TORSTAI 12.07.07
1. ISRAEL ON VALMIS SOTAAN, sanoo IDF:n apulaisyleisesikuntapäällikkö kenraalimajuri Moshe Kaplinsky, mutta lisää, ettei sota Syyrian kanssa ole todennäköinen tätä kesänä. Kaplinsky kehuu, että Israel on valmis taistelemaan jokaisella kolmella rintamalla, Syyriaa, Hizbullahia ja Hamasia vastaan vaikka samaan aikaan, jos niin vaaditaan.
KAPLINSKY KERTOO, että IDF on nostanut valmiuttaan pohjoisella rajalla, koska Hizbullah voi yrittää gerillaiskua IDF:n asemiin Libanonin rajan tuntumassa. Hizbullah suunnittelee suurta mielenosoitusta torstaina, jonka tarkoituksena on juhlia ja painottaa viime kesän voittoa IDF:n ”voittamattomana” pidetystä armeijasta, kuten asia Hizbullahin taholla nähdään.
SYYRIA VAHVISTAA sotavoimiaan massiivísesti, kertoo Kaplinsky, mutta se on luonteeltaan puolustuksellista. Israel ei kuitenkaan voi olla huomioimatta sitä, mitä Syyrian rajan takana tapahtuu, hän vakuuttaa. Hän tunnustaa, että IDF oli unohtanut reservien harjoitukset ennen Libanonin kakkossotaa, mutta toteaa, että asiaa korjataan kaiken aikaa.
IDF VOI OLLA VALMIS sotaan, kuten IDF:n korkein johto vakuuttaa, mutta kotirintama on lähes kokonaan hoitamatta. Luvattuja miljoonia pohjoisen väestönsuojien ja sairaaloiden sekä julkisten rakennusten kuten koulujen ja lastentarhojen vahvistamiseksi on tihkunut kovin kitsaasti, mikä on totta myös Sderotissa. (JP)
2. IDF VAKUUTTAA VALMIUTTAAN sotaan kaikkia kolmea potentiaalista vihollistaan vastaan ja vähättelee niiden valmiutta tai ainakin tyynnyttelee kansaa, että ”asia on hanskassa”.
www.debka.com antaa Hizbullahin valmiudesta aivan toisenlaisen kuvan artikkelissaan, josta lainaan seuraavassa muutamia pääkohtia. Debkafile kertoo sotilasasiantuntijoitaan lainaten, että Hizbullah on hankkinut ohjuksia, joilla se pystyy tuhoamaan IAF:n koneita. Debkafile esittelee artikkelin yhteydessä kuvan Rapier 2 liikkuvasta ilmatorjuntaohjuksesta. Toinen it-ohjus on olalta laukaistava Strela -7 ohjus, joka sopii varsinkin matalalentoisten helikopterien tuhoamiseen.
DEBKAFILE TOTEAA, että Hizbullah on hankkinut rakettivaraston, joka on 50 % suurempi kuin ennen Libanonin sotaa. Sillä on sadoittain Zelzal 1 ja 2 sekä Fatah 110 raketteja, jotka on varastoitu Syyrian puolelle Libanonin rajaa ja siirretään sieltä tarvittaessa rajan yli. Niiden kantomatka on 250 km, joilla se yltää Tel Aviviin ja sen taakse. Lyhyenmatkan raketit on keskitetty Tyyron lähelle Maarubin kylään, kerrotaan artikkelissa. Ne yltävät Tiberiaan saakka.
Pitkänmatkan raketteja hoitaa osasto nimeltään ”suunnitteluosasto”; lyhyen matkan raketteja hoitaa osasto nimeltään ”Nasr”. Kaikkiaan Hizbullahin rakettivarastossa on 18 000 rakettia.
HIZBULLAH on saanut 25-30 kiinalaisvalmisteista C-802 maalta merelle ohjusta, jolla se rampautti IDF:n ohjusveneen heinäkuussa 2006, kertoo Debkafile. Rajan takana on lisää.
Hizbullah on hankkinut kaksinkertaisen määrän panssarintorjuntaohjuksia (pt-ohjuksia), jotka osoittautuivat kuolettaviksi IDF:n panssareita ja joukkoja vastaan viime sodassa.
