SUNNUNTAI 09.09.07.
1. KENEN HÄVITTÄJÄT olivat Syyrian yllä torstain vastaisena yönä ja kuinka monta niitä lopulta oli, on edelleen arvailujen varassa. Israelin johto ei anna mitään lausuntoa, Olmert tokaisi erään journalistin kysymykseen koneista, ettei hän tiedä, mistä tämä puhui.
TURKKI SANOO löytäneensä kaksi F-151 hävittäjän varapolttoainesäiliötä alueeltaan Syyrian rajan lähellä, mutta ei reagoi muuten tilanteeseen. Ehkä selvityspyyntö Israelin hallitukselle tehdään myöhemmin, tai sitten asian annetaan kuolla itsestään.
DEBKAFILE arvioi, että koneet olivat testaamassa Venäjän toimittamia huippunykyaikaisia Pantsyr (Panzir, kuori, kranaatti)-S1 ilmatorjuntapattereita, joita Syyria tilasi 10 ja joista joitakin lienee käyttökunnossa. Syyria saa niitä 50 lisää, joista 36 jää Syyriaan, loput menee Iraniin. Venäjä kielsi 06.09. myyneensä Pantsyr-S1 it-aseita Syyrialle.
PANTSYR-S1 on varustettu tehokkaalla tutkalla, jonka tehoalue ulottuu 30 km:in ja patteriston toiminta 18-20 km:n säteellä 10 km:n korkeudelle. Sen 30 mm:n it-kanuunat ja 12 ohjusta toimivat myös patteriston ollessa liikkeellä. Se pystyy ampumaan kahta kohdetta samanaikaisesti ja 12 kohdetta minuutissa.
DEBKAFILE arvioi, että USA:n ja Israelin intressinä on saada tietoja Pantsyrin todellisesta tehosta ja sen immuuniksi kuvatun tutkan jumiuttamisesta. Koska koneet pääsivät ehjinä alueelta, ne ilmeisesti pystyivät välttämään torjuntapatteriston vastatoimet. Tieto on tärkeä, jos USA lopulta toteuttaa uhkauksensa iskeä Iranin ydinlaitoksiin.
2. VIIKONVAIHTEEN AIKANA Gazassa haavoittui INN:n tietojen mukaan 70 ihmistä. Hamas kielsi julkiset kokoontumiset moskeijoitten rukouskokousten ulkopuolella, mutta Fatahin johtajat ovat aloittaneet järjestelmällisen Hamasin tekemien päätösten vastustamisen.
PLO ja sen alaiset järjestöt sanoivat aloittavansa sunnuntaina yleislakon Gazan ja Länsirannan alueilla Hamasin vastustamiseksi ja sen kaappaaman vallan nujertamiseksi. Sekä Hamas että Fatah lupaavat, että 12. tai 13. syyskuuta – riippuen kuun kierrosta – alkava ramadan, muslimien paastokuukausi, jolloin ei saa syödä, juoda eikä harjoittaa sukupuoliyhteyttä päiväsaikaan, tulee olemaan kuuma.
HAMASIN EDUSTAJA lupaa, että kaikenlainen epäjärjestys tullaan tukahduttamaan ”teräsnyrkillä”.
MAHMOUD ABBAS ennustaa Ramallahissa, että Hamas on kaivanut omin käsin oman hautansa. Hän piti erityisen tuomittavana sitä, että Hamasin toimenpidejoukot hyökkäävät ”viattomien ihmisten ja hartautta harjoittavien kimppuun”. Hän tuomitsi myös journalistien pieksemisen: ”Kuinka he voivat puhua demokratiasta piestessään ja pidättäessään journalisteja?” Abbas kyselee viattomana, ikään kuin asia olisi hänelle outo.
MOHAMMED DAHLAN antoi Lontoossa haastattelun kuwaitilaiselle lehdelle, jossa hän sanoo Hamasin ”alentuneen moraaliseen, poliittiseen, taloudelliseen ja sosiaaliseen korruptioon”. Hän myös kertoi, että lukemattomat ihmiset, liikemiehet, opiskelijat ja akateemikot muuttavat Gazasta ulkomaille suuremmin luvuin kuin koskaan vuoden 1948 jälkeen.
