SUNNUNTAI 30.09.07
1. RAUHANSOPIMUS Israelin kanssa mahdollista laatia puolen vuoden kuluessa, paljasti PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas Washington Postin haastattelussa. YK:n yleiskokouksessa perjantaina Abbas vannoi ”pitävänsä käsissään oliivinoksaa, joka ei koskaan lakastu tai kuole”, mutta lisäsi pitävänsä käsissään myös vapaustaistelijan asetta, ehkä viittauksena Arafatin YK:n yleiskokouksessa vyöllään pitämään pistooliin, mikä oli ennen näkemätön myönnytys tälle terrorijohtajalle. Abbas myös selitti, ettei ole enää mitään esteitä Bushin esittämälle rauhankonferenssille marraskuussa, joka pidettäneen Annapoliksessa, Maryland, USA. Abbas sanoi uskovansa, että maltilliset arabimaat tulevat mukaan konferenssiin.
WASHINGTON POST lehdelle antamassaan haastattelussa Abbas lupasi, että palestiinalaiset ovat joustavia. Hän muistutti, että ”1937 Palestiinan jakosuunnitelmassa Israelille tarjottiin vain osaa maasta, ja he olivat tyytyväisiä siihen, myös Ben Gurion. Ennen 1947 palestiinalaisilla oli 95 % Palestiinasta. Vuoden 1947 YK:n Palestiinan jakosuunnitelman me hylkäsimme ja siten hävisimme. Sitten tuli 1967 rajat (tulitaukolinjat), jotka me hyväksymme.” Abbas lisäsi, että Arafat hylkäsi presidentti Clintonin tarjoaman suunnitelman vuonna 2000, ja ”minäkin olisin hylännyt sen, sillä 92 % maasta ei ole hyväksyttävä meille.”
ABBAS ANTOI tunnustusta Haim Ramonin suunnitelmalle Jerusalemin jakamisesta, jonka mukaan sekä Israel että Palestiina saavat osan tästä ikuisesta kaupungista, jota Israel on toistuvasti pitänyt Israelin jakamattomana pääkaupunkina uhmaten kansainvälistä boikottia.
Palestiinalaispakolaisista hän sanoi, että hänellä on oikeus palata Safediin, josta hän on kotoisin, kuten muutkin pakolaiset omalle kotiseudulleen, mutta se riippuu minusta ja pakolaisista ja lopullisen tilanteen sopimuksista. Abbas pitää tärkeänä turvallista yhteyttä Gazan ja Länsirannan välillä, mutta hän ei halua palata yhteishallitukseen Hamasin kanssa.
ABBAS MYÖNSI tietävänsä Olmertin ongelmat Israelin sisällä, mutta uskoi hänen runnovan suunnitelmansa läpi jollain tavalla.
2. ARABIMAIDEN REAKTIOT osallistumisesta marraskuun rauhankonferenssiin ovat olleet varovaisen myöntyväisiä. Useimmat sanovat odottavansa ensin konferenssin asialistaa ja päättävänsä sitten, kun kutsut on lähetetty.
SYYRIAN ULKOMINISTERIÖN edustaja Bushra Kanafani kertoi medialle Damaskoksessa, että Syyria haluaa ensin vastauksia moniin kysymyksiin, joihin konferenssiohjelman lisäksi kuuluu Syyrian vaatimus Golanin ylängön palauttamisesta, mutta totesi, että ”hyvin suunniteltuna ja valmisteltuna konferenssi on tärkeä tilaisuus saavuttaa kauan odotettua edistystä”.
JORDANIAN ulkoministeri Abdul-Ilah al-Khatib totesi konferenssin olevan viimeinen tilaisuus saavuttaa edistystä ja esitti vaatimuksen, että siellä tulee keskittyä lopullisiin kysymyksiin.
ARABILIITON pääsihteeri Amr Moussa kertoi keskusteltuaan Ricen ja muitten kanssa saaneensa vaikutelman, että kaikilla osapuolilla on voimakas halu osallistua kokoukseen. Hän totesi arabiliiton aloitteenkin osoittavan, että arabimaat ovat valmiit rauhaan Israelin kanssa. Moussa viittasi juutalaisten siirtokuntiin Juudeassa ja Samariassa, joitten rakentaminen täytyy lopettaa. Hänen mukaansa ratkaisu on Israelin käsissä; ”jos he todella haluavat rauhaa, se on saavutettavissa”.
