MAANANTAI 06.08.07
1. OLMERT JA ABBAS pyrkivät laatimaan Jerikon keskusteluissaan raamit, joiden perusteella lopullisen tilanteen neuvotteluja jatketaan. Abbas haluaa selkeitä päätöksiä, Olmertin asialistassa on vain kehykset keskusteluja varten. Miten tämä vastakohtaisuus pystytään ratkaisemaan parin tunnin sisällä on arvoitus, joka selvinnee päivän kuluessa.
ONGELMAN syntymiseen näyttävät vaikuttaneen USA:n ulkoministeri Ricen viimeisen matkansa aikana käymät keskustelut Olmertin kanssa, joista Rice sai ehkä väärän käsityksen ja välitti tämän käsityksensä Abbasille tavatessaan hänet Ramallahissa.
PA:N PÄÄMINISTERI Salaam Fayad oli kertonut Israelin viranomaisille heti alussa, että hän tähtää lain ja järjestyksen palauttamiseen Juudeassa ja Samariassa, mutta havaittuaan, etteivät PA:n turvallisuusjoukot oleet valmiit tehtävää varten, hän muutti käsitystään ja haluaa antaa turvallisuusjoukoille aikaa järjestäytymiseen ja keskittyä poliittisiin kysymyksiin.
PA:N TURVALLISUUSJOUKKOJEN rooli voi osoittautua keskeiseksi, sillä kentällä liikkuu huhuja, joiden mukaan Hamas valmistautuu yhteenottoon Fatahin kanssa Länsirannalla.
OLMERT ON ensimmäinen Israelin pääministeri, joka vierailee PA:n kaupungissa vuoden 2000 intifadan alkamisen jälkeen. Keskusteluja valvovat Abbasin Force 17 ja Shin Betin miehet, jotka ovat usean päivän ajan harjoitelleet tehtävää varten. (JP)
2. YLI 300 PYSSYMIESTÄ, lähinnä Abbasin kannattajia Fatahista, ovat suostuneet Olmertin tarjoamaan armahdukseen ja luovuttaneet aseensa PA:n viranomaisille, kertoo Mohammed Daraghmer JP:n artikkelissaan. Artikkelin kirjoittaja näkee tässä nopeasti parantuvat suhteet Israelin ja PA:n maltillisen johtoryhmän välillä. Toisena osoituksena tästä on Olmertin ja Abbasin tapaaminen tänään Jerikossa, jonka hän kuitenkin asettaa vielä ehdolliseksi, että turvallisuus-miehet ovat varmistuneet johtajien turvallisuudesta.
DARAGHMER kertoo PA:n tiedotusministeri Riad Malkin valittaneen, ettei IDF ole vetänyt joukkojaan Länsirannalta hänen toivomallaan tavalla, sillä palestiinalaiset odottavat innokkaasti saavansa territorioitten täydellisen turvallisuusvalvonnan.
DARAGHMERIN tiedot näyttävät olevan ristiriidassa toisten tietojen kanssa, sillä PA:n sisäministeri Abu al-Razek al-Yihia vahvistaa Fayadin lausunnon, etteivät PAN turvallisuusjoukot ole valmiit turvallisuusvastuun ottamiseen. Debkafilen saamat tiedot kyseenalaistavat Daraghmerin optimistisen kuvan aseitten luovutuksista. Lieneekö silmänkääntötemppu?
Hän kertoo myös, että pari tusinaa Islamic Jihadin miestä halusi päästä armahdettujen joukkoon, mutta järjestön johtajat kielsivät tämän.
PA:n kansanedustaja Mona Mansour kertoo, että PA on pidättänyt yli 400 Hamasin jäsentä Gazan vallankaappauksen jälkeen. Hän ei tiennyt, ovatko he kaikki edelleen vankiloissa.
