KESKIVIIKKO 15.08.07
1. BINYAMIN NETANYAHU voitti odotetusti Likud-puolueen puheenjohtajavaalit eilen. Hän sai 73 % äänistä, lähin kilpailija Moshe Feiglin sai 23 % ja Danny Danon 4 %. Äänestysprosentti nousi hitaan alun jälkeen 40 prosenttiin, jota on pidettävä hyvänä keskellä lomakautta, jolloin tuhannet ihmiset ja potentiaaliset äänestäjät ovat ulkomailla.
NETANYAHU kertoi voitonpuheessaan, että ”päätimme pienen taistelun, mutta nyt aloitamme suuren sodan, huomenna aloitamme toimet hallituksen kaatamiseksi palataksemme valtaan”.
PUHEENJOHTAJAKILVASTA syrjään jättäytynyt Silvan Shalom sanoi vaativansa uudet puheenjohtajavaalit ennen seuraavia yleisvaaleja. Shalom ei äänestänyt näissä vaaleissa, sillä hän oli juhlimassa vaimonsa Judy Nir-Moses Shalomin syntymäpäivää New Yorkissa. Shalom pitää nyt pidettyjä Likudin puheenjohtajavaaleja laittomina, sillä Netanyahu oli vastoin puolueen tahtoa aikaistanut vaaleja, ehkä vaikeuttaakseen Shalomin vaalityötä.
MOSHE FEIGLIN perusti Zo Artzenu-järjestön ja Likudin alaisen Juutalainen Johtajisto-järjestön (Manhigut Yehudit), jota hän johtaa. Feiglin syyttää Netanyahua juutalaisten arvojen ja uskonnon vähättelemisestä ja Kadiman omaksuman vasemmistolaisen ideologian seuraamisesta.
NETANYAHU aikoo vedota korkeimpaan oikeuteen saadakseen Feiglinin ja hänen seuraajansa poistetuksi Likudista. Netanyahun aktivistit estivät Feigliniä pääsemästä kuuntelemaan Netanyahun puhetta ja onnitellakseen häntä voiton johdosta. Feiglin poistui alueelta, mutta hänen kannattajansa jäivät keskustelemaan Netanyahun kannattajien kanssa, mikä kiihtyi kiivaaksi sanailuksi ja lopulta nyrkkitappeluksi. Ei kovin kaunis ele valtiomieheksi pyrkivältä. (JP, INN)
2. IDF LOPETTI yhden päivän kestäneen operaationsa Gazan kaistaleella Khan Younesin alueella. Jalkaväen sotilaitten tukena oli panssareita ja IAF:n helikoptereita.
TAISTELUJA käytiin pääasiassa Hamasin aseellisten solujen ja Islamic Jihadin pyssymiesten välillä, jotka olivat paikoin kiihkeitä. IDF kertoo Hamasin omaksuneen Hizbullahin Libanonin sota II:ssa käyttämän taktiikan. Heillä oli käytössään uudenaikaisia aseita ja tietoliikennevälineitä.
Kaikkiaan 13 palestiinalaista sai surmansa taisteluissa ja palestiinalaislähteen mukaan 25 ihmistä haavoittui. Sotilaat pidättivät 120 miestä kuulusteluja varten. He tutkivat useita taloja Khan Yousesissa, joista löydettiin aseita, panssarintorjuntaohjuksia ja pommivöitä. (JP. Ynet)
3. HAMASIN EDUSTAJA Sami Abu Zuhri kertoi Gazassa olevansa tyytyväinen Euroopan maitten positiiviseen asenteeseen Hamasia kohtaan. ”He ovat alkaneet huomata, että Hamasin hallituksen boikotti on tehoton ja merkityksetön. Uudet äänet Euroopasta kertovat, että he tekivät virheen aloittaessaan Hamasin vastaisen boikotin, koska se vain monimutkaisti Lähi Idän tilannetta.” Hän kiitteli Italian pääministeri Romano Prodin aloitetta keskustelujen aloittamiseksi Hamasin edustajien kanssa ”sen kehittämiseksi poliittisesti”. Englannin edustajainhuoneen ulko-maan asioitten komitea julkisti maanantaina raportin, jossa kehotetaan lainlaatijoita kiireisesti harkitsemaan tapoja, joilla Hamasin maltilliset elimet voidaan saada keskusteluihin. Komitea kehotti pääministeri Brownin erikoislähettilästä Tony Blairia toimimaan Hamasin yhdistämiseksi Abbasin johtamaan Fatahin hallitukseen.
