PERJANTAI 03.08.07
1. BUSH KIIREHTII LIIKAA pyrkiessään saamaan Palestiinan valtion kasaan seuraavan vuoden aikana, toteaa Martin Indyk JP:n päätoimittajan David Horovitzin kirjoittamassa artikkelissa. Indyk toimi USA:n lähettiläänä Israelissa Bill Clintonin presidenttikaudella. Hän oli aktiivisesti mukana Clintonin johtamissa lopullista tilannetta käsittelevissä Camp Davidin neuvotteluissa vuonna 2000. Indyk toteaa, että hän poltti itsensä yrityksessä pakottaa pääministeri Ehud Barak ja PA:n puheenjohtaja Jasser Arafat sopimukseen Clintonin presidenttikauden viimeisten kuukausien aikana.
MARTIN INDYK varoittaa George Bushia tekemästä samaa virhettä viimeisen hallitusvuotensa aikana. Indyk muistuttaa, että Bush kritisoi Clintonia liiasta kiireestä, ja on nyt itse syyllistymässä samaan virheeseen. Samalla kun hän toivoo Bushille onnea, hän kritisoi Bushin hallitusta siitä, että se keskittyy pääasiassa diplomatiaan kiinnittämättä tarvittavaa huomiota kansainvälisten joukkojen tarpeeseen turvallisuuskumppanin muodostamiseksi Länsirannalla.
INDYK TOTEAA, ettei palestiinalaisilla ole instituutioita eikä kykyä rakentaa turvallisuusvalmiutta eikä uudistaa Fatahia järjellisessä ajassa. ”Tämä muodostaa tyhjiön. Jos sitä ei täytetä, koko rakennelma hajoaa kuin korttikasa”, hän ennustaa. Tässä PA tarvitsee kolmannen osapuolen apua. Indyk arvioi, että tarvittaisiin ehkä 10 000 miehen kansainvälinen joukko, joka kouluttaisi ja opettaisi palestiinalaiset yhteisoperaatioihin Länsirannalla.
Tämä pystyisi vähitellen palauttamaan Israelin luottamuksen siihen, että palestiinalaisten kanssa voidaan muodostaa luottamuksellinen kumppanuus.
INDYK PAINOTTAA, että Israelin kansan luottamuksen saavuttaminen on avainkysymys, koska Israelilla on kaikki kortit käsissään. Vasta tämän luottamuksen kautta Israel on valmis luopumaan Länsirannasta ja Jerusalemin arabiosista, Indyk uskoo.
2. PA:N JOHTO KIITTELEE USA:n ulkoministeri Ricen ensimmäistä vierailua
Hamasin kaapattua vallan Gazassa kuusi viikkoa sitten. ”Olemme hyvin rohkaistuneita vierailun johdosta, sillä USA haluaa nähdä todellista edistystä rauhanprosessissa ja on valmis osallistumaan voimallisesti auttaakseen meitä muodostamaan itsenäisen Palestiinan valtion”, kertoi eräs huomattava PA:n virkailija KH A Toamehin kirjoittaman JP:n artikkelin mukaan. Insinööri Daoud Jawdat uskoi talouden kohentuvan Länsirannalla, mutta hän toivoi amerikkalaisten antavan heille lisää rahaa voidakseen rakentaa instituutioita ja työpaikkoja. Hän näki, että ensimmäistä kertaa Länsirannan asukkaat suhtautuivat positiivisesti Riceen.
ULKOMINISTERI Rice kirjoitti vierailunsa yhteydessä sopimuksen yli 80 miljoonan USD avustuksesta PA:n turvallisuusjoukkojen vahvistamiseksi Länsirannalla.
RICE OSALLISTUI pääministeri Salaam Fayadin johtaman hallituksen kokoukseen ennen keskustelujaan Mahmoud Abbasin kanssa.
RICE TOTESI Ramallahin vierailunsa yhteydessä, että pääministeri Ehud Olmert oli ilmaissut valmiutensa keskusteluihin keskeisistä kysymyksistä Palestiinan valtion perustamiseksi Bushin lupaamassa rauhankonferenssissa.
PALESTIINALAISET uskovat, että siellä keskustellaan tulevan Palestiinan valtion rajoista, palestiinalaispakolaisten asemasta, juutalaisyhteisöjen tulevaisuudesta Länsirannalla ja Jerusalemin kysymyksestä. ARABIT vaativat juuri tätä Sharm El-Sheikin lausunnossaan.
OLMERTIN KANSLIASTA selvitetään, että Olmert tarkoitti käsiteltävillä asioilla Palestiinan instituutioiden vahvistamista sekä keskusteluja yleisin termein tulevan Palestiinan valtion sisällöstä ja ääriviivoista. Tällaisia kysymyksiä olisivat luottamusta herättävät toimet, joita Olmert on suostunut tekemään, kuten palestiinalaisvankien vapauttaminen, armahduksen myöntäminen 180 terrorismiin osallistuneelle määrätyin ehdoin ja Israelin keräämien vero- ym. saatavien tilittäminen PA:n kassaan. Näitten toimien tarkoituksena on osoittaa palestiinalaisille, mitä he saavuttavat tukiessaan ”maltillista” johtoa eikä Hamasia.
3. ULKOMINISTERI RICE totesi lehtihaastattelun yhteydessä, ettei Hamasin hallitusta Gazassa voida hyväksyä lailliseksi, ennen kuin se luopuu väkivallasta, tunnustaa Israelin ja hyväksyy ennen tehdyt sopimukset Israelin ja PA:n välillä.
