MAANANTAI 15.10.07
1. USA:N ULKOMINISTERI Rice saapui eilen Israeliin tarkoituksenaan sovitella Israelin ja PA:n välisiä erimielisyyksiä yhteisen julkilausuman runnomiseksi, jota voitaisiin esittää marraskuun lopussa Annapoliksen rauhankokouksessa. Tämä etukäteislausuma määritellee myös arabimaitten osallistumisen kokoukseen. Varsinkin Saudi Arabia ja Egypti ovat epäilleet kokouksen onnistumista ja haluavat tietää ennakkoon, mistä siellä puhutaan ja päätetään. Jopa palestiinalaisetkin ovat uhkailleet jäävänsä pois, ellei heidän vaatimuksiinsa suostuta.
RICE OLI KUITENKIN varsin pidättyväinen vierailunsa ensimmäisenä päivänä, mikä voi olla taktista. Hän laulaa epäilevät Tuomakset uneen ja sitten tekee omat tarjouksensa, joita ei voi hylätä, kuten amerikkalaiset mafiapomot aikoinaan.
www.worldnetdaily.com kertoo artikkelissaan, että Rice on kaikessa hiljaisuudessa esittänyt vaatimuksen kaiken rakentamisen lopettamisesta Jerusalemin itäpuolella. Hän voi tarkoittaa tällä E-1 alueen rakentamissuunnitelmia, jotka ovat olleet Israelin ohjelmassa vuosikymmenet.
ULKOMINISTERI Rice tapasi eilen Shasin puheenjohtaja Eli Yishain, joka kertoi hänelle, ettei puolue voi suostua Jerusalemin jakamiseen, ja jos se otetaan rauhankokouksen asialistalle, Olmertin hallitus on vaarassa kaatua.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak tapasi myös Ricen ennen USA:n matkaansa, ja kertoi vieraalle, että IDF tulee olemaan Juudeassa ja Samariassa kaikissa sopimusmalleissa turvallisuuden takaajana, ja että hän on suostunut poistamaan muutamia tiesulkuja.
PÄÄMINISTERI Ehud Olmert yritti näyttää optimistiselta tavattuaan Ricen, mutta hän oli kovin lyhytsanainen keskusteluista. Hän vain totesi saaneensa vaikutelman, ettei Rice painosta häntä myönnytyksiin. Olmert haluaa ylimalkaisen periaatejulistuksen ennen rauhankokousta; palestiinalaiset haluavat selkeät raamit aikatauluineen ja sopimuksineen siitä, että keskeisten kysymysten käsittely aloitetaan välittömästi huippukokouksen jälkeen.
OLMERT KERTOO medialle, että Palestiinan valtio on jo päätetty tosiasia, vaikka ei ole tiedossa, miten Israelin kansa asian näkee nykyisessä tilanteessa. Hän haluaa, että ennen näiden asioitten sopimista palestiinalaisten on suoritettava ”tiekartan” ensimmäiset vaatimukset.
(Tiekarttaa esitellään kirjoituksessa Ruma Israelilainen II, www.israelupdate.achlak.net )
OLMERT NIMITTI ulkoministeri Tzipi Livnin johtamaan Israelin periaatejulistusta valmistelevaa tiimiä ohittaen näin Haim Ramonin, joka menetti luottamuksensa esittämällä omia suunnitelmiaan, jotka menivät pitemmälle kuin Olmert on halukas tässä vaiheessa hallituksensa koostumuksen säilyttämiseksi. (JP)
2. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert sai eilen kaksi uutta aihetta päänsärkyynsä. Oikeuskansleri Menachem Mazuz määräsi kaksi poliisitutkimusta Olmertin aikaisemmilta vuosilta. Tutkimusvaateet sisältävät useita epäilyksiä kuten virka-aseman väärinkäyttämisestä, suosikkijärjestelmästä ja poliittisista virkanimityksistä hänen toimiessaan kauppa- ja teollisuus-ministerinä vuosina 2003-2005 Ariel Sharonin hallituksessa.
