PERJANTAI 31.08.07
1. RAUHANKONFERENSSI näyttää olevan latistumassa korkeintaan ulkoministeritasolle, mikäli aamun uutisiin on uskomista. Sekä Olmert että Abbas ovat ilmaisseet epäilevänsä tarvittavan yhteisymmärryksen löytymistä konferenssin asialistalle. Lisäksi Saudi Arabian houkutteleminen tilaisuuteen, mitä pidetään elintärkeänä, onnistuu helpommin, jos se pidetään ulkoministeritasolla.
BUSHIN ALKUPERÄISESSÄ esityksessä ei ollut mainintaa huipputapaamisesta (summit), hän ehdotti vain kansainvälistä keskustelufoorumia Lähi Idän asioista. Konferenssin paikka ja aika on edelleen auki, mutta sitä johtanee USA:n ulkoministeri Rice.
VENÄJÄN PRESIDENTTI Valdimir Putin ehdotti ennen Bushin esitystä kansainvälisen rauhankonferenssin pitämistä Moskovassa. Venäläiset diplomaatit tulkitsevat asian siten, että jos Bushin konferenssi pidetään ulkoministeritasolla, Moskovan kokous voisi olla huipputapaaminen, johon valtionjohtajat osallistuisivat.
2. VENÄJÄ ESITTÄÄ vihaisen vastalauseen Israelin puolustusministeriön virkailijan Amos Giladin syytökseen, että Venäjä on osittain syypää Israelin ja Syyrian välisen jännityksen kasvamiseen. Venäjän Israelin suurlähetystön kakkosmies Andrey Demidov vihjaa, että syytökset voivat vahingoittaa Israelin ja Venäjän välisiä suhteita.
GILAD KERTOI armeijan radion haastattelussa, että ”määrättyyn aikaan venäläiset saivat syyrialaiset uskomaan, että Israel valmistautuu sotaan. Uskon, että he ovat lopettaneet tämän. Syyria ei valmistele hyökkäystä Israeliin eikä Israel missään tapauksessa valmistele hyökkäystä Syyriaan.”
DEMIDOV KERTOO, ettei hän aio tavata Giladia tilanteen selvittämiseksi, hän vain sanoo valittavansa syntynyttä tilannetta. Hän vakuuttaa Venäjän arvostavan suuresti yhteyksiä Israelin kanssa ja että Venäjä hyötyy Israelin tieteellisestä ja teknisestä osaamisesta paljon enemmän kuin Syyrian. ”Mutta Giladin tapaiset lausunnot vaarantavat näitä suhteita, ja voivat vaikeuttaa Venäjän pääministeri Mikhail Fradkovin vierailua Israelissa”, hän valittaa.
LÄNTISET LÄHTEET kertoivat äskettäin, että Syyria oli saanut tietoja, joitten mukaan USA hyökkää Iraniin vuoden lopussa, ja että Israel käyttää tilaisuutta hyväkseen iskeäkseen Syyriaan. Tämän johdosta Syyria aloitti massiivisen armeijansa aseistamisen ja kouluttamisen sekä Israelin rajalla olevien tukikohtiensa vahvistamisen.
DEMIDOV kieltää saaneensa tämän kaltaisia raportteja ja sanoo, että Venäjä on huolestunut molempien maitten varustautumisesta. Hän myös kieltää tiedot, että Venäjä olisi lähettänyt 1000 sotilaallista asiantuntijaa Syyriaan opastamaan Syyrian armeijaa. Tietojen mukaan Venäjän asiantuntijat avustavat Syyria sen aseitten ajanmukaistamisessa ja infrastruktuurin rakentamisessa. Demidov myös kieltää tietävänsä mitään tiedoista, joiden mukaan Venäjä lähetti Syyriaan huippunykyaikaisia ilmatorjuntaohjuksia aiemmin tässä kuussa. Hän kertoi, että Venäjä on lähettänyt ilmatorjunta-aseita vain Assadin Damaskoksen palatsin suojaksi.
DEMIDOV kertoo, että Venäjä myy aseita moniin maihin. ”Lähi Idän maat kuten Iran ja Syyria ovat tärkeitä siksi, että Venäjä pyrkii syventämään yhteyksiään näihin maihin”, hän selvittää.