PA:N PÄÄMINISTERI Salaam Fayadin Kairossa antama julistus, että ”vastarinta” on Palestiinan kansan laillinen oikeus, näyttää unohtuneen johtajilta taas kerran. Miksei PA:n johdolta voida vaatia, että se ilman selittelyjä sanoutuu irti terrorismista ja väkivallan käyttämisestä? Miksei Mahmoud Abbasilta vaadita selitystä, mitä hän tarkoitti saadessaan USA:n edellisen aseavun, kun hän Ramallahin puheessaan julisti, ettei näitä aseita käytetä palestiinalaisia vaan miehittäjää, Israelia, vastaan. Ne aseet oli tarkoitettu PA:n poliiseille ennen Hamasin vallankaappausta.
HAMASIN EDUSTAJA Sami Abu Zuhri sanoi Gazassa, ettei Rice tullut Ramallahiin rakentamaan Palestiinan valtiota, vaan luomaan lisää anarkiaa, kiihotusta ja tappamista ja auttaakseen Abbasia muodostamaan turvallisuusjoukkonsa voidakseen niiden avulla vainota Palestiinan vastarintaliikettä ja Hamasia.
ITALIA hyppäsi mukaan Palestiinan kehitysvankkureihin. Italian pääkonsuli Jerusalemissa Francesco Forte keskusteli torstaina pääministeri Fayadin kanssa. Hän lupasi 26 miljoonaa E lainatakuisiin pienten ja keskisuurten yritysten rahoitusta varten, 2.6 miljoonaa hätäaputoimiin heikoimmassa asemassa olevien ihmisten auttamiseksi ja 1.5 miljoonaa E hyvän hallinnon edistämiseksi PA:n instituutioissa.
3. UUTISOTSIKOITA
- IDF ALOITTAA uuden ohjelman ”Shlav Bet” voidakseen paremmin hyödyntää nuorten siirtolaisten ammattitaitoa ja –tietoa.
- SISÄMINISTERI Meir Sheetrit aikoo uudistaa syntymäoikeuden perusteella maahan muuttavien oikeutta saada maan kansalaisuus. Hän viittaa siihen, että maassa on 300 000 asukasta, jotka ovat tulleet maahan tuon lain avulla, mutta eivät ole juutalaisia. Ensimmäiseksi hän haluaa lopettaa Falash Mura juutalaisten muuton Etiopiasta, jotka lupaavat taistella Sheetritin aloitteita vastaan.
- YKSI ISRAELIN SUURIMMISTA rakennusyhtiöistä, Heftziba Global Ltd, on huhun mukaan menossa konkurssiin. Tämä sai monet asuntonsa jo maksaneet mutta muuttolupaa odottaneet murtautumaan puolivalmiisiin asuntoihinsa. Yhtiöllä on rakennuskohteita kaikkialla maassa, myös kaupungeissa kuten Beitar Illit, Maaleh Adumim, Har Homan lähiö Jerusalemissa ja Kfar Yona.
- TALOUSMINISTERIÖN suunnitelmat maahanmuuttajien etuisuuksien leikkaamisesta eivät tule toteutumaan, vakuuttaa maahanmuuttoministeri Yaakov Edri. Talousministeriön suunnitelmia puretaan kaiken aikaa, hän selittää.
- OIKEUSMINISTERI Daniel Friedman ja päärabbi Shlomo Amar aikovat toteuttaa suunnitelmat ei-juutalaisten siviilivihkimisestä Israelissa vastuksesta huolimatta. Suunnitelma ei salli juutalaisen ja ei-juutalaisen välistä siviilivihkimistä.
- SYYRIA JÄTTI YK:n komitealle kirjelmän, jossa se syyttää Israelin painostavan Golanin asukkaita. Siinä väitetään, että Israel hautaa Golanille ydinjätettä ja rakentaa patoa vain muutaman metrin päähän Syyrian rajasta.
- 63 kansanedustajaa esitti kirjelmän Olmertille, jossa he vaativat, ettei Sudanin pakolaisia saa lähettää takaisin Egyptiin kuten Olmert ja Mubarak sopivat. IDF:n sotilaat kertovat todistaneensa tilanteen, jossa Egyptin rajavartijat ampuivat kaksi rajan yli haluavaa pakolaista ja nuijivat kaksi muuta kuoliaiksi kartuilla.
- TERRORISTIT AMPUIVAT kolme Kassan-rakettia Gazasta Israeliin aamulla. Kaksi asukasta haavoittui. Sderotin asukkaat vastaavat niihin ampumalla pienillä raketinheittimellä Gazan alueelle munia ja vihanneksia. Heittimiä kehitetään siten, että niillä pystytään ampumaan kokonaisia kaalinkeriä Gazaan.
- KAKSI JIHADIN JA YKSI FATAHIN JÄSEN saivat surmansa Gazassa eilen tulitaisteluissa. Hamas määräsi, ettei juhlallisuuksissa saa enää ampua tuliaseilla, mitä Jihad vastustaa, koska se on perinteinen arabitapa juhlien yhteydessä.
- IDF SURMASI Islamic Jihadin Nablusin alueen komentajan Read Abu Adsin, 34, aikaisin perjantaiaamuna piiritettyään talon, jossa hän piileskeli; yksi ihminen pidätettiin. Pidätyksiä suoritettiin monilla muillakin paikoilla Länsirannalla.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019