TORSTAI 20.09.07
1. VIHAMIELINEN YHTEISÖ (hostile entity), on hallituksen määritelmä Hamasin johtamasta Gazan kaistaleesta, jota maassa vieraileva USA:n ulkoministeri Gondoleezza Rive sanoi USA:n kannattavan. Hallituksen päätöksen jälkeen alkoivat arvioinnit, mitä tällä itse asiassa tarkoitetaan ja mitä käytännön vaikutuksia sillä tulisi olemaan.
LAINOPILLISET asiantuntijat kiirehtivät selittämään, ettei kansainvälinen lainopillinen terminologia tunne sellaista määritelmää. Se ei siten anna hallitukselle lisävaltuuksia esim. kollektiivisista toimista kyseisen alueen asukkaita vastaan. Siten veden ja sähkön lopettaminen sinne on lainvastainen ja rikos, he vakuuttavat. Israelin äärivasemmiston kannattajat kutsuvat päätöstä tyhmäksi ja epäviisaaksi, koska sillä ei lopeteta vihollisuuksia Gazasta Israeliin.
PA:N JOHTO ja yleinen mielipide PA:n alueilla tuomitsee hallituksen päätöksen. Mahmoud Abbas kutsui päätöstä painostukseksi, koska se lisää palestiinalaisten tragediaa ja kärsimyksiä (termi, jota hän usein käyttää myötätunnon herättämiseksi). Saeb Erekat kutsui päätöstä laittomaksi ja vaaralliseksi ja valmistautumisena IDF:n massiiviseen iskuun Gazan alueelle. Hamasin edustaja Fawzi Barhoum kutsui päätöstä sodan julistamiseksi kansan näännyttämiseksi nälkään saadakseen sen kapinoimaan Hamasin hallintoa vastaan.
YK:N PÄÄSIHTEERI Ban ki-Moon kutsui päätöstä laittomaksi ja kehotti hallitusta harkitsemaan päätöstään uudelleen. (JP)
2. PÄÄMINISTERIN KANSLIA antoi hallituksen päätöksestä Gazan aseman uudelleen
arvioimisesta lausunnon, jossa se sanoo hallituksen päätyneen päätökseen turvallisuusviran-omaisten suosituksesta ja yleisen mielipiteen vaatimuksesta. Toimiin kuuluvat terrorin-vastaiset operaatiot terrorijärjestöjä vastaan, määrättyjen tavaroiden vapaan kuljettamisen rajoittaminen sekä veden ja sähkön toimittamisen vähentäminen. Myös ihmisten liikkumisvapautta Gazasta pois ja sinne rajoitetaan kuitenkin huomioiden humanitääriset vaatimukset. Virkailijat kuitenkin otaksuvat, että vaikka sähkön jakelua Gazaan rajoitetaan, veden jakelua jatketaan kaiken aikaa.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak kertoi hallituksen istunnossa, ettei ole mitään ”maagista” ratkaisua tilanteen laukaisemiseksi ja että Israelin tulee välttää joutumasta vedetyksi johonkin, mitä se ei halua. Hän väläytti, että jokainen päivä tuo sotilaallisen iskun mahdollisuuden lähemmäksi. Vuoden alusta lähtien terroristit ovat ampunet Gazasta Israeliin 700 Kassam-rakettia, jotka ovat surmanneet 4 siviiliä, ja viimeisen kuuden vuoden aikana Gazasta Israeliin on ammuttu yli 4000 Kassam-rakettia, jotka ovat surmanneet 14 ihmistä ja haavoittaneet useita aineellisten tuhojen lisäksi. Raketti-iskut Gazasta Israeliin ovat muuttaneet rajan läheisyydessä olevat alueet sotatoimialueiksi, joissa asukkaiden normaali elämä on tehty mahdottomaksi.(JP)
3. USA:N ULKOMINISTERI Ricen ja Israelin johdon tapaamisesta on annettu kovin vähän tietoja eikä mitään raflaavaa ole tullut median ulottuville. Ricen vierailua onkin pidetty suhde-toimintavierailuna eikä varsinaisena neuvottelukäyntinä. Sitä Rice vakuuttaa, että rauhasta ja Palestiinan valtion perustamisesta puhumisen sijaan nyt on aloitettava toimet, joilla valmistellaan sen nopeaa toteutumista. Rice haluaa, että marraskuun rauhankonferenssi, jos se pääsee toteutumaan, määrittelisi selkeästi kriteerit, joilla nuo päämäärät saavutetaan.
