MAANANTAI 27.08.07
1. ISRAELIN TULEE PELASTAA Amerikan juutalaiset, on Turkin Israelin lähettilään Namik Tan´in viesti Israelin johdolle Armenian kansanmurhaa koskevassa kysymyksessä. Tan toteaa, että vaikka hänelle vakuutetaan, että Amerikan juutalaiset ovat vain yksi ryhmä juutalaisia, heillä on kuitenkin suuri vaikutusvalta USA:n kongressiin, joka pian määrittelee USA:n kannan asiassa.
Selventääkseen kantaansa hän kertoo jutun: USA:n ulkoministeri Henry Kissinger uskoutui kerran Israelin silloiselle pääministeri Golda Meirille, että ”hän on ensiksi amerikkalainen, toiseksi USA:n ulkoministeri ja vasta kolmanneksi juutalainen”. Golda Meir totesi tähän: ”Tiedäthän, herra ulkoministeri, että me luemme kirjoitukset oikealta vasemmalle.”
NAMIK TAN aikoo selvittää Turkin kannan sen väitetystä kansanmurhasta Armenian kansaa kohtaan Israelin pää- ja ulkoministereille sekä Knessetin puheenjohtajalle. Tan tähdentää, että asia on kipeä Turkin kansalle, ja sen omaksumaa käsitystä kansanmurhasta on vaikea yrittää muuttaa ja selittää Turkin kansalle muutosta siitä.
ISRAELILLA on useita tärkeitä taloudellisia intressejä Turkin kanssa. Israel on saattanut Turkin aseistusta ajan tasalle. Turkki on lännelle myönteisenä muslimimaana, sekä Naton jäsenenä että ehdokkaana EU:n täysjäsenyyteen, tärkeä maa Israelille. (JP)
2. ISRAEL JA USA aikovat pitää matalaa profiilia YK:n sponsoroiman vuoden 2009 konferenssia valmistelevaan keskustelufoorumiin nähden. Tarkkailijat ovat nimenneet vuoden 2009 kansainvälisen konferenssin nimellä ”Durban II”, jonka tarkoitus on tarkastella rasismin vastaista taistelua ja jota pidetään Durbanin I:n konferenssin jatkona.
VUODEN 2009 rasismin vastaisen konferenssin valmistelevaa komiteaa johtaa Libya, ja sen 20 komitean jäseniin kuuluvat Iran ja Kuuba. Komitea aloittaa viikon mittaiset kokouksensa maanantaina.
USA JA ISRAEL vetäytyivät pois Durban I:n konferenssista, koska sen ohjelma oli muotoiltu pelkästään Israelin vastaiseksi. Nämä maat tekivät ehkä suuren virheen siinä, etteivät ne olleet valmistautuneet konferenssiin kunnolla, vaan antoivat Israelin vastustajien ja vihollisten vapaasti käyttää konferenssia hyväkseen. Tämä virhe näyttää toteutuvan Durban II:n kohdalla. Sen sijaan, että USA ja Israel nostaisivat suuren kohun konferenssin alkuperäisen tarkoituksen hylkäämisestä, ne vain tarkkailevat sivusta ottamatta aktiivista kantaa asiaan. (JP)
3. PALESTIINALAISET JOURNALISTIT valittavat uhkauksia ja pahoinpitelyjä, joilla Hamas ja Fatah kohtelevat heitä, ja vaativat niiden lopettamista. Journalistit ovat esittäneet valituksensa useitten mielenosoitusten aikana, mutta viimeinen julkilausuma annettiin Hamasin ja Fatahin aloitettua keskitetyn kampanjan journalisteja vastaan sekä Gazassa että Länsirannalla. He valittavat, että sellaisesta journalistien kohtelusta on tullut käytäntö, ja sitä harjoittavat sekä Hamas että Fatah. ”Olemme joutuneet Hamasin ja Fatahin ristituleen”, he valittavat.