SUNNUNTAINA Siinailta palasi 950 palestiinalaista rajan yli Gazaan. Heitä pakeni Siinaille arviolta 6000 ihmistä, jotka eivät ole päässeet palaamaan koteihinsa.
3. HAMAS KIDNAPPASI yliopiston professorin Palestiinan yliopistosta Gazassa kesäkuussa, kertoo Kh Abu Toameh JP:n artikkelissaan. Professori Sana al-Sayegh on yliopiston dekaani tieteitten ja taiteitten osastolla. Hän matkusteli paljon maailmassa osallistuen lukuisiin konferensseihin, ja häntä arvostettiin alansa huippuasiantuntijana, kertoo Toameh. Yliopiston presidentti tri Zaher Khail avusti kidnappaamisessa. Sana alSayegh oli uskonnoltaan kristitty.
FATAHIN VIRKAILIJAT kertovat, että al-Sayegh pakotettiin kääntymään muhamettilaisuuteen,, ja että entinen pääministeri Ismail Haniyeh toimi aktiivisesti hänen käännyttämisekseen. Hänen omaisensa osallistuivat kokoukseen Hamasin virkailijan Rafik Makkin kotona, jossa kidnapattu professori oli mukana. Siellä heille kerrottiin professorin kääntymisestä ja että hän oli naimisissa muslimimiehen kanssa. Hänen äitinsä kysyi professorilta, oliko se totta, mihin tämä vastasi myöntävästi: ”Kyllä, Allah ohjasi minut oikealle polulle.” Omaiset olettavat, että huoneessa olleet aseistetut Hamasin pyssymiehet estivät häntä puhumasta vapaasti. Heidän yrityksensä tiedustella asiaa Haniyehiltä eivät ole onnistuneet, vaan virkailijat ovat käskeneet heitä poistumaan. Yliopisto kieltää osallisuutensa asiaan, mutta vahvistaa professorin kääntymisen.
4. SYYRIA EI HALUA SOTAA, kertovat IDF:n johtavat kenraalit, mutta se pelkää Israelin hyökkäystä ja vahvistaa sen tähden joukkojaan Israelin vastaisella rajalla. He kuitenkin vakuuttavat, että Syyrian armeijan liikkeet ovat puolustuksellisia. Näin asian ilmaisi sotilastiedustelun tutkimusosaston johtaja kenraali Yossi Baidatz hallituksen istunnossa sunnuntaina. Olmert käsitteli asiaa viime tiistaina, jolloin hän sanoi: ”Uskon koko sydämestäni, ettei tämä kesä ja syksy ole liian kuuma. Ei ole mitään syytä muodostaa sodan alun ilmapiiriä. Naapurimme tietävät aivan hyvin, että me mieluummin istumme keskustellen rauhasta kuin pyrkien osoittamaan, että me olemme vahvempia.”
BAIDATZ VAKUUTTAA, että Syyria haluaa rauhankeskusteluja omilla ehdoillaan, joihin kuuluu Israelin vetäytyminen ennen 1967 sotaa edeltäneille aselepolinjoille.
BAIDATZIN vakuutukset joutuivat outoon valoon, kun verrataan niitä Syyrian tiedotusministeri Mohsen Bilalin lausuntoon, jossa hän vertasi Israelia ja Yhdysvaltoja käärmeeseen, joka on valmis iskemään minä hetkenä tahansa, vaikka se tietäisi kuolevansa iskunsa seurauksena.
BILAL PUHUI Persianlahden Al-Hilaj lehdelle. Haastattelussa Bilal kutsui Israelin moraalittomaksi valtioksi, jolta puuttuu arvoja, mistä osoituksena on ”edellisen presidentti Moshe Katsavin kansansa nuoren tyttären raiskaaminen”.
Bilal kritisoi Saudi Arabiaa, että se on suostunut osallistumaan Bushin esittämään alueelliseen rauhankonferenssiin marraskuussa.
