TIISTAI 18.09.07
1. IRAN UHKAA iskeä Israeliin kuudensadan Shihab-3 ohjuksen voimalla, jos Irania vastaan hyökätään, kertoo Iranian news web-sivu Assar Iranissa, ja lisää, että tämä isku olisi vasta ensimmäinen reaktio. Shihab-3 ohjuksen kantomatka on 1300 km, eli sillä yltää Iranista kaikkialle Israelissa. Web-sivulla uhataan myös USA:n kymmeniä tukikohtia Irakissa.
ISRAELIN HÄVITTÄJÄKONEITTEN väitetty lento Syyrian alueelle oli arabien ja iranilaisten käsityksen mukaan kuivaharjoittelu USA:n ja Israelin ilmaiskuun Iranin ydinlaitoksia vastaan.
PÄÄMINISTERI Ehud Olmertin kanslia vähättelee Iranin uhkauksia todeten, ettei ole syytä ottaa vakavasti kaikkea propagandaa, mitä Iran syöttää maailmalle. Olmert ilmaisi samalla kunnioittavansa Syyrian presidentti Bashar Assadia ja sanoi olevansa valmis keskusteluihin hänen kanssaan. Tämä herätti pilkallisia huomioita Israelin kansaedustajien taholta ihmetellen, miten Olmert voi sanoa tuollaista ensin hyökättyään maata vastaan. (JP)
2. SYYRIAN PRESIDENTTI Bashar Assad on puolestaan hurjistunut saatuaan tietää, että tieto Israelin ilmaiskusta oli päässyt leviämään lehdistöön. Kuwaitilaisen A-Siasa lehden maanantaisen uutisen mukaan Assad päätti asettaa korkeantason komitean tutkimaan, miten tieto pääsi vuotamaan. Komiteaa johtavat Syyrian tiedustelujohtaja Asaf Shawkat, yleisen tiedustelu johtaja Ali Mamlouk ja ilmavoimien komentaja Abed al-Fatah Kodshya. Assad käski heitä tutkimaan asiaa tarkasti välittämättä syyllisen asemasta tai arvoasteesta.
SYYRIAN MEDIA sieppasi uutisen IAF:n koneitten ylilennosta syyskuun 7. välittömästi kertoen yksityiskohtaisesti silminnäkijöitten havainnoista. (JP)
3. RANSKAN ULKOMINISTERI Bernard Kouchnerin lausunto sunnuntaina, jossa hän kehotti maailmaa valmistautumaan pahimman varalle, eli mahdolliseen sotaan Irania vastaan neuvottelujen epäonnistuttua, ei Israelin viranomaisten mukaan merkitse muutosta Ranskan ulkopolitiikassa, sillä Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy vihjaili tästä mahdollisuudesta viime kuussa todeten: ”Maailmaa uhkaa katastrofaalinen pulma: Joko Iranin pommi tai Iranin pommittaminen.”
IRANIN VIRANOMAISET syyttävät Ranskaa, että se uhkailee USA:n eduksi, ja että Elysee-palatsin nykyiset asukkaat pyrkivät kopioimaan Valkoista Taloa Iranin uutistoimisto Irnan mukaan.
USA:N PUOLUSTUSMINISTERI Robert Gates ilmoitti vain muutama päivä aiemmin, että Bushin hallitus on lupautunut ainakin toistaiseksi käyttämään diplomatiaa ja taloudellisia pakotteita Iranin ydinaseuhkaa vastaan.
IAEA:N PÄÄSIHTEERI ElBaradei puolestaan varoittaa turvautumasta väkivaltaan Irania vastaan ja pidättäytymään puhumasta sellaisesta mahdollisuudesta. Hän viittaa Irakin esimerkkiin, jota vastaan aloitettiin sota, koska siellä epäiltiin rakennettavan ydinaseita, minkä seurauksena 800 000 viatonta siviiliä on saanut surmansa. ElBaradei puhui IAEA:n 144:n jäsenmaan edustajille.
4. USA:N ULKOMNISTERI Gondoleezza Rice on matkalla Lähi Itään. Häntä odotetaan Israeliin keskiviikkoaamuna. Hänen uskotaan tapaavan sekä pääministeri Olmertin että PA:n puheenjohtaja ”Presidentti” Abbasin, mutta ei samaan aikaan. Israelin viranomaisten mukaan Olmert ja Abbas tapaavat toisensa tarpeeksi usein ilman välittäjiäkin. Myöskään yhteisen lehti-konferenssin ei katsota vastaavan tarkoitustaan, koska osapuolilla ei ole mediaa kiinnostavia ilmoituksia tehtävänä.
RICE TAVANNEE Israelin johtajia keskiviikkona, torstaina hän tapaa Abbasin Ramallahissa ja aikoo lentää takaisin Yhdysvaltoihin jo ehkä torstaina iltapäivällä.
POLIITTISET TARKKAILIJAT katsovat, että Rice kohtaa lähes ylipääsemättömän esteen yrittäessään pakottaa vastahakoiset ja poliittisesti heikot neuvottelijat Olmert ja Abbas sopimaan jostain, mihin kumpikaan ei ole valmis ja mitä kummankaan kansa ei tue. Rice ilmeisesti asettaa rauhankonferenssille suuria toiveita, koska se tavallaan on avain hänen maineelleen USA:n ulkoministerinä. Vähäinenkin edistyminen neuvotteluissa on siten hänelle tärkeä, vaikka se vähäisyys voi olla riittämätön Saudi Arabian ja Persianlahden maitten osallistumiseksi.