JOURNALISTIT VALITTAVAT, että tappouhkauksia tulee lähes päivittäin, kummaltakin taholta. Useat kertovat, että moneen viikkoon he eivät ole uskaltaneet julkistaa kirjoituksiaan omalla nimellään. Perjantaina Fatahin kannattajat pieksivät journalisteja mielenosoituksen aikana. Muutamia tunteja myöhemmin journalistit estivät Hamasin yrityksen pidättää AFP:n kirjeenvaihtajan Sakher Abu Al-Oun. ”He piirittivät taloni ja pelottelivat lapsiani”, hän valittaa. ”Tämä on heidän pyrkimyksensä vaikuttaa journalisteihin, etteivät he pystyisi suorittamaan tehtäviään. Pyydän kaikkia kollegojani yhdistymään ilmaisun vapauden puolesta.” (JP,Toameh)
4. LÄÄKÄRIT IHMISOIKEUKSIEN PUOLESTA vetosi sunnuntaina korkeimpaan oikeuteen, että se vaatisi armeijaa helpottamaan Länsirannan palestiinalaisten pääsyä Itä Jerusalemin sairaaloihin, joita pidetään palestiinalaisen sektorin parhaina. Vetoomuksessaan he vaativat, että PA:n vaikeasti apua tarvitsevia potilaita kuljettavien ambulanssien tulee päästä Itä Jerusalemin sairaaloihin tarkastusasemien kautta ilman, että potilaat täytyy siirtää asemilla israelilaisiin ambulansseihin. Potilaitten kuljetuksia koskevat määräykset tulee selvittää kaikille asianosaisille palestiinalaisille järjestöille. Kuljetuksia koskevissa määräyksissä tulee huomioida 10 vuotta sitten sovitut ohjeet. Vastaavien upseerien asemilla tulee konsultoida lääkintähenkilöstön kanssa potilaan tilan vaarallisuusasteesta. PA:n ambulansseissa on kuljetettu pommeja ja terroristeja.
VETOOMUKSEN ESITTÄJÄT, joita edustaa Yohanna Lehrman, valittavat, että turva-aita vaikeuttaa ja vaarantaa hengenvaarallisessa olevien potilaitten pääsyn ajoissa hoitoon, koska ambulanssit joutuvat ajamaan pitemmän matkan lähtökohteestaan sairaalaan. (JP, Izenberg)
5. HAMAS SUUNNITTELEE mega-luokan terrori-iskua Länsirannalta, varoittaa Shin Bet (Israelin turvallisuuspalvelu) Shin Bet paljastaa, että kesäkuusta lähtien Egyptistä on salakuljetettu 40 tonnia räjähdysaineita, eli yhtä paljon kuin kahtena edellisenä vuonna. Turvallisuusvirkailijat ovat huomioineet terrori-iskuyritysten suuren nousun viime aikoina. Tähän on luultavimmin vaikuttanut Hamasin turhautuminen herättääkseen enemmän huomiota, koska se ei ole pystynyt murtamaan eristyneisyyttään. Käsky megaiskusta on tullut Damaskoksesta.
GAZAN KAISTALEEN hallitseminen on myös alkanut vaikeutua, josta todisteina ovat Fahatin kannattajien mielenosoitukset, joitten lopettamiseksi Hamasin toimenpidejoukot ovat joutuneet ampumaan ilmaan kivääreillään. Hamasin hallitseman Gazan ja Fatahin hallitseman Länsirannan välillä valitseva taloudellinen eriarvoisuus tuntuu myös ilmapiirissä. Länsimaat lapioivat dollareita ja Euroja kilvan PA:n kassaan, kun Hamas joutuu raapimaan varansa kitsailta muslimimailta.
SHIN BET kuitenkin tunnustaa, että yleinen tilanne Gazassa on rauhallinen. Hamas on pystynyt hillitsemään aseellisten joukkojen liikkumista siellä ja keräämään laittomia aseita. Salakuljetus Egyptistä on lisääntynyt samalla kun Egyptin estoyritykset ovat vähentyneet. Sekä Kassamien että pienasein tehdyt hyökkäykset Gazasta Israeliin ovat lisääntyneet siten, että viime viikolla todettiin 56 hyökkäystä, edellisellä viikolla 43. (JP, H Keinon)
6. PA MURSKAA HAMASIN soluja Betlehemin alueella, ja on tehnyt siten Hamasin kaapattua vallan Gazassa ja Fayadin uuden hallituksen muodostamisesta lähtien, kertovat IDF:n lähteet. IDF on myös palauttanut aiemman yhteistoimintansa PA:n poliisin ja turvallisuusmiesten kanssa Juudeassa ja Samariassa. PA:n turvallisuusjoukot ovat pyrkineet paljastamaan Hamasin kannattajia ja soluja. 10 Hamasin jäsentä Betlehemin alueelta istuu PA:n vankilassa. Tämä toiminta tapahtuu samaan aikaan, kuin turistien määrä Betlehemiin on selvässä kasvussa.
