MAANANTAI 22.10.07
1. FATAH YRITTI teloittaa Olmertin tämän suunnitellun Jerikon matkan aikana elokuun 6. päivänä. Tapaaminen Olmertin ja Abbasin välillä peruttiin, mutta se toteutettiin myöhemmin.
SHIN BETIN johtaja Yuval Diskin kertoi teloitusyrityksestä hallitukselle sunnuntaina, neljä kuukautta tapahtuman jälkeen, mikä herättää muiden ohessa kysymyksen, miksi vasta nyt?
SHIN BETIN asiamiehet pidättivät kaksi syyllistä ja PA:n turvallisuusjoukot pidättivät kolme muuta Shin Betin antaman vinkin perusteella. Kaikki viisi epäiltyä tunnustivat syyllisyytensä. Jonkin ajan kuluttua IDF näki kaksi yritykseen osallistunutta tarkastuspisteessä lähellä Jerikoa. Asiasta ilmoitettiin välittömästi Abbasille, joka vakuutti, että epäillyt ovat edelleen pidätettyinä.
TÄSTÄ ALKOIVAT omituiset kiemurat, jotka joko osoittavat täydellisen sekaannuksen PA:n johdossa tai sovitun järjestelmällisen peittelemisyrityksen Abbasin tieten.
Shin Betin tietojen mukaan viisi epäiltyä kuuluivat turvallisuusjoukkoihin, joiden tuli turvata Olmertin saattuetta. Diskin kertoi hallituksen kokouksessa, ettei Olmertin henki olisi ollut vaarassa, koska epäillyt olisivat käyttäneet luoteja, jotka eivät läpäise Olmertin käyttämän panssaroidun auton suojauksia, lisäten, ettei se silti oikeuttanut vapauttamaan heitä.
PA:n yleisen tiedustelujoukon johtaja kenraali Rawfik Tirawi ilmoitti, että kaikki kolme ovat pidätettyinä ja heitä kuulustellaan. Hän ei kertonut heidän nimiään eikä mihin ryhmään he kuuluivat, mutta varoitti, ettei Israel saa käyttää tätä Annapoliksen kokouksen häiritsemiseksi.
PA:N SOTILASTIEDUSTELUN johtaja Majed Faraj kertoi, ettei hän tiedä mitään Olmertin teloitusyrityksestä ja epäili, että huhujen tarkoituksena on häiritä rauhankokousta. Hän myönsi, että kolme miestä oli pidätetty mutta vakuutti, ettei heillä ole mitään yhteyttä teloitusyritykseen, ja heidät vapautettiin todisteiden puuttuessa.
AL-AKSAN edustaja väitti huhujen olevan Israelin keksimiä ja vakuutti, ettei al-Aksan miehillä ole mitään osuutta väitettyyn teloitusyritykseen. Hän varoitti Olmertia, että jos al-Aksa haluaa vahingoittaa Olmertia, he tietävät, miten se tehdään.
ULKOMINISTERI Tzipi Livni otti asian esille keskustellessaan ulkoministeri Ricen kanssa esittäen vaatimuksen, että ”tiekartan” määräykset on toteutettava ennen muita sopimusehtoja. Niiden ensimmäisenä vaatimuksena on terrorismin poistaminen.
OLMERT HALUSI jostain syytä, että tieto murhayrityksestä vuotaa julkisuuteen, koska hallituksen kokouksessa käsitellyt asiat vuotavat aina, kuten nytkin tapahtui ilman lehdistötilaisuutta.
Olmert kuitenkin haluaa jatkaa Annapoliksen kokouksen suunnittelua, kuin mitään ei olisi tapahtunut. Ehkä aikanaan selviää, miksi näin on. (JP)
2. PAHA REPEÄMÄ PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin ja pääministeri Salaam Fayadin
välillä havaittiin Ricen Ramallahin vierailun yhteydessä. Herrat olivat siinä määrin vihastuneet toisiinsa, että Rice joutui keskustelemaan erikseen heidän kanssaan. Fayad vaatii tiettävästi pehmeämpää linjaa asioidessa amerikkalaisten kanssa ennen Annapoliksen kokousta, mitä Abbas vastustaa.