Hän viittaa presidentti Putinin Israelin vierailun yhteydessä antamaan lupaukseen, ettei Venäjä tee mitään, mikä voisi muuttaa Israelin ja sen lähimaiden välistä tasapainoa. Hän muistuttaa, että Venäjä tarjosi aseitaan myös Israelille, mutta tarjous torjuttiin, koska ”Israel saa aseita USA:lta sen myöntämän tuen turvin”.
DAMIDOV selvittelee tietoja, joitten mukaan Venäjä rakentaa laivastonsa tukiasemia Syyriaan Latakiaan ja Tarttoon. Hän sanoo, että Venäjän laivaston aluksia on Välimerellä, ja ne tarvitsevat siellä huoltosatamia. Syyrian ohella hän mainitsee myös Kyproksen ja Kreikan olevan ehdolla tällaisia tukisatamia varten. Venäjän laivaston komentaja amiraali Vladimir Masorin kertoi aiemmin tässä kuussa, että Välimeri on strategisesti tärkeä Venäjän Mustanmeren laivastolle Pohjoisen ja Baltianmeren laivastojen ohella. (JP, H Keinon)
3. ALEX KOGAN kertoo JP:n artikkelissaan taustatietoja edelliseen uutiseen. Tarina Tarton sataman uusimiseksi Venäjän Välimeren laivaston huoltosatamaksi ja kehittämiseksi täydelliseksi merisatamaksi tuli julkisuuteen moskovalaisen sanomalehden julkaisemassa artikkelissa 2006, jonka mukaan Venäjä uudistaa Tarton sataman sen Mustanmeren laivastonsa huoltosatamaksi, ja että se siirtää varusteitaan Ukrainan Sevastopolin satamasta Tarton satamaan. Artikkelin mukaan Venäjä muodostaa laivasto-osaston Välimerelle ohjus-risteilijä Moskvan ympärille. Monien arvostettujen venäläisten uutislehtien mukaan Venäjä asentaa laivastosataman suojaksi S-300 PMU-2 Favorit ilmapuolustusjärjestelmän, jota hoitavat venäläiset sotilaat. Tietojen mukaan se tulisi suojaamaan suuren osan Syyriasta. Uutisen mukaan Venäjä ajanmukaistaa keskimatkan ohjusjärjestelmän S-125, jonka Syyria osti 1980-luvulla. Toisessa yhteydessä Venäjän Mustanmeren laivaston alus Azov telakoitui 09.03.2005 syyrialaiseen satamaan. Sen kerrottiin tuoneen koneistoja ja varusteita Tarton sataman uudistamista varten. Samaan aikaan sattui useita epäilyttäviä tapaamisia Venäjän laivaston upseerien ja paikallisten viranomaisten kesken. Pari kuukautta myöhemmin Syyria koelaukaisi uusia Scud ohjuksia, joista Scud-B:n kantomatka on 300 km ja Scud-D:n 700 km. Kogan arvioi, että uudet Scud-ohjukset tulivat Syyriaan Azov-aluksessa.
TAMMIKUUSSA 1996 Venäjän lentotukialus Amiraali Kuznetsov purjehti aivan Israelin merialueen reunalle. Tammikuun 27. päivä se lähetti useita silloin huippunykyaikaisia SU-33 hävittäjiä, joka on laivaston versio SU-27 hävittäjästä, Israelin ilmatilaan Haifan lähellä. IAF:n koneet lensivät hätistelemään ne pois. Tieto pidettiin salaisena vuoteen 2002, jolloin siitä kerrottiin Israelin ilmavoimien lehdessä.
