TIISTAI 21.08.07
1. MITÄÄN EI OLE OPITTU YK:n sponsoroimasta Durbanin rasismin vastaisesta
konferenssista 2001, sanoo Hillel Neuer, YK:n toimia valvovan NGO:n (UN-Watch; ei hallituksen tukema) toimitusjohtaja tarkastellessaan YK:n vuoden 2009 rasismin vastaisen maailmankonferenssin valmistelevan kokouksen tiimoilta havaittavia enteitä. Durbanin konferenssin julkilausumat kulminoituivat Israeliin, joka todettiin ”apartheid-valtioksi” ja joissa sionismia verrattiin natsismiin.
GENEVAN valmistelevaa kokousta johtaa Libya, joka antoi korkeimman kunniamerkin holokaustin kieltäjälle Roger Garaudy, kiduttaa Afrikan mustia pakolaisia ja kidutti ja raiskasi ennen kuolemantuomion julistamista viittä bulgarialaista sairaanhoitajaa ja yhtä palestiinalaista lääkäriä syyttäen heitä AIDS:n levittämisestä lapsiin vain siksi, että he ovat ulkomaalaisia. Valmisteleva konferenssi kokoontuu 21.-30.08. ja 17.-28.10. Genevessä.
PROFESSORI Gerald Steinberg, NGO-Monitor järjestön pääjohtaja, tarkentaa, että taas kerran NGO-järjestöjen verkko, jota rahoittaa Ford-säätiö ja Euroopan hallitusten apuohjelmat, on valmistautumassa pelaamaan johtavaa roolia käyttääkseen tätä konferenssia demokratioiden demonisoimiseen ja Israelin toteamiseksi laittomaksi. NGO-Monitor on varoittanut valmistelevaa komiteaa näitten politisoituneitten NGO-järjestöjen vaaroista Durbanin virheiden estämiseksi. Nämä ryhmät, kuten Human Rights ja Amnesty International, esiintyvät yleisten ihmisoikeuksien puolustajina, mutta niiden lausunnot ja muu toiminta 2001 NGO-Forumilla sisälsivät tulenarkaa retoriikkaa ja jopa antisemitismiä, kuten verratessaan Israelia natsi Saksaan. (JP Jonny Paul)
2. PUOLA ON AINOA EU:n jäsenmaa, joka boikotoi EU:n tiloissa järjestettävää YK:n sponsoroimaa ”palestiinalaisten oikeudet” konferenssia Brysselissä. Puolan 54 kansanedustajaa ilmoittavat, että vaikka konferenssin ohjelma ei suoraan vaadi israelilaisten ajamista mereen, aiheitten valinta ja yleinen mieliala on Israelia tuomitseva ja vastakohtaisuuksia synnyttävä.
EU HYLKÄSI Israelin vastalauseen konferenssin järjestämisestä ilmoittaen, että EU vain tarjoaa tilojaan konferenssin käyttöön. Euroopan Jewish Press siteerasi B´nai Brith järjestön lausuntoa: ”Tämän komitean aiemmat kokoontumiset ovat ilmentäneet alkeellista, äärimmäistä Israel-vihaa ja kauheita, perusteettomia syytöksiä Israelia vastaan kansanmurhasta ja apartheidista.” (INN)
3. ISRAEL HUOLESTUI Yhdysvaltalaisen arvostetun ”Foreign Policy” lehden teettämästä tutkimuksesta, jossa kysyttiin molempiin valtapuolueisiin kuuluvasta ryhmästä entisiä ulkoministereitä, kansallisen turvallisuuden neuvonantajia, korkeita Valkoisen talon avustajia, USA:n armeijan korkeinta johtoa, kokeneita tiedustelun ammattilaisia ja arvostettuja akateemikkoja USA:n turvallisuuteen liittyviä eriaiheisia kysymyksiä.
RYHMÄN JÄSENILLE annettiin lista USA:n liittolaismaista, ja heitä kehotettiin valitsemaan listasta maa, joka vähiten palvelee USA:n kansallisia etuja.
Listaa johti Venäjä, joka sai 34 %, seuraavina Pakistan 22 %, Saudi Arabia 17 %. Listan viimeisenä oli Egypti ja Meksiko, molemmilla 5 %.
ISRAEL sai listassa maista, jotka vähiten palvelevat USA:n intressejä, huolestuttavat 14 %, eli 15 jäsentä sadasta kahdeksasta kyselyyn osallistuneesta. Tulos julkaistiin maanantaina.
