpeeksi Palestiinan valtion perustamiseksi. Hän lisäsi, että loppuvuodeksi suunnitellun konferenssin tarkoituksena on saada arabimaat rohkaisemaan osapuolia Palestiinan valtion perustamiseksi.
Bush kiersi kysymyksiä, joissa pyydettiin yksityiskohtia, mutta totesi, että on oltava selkeä kuva siitä, millainen Palestiinan valtiosta tulee.
BUSH EI halunnut ottaa kantaa Israelin ilmaiskuun Syyrian oletettua ydinlaitosta vastaan.
2. ISRAELIN PÄÄMINISTERI Ehud Olmert huolestui siinä määrin Putinin lausunnoista Iranin matkansa aikana, että hän teki pikaisen päätöksen ja lensi tänä aamuna Moskovaan ottamaan selvää, mitä presidentti Putin todella tarkoitti.
PUTIN VAROITTI ulkovaltoja hyökkäämästä Iraniin ja sai Kaspianmeren maiden huippu-kokouksessa läpi esityksen, jonka mukaan maat kieltävät maittensa käyttämistä hyökkäyksessä jotain kokouksen osanottajamaata vastaan.
Pääministeri kanslian mukaan Olmertilla on mukanaan pieni neuvonantajajoukko ilman lehtimiehiä. Hän tapaa Putinin iltapäivällä ja palaa Israeliin saman päivän iltana.
ISRAELIN ULKOMINISTERIÖ on huolestunut, että Venäjän politiikassa Iranin suhteen on tapahtunut muutos, mistä Olmert haluaa saada tietoja.
SYYRIAN YK:N lähettilään lipsahdus on saanut aikaan diplomaattisia selvittelyjä. Syyrian lähettiläs sanoi tiistaina puheessaan, jonka oikeaa käännöstä arabiasta vielä selvitetään: ”Yhteisö, joka on neljänneksi suurin massatuhoaseitten viejä maailmassa, yhteisö, joka rikkoo toisen maan ilmatilaa, ja joka hyökkää ydinlaitoksia vastaan, mukaan lukien hyökkäys heinäkuun 6. päivänä tänä vuonna ydinlaitosta vastaan maassani – sillä yhteisöllä ei ole oikeutta valehdella, mitä se tekee toistuvasti.” (Lausunnossa oli virhe, hyökkäys tapahtui syyskuun 6. päivänä) Syyrian ulkoministeriö joka tapauksessa kielsi, että sen lähettiläs oli myöntänyt Syyrian rakentavan ydinlaitosta.
3. ISRAELIN RAKENTAMASTA turva-aidasta Israelin ja PA:n alueitten välille Juudeassa ja Samariassa on rakennettu 450 km, kokonaispituuden ollessa 790 km. Tämän vuoden loppuun mennessä aitaa rakennetaan lisää 50 km. Ensi vuoden budjetissa on 500 miljoonan NIS aukko. Puolustusministeriö esitti 1.8 miljoonaa, budjettiin saatiin 1.3 miljoonaa NIS. Isommalla määrällä aitaa rakennettaisiin ensi vuonna 200 km, pienemmällä summalla 144 km. Yksi kilometri aitaa maksaa 9 miljoonaa NIS.
AIDAN RAKENTAMINEN on pahasti myöhässä ja kustannukset ovat lisääntynet huomattavasti ennakkoarvioista. Lopullisesti aita ei valmistune ennen vuoden 2010 loppua.
PALESTIINALAISTEN vaatimuksena rauhansopimuksessa on turva-aidan rakentamisen lopettaminen ja jo rakennetun osan purkaminen.
4. KERSANTTI Ben Kubani sai surmansa lähellä Khan Younisia IDF:n operaation aikana Gazan eteläosassa. IDF:n sotilaat tunkeutuivat kilometrin verran Gazan alueelle keskiviikkona pyrkiessään tuhoamaan terroristien infrastruktuuria. Joukot olivat pääasiassa 51. pataljoonan sotilaita, joilla oli tukenaan panssarivaunuja ja insinööriosaston joukkoja. He joutuivat useaan otteeseen tulituksen kohteiksi. Hamasin joukot käyttivät rakettikranaatteja, panssarintorjunta-ohjuksia ja kiväärejä. Kubani sai surmansa tulitaistelun aikana. Hän oli ainoa IDF:n sotilaitten kärsimistä tappioista.
OPERAATION TARKOITUKSENA oli IDF:n ilmoituksen mukaan työntää terroristeja ja heidän asemiaan kauemmas Israelin asutuskeskuksista. Operaatioita tullaan jatkamaan.
Operaation aikana ainakin yksi Hamasin pyssymies sai surmansa ja useita muita haavoittui. Hamasin edustaja myönsi yhden miehen kuolleen ja kolmen haavoittuneen.
Myöhemmin eilen iltapäivällä IAF:n helikopteri ampui ohjuksen ryhmään miehiä IDF:n asemien lähellä haavoittaen neljää ihmistä. IDF:n ilmoituksen mukaan n. 200 pyssymiestä on surmattu Gazan alueella tämän kaltaisissa operaatioissa vuoden alusta lähtien. IDF:n joukot keräävät operaatioitten aikana tiedustelutietoja, joita voidaan tarvita laajemmassa operaatiossa Gazan alueelle, jollaista puolustusministeri Ehud Barak on vihjaillut.
