PERJANTAI 17.08.07
1. OLMERT KÄY salaisia neuvotteluja Mahmoud Abbasin kanssa tulevan Palestiinan valtion perustamisesta mahdollisimman pian. Heidän keskusteluissaan kosketellaan tulevan valtion rajoja, palestiinalaispakolaisten asemaa sekä Jerusalemia. (Debkafile)
KAIKKEIN HUOLESTUTTAVIN asiakohta neuvotteluissa on Jerusalem, jonka hallintaa Abbas vaatii kokonaan palestiinalaisille uhaten, että ilman sitä mitään sopimusta ei saada aikaan.
OLMERT TUNNETAAN salakähmäisenä ja ovelana liikemiehenä, jonka kaikki toimet eivät kestä päivänvaloa, kuten häntä vastaan nostetut syytökset osoittavat. Niissä sentään oli kysymys hänen henkilökohtaisista asioistaan, mutta nyt Olmert sopii ilman valtuuksia ja oikeuksia koko Israelin kansaa koskevista elämän ja kuoleman asioista.
JOURNALISTI Steven Erlanger kirjoittaa kansainvälisessä Herald Tribune lehdessä, että sekä Olmert että Abbas neuvottelevat epätoivoisina omasta asemastaan. Molemmat ovat heikkoja ja kumpikin on epävarma tulevaisuudestaan. (INN)
ABBAS MENETTI Gazan kaistaleen Hamasille, joka vakiinnuttaa asemaansa siellä ja jonka asema on edelleen vahva monissa Juudean ja Samarian kaupungeissa. Abbas antaa ”presidentin” käskykirjeitä, joilla hän pyrkii heikentämään Hamasin valtaa, mutta joiden toteuttamista hänellä ei ole mitään mahdollisuutta valvoa. Abbasin valta perustuu IDF:n tukeen.
OLMERT ODOTTAA oikeuskanslerin päätöksiä häntä vastaan nostettuihin syytöksiin ja poliisitutkimuksiin korruptiosta ja asemansa väärinkäyttämisestä, sekä Winograd-komitean loppuraportin julkistamista viikkojen sisällä. Raportin uskotaan antavan lopullisen armoniskun Olmertin hallitukselle.
OLMERT PELAA aikaa vastaan: Kumpi ehtii ensiksi, hänen salaiset sopimuksensa Abbasin kanssa vai vaatimukset Olmertin erosta. Olmert laskee, että jos hänellä on näyttöä rauhansopimuksista, kukaan ei uskalla koskea häneen, kuten Ariel Sharonia vastaan nostetut syytökset korruptiosta hyllytettiin vasemmiston omittua hänet ”rituaalivälineenä kuten sukkot-menojen yhteydessä käytettävän sitruunan (etrog), jota tulee säilyttää erityisessä rasiassa pumpuliin tai pehmeisiin papereihin käärittynä, ettei se kuivuisi, vahingoittuisi eikä pilaantuisi”.
2. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert kertoi JP:n pääartikkelin mukaan USA:n kongressin edustajille käymistään keskusteluista Abbasin kanssa, joissa ”väljästi käsiteltiin keskeisiä kysymyksiä”. Olmertin ja Abbasin pyrkimyksenä on laatia luonnos rauhansopimukseksi, jota voitaisiin käsitellä Bushin ehdottamassa kansainvälisessä rauhankonferenssissa marraskuussa.
JP:N PÄÄKIRJOITUS toteaa, että jos rauha on saavutettavissa silloin, kun sitä ajavat voimat ovat vahvoja, nyt on sopiva aika länsivaltojen ja Bushin Lähi Idän politiikan kärsittyä lukuisia takaiskuja. Pääkirjoitus viittaa, että rauhankeskustelujen käyminen vuodesta 1991 vuoteen 1993, jolloin Madridin konferenssi pidettiin, johti Oslon sopimusten syntyyn. Samoihin aikoihin NL hajosi, Saddam Hussein karkotettiin Kuwaitista ja Arafatin johtama PLO oli konkurssitilassa. Rauhanliike oli silloin vahvoilla.
