SUNNUNTAI 07.10.07
1. AHMADINEJAD: ”Israelin olemassaolo on loukkaus inhimillistä arvokkuutta vastaan”. Näin julisti Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad vuosittaisessa al-Quds (Jerusalem) päivän mielenosoituksessa Teheranissa perjantaina. Hän vakuutti, ”ettei Palestiinan miehitys ole rajoittunut vain yhteen maahan, vaan sionistinen asia on nyt maailmanlaajuinen”. JP:n artikkelin mukaan satoja tuhansia ihmisiä tungeksi kaduille Teheranissa huudellen kuolemaa Amerikalle ja Israelille. Ahmadinejadin mukaan vapaa mielipidetiedustelu palestiinalaisten, juutalaisten, kristittyjen ja arabipakolaisten keskuudessa on oikeamielinen ratkaisu Palestiinan ongelmaan. Ajatolla hashemi Shahroudi, joka on Iranin johtava lakimies, totesi, että perjantain mielenosoitus on hyvä alku sionistisen hallituksen tuhoamiseksi. Parlamentin puhemies Gholam Ali Haddad Adel puolestaan katsoi, että Israelin miehitys Palestiinassa on karkeaa sortoa ja varoitti, ettei lännen ja islamilaisen maailman välejä voida korjata niin kauan, kuin palestiinalaisten ei anneta itse päättää omasta kohtalostaan mielipidetiedustelun avulla.
Mielenosoituksia raportoitiin myös muissa Iranin kaupungeissa.
SAMANTAPAISIA mielenosoituksia pidettiin useissa muissakin muslimimaissa.
BEIRUTISSA Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah kertoi tuhansille mielenosoittajille, että Israelilla on selvä intressi teloituksiin, koska se hyötyy eniten Libanonin sisäisestä taistelusta.
2. ISLAMILAISEN LIIKKEEN (Islamic Movement) pohjoisen haaran johtaja sheikki Raed
Salah, joka toimii myös arabien seurantakomitean vankeinasioitten puheenjohtajana, vaati perjantain puheessaan ramadanin päivittäisen paaston lopettamispäivällisillä, jotka hän tarjosi 150 turvallisuusvangin omaiselle, että Israelin arabivangit, ns. turvallisuusvangit, tulee kaikki vapauttaa samassa yhteydessä palestiinalaisvankien vapauttamisen kanssa. Jotkut vankien omaiset kertoivat , että heidän omaisensa oli vangittu turhan takia, ja että monien juutalaisvankien rangaistusta on lyhennetty, mutta ei arabivankien, mitä hän he pitävät selvänä osoituksena rasismista. (Ynet)
3. USA:N PRESIDENTTI Bush antoi harvinaisen haastattelun arabisatelliitti-uutisasemalle perjantaina. Bush puhui ystävällishenkisessä Al-Arabiyan haastattelussa ensimmäisen kerran kahteen vuoteen. Hän pyrki kumoamaan varsinkin arabimaailmaan levinnyttä käsitystä, että hän olisi sotahullu ja selitti halunsa olevan, että USA voi auttaa Lähi Itää. Bush selitti olevansa optimistinen esittämänsä rauhankonferenssin onnistumisesta saada aikaan kaksi valtiota. Hän kertoi, että tilaisuus on nyt käsillä saada keskustelut etenemään ja kahden valtion toteuttamiseen. Bush selitti haastattelijalleen Eli Nakouzille, että arabimaailmalla on kieroutunut kuva USA:sta ja hänestä henkilökohtaisesti, mikä perustuu vihollisen propagandaan.