RICE TAPASI eilen ensin Livnin, Barakin, varapääministeri Haim Ramonin ja oppositiojohtaja Netanyahun. Barak lupasi poistaa 24 tiesulkua ja jatkavan niiden poistamista, mikäli tilanne sallii. Hän myös lupaili aloittavansa yhteistoiminnan PA:n turvallisuusvirkailijoitten kanssa. Illalla Rice osallistui Ehud Olmertin tarjoamalle illalliselle, mutta siitä ei annettu medialle mitään tietoja.
RICE kieltäytyi edes vihjaamasta, koska ja missä rauhankonferenssi pidetään ja keitä sinne kutsutaan. USA halunnee ensin varmistautua osallistujien halusta ennen virallista kutsua. (JP)
4. PÄÄHALLITUSPUOLUEEN Kadiman sisällä on viriämässä voimistuva keskustelu Olmertin ja Abbasin keskustelujen pohjalta. Kukaan ei näytä sielläkään olevan vielä selvillä, mistä he keskustelevat ja miten pitkälle Olmert on jo sitoutunut, mutta kannuja jo valetaan ja rintamalinjoja selvitellään. Puolueen 29 kansanedustajan sisällä on muotoutumassa kolme ryhmittymää: Oikeistoa johtaa Shaul Mofaz, keskustaa Tzipi Livni ja vasemmistoa Haim Ramon. Nämä kolme ovat myös esittäneet kiinnostuksensa puolueen puheenjohtajuudesta.
JERUSALEMIN kaupunginvaltuutettu ja Kadiman jäsen Nir Barkat, joka havittelee Jerusalemin kaupunginjohtajuutta, vaati Haim Ramonia esittämään selkeästi, missä hänen suunnitelmansa mukaiset Jerusalemin punaiset rajat kulkevat. Ramon vastasi tähän kirjeellä, jossa hän kertoi tukevansa periaatetta: Arabien asumat alueet liitetään PA:n hallintoalueisiin ja juutalaisten asumat alueet Israeliin. Barkat esitti jyrkän vastalauseen selittäen, että jos Kadimassa puolletaan Jerusalemin jakamista, hän eroaa puolueesta. Myös sekä Olmertin että ulkoministeriön piirissä on kiireesti pyritty irrottautumaan Ramonin esityksestä, jossa hän myös on valmis luovuttamaan Juudean ja Samarian valtaosan palestiinalaisille.
KYSYTTÄESSÄ Ramonin suunnitelman kannattajilta, miten he arvioivat vastaavansa tilanteesta, jossa Juudeasta ja Samariasta tulee uusi Gazan alue, he vastasivat, ettei sitä tiedä, ja jos näin käy, silloin taistelemme niitä vastaan samoin kuin Hamasia Gazassa ja Hizbullahia Libanonissa. Eli suomennettuna: He ovat valmiit antamaan Israelin turvallisuuden ja itsenäisyyden mahdollisen terrorihallituksen hyväntahtoisuuden varaan, mistä ei totisesti ole ollut mitään positiivisia näyttöjä. Palestiinan kansaa opetetaan seimi-iästä lähtien vihaamaan Israelia ja juutalaista ja kerrotaan heille epätodellisia valheita juutalaisten maan varastamisesta ja siitä, että juutalaiset ovat väärennelleet Raamatun ja historian uskotelleen maailmalle juutalaisen Temppelin olemassaolosta Temppelivuorella, mistä he eivät sano löytäneensä mitään todisteita.