TOISEN LÄHTEEN mukaan SU-25 koneet tekivät lentoja Israelin Dimonan ydintutkimus-laitoksen yli 1967 juuri ennen kuuden päivän sodan alkamista. Silloin Venäjä halusi sotaa Israelin ja arabimaitten välille, koska sen tarkoituksena oli tuhota Dimonan ydintutkimuslaitos. Venäjän merijalkaväkeä oli valmiina myös valtaamaan tukiasemia Israelin rannikolla. Tämä hanke raunioitui Israelin saatua ällistyttävän voiton sodan ensimmäisenä päivänä tuhottuaan Egyptin, Jordanian ja Syyrian ilmavoimat lähes täysin. (lähde: JP, Alex Kagan)
4. UUTISOTSIKOITA
- HAMASIN hyväntekeväisyysjärjestöt, joita Abbasin hallitus sulki toista sataa niiden harjoittaman rahanpesun vuoksi, menevät luultavasti maan alle. Monet niistä ovat tyhjentäneet pankkitilinsä ja asioita hoidettaneen moskeijoista käsin. Rahanpesun lisäksi PA:n viranomaiset ovat syyttäneet näitä instituutioita korruptiosta ja huonosta asioitten hoidosta. PA:n viranomaiset vakuuttavat, että se tulee hoitamaan kymmenien tuhansien apua tarvitsevien tarpeet, jotka ovat olleet riippuvaisia Hamasin antamasta tuesta. Palestiinan ihmisoikeusjärjestö, jonka päämaja on Gazassa, sanoo PA:n päätöstä laittomaksi, koska sen tulee ennen järjestöjen sulkemista ilmoittaa asiasta kirjallisesti, jotta ne voivat valittaa päätöksestä.
- SOTILAAT PIDÄTTIVÄT tiistaina Gazan alueella Beit Hanoun alueella 15-vuotiaan palestiinalaispojan, jonka ympärillä oli kaksi suurta pommia. Hänen tarkoituksensa oli laukaista ne IDF:n sotilaita vastaan. Kaksi Kassam-rakettia ammuttiin torstaina Gazasta Israeliin. Toinen osui Sderotissa omakotitaloon, jonka asukkaat olivat poissa. Yksi nainen sai lieviä vammoja.
- IDF KOULUTTAA Merkava-tankkiensa miehistöjä kohtaamaan vihollisen panssarintorjuntaohjusten (PTO) aiheuttaman uhan opettamalla miehille tavan, millä ohjuspesäkkeitä pystytään paikantamaan. IDF kehuu Merkava-4 tankkia, että vaikka Libanonin kakkossodassa 40 tankkia sadoista rampautui ohjuksista, sen tehokkuus ja ominaisuudet etsivät vertaistaan. Hizbullah on hankkinut tuhansia venäläismallisia Sagger, Cornet ja Fagot ohjuksia. Panssarijääkärit harjoittelevat yhdessä PTO-miehistöjen kanssa.
- ISRAELIN ARKEOLOGIT valittavat, että palestiinalaisten wakf (säätiö) tuhoaa toisen Temppelin naisten esipihan muureja raivaustraktorin voimin lukuisista valituksista välittämättä. PA.n virkailijat hylkäävät kaikki Israelin esittämät vastalauseet selittäen, ettei mitään juutalaistemppeliä ole koskaan ollut Temppelivuorella, eivätkä he ole löytäneet todisteita siitä. Temppelivuori on YK:n perinnelistalla, joten sen tulisi valvoa kaikkea, mitä vuorella tehdään. Se ei kuitenkaan ole puuttunut lukuisiin edellisiin vuorella tehtyihin rakennustöihin, vain Israelin perustustöiden kaivauksiin 30 metriä Länsimuurin ulkopuolella se tarttui hanakasti. Israelin hallitus on yhtä haluton puuttumaan asiaan, koska sen marxilaisen ideologian mukaan Temppelivuori on arvoton juutalaisille.
- IDF:n rahtaaja ja kreikkalainen matkustajalaiva törmäsivät yhteen Haifan sataman edustalla. Rahtaajan 16 merimiestä huuhtoutui mereen, joista 14 pelastettiin, kahden ruumiit löydettiin tänään. Rahtaaja upposi välittömästi.
- KINNERETIN pinta on 212.5 metriä merenpinnan alapuolella, joka on 47 sm alempi kuin samaan aikaan vuosi sitten. Pinta on 3.25 m hätärajan alapuolella, jossa portit avataan veden juoksuttamiseksi järvestä tulvan estämiseksi.
- PALESTIINALAISET kivittivät bussia Maale Shomronin luona Samariassa, kukaan bussin matkustajista ei loukkaantunut. Kivitykset busseja vastaan ovat lisääntyneet Juudeassa ja Samariassa. IDF:n sotilaat joutuivat tulitaisteluun palestiinalaisten pyssymiesten kanssa Nablusissa viime yön aikana.
- EGYPTIN PRESIDENTTI Mubarak on ollut poissa julkisuudesta parin viikon ajan. Tämä aiheuttaa spekulaatioita islamistien yrityksestä kaapata valta.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019