3. ”SYYRIA EI HALUA SOTAA Israelin kanssa”, vakuutti maan varapresidentti Farouk Shara lauantaina, ”ei kaukaisessa eikä lähitulevaisuudessa”. Hän totesi, että kaikki, mitä on raportoitu IAF:n väitetystä ilmaiskusta syyskuun 6. päivänä Syyrian alueelle, on väärin ja osa psykologista sodankäyntiä Damaskosta vastaan, minkä tarkoituksena on rakentaa perustukset myöhemmälle hyökkäykselle. Ensimmäisessä kommentissaan oletetun ilmaiskun jälkeen Shara totesi, että Israel pyrki sillä vahvistamaan menettämäänsä uskottavuutta hävityn Libanonin kakkossodan seurauksena vuonna 2006. Shara näytteli psykologia todetessaan, että jos jotkut ihmiset Israelissa ajattelevat, että he tällaisella psykologisella sodalla pystyvät palauttamaan IDF:n uskottavuuden, heidän tulisi olla selvillä, että heidän tulee ensin palauttaa Israelin mielenmaltti.
PFLP:N JOHTAJA Ahmad Jibril toisti aiemman väitteensä, että Israel valmistelee sotaa Syyrian kanssa, mutta ei ole varma, tulisiko hyökätä yhteen vai useampaan kohteeseen. Toisaalta Israel pyrkii huomioimaan, mitkä muut maat tai järjestöt tulisivat mukaan sotaan, hän selvitti.
HIZBULLAHIN APULAISPÄÄSIHTEERI sheikki Naim Kassem puolestaan selitti, että Israelin arviot Hizbullahin taistelusta Syyrian rinnalla perustuvat median esittämiin spekulaatioihin eivätkä edusta Hizbullahin näkemyksiä.
4. IRAN SAI LISÄAIKAA marraskuuhun saakka antaa lisäselvityksiä ydinohjelmansa toteuttamisesta. USA oli toivonut voivansa käyttää hyväkseen maailmalle levinnyttä yleistä kärsimättömyyttä Iranin jyrkän kannan vuoksi, mutta se joutui taipumaan YK:n turvallisuus-neuvoston viiden pysyvän jäsenmaan ulkoministerien kokouksessa Venäjän ja Kiinan vaatimuksiin siirtää päätöstä kovennetuista sanktioista Irania vastaan. USA:n ulkoministerin johtamaan kokoukseen otti osaa Saksan lisäksi myös EU:n johtava ulkoasioitten virkailija.
IRANIN PRESIDENTTI Mahmoud Ahmadinejad ilmoitti YK:n yleiskokouksessa pitämässään puheessa, että Irania koskeva maan ydinsuunnitelmia käsittelevä kansio on nyt suljettu, minkä USA:n edustaja Nicholas Burns kielsi välittömästi.
RANSKA ESITTI kokouksessa 14 kohdan boikottisuunnitelman, jonka mukaan pakotteisiin sisältyisivät mm. Iranin öljytoimitukset, vallankumousarmeijan joukot, pankkitoimet ja viisumit Iraniin, mutta se ei saanut kannatusta. Venäjä ja Kiina hylkäsivät ehdottomasti jotkut toimet.
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov totesi, että Venäjän kannan mukaan uusi turvallisuus-neuvoston kokous ei automaattisesti merkitse uusia pakotteita, joita USA haluaa.
5. EILATIN HIEKKARANNAT suljettiin perjantai-iltana sen jälkeen, kun satoja kuutioita raakaa viemärivettä tulvi Punaiseen Mereen. Sisäministeriö antoi kiellon uimarantojen käyttämisestä, koska kaupungin viemärijohdot räjähtivät kahdesta kohtaa. Vauriot saatiin korjattua, mutta merivesi on saastunutta, eikä uimareita voida päästää mereen. Tämä oli jo kolmas vastaavanlainen vaurio Eilatissa tänä vuonna.