ISRAELIN NYKYINEN HALLITUS asettaa suuria toiveita Mahmoud Abbasin varaan pyrkien kaikin tavoin vahvistamaan hänen asemaansa. Se on kuitenkin kuin halvaantuneen hevosen piiskaamista sillä erotuksella, että tällä luuskalla on terroritausta. Abbas rahoitti terrori-iskun Mynchenissä israelilaista olympiajoukkuetta vastaan, joka tuhosi lähes koko edustuksen, sekä Akille Lauron matkustajalaivan kaappaamisen Välimerellä, jossa terroristit heittivät pyörätuoliin sidotun Klimbergin mereen. Abbas teki tohtorin väitöskirjansa Moskovassa aiheesta, jossa ”todisteltiin”, ettei juutalaisten holokaustia tapahtunut tai se oli suuresti liioiteltu. Abbas kertoo avoimesti kansalleen pitämissä puheissa arabiaksi, ettei USA:n antamia aseita käytetä palestiinalaisia vaan ”miehittäjiä” eli Israelia vastaan. Terroristien tehokkuus onkin aina parantunut CIA:n PA:n ”turvallisuusjoukoille” antamien aseitten ja koulutuksen jälkeen. (JP)
5. OPPOSITIOJOHTAJA Binyamin Netanyahu tunnusti ensimmäisenä, että väitteet IAF:n iskusta Syyriaan ovat totta onnitellessaan Olmertia onnistuneen iskun johdosta. Syyrian hallituksen edustaja maahanmuuttoministeri Butheina Shabaan, jota pidetään Basgar Assadin uskottuna, kertoi 18.09., että Syyrian hallitus vastaa IAF:n iskuun 06.09. sopivaksi katsomallaan tavalla ja ajalla. USA:n ja Israelin viranomaiset katsovat tämän tarkoittavan, että Assad on kallistunut sotilaallisen iskun puolelle. Valittavina hänellä on tehdä kommandoisku Golanille, iskeä johonkin israelilaiseen kohteeseen hävittäjäkoneilla tai ohjuksilla, vallata alue jostain muutaman päivän ajaksi tai antaa tehtävä terrorijärjestölle joko Hizbullahille Libanonista tai muille järjestöille Golanilla. Myös isku Israelin ulkopuoliseen kohteeseen on mahdollinen. (Debkafile)
JOM KIPPUR, joka Israelissa alkaa perjantai-iltana ja jatkuu lauantain, on mahdollinen ajankohta tällaiselle Israeliin suuntautuvalle iskulle.
NETANYAHUN tunnustus, että Olmert informoi häntä iskusta Syyriaan ja että hän oli tietoinen siitä sen jokaisena hetkenä, on herättänyt laajaa närkästystä. Netanyahua syytetään äärimmäisestä tyhmyydestä ja jopa kansallisesta vastuuttomuudesta ja osoituksena hänen luonteensa valuviasta, jonka mukaisesti hän toimii harkitsemattomasti ja hätäisesti. (Ynet)
IDF ALOITTI yhteisen kolmepäiväisen sotaharjoituksen Golanilla tuhansien sotilaitten ja satojen panssarien kesken. Harjoitus päättyy tänään. IDF ilmoitti harjoituksesta etukäteen sekä Syyrian johdolle että YK:n valvontajoukoille UNDOF Syyrian ja Israelin välisellä raja-alueella.
IDF:N TIISTAINA Nablusissa aloittama operaatio Jihadin ja PFLP:n terrorisolujen tuhoamiseksi jatkui eilen. Palestiinalaiset väittävät sotilaitten ampuneen vammaisen miehen tämän seisoessa kotinsa ikkunassa. Sotilaat kertovat, että he ampuivat aseistetun miehen. Sotilaat aikovat jatkaa etsintöjään Ein Bet Ilmehin pakolaisleirissä, kunnes asetetut tavoitteet on saavutettu. He löysivät erikoisjoukkojen ja rajapoliisien avustamina asunnoista useita kätkettyjä pommeja ja asekätköjä.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019