HIZBULLAHIN joukkojen selkärangan muodostavat erikoiskoulutetut kommandojoukot. Sillä oli niitä 1600 ennen sotaa, jossa sen menetykset olivat Debkafilen mukaan 750 miestä. Nyt sen osasto-1800 käsittää 5000 hyvin koulutettua vakinaista miestä ja lisäksi osaksi koulutettua reserviä 9000 miestä. Kokonaismiesvahvuus on 15 000 – 16 000 miestä.
Dekafile kertoo, että Hizbullahin asejoukkoja komentaa superterroristi Imad Mughniyeh, hänen kakkosmiehensä on Ibrahim Aqil ja kolmantena hierarkiassa Hajj Khalil Harb, joka johtaa osasto- 1800 ja oli vastuussa IDF:n sotilaitten Eldad Regevin ja Ehud Goldwasserin kaappauksesta.
(LÄHDE: www.debka.com 11.07.07; 11.04 PM)
3. IDF TEKI ISKUN Gazan kaupungin alueelle viime yön aikana.
HAARETZIN websivun mukaan Gazan operaatioon osallistui 10 panssaria ja 2 puskutraktoria, ja ne operoivat Bureijin pakolaisleirin läheisyydessä Gazan keskiosassa. Uutisen mukaan yksi sotilas kuoli ja kaksi haavoittui lievästi pommista, joka räjähti heidän lähellään. Sotilaat kertovat tulittaneensa pyssymiehiä, jotka lähestyivät heitä ja osuneensa useisiin heistä. Hamasin mukaan kaksi heidän miehistään haavoittui, toinen vakavasti. Haavoittuneet olivat toisten lähteitten mukaan Islamic Jihadin miehiä, ja he saivat osumia IAF:n ampumista ohjuksista.
Hamas kertoo ampuneensa kaksi rakettikranaattia puskutraktoria kohti, joka syttyi palamaan. IDF kertoo, ettei traktori vaurioitunut.
Operaatio jatkuu edelleen. IDF surmasi 11 aseistettua terroristia ja pidätti yli 100 viikon aikana.
4. UUTISOTSIKOITA
- MOSSAWA KESKUS, Israelin arabien muodostama tasa-arvojärjestö, valittaa, ettei hallitus ole pitänyt lupauksiaan kompensaatioista maan pohjoisosan arabeille viime sodan ajalta. Mossawan mukaan hallitus lupasi 968 miljoonaa NIS korvauksina sodan arabeille aiheuttamista tuhoista. Kuitenkin Israelin budjetissa on varattu arabisektorille rahaa 747 miljoonaa NIS, johon kuuluvat myös Negevin beduiinit, joilla ei ole korvausvaatimuksia. (JP)
- BIR ZEIT YLIOPISTO SULKEE ovensa toistaiseksi vähentääkseen jännitystä ja väkivaltaisia otteluja Hamasin ja Fatahin opiskelijoitten välillä. Päätös sulkemisesta tehtiin pian sen jälkeen, kun Abbas epäonnistui avata Palestiinan Lakiasäätävän Neuvoston (PLC) täysistunto Hamasin boikotin vuoksi. Yliopisto avaa ovensa vasta, kun opiskelijajärjestöt lupaavat pidättyä poliittisesta toiminnasta yliopistossa. Fatahin opiskelijat ovat häirinneet ja painostaneet Hamasin opiskelijoita viimeisen kolmen viikon aikana. He tekivät ratsian Hamasin opiskelijoitten toimistoon, varastivat tietokoneita ja dokumentteja. (JP)
- MAHMOUD ABBAS kutsui PLC:n erikoisistuntoon keskiviikkona. Siellä oli tarkoitus antaa jatkoaikaa Salaam Fayadin johtamalle hätätilahallitukselle, mutta istunto jouduttiin peruuttamaan, koska Hamasin edustajat eivät suostuneet osallistumaan. Fatahilla on 42 kansanedustajaa, mutta täysistuntoon tarvitaan 67 kansanedustajan osallistumista 132 jäsenen neuvostossa. Hamasilla on 74 edustajaa, mutta 41 heistä istuu Israelin pidätysselleissä. Salaam Fayadin johtaman hallituksen toimikausi päättyy heinäkuun puolivälissä, ja voidakseen jatkaa ”laillisesti” sen tulee saada PLC:n hyväksyminen. Fatahin johto uskoo, että Hamasin taktiikkana on islamliikkeen päämäärä Gazan ja Länsirannan erottamiseksi kahdeksi erilliseksi yksiköksi. (JP)