KIRJOITUS VAROITTAA aikaisempaan esimerkkiin epäonnistuneesta Camp Davidin huippukokouksesta v. 2000 viitaten, että heikkoudesta tehdyt aloitteet ja sopimukset kääntyvät tekijöitään vastaan. Oslon sopimusten seurauksena Israelin noin 1500 kuolonuhria ja kymmenet tuhannet eliniäkseen vammautetut ovat tästä karmeana todisteena.
JP MUISTUTTAA pääkirjoituksessaan, että on syytä pitää mielessä ydinkysymys, joka on Iranin johtama pahan akseli, jota täytyy vastustaa ja joka täytyy voittaa. Ilman sitä kaikki Israelin ja palestiinalaisten väliset sopimukset epäonnistuvat. ”Rauhan tekemisen riskiä ja sisältöä, varsinkin tällä hetkellä ja näitten pelaajien toimesta, ei tule ylenkatsoa eikä unohtaa”. Lehti tähdentää, että rauhanprosessi, jota pidetään päämääränä eikä osana kokonaisstrategiaa islamin radikalismin voittamiseksi alueella, palvelee lopulta Iranin intressejä lännen hajottamiseksi antaen mullaheille lisää aikaa ydinohjelmansa toteuttamiseen. Tähän kuuluu myös USA:n tarjoama 20 miljardin USD asetoimitussopimus USA:n valeliittolaisille Persianlahden maissa.
3. HAMASIN TOIMENPIDEJOUKOT pidättivät Abbasin nimittämän PA:n oikeuskanslerin Ahmed al-Mughnin Gazassa muutama tunti sen jälkeen, kun Hamasin hallituksen oikeusministeri Yusef al-Mansi oli erottanut hänet. Toimenpidejoukkojen edustaja Saber Khalifeh ilmoitti, että Mugjni tavattiin kadulla kävellen, Hän oli käynyt toimistaan hakemassa 120 kansiota, joissa kerrottiin taloudellisesta korruptiosta ja murhista. Jotkut kansioista käsittelivät Gazan alueella toimineitten Fatahin turvallisuusjoukkojen johtajia. Hän palautti kansiot toimistoonsa ja pidätettiin tunnin ajaksi, kertoi Hamasin edustaja, jonka mukaan oikeuskansleri halusi salakuljettaa kansiot Ramallahiin. Oikeusministeri oli kieltänyt Mughnia menemästä toimistoonsa erottamisen jälkeen.
MUGHNI VAKUUTTAA, ettei hän aio erota virastaan, koska Abbas nimitti hänet. Hän myös kertoi, että Hamas vaati häntä allekirjoittamaan sopimuksen jossa hän lupaa pysyä Gazan alueella, välttää median edustajia eikä palaa virkapaikalleen. Virasto lopetti toistaiseksi kaiken toimintansa odotellen uusia ohjeita. (JP)
4. PALESTIINAN JOURNALISTIEN syndikaatti teki päätöksen, jonka mukaan sen jäsenet eivät seuraa Hamasin tai sen kanssa liitossa olevien tilaisuuksia. Syndikaatti esitti vastalauseensa oikeuskanslerin erottamisesta ja vaati kansainvälistä yhteisöä painostamaan Hamasia, että se lopettaisi journalistien toiminnan vaikeuttamisen.
PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas antoi uuden ”presidentin käskykirjeen”, jolla hän hajotti Hamasin perustamat toimenpidejoukot ja Hamasin aseellisen siiven Izzadin Kassam.
Käskykirje oikeuttaa PA:n turvallisuusjoukot pidättämään jokaisen, jonka epäillään kuuluvan näihin joukkoihin 3-7 vuoden aikana.
KÄSKYKIRJEEN MERKITYS on kyseenalainen, sillä Abbasilla ei ole arvovaltaa Gazassa eikä Länsirannalla ole Hamasin aseellisiin järjestöihin kuuluvia joukkoja. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- KORKEIN OIKEUS pitää IDF:n Winograd-raportissa mainittujen johtajien kuulemisen 02.09.07.
- KAKSI PALESTIINALAISTA pidätettiin lähellä Nablusia. Heidän autostaan löydettiin 2000 käsiaseen patruunaa.