SALAAM FAYADin hallituksen tiedotusministeri Riad al-Malki varoitti eurooppalaisia kuvittelemasta, että Hamas olisi rauhankumppani. Hänen mielestään oikea tapa on jatkaa sen eristämistä kaikilla rintamilla. Toinen PA:n virkailija Ramallahissa kutsui tietoja Euroopan pehmenneestä asenteesta Hamasin kanssa ”vastenmielisiksi”, jotka vahvistavat radikaaleja ja heikentävät maltillisia. (JP)
4. PA TURVAUTUU radiojournalismiin Gazan kaistaleen asukkaitten voittamiseksi, kertoo Salaam Fyadin hallituksen tiedotusministeri Riad al-Malki ja lisää, että Gazan menettäminen on tilapäinen kehitysvaihe, mikä korjataan ajan myötä. Hän selittää, että vaikka Palestiina ei ole valtio, yksi poliittinen suunta käytti sotilasvallankaappausta hallitusta vastaan ja valvoo nyt osaa maasta kolmannen valtion kautta. Hän sanoi, että 80 % Hamasin vallan vastaisesta taistelusta käydään tiedostusvälineitten kautta, mutta valitti välineistön ja henkilökunnan puutetta.
AL-MALKI valittaa eurooppalaisten entistä myönteisempää suhtautumista Hamasin kanssa, jossa hän on havainnut joittenkin israelilaisten ajattelevan samoin. Hän varoitti tällaisesta ajattelusta, sillä al-Qaida on saamassa otteen Gazassa. Al-Malki vakuutti, ettei PA:n hallitus koskaan keskustele Hamasin kanssa ja Mahmoud Abbas kieltää antaneensa kenellekään valtuuksia siihen. Al-Malki valittaa, ettei hänellä ole hepreankielisiä henkilöitä palveluksessaan. (JP)
5. HAMASIN PYSSYMIEHET PIEKSIVÄT meitä, valittavat Betlehemin syntymäkirkon 2002 kaapanneet ja häväisseet mutta Gazaan karkotetut 26 palestiinalaista. Osa 35 karkotetusta joutuivat maanpakoon eurooppalaisiin maihin. Gazaan karkotetut kuuluvat eri järjestöihin, mukana Fatahin, Islamic Jihadin ja PFLP:n jäseniä. Olmert lupasi Jerikossa Abbasille, että karkotetut voivat palata asuinsijoilleen.
YKSI KARKOTETUISTA, Zeid Salem, vietti häitään Gazan kaupungin Tal al-Hawan lähiössä sunnuntaina. Arabitavan mukaan juhlijat ampuivat kivääreillään ilmaan, minkä Hamas on kieltänyt. Paikalle tunkeutuneet Hamasin pyssymiehet hajottivat hääseurueen ja paikallaolijoitten mukaan pieksivät sulhasta, morsianta ja hääväkeä ja huutaen heille solvauksia sanoen heidän olevan pahempia kuin juutalaiset.
TÄMÄ OLI kuudes kerta, kun Hamasin pyssymiehet hajottivat hääseremoniat. Todistajat kertovat pyssymiesten käyttäneen puukeppejä, tuoleja ja kiväärinperiä.
TOINEN KARKOTETTU Ali Alkam kertoo, että Hamasin toimenpidejoukot pidättivät hänet ja hänen ystävänsä häiden aikana ja veivät heidät turvallisuuskeskukseen, jossa heitä kohdeltiin julmasti henkisesti ja fyysisesti.
HAMASIN SISÄMINISTERI antoi yleismääräyksen, joka kieltää tuliaseiden käytön hääseremonioitten yhteydessä, sekä anomaan ministeriön luvan 48 tuntia ennen tilaisuutta yleisiä kokoontumisia varten. Määräys annettiin sen jälkeen, kun 300 ihmistä aloitti mielenosoituksen Hamasin vallankauppausta vastaan Gazassa. Hamasin joukot pidättivät 16 osanottajaa ja takavarikoivat kameroita ja kännyköitä osanottajilta. Hamasin miehet pahoinpitelivät ainakin kuutta palestiinalaista valokuvaajaa ja journalistia mielenosoituksen aikana. (JP)
PALESTIINAN JOURNALISTIEN syndikaatti päätti boikotoida Hamasin järjestämiä tilaisuuksia.
GAZAN KAISTALEELTA on vaikea saada luotettavia tietoja ulkomaisten journalistien paettua.
