TORSTAI 11.10.07
1. IAF:N KONEITTEN ilmaisku Syyriaan 6.09.07 aiheutti melkoisia jälkimaininkeja USA:n hallituksessa. Ulkoministeri Rice oli iskua vastaan ja on ilmeisen tuohtunut siitä, että Israel meni Syyriaan yksin vastoin hänen tahtoaan. Rice asettaa kyseenalaisiksi Israelin keräämät tiedustelu-tiedot ja hänen lausunnoistaan ilmenee, että hän pelkää ajamansa sovittelupolitiikan kärsivän iskun seurauksena. Varapresidentti Dick Cheney hyväksyy Israelin tekemän ilmaiskun.
IAF:N ILMAISKUN jälkiseurauksena on myös ilmennyt, että tuntematon lähde on pahasti häirinnyt Yes-tv kanavan lähetyksiä aiheuttaen yhtiölle suuria menetyksiä peruttujen mainossopimusten muodossa. IDF ilmoittaa tunnistaneensa, että häiriön aiheutti Libanonin rannikon ulkopuolella partioiva UNIFIL:N tanskalainen sota-alus.
2. ULKOMINISTERI Gondoleezza Rice saapunee Israeliin ensi viikolla vierailtuaan ensin joissain arabimaissa. USA:n ulkoministeriö ilmoittaa, ettei Bushin suunnittelemalla rauhan-konferenssilla ole varaa epäonnistua. Tämä tarkoittanee sitä, että Rice tulee painostamaan ankarasti Israelia myönnytyksiin, joita se ei halua tehdä, saadakseen haluttomat arabimaat tulemaan mukaan. USA ei ole vielä varmistanut konferenssin ajankohtaa, vaikka 26. päivä on ollut näkyvästi esillä, eikä myöskään sitä, keille kutsuja on tarkoitus lähettää.
RICE on tiettävästi hylännyt ”tiekartan” niiltä osin, kuin se sotii tämän hetken tosiasioita vastaan. Hän lähtee siitä, että ”tiekartassa” PA:lle asetetut vaatimukset hylätään ja hypätään suoraan lopullisen tilanteen asioihin. Olmert halusi ”tiekartan” liitteeksi konferenssin julkilausumaan.
3. PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas ilmoitti eilen PA:n vaativan kaikkia maa-alueita, jotka Israel vapautti Egyptin ja Jordanian miehityksestä 1967 sodassa ja vahvisti alueitten vapauttamisen 1973 sodassa. Jordania luopui oikeuksistaan Länsirantaan 1988.
TV-HAASTATTELUSSA Abbas ilmoitti, että PA vaatii Gazan ja Länsirannan alueet viimeistä neliösenttiä myöten, myös 1949 tulitaukolinjalla olevat ns. ei-kenenkään maa-alueet.
Abbasin vaatimat maa-alueet ovat pinta-alaltaan PA:n laskelmien mukaan 6 205 neliökilometriä. Hän vakuutti, että heidän vaatimuksenaan on saada maa-alueet sellaisina kuin ne ovat, ilman maanvaihtoja, myös Jerusalemia ympäröivät. Jerusalemin kysymys on kitkuinen, sillä Israel on rakentanut useita lähiöitä Jerusalemin ympärille alueille, jotka olivat Jordanian miehittämiä 1967 sotaan saakka. PA:n pääneuvottelija Ahmed Qurei on valmis neuvottelemaan maanvaihdosta.
VIIMEISIN kysymys on Jerusalemin itäpuolella ns. E-1 alue, jonka rakentamisen Israel haluaa aloittaa. Tämä alue yhdistää Jerusalemin ja Maale Adumimin toisiinsa. Israel haluaa aloittaa uuden tien rakentamisen alueen viereen, jolla helpotetaan palestiinalaisten liikkumista lähiöstä toiseen. Sekä PA että USA vastustavat tien ja E-1 alueen rakentamista. Palestiinalaiset katsovat, että uusi tie hajottaa entisestään PA:lle luovutettaviksi tarkoitettuja kaupunginosia toisistaan.
RICE VOI OTTAA kantaa myös tähän visaiseen kysymykseen, ja tuskin Israelin eduksi.