POLIISI ALOITTI aiemmin rikostutkimukset koskien Leumi-pankin yksityistämistä ja kuulusteli Olmertia kahteen kertaan, sekä hänen yksityisasuntonsa ostoon liittyviä epäilyjä lahjuksen vastaanottamisesta.
VALTIONTARKASTAJA Micha Lindenstraussin virasto teki tutkimukset epäillyistä asioista ja antoi niiden tulokset oikeuskanslerille, joka suoritti alustavat poliisitutkimukset ennen päätöstään.
OLMERTIN KANSLIA vähättelee poliisitutkimuksia pitäen niitä tarpeettomina.
Olmert ilmoitti samalla, ettei hänellä ole aikomustakaan pidättyä virantoimituksestaan tutkimusten ajaksi tai sen jälkeenkään. Vaatimuksia hänen eroamisestaan on tullut sekä kansanedustajien laholta oikealta ja vasemmalta, että kansalaisjärjestöiltä kuten Quality Government. (JP)
3. EGYPTI VAPAUTTI Nahro Massoudin, yhden tärkeimmistä pidättämistään Hamasin johtajista, joka olivat paenneet Gazasta tunnelin kautta Egyptiin vuosi sitten useitten muitten Hamasin johtajien kanssa peläten Fatahin turvallisuusjoukkojen pidätystä.
PALESTIINAN AUKTORITEETIN taholta Egyptin päätöstä arvosteltiin kovin sanoin, sillä PA oli etsinyt ja halunnut häntä syytettynä terrorismista. Massoud johti Hamasin sotilassiipeä Izzadim Kassam, joka teki säälimättömiä iskuja PA:n turvallisuusjoukkoja vastaan Gazassa.
Massoud oli myös yksi vangituista, joita Hamas halusi vapautettaviksi IDF:n sotilaan Gilad Shalitin vapauttamista vastaan. Julkisuudessa ei ole tietoa, liittyikö Massoudin vapauttamiseen vuoden kestäneestä vankeudesta ilman syytettä lupaus Shalitin vapauttamiseksi. Egypti on toiminut salaisena välittäjänä vankienvaihto-operaatiossa Israelin ja Hamasin kanssa.
TARKKAILIJAT USKOVAT, että Massoudin vapauttaminen on merkki Egyptin uudesta suhtautumisesta Hamasin kanssa ja niiden välien parantumisesta. Kolme viikkoa sitten Egypti salli lähes 90 Hamasin Egyptiin juuttuneen jäsenen ja tukijan siirtymisen Gazaan.
HAMASIN PÄÄMINISTERI Gazassa Ismail Haniyeh on puhunut ainakin kahdesti Egyptin tiedustelujohtaja Omar Suleimanin kanssa puhelimessa kertoen hänelle tilanteesta Gazassa. Egypti katkaisi suhteensa Hamasin kanssa tämän kaapattua vallan Gazassa kesäkuussa.
HAMASIN EDUSTAJA vahvisti, että Massoudi vapautettiin Egyptin vankilasta 11 kuukauden pidätysajan jälkeen, ja hän on nyt liittynyt perheensä kanssa Syyriassa. Hän myös vahvisti, että Massoudia oli kidutettu Egyptin vankilassa.
PA SYYTTÄÄ Massoudia eversti Muhammad al-Musatin, Gazan pohjoisosan sotilastiedustelu-johtajan, teloittamisesta. PA:n mukaan Massoud on Gazassa eikä Syyriassa.
Israel halusi myös pidättää Massoufdin useista terrori-iskuista syytettynä. IDF surmasi hänen kaksi veljeään, Khaled ja Tito, molemmat Hamasin jäseniä, edellisten vuosien aikana. (JP)
4. VENÄJÄN PRESIDENTTI Vladimir Putin aiottiin murhata hänen 16. lokakuuta Teheranissa pidettävän Kaspianmeren maitten huippukokouksen aikana, paljasti Kremlin edustaja sunnuntaina. Asiaan oli vihkiytynyt kolme terrorijärjestöä, jotka olivat kouluttaneet itsemurhaterroristin tehtävään. Asia paljastui Venäjän turvallisuusmiesten pidätettyä Chenchenin vastarintamiehen, joka kertoi olleensa yksi salaliittolaisista, ja jonka oli määrä matkustaa Teheraniin tehtävää varten.