- HAMAS VOITTI taistelun ja näyttää voittavan sodankin, arvelee Eran Shayson Reut-instituutista JP:n artikkelissaan. Hän katsoo, että Hamas on vakauttanut asemansa Gazassa ja vahvistaa asemiaan poliittisesti. Fatah näyttää sen sijaan olevan heikommassa asemassa myös Juudeassa ja Samariassa Abbasin ”presidentinmääräyksistä” huolimatta, joilla hän siirtää PLC:n valtaa itselleen, Fatah-johtoisille järjestöille ja perustamilleen sotilastuomioistuimille. Abbasin käskyjä eivät noudata edes kaikki Fatahin järjestöt, kuten al-Aksa, joka avoimesti uhmaa Abbasin aseistariisumis- ja hajotuskäskyjä. Shayson toteaa, että Israelin myönnytykset Abbasille, kuten Fatah-vankien vapauttaminen ilman sopimusta, nähdään palestiinalaisten taholla Israelin puuttumisena heidän asioihinsa, mikä heikentää Abbasin asemaa eikä vahvista, kuten Olmertin hallitus uskoo.
Lopulta Israelin on tajuttava, että sen tulee asioida Gazan todellisen vallanpitäjän eli
Hamasin hallituksen kanssa, neuvoo Eran Shayson. (JP)
- ISLAMIC JIHADIN jäsen, joka Jihadin mukaan oli suostunut IDF:n asiamieheksi ja solutettu Gazan alueelle, kidutettiin raakalaismaisesti kuoliaaksi Hamasin Gazan vankilassa, kertoo Kh A Toameh JP:n artikkelissaan. Jihadin mukaan mies nimeltä Fadel Duhmush nähdään Jihadin websivulla 2 minuutin salaa otetussa filmissä ylittävän Gazan aidan, riisuvan IDF:n sotilaspukunsa ja pukeutuvan siviilivaatteisiin. Jihad luovutti miehen Hamasille viime viikolla, jotka väittävät miehen tehneen itsemurhan sellissään. Miehen omaiset eivät uskaltaneet haudata miestä koston pelossa, vaan ruumis luovutettiin Shifa-sairaalaan Gazassa.(JP)
- Lodista kotoisin oleva Valentina Dombayev yritti erota arabimiehestään ja otti yhteyttä Yad L´Achim järjestöön, joka auttaa ahdinkoon joutuneita aviovaimoja. Naisen ruumis löydettiin eilen, hänet oli kuristettu kuoliaaksi. (JP)
- IDF UUDISTAA armeijansa kalustoa. Sotilaat saavat luodinkestäviä liivejä, kevyet kypärät ja taakankantavia varusteita (LBE) sekä lyhennetyt M-16 kiväärit. Panssarit varustetaan Rafaelin Trophy ohjussuojauksella. IDF menetti Libanonin sodassa 40 Merkava-tankkia ja 30 panssarijääkäriä. (JP)
- TEMPPELIVUOREN säätiö wakf suorittaa vuoren alueella suuria maastotöitä, joissa traktorit kaivavat ojia pitkin aluetta. Työt suoritetaan ilman sopimusten vaatimaa arkeologien valvontaa. Luvan töille lienee antanut Ehud Olmert. (INN)
- BRITISH MUSEUM varastosta uudelleen löydetty savitaulu kertoo nuolenpää-kirjoituksin Nebukadressarin pääeunukista Samgar Nebo, Sarsekim, joka luovutti hallitsijalle 0.75 kg kultaa, vahvistaen siten Jer.39:3 tekstin hoviherrasta. (INN)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019