6. UUTISOTSIKOITA
- RANSKAN PRESIDENTTI Nicholas Sarcozy kieltää luvanneensa rakentaa painevesi-ydinvoimalan Libyalle. Hänen vaimonsa Cecilla osallistui ukrainalaisten sairaanhoitajien ja yhden palestiinalaisen lääkärin vapauttamiseen johtaneisiin neuvotteluihin. Ranska lupautui toimittamaan Libyalle mm. Milan panssarintorjuntaohjuksia ja uudenaikaisia tiedostusvälineitä. Viisi bulgarialaista sairaanhoitajaa ja palestiinalainen lääkäri viettivät 8 vuotta Libyan vankilassa syytettyinä ja kuolemaan tuomittuina HIV-saastuneen veren siirtämisestä neljälle sadalle lapselle. Vankilassa heitä kidutettiin sähköshokeilla, koirilla ja heitä raiskattiin, mikä näyttää olevan yleinen kidutusmuoto arabiyhteisöissä. (JP)
- 1948 VAPAUSSODAN AIKANA israelilaiset taistelivat valtavaa ylivoimaa vastaan huonosti aseistautuneina ja useimmiten kouluttamattomina. Mutta he taistelivat elämästä ja kuolemasta, useimmiten Israelin maan sydänalueilla ja lähellä kotejaan. Sota-ajan sekavissa ajoissa kaatuneita ei usein pystytty hautaamaan, minkä johdosta heitä heitettiin tuntemattomina joukkohautoihin. Toinen syy, mikä esti omaisia tunnistamaan kaatuneita omaisiaan, oli arabien hillitön raivo pahoinpidellä ja runnella ruumiita liha- ja luukasoiksi. Juutalaisille on kuitenkin aina ollut velvoitteena haudata omaiset tunnistettuihin hautoihin. Maanantaina julkistettiin viiden ”tuntemattoman” sotilaan henkilöllisyys. He olivat kaatuneet Tel Arishin ”pilleripurkin” (pillbox) linnoituksen joutuessa arabien käsiin. Heidän täysin tuntemattomiksi hakatut ruumiinsa haudattiin Nahalat Yitzhak hautausmaan ”tuntemattoman sotilaan” hautoihin. Nykyaikaisen DNA-tutkimuksen avulla kolmen henkilöllisyys on voitu todentaa, kahden henkilöllisyys on vielä epäselvä. (JP)
- MAAILMANLAAJUINEN KALIFAATTI oli palestiinalaisen Hizb ut-Tahrir al-Islami (islamin vapautuspuolue) ohjelmassa lauantaina Ramallahissa pidetyssä konferenssissa. Konferenssin teemana oli: ”Kalifaatti, tuleva voima.” Järjestön johtaja Ata Khalil Abu al-Rashtha on ammatiltaan rakennusinsinööri Hebronista. Hän vakuuttaa, että järjestö on poliittinen puolue, jonka ideologia on islam. Se pyrkii islamilaisen valtion perustamiseen, joka tulee levittämään islamin vallan ja ideologian kaikkialle maailmassa. Järjestö perustettiin 1972 Jerusalemissa. Sen toiminta on kielletty useissa arabimaissa ja monissa diktatuurimaissa sen jäseniä pidätetään, kidutetaan ja surmataan hallitusten toimesta. Sen nykyinen keskus on Euroopassa, ja sen vaikutus on vahva Keski-Aasian maissa ja Kiinassa. Se on kielletty Saksassa ja Venäjällä. Se pyrkii tavoitteeseensa taivuttelun (dawa) tai jihadin (pyhän sodan) kautta. Se määrittelee ”Islamin talon” siten, että sen johtajisto on islamilainen, vaikka kansa ei sitä kokonaisuudessaan olisikaan. (INN)
- 18 USA:n kongressin jäsentä katsoo Israelin vierailunsa vahvistaneen käsityksiä, että Arafatin hallinto oli paha, mutta PA:n nykyinen hallinto on hyvä, johon voi luottaa ja jonka varaan voi rakentaa. He tapasivat myös Mahmoud Abbasin ja Salaam Fayadin. Mukana oli USA:n kongressin ensimmäinen muslimiedustaja Keith Ellison, joka totesi avaimen alueen ongelmien ratkaisemiseen olevan ihmisten huolehtiminen lapsistaan ja tulevaisuudestaan.
- PROFESSORI Hillel Weiss selittää IDF:n upseerille antamaansa kirousta, ettei hän puhunut omia sanojaan, vaan hän omin sanoin siteerasi Psalmia 109:1-14, jossa syyttömästi vainottu mies rukoilee vihamiestensä rankaisemista. (INN)
- ARKEOLOGOIT LÖYSIVÄT sandaalin jäljen muurista Sussitan (Hippos, hevonen) kaupungista Tiberiaasta itään. He otaksuvat, että sandaali kuului roomalaiselle sotilaalle sen pohjanaulauksen perusteella. Sussita perustettiin Antiokus Epifaneen toimesta, ja roomalaiset rakensivat sitä hallintonsa aikana. Maanjäristys tuhosi kaupungin 749 Umayyad-kaudella, eikä sitä rakennettu uudelleen. (Haaretz)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019