PERJANTAINA Fatahin kannattajat kokoontuivat ulkoilmassa pidettävään rukouskokoukseen, jonka Hamasin toimenpidejoukot hajottivat puukartuin ja kiväärein aseistettuina. Hamas valittaa, että Fatah pidättää Hamasin jäseniä Länsirannalla pitäen heitä vankiloissa ilman oikeuden päätöksiä. (JP, Kh A Toameh)
3. POLIISI SANOO hajottaneensa neonatsien muodostaman solun Petah Tikvassa, joka muodostui entisen NL:n alueelta tulleista nuorista. Poliisi pitää vielä asian tiukasti valvonnan alaisena antamatta kaikkia yksityiskohtia, mutta sanoo aloittaneensa solun seuraamisen vuosi sitten. Poliisi kertoo, että asia on monimutkainen ja arkaluontoinen, mutta sanoo solun käyttäytymisen perustuneen natsien ideologialle. Kaikki solun jäsenet yhtä lukuun ottamatta ovat Israelin kansalaisia ja tulivat maahan paluuoikeuden perusteella. He asuivat maan keskiosissa ja ovat uskonnoltaan kristittyjä.
POLIISIN PIDÄTTÄMÄT solun yhdeksän jäsentä toimivat kaduilla Hitler-nuorten tapaan ja solmivat yhteyksiä ulkomaisiin neonatsi-järjestöihin. Solun johtajana pidetty19-vuotias Eli Boanitov Petah Tikvasta osoitti käyttäytymisellään kultinomaisia piirteitä. Hän hyväksyi solun jäseniksi pyrkijät ja antoi ohjeita ”hyökätä julmalla ja brutaalilla tavalla asukkaita ja viattomia ihmisiä vastaan, jotka kuuluvat eri ryhmiin kuten aasialaiset, huumeiden käyttäjät, homot, punkit ja kipaa-pitävät juutalaiset”.
RYHMÄ PALJASTUI 2006 hakaristien ja muiden grafiittien ilmestyttyä synagogiin Petah Tikvassa. Poliisi pidätti ilmiantojen perusteella ”Eli-natsi” Boanitovin ja Ilya Bondarenkon, jotka aluksi kielsivät kaikki syytökset, mutta joitten asunnoista löydettiin natsimateriaalia, luonnoksia hakaristeistä, natsiaiheisia web-sivuja ja neonatsi elokuvia, joista yksi saksankielinen kuvasi neonatseja Etelä-Amerikassa.
4. IDF KIELTÄÄ JA SHIN BEIT kieltäytyy kommentoimasta Hamasin antamia tietoja, että IDF:n sotilaat olivat Hamasin toimenpidejoukkojen univormuihin pukeutuneina ajaneet valkoisella Subaru-henkilöautolla 2 km:n päähän turva-aidasta Rafahin alueelle, josta he olivat pidättäneet Mohawah al-Qadi´n tämän työskennellessä pellollaan tai ajaessa autollaan perheensä kanssa. Al-Qadi kuuluu Hamasin aseelliseen siipeen ja on sen toimenpide-joukkojen komentaja. Pidätys tapahtui lauantaina alueella, jota Hamasin joukot valvovat.
HAMASIN Izza-dine al-Kassam Prikaatien antaman lausunnon mukaan ”sionistien erikoisjoukot Hamasin toimenpide-joukoiksi pukeutuneina ajoivat Subarullaan George-kadulle Rafahin itäosassa ja jatkoivat kohti Sufa-rajanylityspaikkaa”. Al-Qadi ja hänen kanssaan pidätetty apulaisensa Sager Abd al-Al toimi toimenpidejoukkojen suhdetoimintajohtajana. Hamas kertoo ensin epäilleensä, että al-Qadin kaappasivat Fatahin joukot, mutta huomatessaan helikopterien seuraavan Subarua he arvasivat IDF:n tehneen kaappauksen. Erään version mukaan Subaru ajoi Dahaniyan autiolle lentokentälle, jossa sotilaat siirtyivät vankeineen paikalle ajaneeseen helikopteriin.