BUSH TORJUI perättömänä yleisen käsityksen, että USA olisi päättänyt hyökätä Iraniin lähi kuukausien aikana ja kertoi vakuuttaneensa Amerikan kansalle, että hän etsii diplomaattista ratkaisua ongelmaan ja haluaa edistää rauhaa. Hän totesi, että rauhallinen Lähi Itä tekee samalla Amerikan turvallisemmaksi. (JP)
4. PALESTIINALAISPAKOLAISTEN EDUSTAJA varoitti PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasia antautumisesta heidän asiassaan neuvotteluissa Israelin kanssa ja hyväksymästä kahden valtion periaatetta Marylandin rauhankokouksessa. Varoitus tulee samaan aikaan, kun palestiinalaisneuvottelija Ahmed Qurei, alias Abu Ala, selitti, etteivät palestiinalaiset voi hyväksyä valtiota, johon ei sisälly Jerusalem eikä Gazan kaistale. Hän varoitti, että palestiinalaiset jäävät pois konferenssista, ellei näitä sisällytetä yhteisesti sovittavaan periaatejulistukseen ennen kokouksen alkua.
PALESTIINALAISPAKOLAISTEN edustaja Salman Abu Itta kertoo Abbasille lähettämässään kirjeessä, että hän tuntee paineen, mitä Israel osoittaa kahden valtion periaatteen hyväksymiseksi. ”Israel haluaa nyt yleistä hyväksymistä idealle – Israel kansallisena kotina juutalaisille ja siitä, mitä maasta jää, kansallinen koti palestiinalaisille. Itta varoittaa, että ”Israelin esittämä kaava on vaarallinen ja arabimaitten tulisi hylätä se, koska hyväksymällä sen luovutaan arabien oikeudesta Palestiinaan ja tunnustetaan juutalaisten näennäisesti historiallinen ja raamatullinen oikeus maahan, mikä samalla poistaa pakolaisten oikeuksien tunnustamisen ja sen toteuttamisen”. Itta varoittaa, että se tulisi asettamaan historiallisen taakan palestiinalaisille, jota kukaan heistä ei voi kantaa kansansa ja historian edessä. Hän pitää mahdottomana ajatusta, että palestiinalaiset hylkäisivät paluuoikeuden vuosikymmenien taistelujen jälkeen.
Itta näyttää jättävän huomiotta sen tosiasian, etteivät he ole voittaneet tätä taistelua. (JP)
5. TURKIN ULKOMINISTERI Ali Babacan saapuu Israeliin tänään. Hänen keskusteluohjelmassaan on kaksi tärkeää asiaa: USA:n juutalaisten kanta, tapahtuiko I:n maailmansodan aikana turkkilaisten toimeenpanema armenialaisten kansanmurha; ja toisena asiana IAF:n hyökkäys Syyriaan syyskuun 6. päivänä. Babacan vieraili ennen Israelin matkaansa Syyriassa, jossa on lauantaina keskusteli presidentti Bashar Assadin ja ulkoministeri Farouk Sharan kanssa. Tapaaminen lienee ollut enemmän tunnusteleva ilman julkilausumia.
ABC:N UUTISEN mukaan viikonvaihteen aikana israelilaiset esittivät usean kuukauden aikana todisteita Pohjois-Korean ydinlaitteitten tulosta Syyriaan, jotka selvästi näkyivät Israelin keräämistä satelliittikuvista. USA:n johto kuitenkin siirsi Israelin esittämää hyökkäystä moneen kertaan kesän aikana, kertoo ABC ja lisää, että Israel on yleensä hyvin tarkka keräämiensä tiedustelutietojen kanssa eikä tee sotilaallisia päätöksiä yhteen lähteeseen perustuen. Uutisen mukaan israelilaiset ihmettelivät, etteivät amerikkalaiset olleet kiinnittäneet huomiota asiaan aikaisemmin. ABC:n mukaan IAF oli valmis iskemään jo heinäkuussa, mutta peruutti aikeensa USA:n viranomaisten, joista äänekkäin oli ulkoministeri Gondoleezza Rice, vaatimuksesta. Lopulta Israelin johto pelkäsi, että tieto suunnitellusta iskusta vuotaa julkisuuteen, ja päätti iskeä syyskuun 6. päivänä vastoin USA:n tahtoa.
YKSI KONEITTEN pudottama varapolttoainesäiliö löydettiin Turkin alueelta, minkä johdosta Turkki esitti tutkimuspyynnön ja vastalauseen alueensa ilmatilan loukkauksesta.
