SUNNUNTAI 21.10.07

1. ABC NEWS kertoi raportissaan viikonvaihteen aikana, että Israelilla oli salainen agentti Syyrian epäillyssä rakenteilla olevassa ydinlaitoksessa, jonka IAF:n koneet tuhosivat syyskuun 6. päivänä. Artikkelin mukaan agentti otti valokuvia laitoksesta, jotka hän toimitti Israelille. Kuvien mukaan rakenteilla oli laaja sylinterinmuotoinen rakennelma, kuorma-autoja ja pumppuasema, jotka kaikki viittaavat ydinlaitoksessa vaadittaviin osiin.

ABC:N ARTIKKELIN mukaan se sai tietonsa nimeämättömältä korkealta taholta USA:ssa, joka kertoi, että asialla oli joko Mossadin salainen agentti tai työmaan rakentajista jotkut olivat välittäneet tiedot Israelille. USA:laisen tahon mukaan rakennuskohde muistuttaa suunnittelultaan niitä, joita Pohjois-Koreassa rakennettiin.

ABC:N RAPORTISSA KERROTAAN, että israelilaiset esittivät tietonsa ja todisteensa USA:n viranomaisille, jotka tutustuivat niihin ja tekivät suunnitelmia mahdollisen iskun suorittamiseksi, joko kommandojoukkoja tai helikoptereita käyttäen. USA:n poliittinen johto kuitenkin hylkäsi suoran toiminnan ja suositteli painostuksen käyttöä, koska todisteet eivät olleet aukottomia. Tätä mieltä olivat sekä ulkoministeri Rice että puolustusministeri Robert Gates.

Valkoinen talo eikä CIA ole halunnut kommentoida ABC:n raporttia.

YK:N YDINTUTKIJAT ovat puolestaan aloittaneet satelliittien keräämien kuvien tutkimisen Syyrian oletetusta ydinlaitoksesta, jota USA kuvaa pieneksi mutta merkittäväksi. Syyrialla on pieni 27:n KW:n ydintutkimusreaktori, ja Syyria on allekirjoittanut ydintietouden levittämissopimuksen.

ISRAELIN apulaisyleisesikuntapäällikkö kenraalimajuri Moshe Kaplinski kertoi lauantaina, että on aika soveltaa keppi ja porkkana metodia kansainvälisissä keskusteluissa Syyrian kanssa. Hän esitti mielipiteensä Washingtonin Lähi Idän Tutkimusinstituutissa yksityishenkilönä, kuten hän selitti, eikä siten puhu Israelin tai IDF:n nimissä, jonka palveluksesta hän eroaa pian. Hän viittasi myös Hizbullahiin, joka jatkaa aseistautumistaan ja voimistuu huolimatta YK:n päätöslauselmista. Kaplinski esitti, että tilanne ei korjaannu itsestään, vaan jonkun on se tehtävä.

2. IRANIN VALLANKUMOUSKAARIN ohjusjoukkojen komentaja kenraali Mahmoud Chaharbaghi kertoi ehkä vastauksena Bushin äskettäiseen lausuntoon Iranista, että Iran tulee ampumaan 11 000 ohjusta ensimmäisen minuutin aikana siitä, kun sitä vastaan hyökätään. Hän lisäsi, että Iran on selvittänyt vihollisen kohteet ja pystyy toimimaan minuuttien kuluessa.

BAR ILAN YLIOPISTON ohjusekspertti tri Gerald Steinberg kumosi kenraalin uhkauksen ja selitti, että hänen lausuntonsa on runsaasti ylimitoitettu. Steinberg totesi, että Iran usein turvautuu tällaiseen epätodelliseen retoriikkaan, joka osoittaa maan epätoivoisen aseman. Lisäksi hän totesi, että ”vihollisen kohteilla” kenraali Chaharbaghi tarkoittaa USA:n kohteita alueella, sillä ei Iranilla ole 11 000 pitkänkantomatkan ballistista ohjusta.

USA:LLA ON 40 000 sotilasta eri tukikohdissa Persianlahden maissa ja 20 000 miestä sota-aluksissaan Lähi Idän aluevesillä. Irakissa USA:lla on 160 000 sotilasta. Kenraali Chaharbaghin uhkausta pidetään vastauksen Bushin lausuntoon, jossa hän vaati Iranin ydinasesuunnitelmien keskeyttämistä, tai muuten maailma ajautuu kolmanteen maailmansotaan.

