TIISTAI 31.07.07
1. VASTARINTA on Palestiinan kansan laillinen oikeus miehitettynä kansana, julisti PA:n pääministeri Salaam Fayad arabiliiton neuvoston kokouksessa Kairossa maanantaina.
Vain hetkistä aiemmin PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas oli julkistanut PA:n uuden puolueohjelman, josta sana ”vastarinta” oli jätetty tai unohtunut pois. Tämä aiheutti kärkevää kritiikkiä Fatahin johdon taholta sekä Hamasin ja Palestiinan Vastarintakomitean (PRC) taholta, jotka syyttivät Fayadia ja PA:n johtoa yhteistyöstä
Israelin kanssa ja petturuudesta, minkä johdosta heidät voidaan ja tulee teloittaa. Vastarinta on koodisana, millä tarkoitetaan kaikenlaisia hyökkäyksiä ”miehittäjää” Israelia ja sen tukijaa Yhdysvaltoja vastaan, mukaan lukien pommi-iskut ja itsemurha hyökkäykset siviilikohteisiin. Fayad yritti korjata tehtyä erehdystä Kairossa.
ETTEI ASIA UNOHTUISI, palestiinalaiset Juudeassa ja Samariassa tekivät maanantaina lukuisia hyökkäyksiä israelilaisia kohteita vastaan, joihin kuuluivat aseelliset hyökkäykset, pommit, tuhopoltot ja kivitykset.
MAANANTAINA aamupäivällä terroristit sytyttivät metsäpaloja Yitzharissa lähellä Nablusia.
Itamarissa terroristit avasivat tulen IDF:n sotilaita vastaan, sekin lähellä Nablusia. Myöhemmin sotilaat löysivät aseen palestiinalaisen autosta samalla Nablusin alueella. Kaksi autossa ollutta pidätettiin kuulusteluja varten.
MAANANTAINA iltapäivällä sotilaat löysivät pommin Nirin kibbutsin läheltä Gazan alueen turva-aidan vierestä. Sotilaitten purkaessa pommia Gazan terroristit aloittivat tulituksen heitä kohti. Sotilaat tuhosivat pommin ilman ihmisvaurioita. Sotilaat löysivät putkipommin autosta Efratin ja Tekoan välillä lähellä Betlehemiä. Autonkuljettaja pidätettiin.
MAANANTAINA terroristit kivittivät kahta bussia, yhtä lähellä Kiryat Arbaa Hebronin alueella ja toista Halhulin arabikylän lähellä Hebronista pohjoiseen. Kolmas kivitys tapahtui Beit Omerissa Gush Etzionin ja Hebronin välillä, jossa palestiinalaiset terroristit kivittivät israelilaista autoilijaa suurilla kivillä. Ainakin toinen busseista ja henkilöauto kärsivät peltivaurioita, mutta ihmisvahingoilta vältyttiin.
PALESTIINALAISRYHMIEN väliset hyökkäykset jatkuvat. Gazan alueella Rafahissa löydettiin Fatah-terroristin Ismail Al-Mashoukhin ruumis maanantaina. Häntä oli kidutettu ennen teloitusta.
Gazassa valtaapitävä Hamas ilmoittaa suorittavansa tutkimuksia asiassa, kertoo Maan News lehti Betlehemissä. (JP, INN)
2. USA:N ASEMYYNNIT Saudi Arabialle ja Israelille ovat aiheuttaneet laajaa polemiikkia Lähi Idässä. Israelissa pyritään ymmärtämään miljardiavun tarpeellisuus Saudi Arabialle, koska saudien kuningaskunnan lojaalisuudesta ei ole mitään takeita. Israel joutui ensimmäisen kerran venyttämään ymmärtämystään presidentti Reagonin aikana, kun USA toimitti saudeille Awacs-tiedustelukoneita, mitä Israelissa pidettiin arveluttavana ja Israelin turvallisuutta vaarantavana. USA KOSISKELI silloin 1981 liittolaisia NL:n vaikutusvallan kasvua vastaan. Koneita ei käytetty Israelia vastaan, mutta saudit eivät mitenkään toimineet NL:n vaikutusvallan kasvun vähentämiseksi eivätkä avustaneet Yhdysvaltoja Persianlahden sodassa 1991. Saudit tosin rahoittivat osin mujahadeen sunni-taistelijoita venäläisiä joukkoja vastaan Afganistanissa, mutta keskeistä osaa siellä näyttelivät al-Qaidan kouluttamat ja osin USA:n rahoittamat terroristit, jotka Afganistanin jälkeen käänsivät aseensa Yhdysvaltoja vastaan Lähi Idän alueella ja muuallakin.