5. PA:N VIRKAILIJAT kertovat medialle, että USA:n ulkoministeri Ricen sukkuladiplomatia on epäonnistunut. He eivät enää elättele toiveita Bushin suunnitteleman rauhankonferenssin onnistumisesta. Mahmoud Abbas sanoi suoraan tavatessaan Ricen, ettei hän tule konferenssiin millä hinnalla hyvänsä. Hän pitää kiinni vaatimuksistaan, joihin Israelin tulee myöntyä.
PALESTIINALAISET VAATIVAT selkeää esitystä, joka velvoittaisi Israelin suuriin myönnytyksiin, mutta joka ei velvoittaisi palestiinalaisia mihinkään. He vääntävät nyt sekä Ricen että Israelin kättä. He ovat täysin tietoisia, että Olmertin hallitus seisoo savijaloilla, ja pyrkivät käyttämään tilannetta hyväkseen. He tiedostavat, miten tärkeä kokouksen onnistuminen on Bushille.
ULKOMINISTERI Rice on pyrkinyt alentamaan kokouksen odotuksia selittäen, että kokouksen keskeisenä tarkoituksena on saada arabimaat hyväksymään Israelin valtio.
PALESTIINALAISET puolestaan eivät ole missään vaiheessa tunnustaneet Israelin valtiota juutalaiseksi valtioksi, kuten Caroline B Glick selvästi osoittaa JP:n artikkelissaan. Hän kuvaa ns. rauhanprosessia itsepetokseksi, joka on jatkunut Oslon sopimuksista alkaen viitaten Olmertin sanoihin lokakuun 7. päivän hallituksen kokouksessa: ”Ensimmäisen kerran meillä on palestiinalainen johto, joka tunnustaa Israelin juutalaisena valtiona.” Glick muistuttaa, ettei Abbas eikä Fayad ole missään vaiheessa luopunut vaatimasta paluuoikeutta, joka toisi Israeliin 4.4 miljoonaa palestiinalaispakolaista ja heidän jälkeläistään ja tehokkaasti lopettaisi illuusion juutalaisesta valtiosta. Kumpikaan ei ole tunnustanut juutalaisten historiallista oikeutta maahan, Glick tähdentää. Tämä tuli esille 2003 Aqaban huippukokouksen aikana ja 2000 Camp Davidissa, joissa palestiinalaiset Abbasin suulla ehdottomasti tuomitsivat sopimusluonnosten sanamuodon Israelista juutalaisena valtiona. Ei Jordania eikä Egypti ole tunnustanut Israelia juutalaisten valtioksi, eikä Saudi Arabia, jota väen väkisin halutaan mukaan, tunnusta Israelia ollenkaan, Glick muistuttaa. Myöskään Temppelivuorta palestiinalaiset johtajat eivät ole missään vaiheessa tunnustaneet tärkeäksi juutalaisille eivätkä halua luopua vaatimuksistaan sen ja Jerusalemin itäisten kaupunginosien täydestä hallinnasta.
6. EVANKELISET KRISTITYT USA:ssa kokoontuivat sunnuntai-iltana ”Kulmakivi” kirkkoon
San Antoniossa, Texasissa vuosittaiseen ”Yö Israelin kunnioittamiseksi” tilaisuuteen.
Jpostin ja Saul Elbeinin kirjoittaman artikkelin mukaan arviolta 6000 ihmistä, suurin osa heistä evankelisia, ahtautui kirkkoon, jossa he pastori John Hageen johdolla kuulivat puheita, seurasivat videoesityksiä, lauloivat ylistyslauluja, tanssivat ja lauloivat Hatikvan ja muita Israelille ominaisia psalmeihin perustuvia lauluja. John Hagee on johtanut näitä iltoja Israelin kunnioittamiseksi (Night to honour Israel) siitä lähtien kun hän IAF:n tuhottua Osirakin ydinvoimalatyömaan 1981 Irakissa
tunsi sydämessään, miten tärkeää on auttaa Israelia sen itsepuolustuksessa.
HAGEE MYÖNSI voimallisessa puheessaan olevansa huolestunut loppuvuodeksi suunnitellusta ns. rauhankokouksesta. ”Amerikan ei tule koskaan painostaa Israelia jakamaan Jerusalemia. Jerusalemin antaminen palestiinalaisille on samaa kuin sen antaminen Talibanille”, hän julisti.
JOHN HAGEEN järjestö (John Hagee Ministries) lahjoitti Israelin valtiolle yli 8.5 miljoonaa USD.
Hänen TV-yhtiönsä ohjelmaa seuraa 99 miljoonaa kotia USA:ssa viikoittain.
ISRAELIN USA:N lähettiläs Daniel Ayalon tunnusti ottaessaan vastaan suurta shekkiä, että ”israelilaiset rakastavat pastori John Hageeta, koska hän on Jumalan mies”.
Se on suuri tunnustus kristitylle pastorille juutalaiselta mieheltä.

(Internetyhteytemme on ollut poikki tiistai-illasta lähtien. Yhtiö lupaa korjausta asiaan tämän illan kuluessa. Vika johtunee sähkövirran heikosta jännitteestä laajalla alueella.)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019