Lehti luonnehtii mielipiteensä antaneita Amerikan ulkomaanpolitiikan huippuasiantuntijoiksi, 45 ilmoitti kuuluvansa demokraatteihin, 24 republikaaneihin ja loput sitoutumattomia.
TIEDUSTELU osoittaa USA:n ”eliitin” omaksuvan kasvavassa määrin aiemmin äärioikeiston ja –vasemmiston ajaman kannan, jonka mukaan Israel on USA:lle enemmän rasite kuin etu.
RYHMÄN JÄSENISTÄ 51 % tuki kantaa, että rauha Israelin ja palestiinalaisten kanssa on ”hyvin merkittävä taistelussa kansainvälistä islamin terrorismia vastaan”. 24 % piti sitä melko tärkeänä ja 25 % ilmoitti, ettei sillä ole juuri mitään merkitystä.
53 % haluaa, että USA aloittaa keskustelut Hamasin maltillisten kanssa; vain 17 % kannatti Bushin hallituksen omaksumaa linjaa Hamasin täydellisestä eristämisestä.
67 % ilmoitti, että on hyvin vähän luultavaa, tai enemmän tai vähemmän epätodennäköistä, että Iran rakentaisi ydinaseita Israelin pyyhkäisemiseksi pois maan päältä.
4. FINANCIAL TIMES julkaisi samaan aikaan oman mielipidetiedustelunsa, joka suoritettiin Suur-Britanniassa, Ranskassa, Italiassa, Saksassa ja USA:ssa.
KYSELYYN OSALLISTUNEILLE asetettiin kysymys: ”Mikä maa jos mikään seuraavista maista on mielestäsi suurimpana uhkana maailman rauhalle?”
Kyselyn tulos osoitti, että suurinta uhkaa esittävät Suur-Britannia, Ranska, Italia, Saksa ja USA .
Tulos osoittaa täydellisen muutoksen yleisessä kannassa, joka ilmeni Euroopan Komission suorittamassa kyselyssä 2003. Sen mukaan yli puolet vastanneista piti Israelia suurimpana uhkana maailman rauhalle.
FINANCIAL TIMESIN suorittamassa kyselyssä USA.ssa listaa johtivat Iran ja Pohjois-Korea.
5. PUOLUSTUSASIANTUNTIJAT varoittavat Israelia suostumasta YK:n pääsihteerin Ban Ki-Moonin aloitteeseen Israelin rajojen uudelleen kartoittamisesta Shaba-farmin, eli Dov-vuoren, alueilla, koska se asettaa vaarallisen ennakkotapauksen rajojen tilapäisyydestä. Alue on 25 neliökilometriä. Israelin mukaan alue vapautettiin Syyrialta 1967 sodassa, mutta Hizbullah väittää sitä Libanonin alueeksi ja vaatii sen palauttamista.
YK:N PÄÄSIHTEERI haluaa asian tutkittavaksi uudelleen ja YK:n asettama kartoittaja tulee paikalle lähiviikkojen aikana kartoitusta varten. Pääsihteeri haluaa, että alue asetetaan YK:n valvontaan. Israelin mukaan alueen kohtalo ratkaistaan rauhansopimuksessa Syyrian kanssa.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak sanoo olleensa järkyttynyt havaitessaan, miten vähäiset IDF:n kriisiajan ase- ja varustevarastot ovat. Hän syytti tästä hallitusten toistuvia määrärahojen leikkauksia. Barak lupaa, että seuraava sota käydään vihollisen maaperällä. (JP)
6. MUHAMMAD DAHLAN, joka on ollut useita viikkoja ulkomailla lääkintähoidon vuoksi ja joka palasi Egyptistä Ramallahiin vain mennäkseen uudelleen saamaan hoitoa ulkomaille, palaa 6 viikon poissaolon jälkeen Ramallahiin. Hän ei uskalla palata Gazaan, jossa hänellä on komea ”palatsi”, koska Hamas uhkaa häntä eikä halua hänen palaavan sinne.
DAHLAN JOHTI PA:n turvallisuusjoukkoja Gazassa, ja häntä pidetään vastuussa joukkojen vastarinnan romahtamisesta Hamasin kaapatessa valtaa.
DAHLANIN AIKEISTA on herännyt spekulaatioita. Hänen arvellaan aloittavan Fatahin uudelleen organisoimisen, mitä on kauan odotettu ja toivottu. Toiset uskovat Dahlanin heittävän avoimen haasteen Mahmoud Abbasin johtajuutta vastaan. Dahlania syytettiin myös suuresta korruptiosta ja pian Gazan vallankaappauksen jälkeen Abbasin kerrottiin vaatineen Dahlanilta 600 000 USD palauttamista PA:n kassaan.