USA AIHEUTTI toisen sekaannuksen Ramallahissa vaatimalla, että Abbas nimittää Gazan entisen turvallisuusjohtajan Mohammed Dahlanin varamiehekseen. Ramallahista tulleitten tietojen mukaan Abbas vastustaa USA:n vaatimusta, mikä kiristää ennestään huonoja välejä. Samat lähteet kertovat, että Abbas kertoi egyptiläiselle uutislehdelle Al-Masriyoon, että Dahlan kiihottaa Fatahin kaadereita Abbasia vastaan Gazassa ja Länsirannalla. Egyptiläisten kerrotaan pyrkivän sovittelemaan Abbasin ja Dahlanin välillä. Heidän sovittelijansa saapuvat Ramallahiin käsittelemään kriisiä lähi aikoina. Dahlanin syytetään saaneen runsaasti aseita ja varoja pystyäkseen estämään Hamasin vallankaappauksen Gazassa, missä hän epäonnistui.
KNESSETIN PUHEMIES Dalia Yitzik tapasi eilen PA:n pääministeri Fayadin Jerusalemissa, eikä Jerikossa, kuten oli tarkoitus. Fayad vakuutti, että Olmertin teloitusyritystä tutkitaan ja sitä pyritään opiskelemaan tulevaisuutta varten. Hän vakuutti, että PA:n turvallisuusmiehet pidättivät epäillyt miehet uudelleen viikonvaihteessa.
KANSANEDUSTAJAT ovat monelta taholta vaatineet keskustelujen lopettamista Abbasin kanssa. Sisäisen turvallisuuden ministeri Avi Dichter sanoi tapauksen osoittavan kouraan tuntuvasti tavan, miten PA taistelee terrorismia vastaan. (JP)
3. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert kertoo saaneensa Venäjän presidentti Vladimir Putinilta vakuutuksen, ettei tämä anna Iranin uhkailla Israelia. Hän kertoi vievänsä tämän vakuutuksen mukanaan keskustellessaan Ranskan ja Englannin johtajien kanssa Euroopan matkallaan.
OLMERT KERTOI mukana matkustaville lehtimiehille, että keskustelut Putinin kanssa olivat tärkeät ja vakavat, ja että hän oli tyytyväinen saamaansa informaatioon.
VENÄJÄN APULAISULKOMINISTERI Alexander Saltanov ja Venäjän kvartetin lähettiläs Sergei Yakovlev saapuivat eilen Israeliin. He keskustelevat ulkoministeriön pääsihteerin Aharon Abramovitchin kanssa sekä tapaavat tänään ulkoministeri Tzipi Livnin ja puolustusministeri Ehud Barakin. Keskustelujen aiheina ovat palestiinalaisten asiat mutta myös Iranin tilannetta sivutaan. Israelin pyrkimyksenä on saada Venäjän edustajat ymmärtämään, miten tärkeää on Hamasin eristäminen kansainvälisesti.
VENÄJÄN EDUSTAJIEN matka Lähi Itään suunniteltiin jo neljä viikkoa sitten. He jatkavat matkaansa Israelista Egyptiin ja Jordaniaan.