LIBANONIN PÄÄMINISTERI Siniora kritisoi USA:n Israelille vuosittain antaman aseavun nostamista 2.3 miljardista kolmeen. Hänen mielestään se on tuhlausta, rahat olisi pitänyt käyttää alueen talouden kehittämiseen. Hän ei puuttunut USA:n asetoimituksiin saudeille.
SAUDI ARABIA rahoittaa osin Irakissa koaliittion joukkoja vastaan taistelevia sunnikapinallisia, mille USA on antanut hiljaisen suostumuksensa, koska sillä pyritään vähentämään Iranin kasvavaa vaikutusvaltaa Irakissa. (JP, INN)
3. USA:N ULKOMINISTERI G Rice tapasi eilen Kairossa ”arabikvartetin” ulkoministereitä ja arabiliiton pääsihteeri Amr Moussan, jotka kertoivat saudisuunnitelman edistymisestä. Egyptin ja Jordanian ulkoministerit kertoivat lisäksi vaikutelmiaan äskeiseltä Israelin matkaltaan. Saudi Arabian ulkoministeri esitti vaatimuksen, että Bushin esittämässä alueellisessa konferenssissa tulee käsitellä lopullisen tilanteen asioita, kuten rajat, Jerusalem ja palestiinalaispakolaisten asema. Maanantain keskusteluista laaditussa luonnoksessa esitettiin, ettei rauhaa voida saavuttaa, ellei Israel vetäydy täysin ”miehittämiltään” arabiterritorioilta, ratkaise pakolaisongelmaa ja salli Palestiinan valtion perustamista pääkaupunkinaan Jerusalem. ULKOMINISTERIT esittivät vaatimuksen, että kansainvälisen yhteisön tulee painostaa Israelia vapauttamaan pidättämänsä ja osin oikeuden päätöksillä tuomitsemansa arviolta 10 000 palestiinalaista, jotka kärsivät tuomioitaan israelilaisissa vankiloissa.
GAZAN KAISTALETTA käsiteltiin myös arabikvartetin (Egypti, Jordania, Qatar ja Saudi Arabia) keskusteluissa, ja päätettiin, että kvartetti jatkaa tavoitteitaan ratkaisevan päätöksen saavuttamiseksi Palestiinan kriisissä ja varmistaa normaalin tilanteen palautumiseksi Gazassa perustuslaillisissa ja oikeudellisissa puitteissa. (JP)
4. USA:N ULKOMINISTERI Rice on joutunut kovaan puristukseen yrittäessään selittää eri
tahoille Bushin lupaamaa 20 miljardin asekauppaa saudeille ja Persianlahden maille. Rice on huolellisesti välttänyt mainitsemasta tuota summaa, joka pääsi vuotamaan julkisuuteen. USA:n kongressi käsittelee asiaa omissa sisäpiireissään, eikä esityksen hyväksyminen siellä ole ollenkaan varmaa. Kongressin jäsenet kyselevät, miten asekauppa palvelee USA:n omia intressejä. Monet edustajat pitävät Bushin esitystä vaarallisena USA:lle ja Israelille.
APULAISULKOMINISTERI Nicholas Burns selitti, että asekaupan yksityiskodat annetaan kongressille vasta syyskuussa, koska sen yksityiskohdista neuvotellaan vielä Ricen ja Gatesin Lähi Idän matkan yhteydessä. Burns kertoi, että kauppa hyödyntää suuresti Yhdysvaltoja, koska se vahvistaa USA:n liittolaismaita alueella sekä auttaa niitä terrorismin vastaisessa taistelussa ja Iranin tuomaa uhkaa vastaan. ”Aseet palvelevat puolustuksellisia tarpeita, useimmat niistä”, hän selitti. Epäilyksiä aiheuttaa aseitten luonne, kaikki eivät usko, että ne ovat puolustuksellisia. Edustaja Jerrold Nadler (Dem. New York) varoitti aseistamasta Saudi Arabiaa, joka rahoittaa Wahhabi-terrorismin opetusta kaikkialla maailmassa. Hän epäili, että lopulta aseita voidaan käyttää Israelia vastaan. Toiset edustajat katsovat ajankohdan olevan sopimattoman, kun USA:n ja saudien väliset suhteet ovat jännittyneet saudien harjoittaman Irakin politiikan vuoksi.