4. ISRAEL BEITEINU käsitteli eilen puheenjohtajansa Avigdor Liebermanin tekemää esitystä, että puolue olisi valmis luovuttamaan Jerusalemin arabiosat PA:lle. Puolueen keskuskomitea antoi julkilausuman, jonka mukaan ”se haluaa pitää Jerusalemin Israelin jakamattomana pääkaupunkina”. Se esitti samalla, että tämä on yksi puolueen keskeisistä vaatimuksista Olmertin hallitukselle Annapoliksen rauhankokousta varten. Julkilausumassa tähdennetään, että Jerusalem tulee säilyttää Israelin täydessä hallinnassa, mukaan lukien Vanhakaupunki ja Temppelivuori. Puolueen edustaja selitti, että julkilausumaa voidaan tulkita väljästi, jos on tarpeen suorittaa maanvaihtoja PA:n kanssa. Julkilausumassa hylätään Haim Ramonin esitys rajoitetun määrän palestiinalaispakolaisten paluuoikeudelle Israeliin humanitäärisistä syistä, sekä maa-alueen luovuttaminen PA:n valvontaan Gazan ja Länsirannan välistä tieyhteyttä varten, mikä tehokkaasti jakaisin Israelin kahteen osaan.
LIEBERMAN kertoi medialle, että puolue pysyy hallituksessa, ellei Olmert ylitä näitä puolueen asettamia rajoja (red lines). Hän lisäsi, että jos puolue eroaa hallituksesta, se kaatuu, koska Shas-puolue tulisi seuraamaan sitä. Olmertin kerrotaan lähettäneen rauhoittavan viestin Shasin hengelliselle johtajalle Ovadia Yosefille, jossa hän vähätteli konferenssin merkitystä ja sanoutui irti Haim Ramonin suunnitelmasta.
MONET KADIMA-PUOLUEEN jäsenet ovat yhdessä Shasin ja eläkeläisten Gil-puolueen kanssa esittäneet Olmertille konferenssin ajankohdan siirtämistä.
NATIONAL UNIONIN (NU/NRP) kansanedustajaryhmän puheenjohtaja Uri Ariel kierrättää Knessetissä listaa keräten vaadittavan 40 edustajan allekirjoituksia vaatimukselle ylimääräisen istunnon järjestämiseksi, jossa keskusteltaisiin Olmertin kanssa tämän rauhankonferenssissa esiteltävistä suunnitelmista. Kansanedustajat perustelevat vaatimuksiaan selittäen, ettei konferenssin siirtämisellä menetetä mitään ja toisaalta USA painostaa Israelia liikaa PA:n kanssa myönnytyksiin, jotka ovat maalle vaarallisia ilman takeita siitä, että PA pystyy suoriutumaan sille asetettavista velvoitteistaan. Abbas on lisäksi ilmoittanut, ettei hän asetu ehdokkaaksi seuraavissa vaaleissa. Hänen seuraajansa tuskin hyväksyisi Abbasin allekirjoittamia sopimuksia, mutta länsimaisesti orientoitunut Israel olisi pakotettu noudattamaan niitä.
5. IDF JATKAA epäiltyjen ja etsittyjen terroristien jahtia Juudean ja Samarian alueilla. Edellisen päivän aikana se pidätti toistakymmentä, viime yön aikana 10 terroristia. Nablusissa IDF:n sotilaat joutuivat tulitaisteluun terroristien kanssa, mutta pidättivät heistä 7. Muut kolme pidätettiin Ramallahissa, Betlehemissä ja Hebronissa. Sotilaat eivät kärsineet tappioita.
EDELLISENÄ päivänä sotilaat ampuivat heitä tulittaneen al-Aksan jäsenen Jeninissä. Sotilaat menivät Jeninin vanhaan kaupunkiin PA:n poliiseiksi naamioituneina aseita myöten, heillä oli Kalashnikov-kiväärit ja toivottivat hyvää päivää ohikulkeville arabiaksi. Sotilaat menivät asemiin talojen katoille, joista he pystyivät tunnistamaan useita etsimiään terroristeja. Syntyneen tulitaistelun aikana sotilaat surmasivat Amar el-Anabusin ja haavoittivat Sufian Kandeelia, joka oli allekirjoittanut armahdussopimuksen, jossa hän lupasi olla vahingoittamatta israelilaisia, mutta ei halunnut pysytellä PA:n poliisin suojissa eikä luovuttaa asettaan. Miehet ovat al-Aksan jäseniä.