- PA:N KOULU TULKARMISSA Samariassa piti viikolla jalkapalloturnaukset, jotka nimettiin Fatah terroristin Ziyad Daasin kunniaksi hänen nimellään. Daas oli vastuussa Haderassa 2002 tapahtuneesta tulituksesta, jossa pyssymies avasi tulen M-16 kiväärillään bat mitzva-tilaisuudessa, murhaten kuusi ihmistä ja haavoittaen 30. Hän oli myös vastuussa kahden israelilaisen kidnappaamisesta ja murhasta 2001 Tulkarmissa. Hän sai surmansa taistelussa IDF:n joukkojen kanssa elokuussa 2002. PA:n päivälehti Al Hayat Al Jadida ylistää häntä ”yhtenä rohkeista Palestiinan vastarinnan ihmisistä, jonka Israelin miehitysjoukot kylmäverisesti teloittivat.” (JP)
- EVANKELINEN PARISKUNTA USA:sta karkotetaan maasta. Pastori Ron Cantrell, 59, ja hänen vaimonsa Carol, 54, ovat asuneet maassa parin vuosikymmenen ajan. Pastori Cantrell johti pientä seurakuntaa nimeltä Shalom Shalom Jerusalem viimeisen neljän vuoden ajan, mutta sisäministeriö ei myöntänyt hänelle pysyvää maassa oleskelulupaa, vaan määräsi hänet poistumaan maasta kahden viikon sisällä. Häntä epäillään lähetystyöstä juutalaisten parissa, mikä ei lain mukaan ole kiellettyä paitsi jos siihen liittyy lupauksia taloudellisista eduista. Cantrell kieltää ehdottomasti syytökset lähetystyöstä. Hän on toiminut aktiivisesti kooten varoja Israelille varsinkin Venäjän juutalaisten auttamiseksi. Cantrell matkusteli paljon antaen luentoja ja hän voisi jatkaa työtään kolmen kuukauden turistiviisumin turvin, mutta hän pitää sitä hyvin epämukavana seurakunnan papille. (JP)
- IDF PIDÄTTI kuusi terrorismista epäiltyä. Nablusissa heitä kohti heitettiin pommi, mikä vammautti yhtä sotilasta. Jeninissä sotilaita tulitettiin. Kassam-tulitus jatkuu.
- VAIKUTUSVALTAINEN Moghmush-klaani Gazassa on luopunut perheen aseista, mutta pitää ne, joita tarvitaan ”aseelliseen taisteluun”. Klaani tunnetaan useista kidnappaamisista, joista BBC:n toimittaja Alan Johnston oli yksi.
- OLMERTIN KEHUT Israelin vahvuudesta ja varallisuudesta on kauhistuttanut järjestöjä, jotka keräävät varoja Israelille. Olmert myös syytti mediaa väärien tietojen levittämisestä kertoen pohjoisen siviilipuolustuksen unohtamisesta ja ennen Libanonin kakkossotaa liioiteltujen odotusten antamisesta.
- PROFESSORI Uzi Landau varottaa Ynetin artikkelissaan, että on syytä varoa journalisteja, jotka on kerran saatu kiinni epätarkkuudesta, koska se voi uusiutua.
Hän ottaa esimerkiksi Nahum Barnean, joka tuomitsee kovin sanoin kieltäytyjät
karkottamaan juutalaiset Hebronista. Barnea viittaa tilanteeseen, jossa Jossi Sarid
27.06.1990 tuomitsi kieltäytyjät: ”Me emme noudata karkotusmääräyksiä, eivätkä
lapsemme tai opiskelijamme myöskään – päivä, jolloin näemme
karkotusmääräyksen, joka on täysin laiton, on myös kieltäytymisen päivä.” Landau
vertaa näitä kieltäytymisiä. Ensimmäisessä olivat asialla oikeistolaiset, toisessa
vasemmistoa edustavat sotilaat, mutta Barnean tapauksessa oli kysymys
juutalaisten karkottamisesta, Saridin tapauksessa arabien karkottamisesta.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019