LAUANTAIAAMUNA sotilaat ampuivat 19-vuotiaan palestiinalaisen nuorukaisen, joka palestiinalaisten mukaan oli metsällä lähellä Karni-terminaalia Gazassa. IDF:n mukaan epäilyttävän tuntuinen ryhmä palestiinalaisia lähestyi aitaa. Sotilaat sanovat ampuneensa varoituslaukauksia ilmaan, mutta kieltävät tähdänneensä nuorukaiseen.
Lauantaiyönä palestiinalaiset heittivät kaksi pommia sotilaita kohti Jeninistä etelään Kabatiassa ja Mutalet a-Shahibassa. Ne eivät aiheuttaneet vahinkoa.
PALESTIINALAISET kivittivät israelilaisia autoilijoita ja heittivät palopommeja heitä kohti. Ihmisvaurioista ei ole raportoitu. Nablusissa sotilaat pidättivät epäillyn kuulusteluja varten.
5. UUTISOTSIKOITA
- ISLAMILAISEN LIIKKEEN pohjoisen haaran johtaja sheikki Raed Salah puhui tilaisuudessa, jota vietettiin ”Al-Aksa on vaarassa” teeman syntymisen 12-vuotisjuhlassa Umm el-Fahmissa perjantaina. Hän kertoi, että Aksa moskeija on kohdannut useita miehityksiä, mutta säilynyt niistä huolimatta. Hän lupasi, että Israel ja sen miehitys tulee loppumaan, mutta Jerusalem ja Aksa moskeija tulevat säilymään ikuisesti. Tilaisuuteen osallistui poliisin arvion mukaan
10 000 ihmistä, palestiinalaisen laskutavan mukaan 60 000.
- HADASSAN, Amerikan naisten sionistijärjestön, sponsoroima konferenssi YK:n tiloissa, jossa käsiteltiin ilmaston lämpenemistä, oli keskittynyt tällä kertaa saamaan Lähi Idän valtiot yhdessä suunnittelemaan Lähi Idän juomavesiongelmaa. Konferenssin osanottajat vakuuttivat, että tämän luonnontuotteen, jota ei voi keinotekoisesti korvata, yhteydessä ei tunneta rajoja. Koska vesi on jaettava yhteisesti, sitä koskevat suunnitelmat ja päätökset tulee tehdä yhdessä. Eräs kiireinen asia on Kuolleenmeren kuoleminen, mikä tulee tapahtumaan muutamassa vuosikymmenessä ilman radikaaleja toimia, joista kanaalin johtaminen Punaiseltamereltä on yksi.
- USA ON LÄHELLÄ rahoituksen lopettamista YK:n ihmisoikeuksien neuvostolle sen Israelia tuomitsevien epäoikeudenmukaisten päätösten vuoksi. Neuvostoa hallitsevat Aasian ja Afrikan maat, joitten edustajat eivät usein edes tiedä, mitä asiat koskevat ja mitä päättävät.
- KASSAM-RAKETTI ja neljä kranaattia ammuttiin Gazasta Israeliin tänä aamuna. Kaikkiaan 15 kranaattia ammuttiin viikonvaihteen aikana Gazasta Israeliin, mutta vahingoista ei ole raportoitu.
- PALMACHIM merivedenpuhdistuslaitos aloitti toimintansa viime viikolla. Se tuottaa 40 miljoonaa kuutiometriä vettä vuodessa. Ashkelonin puhdistuslaitos tuottaa 100 miljoonaa kuutiota vuodessa, ja lienee maailman suurin. Lisäksi merivettä puhdistetaan Eilatissa. Haderan puhdistuslaitos on rakenteilla.
- ISRAEL PUHDISTAA 60 % käyttämästään jätevedestä uudelleen käyttöä, lähinnä maatalouden kastelutarpeita, varten.
- ISRAELIN KEHITTÄMÄ pisara-kastelumenetelmä on meriveden puhdistus-laitosten ohella kehittynyt vientiartikkeliksi. Sen tuotot ovat vuodessa 850 miljoonaa USD ja sen odotetaan ylittävän miljardin USD:n rajan 2007.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019