IRAN KRITISOI USA:n asetoimitussuunnitelmia sanoen, että ne levittävät jännitystä ja pelkoa alueella. Myös jotkut kongressin edustajat katsovat, ettei ole sopivaa lisätä jännitystä Iranin kanssa aikana, jolloin USA pyrkii löytämään diplomaattisia keinoja ongelmien ratkomiseksi.(JP)
5. USA:N ulkoministeri Gondoleezza Rice ja puolustusministeri Robert Gates ovat tänään
Jeddassa Sauri Arabiassa, jossa he tapaavat saudien johtomiehiä. Iltapäivällä heidän on määrä palata Sharm el-Sheikhiin, jossa he tapaavat kuuden Gulf-valtion (Saudi Arabia, Kuwait, Qatar, Oman, Bahrain ja Emiirikunta) muodostaman yhteistoimintakomitean edustajia. Keskusteluissa palataan Jeddan keskusteluihin, ja Rice pyrkii saamaan Persianlahden maiden tuen ja osanoton Bushin ehdottamaan kansainväliseen Lähi Idän konferenssiin.
ULKOMINISTERI Rice matkustaa Israeliin keskiviikkona. Hän tulee tapaamaan matkansa aikana kaikki Israelin johtomiehet. Torstaina aamupäivällä on vuorossa käynti Ramallahissa, jossa hän tapaa Moskovasta juuri saapuneen PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin.
RICE TULLEE painostamaan Olmertia Palestiinan valtion perustamiseksi ja siihen tähtäävien toimien jouduttamista. Olmert on jo tehnyt useita myönnytyksiä ja tehnyt yksipuolisia helpotuksia palestiinalaisalueilla, mutta Rice tuskin pitää niitä riittävinä. Luultavasti Olmert ei lopulta paljon taivuttelua kaipaakaan, koska hänellä on kiire saada median huomio pois hänen yksityisasioistaan. Toisaalta Bush haluaa toteuttaa lupaamansa Palestiinan valtion ennen virkakautensa loppua vuoden 2009 alussa. Myös Abbas on todennut viimeisissä puheissaan, että Bush painostaa häntä Palestiinan valtion perustamiseksi ennen ensi vuoden loppua. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- ISRAEL SALLII YK:n toivomuksesta kymmenien Irakin palestiinalaisten palaavan Länsirannalle. He ovat joutuneet pakenemaan Irakin sotaa, mutta heitä ei kutsuta pakolaisiksi, eikä Israel halua tästä esimerkkitapausta tuleville muuttajille. (JP)
- IDF ILMOITTAA, että kahteen arabien tyhjentämään kauppaan Hebronissa muuttaneet juutalaiset joutuvat maksamaan IDF:n muuttokustannukset. Arabit pakotettiin muuttamaan puodeistaan 1994, ja ne olivat käyttämättä vuoteen 2001, jolloin juutalaisperheet ottivat ne haltuunsa. Hebronin juutalaisten mukaan tori, jossa kaupat sijaitsevat, oli juutalaisten omistuksessa, mutta 1929 massamurhan seurauksena kaikki Hebronin juutalaiset evakuoitiin. (JP)
- OLMERTIN HALLITUS ilmoitti antavansa 130 miljoonaa NIS yli 70-vuotiaille holokaustista pelastuneille. COLETTE AVITAL, Labour MK, kyselee onko 1000 NIS vuodessa hallituksen mielestä sopivan summa auttamaan näitten 120 000 holokaustista selvinneen vanhuksen taloudellista ahdinkoa. ”Häpeällistä”. (JP)
- SHIMON PERES JA SHULAMIT ALONI asuivat Alumot Kibbutsissa 80 neliömetrin suuruisessa mökissä. Nyt kibbutsi aikoo purkaa vanhan ja ränsistyneen mökin. Asiasta ei oltu ilmoitettu Peresille, joka hämmästelee saatuaan tiedon asiasta. Peresistä on tullut median lemmikki, jota seurataan päivittäin. (JP)
- OLMERTIN HALLITUKSEN KÄSKYSTÄ tuhottiin yli vuosi sitten rakennettu synagoga lähellä Josefin hautakammiota Nablusissa. (INN)
- ARABILEHTI väittää, että Harry Potter ilmiö on sionistinen juoni, kun Sudanin johtaja väittää, että Israel on aiheuttanut Darfurin kansanmurhan. (Ynet)
- HAMAS KOKOAA uutta aseellista joukkoa, turvallisuusjoukkojen tiedusteluosaston, jonne otetaan tuhansia vapaaehtoisia. (Ynet)
- ISRAELIN TIEDUSTELUPALVELU Mossad auttoi Libyassa vangittujen ja AID:sin levittämisestä syytettyjen eurooppalaisten vapauttamisessa. (Ynet)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019