TUNISIASSA asuva PLO:n ”ulkoministeri” Farouk Kaddoumi kertoi maanantaina, että Abbas elää elämänsä vaikeinta aikaa ja vaati, että Abbas poistaa korruptoituneet virkailijat vallasta. Hän syyttää näitä virkailijoita, että he haluavat miehityksen jatkuvan, koska sen aikana he voivat jatkaa taskujensa täyttämistä julkisilla varoilla ilman vastuullisuutta ja valvontaa. Kaddoumi syyttää Oslon sopimuksia, että ne hajottivat Fatahin hallinnon. ”Jasser Arafat huomasi tämän tajutessaan, ettei hän saanut mitään Israelilta eikä Israel ollut valmis perustamaan Palestiinan valtiota, ja oli siten pakotettu palaamaan veriseen väkivaltaan.” (JP)
7. EU:N KOMISSIO epäilee, että Gazan sähkövoimalan voitoista tihkuu osa Hamasille. Tuhannet Gazan asukkaat joutuivat kiehumaan läkähdyttävässä kuumuudessa neljättä päivää EU:n kieltäydyttyä rahoittamasta öljynkuljetuksia voimalalle Israelista. Israelilainen Dor Alon Energia toimittaa öljyä Gazan sähkövoimalalle, mutta EU keskeytti rahoituksen sunnuntaina, minkä johdosta Dor Alon yhtiö lopetti toimitukset. Tilaukset tekee PA:n virasto Ramallahissa.
EU MAKSAA 6.5 miljoonaa E kuukaudessa öljytoimituksista Gazaan. Israel välittää 70 % Gazan tarvitsemasta sähköstä, 25 % paikallinen sähkövoimala ja 5 % tulee Egyptistä.
GAZAN SÄHKÖVOIMALA on käyttänyt kaikkia varastonsa, minkä johdosta sillä ei ole joustoa toimitusten häiriintyessä. Israelissa epäillään, että Hamas on takavarikoinut sen öljyvarastoja käyttäen sitä Kassam-rakettien valmistamiseen.
8. ISRAELIN ILMAVOIMAT (IAF) ampuivat eilen ohjuksen Gazan kaupungin el-Burejin pakolaisleirissä lava-autoon surmaten kuusi siinä ollutta Hamasin jäsentä. Yksi surmansa saaneista oli Hamasin paikalliskomentaja Mohammed Abu Arab. IDF:n ilmoituksen mukaan miehet olivat osallistuneet rakettien ampumiseen Israeliin.
HAMASIN EDUSTAJA Abu Ubaida, Izz al-Din al-Qassam, vannoi kostoa ja uhkasi, että Hamasilla on paljon tehokkaimpia aseita kuin Kassamit. IDF:n edustaja vahvistaa, että Hamas on hankkinut venäläisvalmisteisia Grad-raketteja, joiden laukaisualustalta voidaan ampua useita raketteja minuutissa. Niiden kantomatkan arvioidaan olevan noin 22.5 km. Niillä yltää hyvin Ashkelonin kaupunkiin, jossa on useita elintärkeitä ja suojaamattomia laitoksia.
IDF lupaa asentaa ”punaisen painikkeen”, hätätilasta ilmoittavan laitteen, Ashkelonin kouluihin.
9. UUTISOTSIKOITA
- IDF:N SOTILAAT vastasivat palestiinalaisen tuleen al-Ein pakolaisleirissä Nablusissa aikaisin tiistaina. Tulituksessa kuoli PFLP:n jäsen. IDF operoi Nablusissa mieluiten yöaikaan uhrien vähentämiseksi. IDF operoi myös al-Asarin pakolaisleirissä.
- ISRAELIN VIRANOMAINEN, joka toimii PA:n neuvonantajana, kehottaa PA:n hallitusta keskittymään asukkaitten hyvinvoinnin ja terveyden kohentamiseen, mikä on paras tapa vastustaa Hamasin valtaannousua Länsirannalla.
- TEL AVIVIN ja Modiinin välinen rautatieyhteys avataan syyskuun alussa.
- ISRAELISSA VIERAILEVA Intian muslimien ryhmä joutui hakemaan suojaa Sderotissa vierailunsa aikana lähestyvän Kassam-raketin vuoksi maanantaina. He vierailevat Israelissa Amerikan ja Australian juutalaisjärjestöjen kustantamina.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019