STEINBERG pitää Iranin ydinneuvottelijan Ali Larijanin eroa epäluottamuslauseena maansa ydin-politiikkaa vastaan. Iranin hallituksen edustaja Gholam Hossein Elham ei kertonut Larijanin eron syytä, mutta arveli hänen haluavan keskittyä toisiin tehtäviin. Elham kertoi, että Saeed Jalili ottaa Larijanin paikan välittömästi, ja ettei Iranin politiikka muutu. Jalili on vähän tunnettu, hän toimi maan apulaisulkoministerinä Euroopan ja Amerikan asioissa. Larijania arvostettiin länsimaissa, hän oli täysin tietoinen lännen reaktioista ja hänellä oli vaikeuksia kovaa linjaa ajavan Mahmoud Ahmadinejadin kanssa.

3. JERUSALEMIN ARABILÄHIÖISSÄ asuvat eivät ole ollenkaan yksimielisesti tukemassa heidän asuinalueensa siirtämistä PA:n hallintaan. Shuafatin pakolaisleirissä asuu 20 000 ihmistä. Leiri on pinta-alaltaan 203 dunamia (50 eekkeriä). Se sijaitsee Shuafatin arabilähiön kupeessa itään siitä ja on Israelin hallintoaluetta. Pohjoisessa se rajautuu Pigat Zeeviin ja etelässä Ranskalaiseen kukkulaan (French Hill). Shuafatin yläpuolella sijaitsevan Muchtarin arabikylän asukas Nabil Abu Issa kertoi Jpostin toimittajalle Shelly Pazille, ettei hän pidä itseään palestiinalaisena. Hän kertoo olevansa Jerusalemin asukas ja haluaa jatkaa siten. Hän kertoo toisten kylän asukkaitten tapaan äänestäneensä pormestarin ja Knessetin vaaleissa. Hän vakuuttaa, että siihen saakka, kun on kaksi valtiota kahdelle kansalle, he pysyvät siinä asemassa missä nyt ovat. Issa yrittää kuvitella, mitä tapahtuisi, jos lähikylät luovutetaan PA:lle. Miten monta terroristia muuttaisi asumaan sinne, miten monta rakettia sieltä ammuttaisiin Israeliin ja miten IDF tulisi vastaamaan niihin. Hän pelkää verenvuodatusta ja väkivaltaa, jos Israel luopuu lähiöistä.

Hän lupaa siinä tapauksessa muuttaa Jerusalemin itäosaan tai Haifaan tai Jaffaan.

JERUSALEM INSTITUUTIN helmikuussa julkistaman tutkimuksen mukaan Jerusalemissa on arabienemmistöinen syntyvyys vuonna 2020 ja 40 % kaupungin asukkaista on arabeja. Mutta toisten arvioitten mukaan kysymys ei ole demograafisesta uhkasta, johon suunnitelmat kahdesta valtiosta perustuu, vaan huonosta matematiikasta ja virhelaskelmista. On totta, että 6000 juutalaista asukasta muuttaa kaupungista, mutta siihen on mahdollista vaikuttaa muuttamalla kaupungin politiikkaa asukas- ja liiketoiminnalle ystävällisemmäksi.

RAMONIN SUUNNITELMASSA PA:lle luovutettavat Jerusalemin lähikylät ovat arabien runsaasti asuttamia, työpaikkoja on vähän ja sisäinen järjestys hoitamatta, minkä johdosta niissä on paljon siivottomuutta, väkivaltaa ja huumeiden käyttäjiä. Kylät olisivat halunneet perustaa omat poliisivoimat valvomaan järjestystä, mutta siihen ei saatu lupaa.

Samaan aikaan Knessetin jäsenet ovat yli puoluerajojen sitoneet Ramonin ja muitten Jerusalemin jakamista ajavien käsiä keräämällä 61 nimen adressin, mukana 30 koaliittion jäsentä, jossa vastustetaan Jerusalemin jakamista.