KENRAALI BAIDATZ oletti katsauksessaan Hamasin ja Fatahin kannattajien ottavan yhteen Juudeassa ja Samariassa. Hän totesi, että PA:n turvallisuusjoukot joutuvat turvallisuuden toteuttamisessaan ja Hamasin vaikutuksen vähentämisessä turvautumaan IDF:n apuun. Hän myös epäili, että Hamasin ja Fatahin johtajien välistä skismaa voidaan poistaa lähiaikoina Egyptin, Saudi Arabian ja Venäjän välitysyrityksistä huolimatta.
5. UUTISOTSIKOITA
- EGYPTIN POLIISI löysi 500 kg räjähteitä haudattuna Siinain niemimaan keskiosassa. Kapteeni Muhammad Badr kertoi saaneensa vinkin beduiineilta. Räjähteet oli pakattu 10 muovisäkkiin, ne löytyivät Gifgafa kylän läheltä 80 km etelään El-Arishista.
- JUUTALSIET MAAHANMUUTTAJAT saavat pian henkilökorttinsa jo Ben Gurionin lentokentällä saavuttuaan maahan, kertoo ministeri Yaacov Edri.
- PRESIDENTTI Shimon Peres tekee ensimmäisen ulkomaanmatkansa Roomaan kertoo Maariv-lehti artikkelissaan. Peresin erikoissuhteet Rooman kirkon kanssa tunnetaan vuosien varrelta, ja Yitzhak Rabin kertoo eräässä elämäkertakirjassaan, että Peres kävi jesuiittakoulua Ranskassa nuorukaisena. Jos vierailu tapahtuu syyskuussa, kuten oletetaan, hän tavannee Roomassa presidentti Giorgio Napolitanon ja pääministeri Romano Prodin sekä Vatikaanissa paavin Benedict XVI. Samaan aikaan on Roomassa kansainvälinen konferenssi, johon ottavat osaa Egyptin presidentti Hosni Mubarak sekä arabiliiton pääsihteeri Amr Moussa. He luultavasti tulevat tapaamaan toisensa Roomassa.
- IDF:N KAPTEENI haavoittui tulitaisteluissa Nablusissa aamulla. Kolme palestiinalaista pidätettiin ja muutamia lisää Ramallahissa ja Hebronissa.
- OLMERT EI AIO antaa uusia myönnytyksiä Jerikon keskusteluissa.
- AIEMPI PUOLUSTUSMINISTERI Amir Peretz syyttää seuraajaansa Ehud Barakia, että tämä muistuttaa Bibiä (Netanyahua) sosiaalisilta mielipiteiltään.
- EITAN HABER kertoo, että Labourin ja Kadiman muodostama blokki on luja ja se tulisi saamaan vaaleissa 48 kansanedustajaa. Tarkkailijat olettavat, että jos Olmert joutuu jättämään paikkansa, Kadima jää tuuliajolle ja voi hajota, koska sillä ei ole puolueorganisaatiota eikä ideologiaa. ”Kadima on vain joukko opportunistisia pyrkyreitä, jotka olettivat Sharonin vanavedessä saavuttavansa aseman, mihin he eivät olisi pystyneet muuta kautta”, he toteavat.
- ISRAELISSA HARKITAAN ydinvoimalan rakentamista sähkön tuottamiseksi. Samaan aikaan jotkut asiantuntijat varoittavat, että Dimonan ydintutkimuslaitos on aikapommi, joka voi räjähtää jossain vaiheessa, koska se alkaa olla yli-ikäinen.
- TERRORISTIT ampuivat aamulla Kassam-raketin Gazasta Sderotin lähelle, se ei aiheuttanut vahinkoa.
- POLIISIN PIEKSEMÄ Gush Katifin evakuointia vastustanut poika sai poliisilta
oikeuden päätöksellä 25 000 shekeliä. Lukuisia muita syytteitä poliisin väkivaltaa
vastaan on vireillä evakuointien ajalta.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019