PUTIN MATKUSTAA maanantai-iltana Teheraniin Saksasta,, jossa hän keskusteli Saksan liittokansleri Angela Merkelin kanssa. Hän on ensimmäinen Venäjän johtaja vuoden 1943 jälkeen, joka vierailee Iranissa Stalinin, Churchilin ja Rooseveltin huippukokouksen jälkeen.
PUTINIA VASTAAN on tehty ainakin kaksi aiempaa murhayritystä. Ukrainan turvallisuusmiehet kertovat estäneensä Putinin murhayrityksen Yaltan kokouksessa elokuussa 2000. Vuonna 2001 Venäjän turvallisuusmiehet kertoivat paljastaneensa Putinin vastaisen murhayrityksen Bakussa Azerbaijanissa yhdessä paikallisten turvallisuusmiesten kanssa.
PUTIN AIKOO kuitenkin toteuttaa matkansa Teheraniin turvallisuusmiestensä varoituksista huolimatta. Teheranin huippukokous on tärkeä, sillä siellä määritellään alueen taloudellista yhteistyötä ja varsinkin öljyjohtojen rakentamista Kaspianmeren alueelta.
LÄNSIMAITA kiinnostaa kovin Putinin ja Iranin keskeiset keskustelut koskien Iranin ydinasesyytteitä, joita Putin pitää perusteettomina. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- YESHAN ASUKASNEUVOSTO katkaisi keskustelut puolustusministeriön kanssa sen ilmoitettua, ettei uusia rakennuslupia anneta Juudean ja Samarian alueille.
- KANSANEDUSTAJA Aphraim Sneh (Labour) esitti eilen kantanaan, että ydinasein varustettu Iran voi tuhota sionistisen unelman. Hän kertoi kysyneensä USA:n matkansa aikana tapaamiltaan juutalaisasukkailta, voisivatko he muuttaa Israeliin, jos Iran saa ydinaseita, ja sai selkeän vastauksen: Emme. Sneh katsoi, että pelkkä Iranin ydinaseuhka riittää tuhoamaan sionistisen unelman. Hän luonnehti vuotta 2008 päätösten vuodeksi, jonka aikana viimeistään Israelin on tehtävä lopullisia päätöksiä, miten suhtautua muinaisen Persian imperiumin levittymisestä Iranin muodossa Afganistanista Irakin kautta Syyrian eteläosaan ja Hizbullahin kautta Libanoniin. Israelin tulee rakentaa omaa vaikutusaluettaan, hän katsoi. Hän keskusteli Abbasin kanssa lauantaina, ja sanoi vakuuttuneensa, että palestiinalaiset haluavat myös rauhaa. Sneh arveli, että Palestiinan jaossa Israelin juutalainen maa saa 78 % maasta ja palestiinalaiset 22 %. (JP)
- LONTOOSSA ILMESTYVÄ sanomalehti Asharq Al-Awsat kertoi sunnuntain numerossaan, että Hizbullahin kaappaamat IDF:n sotilaat Ehud Goldwasser ja Eldad Regev on siirretty Libanonista Iraniin viime heinäkuussa ja annettu Iranin vallankumousarmeijan käsiin. Lehden mukaan Saksa vapautti Saksassa neljän kurdin murhaamisesta elinkautiseen tuomitun iranilaisen Kazem Darabin osana IDF:n sotilaitten vapauttamisyrityksiä. Pääministerin kanslia piti lehden tietoja perättöminä. Kazem Darab on ollut yhtenä mahdollisuutena vaihtokaupassa
IAF:n suunnistajan Ron Aradin vapauttamiseksi tai hänen jäännöstensä
palauttamiseksi Israeliin. (JP)
- RABININ murhasta tuomittu Yigal Amir haluaa poikansa brit mila tilaisuuteen.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021