5. KOLME KANSANEDUSTAJAA kymmenen hengen painostusryhmästä suunnittelivat vierailevansa Sharonin käskystä juutalaisista tyhjennetyn Homeshin kylän raunioilla useitten lehtimiesten kanssa. Homesh on ollut jatkuvasti juutalaisaktivistien kohteena, jotka pyrkivät sinne poliisin ja armeijan vastatoimista huolimatta. Välillä poliisi ja sotilaat poistavat paikalta kaikki juutalaiset, mutta he tulevat sinne takaisin eivätkä poliisi ja sotilaat ole pystyneet estämään sitä. KOLME KANSANEDUSTAJAA, Arye Eldad (NU/NRP); Uri Ariel (NU/NRP) ja Yuli Edelstein (LIKUD) tulivat IDF:n tarkastusasemalle eilen median edustajien kanssa, mutta siellä heille kerrottiin, että kansanedustajat voivat mennä Homeshiin mutta Median edustajat eivät. Kansanedustajat katsoivat, ettei ole mitään aihetta mennä ilman koko bussillista väkeä ja päättivät peruuttaa matkan Homeshiin, jonne 30 ihmistä oli leiriytynyt. He myös vakuuttivat vievänsä asian Knessetin sisäisten asiain komiteaan. Knessetissä on tekeillä laki, jonka mukaan Homesh voidaan rakentaa uudelleen. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- OLMERTIN SUOSIO on tuoreen gallupin mukaan noussut Syyrian väitetyn ylilennon vuoksi. Hallituksen kannatus on 35 %, aiemmin 25 %. Kuitenkin 63 % kansasta pitää Olmertin toimia hylättävinä. 20 % ilmoitti muuttaneensa kantaansa parempaan suuntaan, 70 % ilmoitti, ettei Syyrian tapaus vaikuttanut heihin. IDF:n suosio nousi 41 %:n mielestä, mutta 53 % ilmoitti, ettei se ole muuttunut. Vain 4 % ilmoitti kantansa muuttuneen negatiivisemmaksi. 32 % uskoi, että Syyrian tapaus lisäsi sodan mahdollisuutta; 13 % ilmoitti, että tapaus vähensi sodan mahdollisuutta. (Ynetnews)
- TEHERANISSA pidettävän Islamin taidetta esittävän konferenssin osanottajat joutuvat polkemaan sisäänkäynnin lattialle asetettuihin USA:n ja Israelin lippuihin.
- ISRAELISSA VAADITAAN, että naisten tulee voida palvella myös hyökkäysjoukoissa miesten tapaan. Esitys on aiheuttanut kiivaita vastalauseita haredim-kansan taholta. Nykyisen käytännön mukaan vain 2.5 % rintamajoukoista voi olla naisia. Asiaa tutkiva komitea varoittaa, että pian naisreserviläisten määrä yltää 50 %:in, mikä voi pakottaa turvautumaan vapaaehtoisuuskäytäntöön.
- POHJOIS-KOREA kieltää kaikki spekulaatiot, että se olisi sopinut Syyrian kanssa ydinasetietoisuuden myymisestä Syyrialle. Andrw Semmel, USA:n apulaisulkoministeri ydinaseitten levittämisasioissa, esitti tällaisen väitteen yksilöimättä, mihin hän tietonsa perusti. USA:n ja Pohjois-Korean väliset ydinsuunnitelmia koskevat neuvottelut on siirretty syytä ilmoittamatta.
- KAKSI SOTILASTA haavoittui eilen EIN Beit Ilman pakolaisleirissä syntyneessä tulitaistelussa. 17-vuotias palestiinalainen PFLP:n jäsen sai surmansa taistelussa.
- USA:N VIRANOMAINEN sanoo, että Syyria tulee pitää poissa Lähi Idän rauhankonferenssista sen brutaalin Israelin vastaisuuden ja Iranin yhteyksien vuoksi.
- TAIMAAN lento-onnettomuudessa kahdeksan israelilaista matkailijaa on vielä kateissa, kaksi haavoittui sairaalakuntoon. (JP)
- THE TIMES kertoi artikkelissaan, että Syyria suunnitteli tuhoisaa yllätystä Israelia varten, mikä tarkoittanee ydinasetta. Lehti kertoi myös, että ilmaiskuun 07.09.07 osallistui maajoukkojen lisäksi 8 IAF:n F-15i hävittäjää. Syyria on joutunut tapauksen johdosta erityistarkkailun alaiseksi. (Ynet)
- ISLAMIC JIHADIN virallinen radioyhtiö Al-Quds verkosto on WND:n saaman tiedon mukaan lähettänyt päivittäin vihaa tihkuvia radio-ohjelmia Temppelivuorelta. WND arvelee, että sekä Israelin hallitus että PA ovat tietoisia asiasta, mutta eivät ole puuttuneet asiaan. Lähetykset ovat lisääntyneet meneillään olevan muslimien paastokuukauden ramadanin aikana. Radioasemaa pidetään suosituimpana PA;n alueilla. Se lähettää öisin erityistä Tarawih rukousta sekä puheita, joissa vaaditaan Israelin tuhoamista ja ylistetään Irania. Al-Quds radioasema on saanut teknistä apua PA:n viralliselta Voice of Palestina asiantuntijoilta.(www.worldnetdaily.com)
- SOTILAAT pidättivät 9 etsittyä terrorismista epäiltyä yön aikana Juudeassa ja Samariassa.
- ISRAELIN DRUUSI tavattiin tarkastuspisteessä Law-ohjuksen osan kanssa. 25-vuotia druusi on kotoisin Dir El-Assad kylästä. Hänet vietiin kuulusteltavaksi. INN
- SÄHKÖN HINTA nousi 8.4 %.
- YLI 1.3 MILJOONAA turistia kulki Ben Gurionin lentoaseman kautta elokuussa.
- ISRAELISSA alkoi talviaika sunnuntaiaamuna.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019