BETLEHEMIN ALUEEN yhteistoiminnan koordinaattori everstiluutnantti Aviv Feigel sanoo, että IDF on koordinoinut toimintaansa PA.n turismiministeriön kanssa. Betlehem odottaa 120 000 turistin vierailevan kaupungissa syys-lokakuun aikana, ja puoli miljoonaa koko vuoden aikana.
BETLEHEMIN ASUKKAISTA 60 % saa elantonsa turismista. Turistien virran kasvaminen on luonut uutta toivoa kaupungin kasvavien ongelmien ratkaisemiseen. (JP,Y Katz)
7. UUTISOTSIKOITA
- IDF pidätti sunnuntaina 6 nuorta palestiinalaista, jotka ilmeisesti pyrkivät pääsemään aidan läpi. Heidät oli luultavasti lähetetty kokeilemaan IDF:n tarkkaavaisuutta. He olivat aseettomia. (INN)
- SUNNUNTAIAAMUNA kahden terroristin tunkeutuminen Israeliin on herättänyt kysymyksen, miten varmistaa vastaavien yritysten toistuminen. Turva-aita on Netiv Ha´asaran kibbutsin kohdalla 2.5 km:n matkalta 9 metrin korkuinen betoniaita, mutta se ei estänyt terroristeja kiipeämästä sen yli, eikä siinä ole sensoreita, jotka olisivat hälyttäneet sotilaat. IDF salli sunnuntaina 75 ulkomailla työ- tai opiskelu-luvan saaneen matkustaa Ertz-terminaalin kautta busseilla Egyptiin. Arviolta 4000 palestiinalaista odottaa pääsyä ulkomaille työhön tai opiskelemaan. (JP)
- IRAN SANOO kehittäneen 900 kg:n ”täsmäpommin”, jota se aikoo käyttää vihollisiaan vastaan. Se voidaan sijoittaa Iranin vanhentuneisiin F-4 ja F-5 koneisiin. Iran kertoo kokeilleensa pommia onnistuneesti. (JP)
- ISRAEL LÄHETTÄÄ 25 asiantuntijaa Kreikkaan taistelemaan tulipaloja vastaan.
- LIIKENNEMINISTERI Shaul Mofaz on käärmeissään Olmertille, joka julkisesti ilmoitti palauttaneensa liikenneturvallisuusmäärärahat budjettiin, mutta samalla salaisesti pienensi liikenneministeriön budjettia muilta osin. (INN)
- BEN GURIONIN asemalla on 2-3 tunnin viivytyksiä henkilöstön vähyyden vuoksi.
- IAF tuhosi raketinlaukaisutelineen Gazan pohjoisosassa Beit Hanoun alueella.
- ARABIT TULITTIVAT sotilaita Nablusissa, ei vahinkoja. (INN)
- PÄÄ- JA OPETUSMINISTERIT vannovat, että Sderotin koulut on vahvistettu raketteja vastaan, mitä kaupungin johto ei ole havainnut. (JP)
- JORDANIAN KUNINGAS kehottaa kiirehtimään rauhanomaisen ydinteollisuuden kehittämistä sekä sähkön että meriveden puhdistamiseksi. (INN)
- USA TARJOAA IAF:lle 500 ehkä tehokkainta ilmasta ilmaan ammuttavaa Amraam ohjusta, jotka voidaan asentaa F-15 ja F-16 koneisiin. Ne ampuvat useita ohjuksia samaan aikaan eri kohteisiin. Tarjoukseen kuuluu 30 Harpoon merialuksia vastaan tarkoitettua ohjusta sekä 500 AIM 9-M Sidewinder ilmasta ilmaan ohjusta. Lisäksi USA tarjoaa JP-8 lentokonebensiiniä sekä dieselöljyä. (Debkfile)
- 40 % IDF:n upseereista on uskonnollisia (observant) ja 50 % sotilaista pitää kipaa. Tämä romuttaa yleistä käsitystä, että he vastustavat asepalvelusta.(INN)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021