JOITTENKIN MIELESTÄ oli virhe antaa Israelin henkilöllisyyskortteja arabilähiöitten asukkaille, mikä on lisännyt niiden halua kuulua Jerusalemiin ja houkutellut muita arabeja muuttamaan niihin, mikä on lisännyt laitonta rakentamista laillisten rakennuspaikkojen puuttuessa.

4. PALESTIINALAISTEN SISÄINEN väkivalta jatkuu Gazassa. Veristen yhteenottojen

jälkeen Hamasin toimenpidejoukkojen ja voimakkaiden klaanien välillä ovat vaatineet ainakin 7 ihmisen hengen viime torstaista lähtien. Kiivaita tulitaisteluja käytiin Hamasin turvallisuusjoukkojen ja Hills-klaanin välillä Shajaiyyehin lähiössä Gazan kaupungissa. Kaksi ihmistä sai surmansa, toinen 13-vuotias poika, toinen 22-vuotias Hills-klaanin jäsen.

HAMASIN viranomaiset antoivat tämän seurauksena Hills-kllanille uhkavaatimuksen: Joko se luovuttaa aseensa tai Hamasin turvallisuusjoukot aloittavat massahyökkäyksen klaanin alueelle.

Hamasin edustaja Ihab al-Ghissin syyttää Hills-klaania siitä, että se on useitten Hamasin instituutioita vastaan tehtyjen hyökkäysten takana sekä aiheuttaa jatkuvaa epäjärjestystä ja väkivaltaa Gazan kaupungissa. Monet muut klaanit ovat jo luovuttaneet aseensa ja tunnustaneet Hamasin vallan Gazassa, mutta Hills-klaani ei ole sitä tehnyt.

RAMALLAHISSA PA:n edustaja Ahmed Abdel Rahman tuomitsi Hamasin hyökkäykset Gazassa klaaneja ja sen asukkaita vastaan. Hän selitti Hamasin rikosten osoittavan sen heikkouden ja poliittisen vararikon. Hän kutsui Hills-klaania isänmaalliseksi, joka on kauan taistellut Israelia vastaan.

5. UUTISOTSIKOITA

- PÄÄMINISTERI Olmert matkustaa illalla Eurooppaan, jossa hän esittelee suunnitelmiaan Annapoliksen rauhankonferenssia varten. Hän tapaa ainakin Ranskan ja Englannin johtajia matkansa aikana.

- USA:N talousministeriön alisihteeri terrorismissa ja taloudellisessa tiedustelussa Stuart Levey kertoi ABC:n toimittajille, ettei Saudi Arabia ole tehnyt mitään rangaistakseen niitä, jotka rahoittavat terrorijärjestöjä. Tämä sai presidentti Bushin kiireesti kiittelemään saudien terrorismin vastaista taistelua.

- PA ALOITTAA väestönlaskennan Juudeassa , Samariassa ja Gazan alueella. Tämä on ensimmäinen väestönlaskenta 1997 jälkeen, jolloin Juudeassa ja Samariassa asui 2.89 miljoonaa palestiinalaista. Nyt tuomiopäivän maalarit ovat uhkailleet, että palestiinalaisten lähes kaksinkertainen syntyvyys juutalaisiin verraten saa sen ohittamaan juutalaisten määrän Israelissa.

- MAHMOUD ABBAS uhkaa, että hän eroaa, jos Annapoliksen rauhankonferenssi epäonnistuu. Äskeisen USA:n ulkoministeri Ricen keskustelut Abbasin kanssa olivat pettymys molemmin puolin eikä yhteistä julkilausumaa saatu aikaan. Abbas uhkaili Ricelle, että hän eroaa ja pitää puheen, joka aiheuttaa maanjäristyksen ei vain Palestiinassa vaan USA:n liittolaisten kesken kaikkialla maailmassa. Abbas uhkaili, että USA:n maltillisen politiikan puuttuessa al-Qaida on soluttautunut Gazaan ja lisäsi, että Fatahin turvallisuusjoukot ovat estäneet al-Qaidan, Iranin ja Hizbullahin soluttautumisen Israelin kaupunkeihin, mikä olisi surmannut satoja israelilaisia. Abbas ei halua tukea Olmertin asemaa osallistumalla kokoukseen.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019