MERIYMPÄRISTÖN RYHMÄN ”ZALUL” pääsihteeri Yariv Abromovich esitti jyrkän vastalauseen kaupungin tavalle hoitaa erittäin herkkää Punaisen Meren eläimistöä ja kasvustoa, ja syytti varsinkin Eilatin kaupunginjohtaja Mayor Yitrzhak Halevia rikollisesta huolimattomuudesta ja sanoi, että jos ympäristöministeriö ei aloita rikostutkimuksia asiassa, hän tekee siitä ilmoituksen poliisille. Tällaiset vuodot aiheuttavat suurta tuhoa myös turismille kaupungissa. (JP)
6. HAMASIN JA FATAHIN kannattajat ottivat verisesti yhteen lauantaina moskeijassa Gazan kaistaleen eteläosassa. Yhdeksän ihmistä hoidettiin eriasteisista puukon- ja luodinhaavoista mustelmien ja ruhjeitten lisäksi; parin ihmisen tila on kriittinen.
MELLAKAT alkoivat Hamasin tuotua lauantain iltapäivän rukoustilaisuuteen Khan Yunisin moskeijaan oman saarnaajansa tavallisesti rukouksia johtaneen puolueettoman johtajan tilalle. Tappelut alkoivat nyrkein ja solvauksin, mutta kiihtyivät pian puukkotappeluiksi. Hamas lähetti paikalle omia toimenpidejoukkojaan, jotka ampuivat aseillaan ilmaan, mutta heitä vastaan aloitettiin tulitus lähialueelta. Hamasin joukot saartoivat alueen pyrkien saamaan paikalliset perheet ja klaanit luovuttamaan mellakan aloittajat. Hamasin sisäministeriön edustaja kertoi, että lukuisia ihmisiä pidätettiin kuulusteluja varten. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- TERRORISTIT ampuivat torstain aikana ainakin 40 Kassam-rakettia Gazasta Israeliin. Kuin ihmeen kaupalla kukaan ei loukkaantunut iskuissa. IAF:n koneet eliminoivat ainakin 7 Kassam-miehistöjen jäsentä. Yksi terroristi eliminoitiin välittömästi hänen ammuttuaan rakettinsa Gabimin kaupunkiin. Jotkut raketeista olivat uutta paranneltua mallia 160 mm:n putkella. (INN)
- NEONATSIT tekivät uusia hyökkäyksiä, tällä kertaa Haifan synagogaan sapattina. He polttivat synagogan succan, töhersivät hakaristejä lattiaan ja Torah-rullaan, jonka he veivät ulos synagogasta, mutta löydettiin sen läheisyydestä.
- Hakaristejä töherreltiin Bnei Brakin ja Tel Avivin synagogiin parin viimeisen viikon aikana. Neonatsit ovat myös hyökkäilleet vanhusten ja ulkomaalaisten työntekijöitten kimppuun pahoinpidellen ja solvaten heitä.
- ISRAELIN MAAN rakentajat, pääasiassa nuoria aktivisteja, aikovat pystyttää viisi uutta parakkikylää asumattomille kukkuloille Juudeassa ja Samariassa välittämättä siitä, että poliisi on pidättänyt heitä syyttäen heitä tunkeutumisesta kielletylle alueelle. Oikeus antoi äskettäin päätöksen, ettei se ole lainvastaista.
- IDF JA POLIISI ovat sulkeneet Juudean, Samarian ja Gazan kaikki maayhteydet Israelin puolelle juhlapäivien ajaksi.
- EGYPTI SALLI 85 Egyptin puolelle jääneen ääri-islamin jäsenen palata Gazaan.
- YK:N IHMISOIKEUSNEUVOSTON puheenjohtaja Doru Costea myöntää, että neuvosto on toiminut epäoikeudenmukaisesti tuomitessaan Israelia huomioimatta sitä vastaan harjoitettua väkivaltaa. Hän ilmaisi tyytymättömyytensä neuvoston toimiin ja aikoo pyrkiä korjaamaan epäkohtia.
- IRAN ASETTI CIA:n JA USA:n ARMEIJAN terroristien listalle.
- KOLME KUOLI JA NELJÄ VAMMAUTUI rajussa kolarissa Arava-valtatiellä lähellä Ketura-kibbutsia. Tie suljettiin kolarin johdosta mutta avattiin myöhemmin.
- IRANIN ILMAVOIMIEN korkea lähetystö kävi Ankarassa kyselemässä tietoja väitetystä IAF:n ylilennosta Syyriaan 06.09.varoittaen Turkkia, ettei Iran seuraa sivusta vastaavanlaisissa tilanteissa tulevaisuudessa. (Debkafile)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019