OLMERT TAPAA tänään Ranskan presidentti Nicholas Sarcozyn, joka on muita Euroopan johtajia päättäväisempi Iranin ydinasesuunnitelmien estämisessä, sekä Ranskan pääministeri Francois Fillonin ja juutalaisjohtajia Ranskassa. Huomenna Olmert tapaa Englannin pääministeri Gordon Brownin, oppositiojohtaja David Cameronin sekä juutalaisjohtajia.(JP)
4. TEMPPELIVUORELLA Palestiinan säätiön wakfin suorittamien infrastruktuurin uusimisen
kaivausten yhteydessä ovat Antiquities Authorityn arkeologit julkistaneet muutamia löytämiään muinaisesineitten sirpaleita, joiden he vakuuttavat kuuluneen ensimmäisen Temppelin aikaan. He näyttävät ruukunpalasia, joitten tekotavasta voidaan päätellä niiden ikä, sekä eläimen luun. Uudistustöitten aikana kaivettiin satojen metrien pituinen ja 1 – 1.5 metrin syvyinen oja, joka rikkoi suljetun ja sinetöitynä pidetyn arkeologisen tason, jonka alla on 600 – 800 luvuilta EKr. olevia muinaisesineitä, eikä tätä tasoa ole koskaan ennen rikottu. Israelin ja PA:n sopimusten mukaan kaikki Temppelivuorella tehtävät kaivaus- ja muutostyöt tulee tehdä poliisin luvalla ja arkeologien valvonnassa. Palestiinalaiset ovat poikkeuksetta rikkoneet tätä sääntöä.
YKSITYISARKEOLOGIT, joista aktiivisin on Heprealaisen yliopiston arkeologi tri. Eilat Mazar, syyttävät viranomaisia tästä barbaarisesta muinaisesineitten tuhosta Temppelivuorella. Mazar kuvaa nyt esiteltyjä esineitä sumuverhoksi Temppelivuoren tuhoamiseksi. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- ISRAELIN VETÄYTYMINEN Jerusalemin itäosien arabilähiöistä ilman sopimusta Temppelivuoresta ja vanhasta kaupungista ei tule lopettamaan väkivaltaisuuksia Jerusalemissa, uskovat yksityiset ”think tank” lähteet. Tätä mieltä ovat Jerusalemin tutkimusten instituutin tutkijat professori Yakoc Bar-Siman-Tovin johdolla julkistamiensa tutkimusten mukaan. (JP)
- VIISI HAREDI miestä vaati Beit Shemeshin bussin etuosassa istunutta naista siirtymään takaosaan, koska juutalainen mies ei saa istua naisen selän takana. Nainen pyysi vieressään istunutta sotilasta puolustamaan häntä, jolloin nuoret alkoivat piestä sotilasta. Erästä amerikkalaista naista mukiloitiin jokin aika sitten, koska hän kieltäytyi siirtymästä bussin etuosasta sen takaosaan. (JP)
- JÄRJESTÖ nimeltä laatuhallitus (quality government) esitti korkeimmalle oikeudelle pyynnön, että se vaatisi Winograd-komiteaa liittämään henkilökohtaisia toteamuksia ja suosituksia vuoden 2007 lopussa lupaamaansa loppuraporttiin. Oikeus antoi komitealle 10 päivää aikaa vastata pyyntöön. (JP)
- PÄÄMINISTERI Yitzhak Rabinin murhasta elinkautiseen tuomitun Yigal Amirin vaimo Larissa Trimbobler pyrkii sovittamaan odottamansa lapsen syntymän Rabinin murhapäiväksi. Trimbobler erosi entisestä miehestään ja solmi avioliiton Yigal Amirin kanssa puhelimen välityksellä 2004. Hän sai oikeuden tavata miestään kahden kesken, minkä seurauksena he odottavat lasta, mutta siinä jouduttiin käyttämään koeputkimenetelmää. Lapsen synnyttäminen tapahtunee Jerusalemin Bikur Holim sairaalassa keskiviikkona.(JP)
- LIBANONIN SOTA vahvisti Iranin asemaa, vakuutti kolmen iranilaisen presidentin, myös Mahmoud Ahmadinejadin, tulkki Banafsheh Keynoush puhuessaan Hawardin yliopistossa viime viikolla. Samaan aikaan arabimaat olivat hiljaa, hän selitti. Saudi Arabian tuki Saddam Husseinille vei luottamuksen saudeihin, hän kertoi kuulijoilleen. Hän selitti, ettei Hihullahille shia-järjestönä ole ystäviä, jonka johdosta hän arveli arabiliiton odottaneen, että Israel tuhoaa Hizbullahin. Hän kertoi Iranin pyrkivän säilyttämään hyvät välit sekä Hamasin että Fatahin kanssa.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019