SOTILAAT PIDÄTTIVÄT keskiviikkona kaksi terroristia Gazassa, jotka tunnustivat vuoden ajan suunnitelleensa hyökkäystä IDF:n tukikohtaan Eretz-rajanylityspaikalla varjostaen sotilaitten liikkeitä. He haavoittivat hyökkäyksessään kahta IDF:n sotilasta.
6. UUTISOTSIKOITA
- JUUTALAISUUTEN KÄÄNTYNYT muslimi Hussam Sawafta tuomittiin Haifan oikeudessa siitä, että hän oli hankkinut pommintekoaineita veljelleen Islamic Jihadin jäsenelle, yhteydenotosta vieraan vallan edustajaan ja muista rikkeistä.
- SDEROTIN KOULUT vapautettiin opettajalakosta, joka keskeytti koulutyöskentelyn kaikkialla maassa.
- WINOGRAD-KOMITEA ilmoittaa, että se päättää ensi viikolla, lähettääkö se varoituskirjeitä henkilöille, joita esitetään syyllisiksi Libanonin sodan aikana.
- ISRAEL MYÖNTÄÄ pysyvän asumisoikeuden 5000:lle palestiinalaiselle, jotka ovat asuneet laittomasti Länsirannalla vierailuviisumin umpeuduttua. Tämä myönnettiin heille juuri ennen ramadanin loppuateriaa Id al-Fitr. Yli 20 000 palestiinalaisen arvellaan asuvan laittomasti Länsirannalla päästyään sinne turisteina. Monella heistä on pysyvän asumisoikeuden omaavia sukulaisia Länsirannalla.
- MUSLIMIVELJESKUNTA esitteli suunnitelmansa Egyptin muuttamisesta ääri-islamilaiseksi tasavallaksi Iranin esimerkin mukaan. Puolueohjelmassa kielletään naisia ja kristittyjä pääsemästä presidentin virkaan ja vaaditaan muslimioppineitten muodostamaa neuvostoa valvomaan hallituksen toimia. Suunnitelma aiheuttaa lisää ongelmia maassa, jossa toivottiin voitavan löytää kompromissi kansan-suosiotaan kasvattavan muslimiveljeskunnan kanssa. Presidentti Hosni Mubarakin terveys on aiheuttanut spekulaatioita hänen seuraajastaan, ja mahdollisesta sisällissodasta Mubarakin tiukan otteen hellittäessä.
- IRANIN AIEMPI ydinneuvottelija Hasan Rowhani syyttää presidentti Mahmoud Ahmadinejadia, että tämän politiikka saa aikaan vihamiehiä maalle. Rowhanin tilalle valittiin uusi ydinneuvottelija Ahmadinejadin saatua vallan, mutta hän on edelleen merkittävä poliitikko maassa. Hän on jäsenenä Iranin korkeimmassa turvallisuusneuvostossa ja kahdessa uskonnollisessa neuvostossa. Hän syyttää maan nykyistä ulkopolitiikkaa, että se kasvattaa maalle uusia vihollisia, sekä sen talouspolitiikkaa, joka runsaasta öljyntuotannosta huolimatta ei saa maan taloutta kukoistamaan. Hänen puhettaan oli kuuntelemassa useita puolueen jäseniä.
- VENÄJÄN PRESIDENTTI Vladimir Putin kertoi tavatessaan Ranskan presidentti Nicholas Sarcozyn, ettei hänellä ole todisteita, jotka vahvistaisivat Iranin rakentavan ydinpommia. Putin tapasi Euroopan Juutalaiskongressin jäseniä keskiviikkona Moskovassa, jonka yhteydessä hän vakuutti Venäjän ja Israelin olevan täydellisiä kumppaneita Iranin uhan edessä. Hän lupasi ottaa asian esille Kaspianmeren maitten huippukokouksessa lokakuun 16. päivänä Teheranissa. Putin on huolestunut Iranin yhteyksistä terrorijärjestöihin.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019