Ali Babacan toiminee välittäjänä Israelin ja Syyrian jännittyneissä suhteissa. Syyrian presidentin Assadin virallinen sanomalehti A-Baath esitti jyrkän varoituksen: ”Kansamme ja johtomme ovat vakaasti päättäneet vapauttaa miehitetyn osan maatamme käyttäen kaikkia keinoja, metodeja ja teitä.” Syyria ilmoittaa osallistuvansa rauhankokoukseen marraskuussa, jos se saa vakuutuksen Golanin ylängön palauttamisesta ennen kokousta. (JP)
6. PALESTIINALAISET ovat lisänneet hyökkäyksiään israelilaisia kohteita vastaan viikonvaihteen aikana. Torstaina IDF:n sotilaat surmasivat palestiinalaisen Gazan turva-aidan vieressä tämän aloitettua tulituksen heitä kohti heitellen samalla käsikranaatteja.
SAPATIN AIKANA terroristit ampuivat neljä Kassam-rakettia Gazasta Israeliin. Ne putosivat aukealle pellolle aiheuttamatta vahinkoja tai vammoja. Samaan aikaan terroristit ampuivat arviolta 23 kranaattia , joista 10 tuli Israelin puolelle ja 13 putosi PA:n alueelle Gazassa.
EGYPTIN VIRANOMAISET löysivät tuoreen salakuljetustunnelin Siinailta rajan ali Gazaan. He pidättivät yhden egyptiläisen miehen, joka tunnusti salakuljettaneensa, rahaa, räjähteitä ja aseita. Tunneli jätettiin auki, että muutkin yrittäisivät sen kautta Siinaille.
LAUANTAINA palestiinalaiset ampuivat panssarikranaatin turva-aidalla työskenteleviä sotilaita kohti Gazan pohjoisosassa. Se ei aiheuttanut vahinkoja.
LÄNSIRANNALLA sotilaat pysäyttivät saamansa vinkin perusteella epäilyttävän auton lähellä Jerikoa. Sotilaat löysivät autosta pistoolin, joka oli tarkoitus salakuljettaa Israeliin terrori-iskua varten. Auto takavarikoitiin ja väärennetyllä henkilökortilla varustettu ajaja pidätettiin.
HEBRONIN LUONA sotilaat löysivät lauantaina tien varresta laukun, jossa oli ammuksia ja pommi, jotka tuhottiin. Kolme israelilaista autoilijaa vammautui palestiinalaisten heittämistä kivistä lähellä Hebronia lauantaina.
PERJANTAIAAMUNA. sotilaita vastaan heitettiin molotovin koktaileja ja heitä tulitettiin asein Balatan pakolaisleirin lähellä. Kukaan ei loukkaantunut. Nablusin lähellä sotilaat löysivät kolmen hengen autosta omatekoisen aseen. Kalkiliyasta kaakkoon Ram a-Tiran kylästä sotilaat löysivät autosta omatekoisen aseen, Kalashnikov-kiväärin patruunoita ja metsästyskiväärin. Sotilaat menivät kylään asettelemaan kyläläisten välistä tappelua.
SOTILASPARTIOTA vastaan heitettiin pommi lounaaseen Hebronista perjantai-iltana, kukaan ei loukkaantunut iskussa. (JP, Ynet, INN)
7. UUTISOTSIKOITA
- PÄÄMINISTERI Olmertin ensimmäinen poliisikuulustelu tapahtuu tiistaina.
- 8 kranaattia ja 4 Kassam-rakettia ammuttiin tänä aamuna Gazasta Israeliin. Yksi kranaatti osui taloon Karen Shalomin kibbutsissa sytyttäen sen tuleen. 10 rakettia ja yli 20 kranaattia ammuttiin Gazasta Israeliin viime viikolla. Islamic Jihad sanoo ampuneensa useimmat niistä.
- GAZAN AINOAN kristillisen kirjakaupan omistaja Rami Khader Ayyad, 22, puukotettiin kuoliaaksi.
- KASSAM-RAKETTI putosi tänä aamuna Netivotiin, joka on 11 km Gazan rajalta.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021