TIISTAI 17.07.07
1. PRESIDENTTI GEORGE BUSHIN mielenkiinnolla odotettu maanantain puhe, jossa hän käsitteli Lähi Idän ja erityisesti Israelin ja palestiinalaisten välisiä ongelmia, ei tarkkailijoitten mielestä noussut lähellekään sitä, mitä hänen edellinen linjanjakopuheensa viisi vuotta sitten sisälsi. Bushin puhe oli välttelevä ja aiempia suunnitelmia myötäilevä, ei rohkea ja aloitteellinen.
HERB KEINON muistuttaa puhetta käsittelevässä JP:n artikkelissaan, että edellinen Bushin puhe määritteli Jasser Arafatin terroristiksi, mikä rohkaisi Israelin eristämään hänet Mukatan hallinto-keskukseen Ramallahissa. Tällä kertaa Bush määritteli Hamasin samaan kastiin Arafatin kanssa. Mukata antoi Arafatille jonkinlaisen immuniteetin, mutta saako Hamas nauttia samasta Gazan kaistaleella, on kokonaan toinen asia. Hamasin asema Gazassa on vahva, sekä poliittisesti että sotilaallisesti. Edellinen Bushin puhe synnytti ”tiekartan”, jo lähes tyystin unohdetun. Nyt Bush ehdottaa käytettäväksi uutta polkua, sillä Mahmoud Abbasin asema on heikko Juudeassa ja Samariassa sekä lähes olematon Gazan kaistaleella, lisäksi Olmertin hallitus seisoo savijaloilla.
BUSH EHDOTTAA Lähi Idän rauhankonferenssia, johon kvartetin, Israelin ja palestiinalaisten lisäksi osallistuisivat ”Israelin naapurimaat”, joita hän ei lähemmin nimennyt. Kysymykseen tulisivat kuitenkin ns. ”arabikvartetti”, eli Egypti, Saudi Arabia, Jordania ja Kuwait, mahdollisesti täydennettynä Marokolla ja Tunisialla. Pääministeri Olmertin kansliasta selvitetään, että tilaisuus olisi paremmin keskustelufoorumi asioista kuin konferenssi. Siltana eri osanottajien välillä tulisi toimimaan kvartetin uusi Lähi Idän lähettiläs Tony Blair, joka perustanee tukikohtansa Jerusalemiin lähi aikoina. Monet arabimaat ovat kuitenkin protestoineet Blairin nimitystä.
2. PRESIDENTTI BUSH sanoi puheessaan, että prosessin päämääränä on elinkelpoisen ja yhtenäisen Palestiinan valtion perustaminen Israelin rinnalle, minkä konferenssiin osallistuvien maitten tulisi vahvistaa. Bush kuitenkin huomautti, että palestiinalaisten instituutioiden rakentaminen ja sen yhteiskunnan valmistaminen itsenäisyyttä varten ei ole onnistunut, minkä vuoksi Blairin ensisijaisena tehtävänä on valvoa niiden rakentaminen kestävälle pohjalle. Tämä tulee viemään aikaa, mikä lienee antanut kolumnisti Herb Keinolle aiheen nähdä Bushin suosittelevan jonkinasteista federaatiota ellei peräti ylimenokauden liittoa Jordanian kanssa.
AIEMPI USA:N Israelin lähettiläs Martin Indyk esitti 2003 perustettavaksi säätiötä, joka johtaisi palestiinalaisten hallintoa siihen saakka, kunnes perusteet täydelle itsenäisyydelle ovat muotoutuneet. Tämän toteutumiseksi palestiinalaisten tulee valita maltillisten ja kiihkomielisten välillä, mikä edellyttää maltillisten arabimaitten tukea, totesi Bush puheessaan. Bush edellyttää ja vaatii palestiinalaisilta vastuullisuutta ja velvollisuuden tuntoa omasta tulevaisuudestaan.
3. PRESIDENTTI BUSH vaati puheessaan Israelilta, että se helpottaa palestiinalaisten liikkumista Juudeassa ja Samariassa poistamalla tiesulkuja sekä lopettamalla IDF:n operaatiot. Israelin tulee poistaa juutalaiskylien ulkopuolelle lähinnä nuorten patrioottien rakentamat parakkikylät (outposts) sekä muutenkin lopettaa ”setlementtien” laajentuminen, kuten hän sanoi. Bushin mielestä Israelin tulee keskittyä kehittämään Negeviä ja Galileaa, tämä ilmeisesti Shimon Peresin herätteitten pohjalta. Rajat Israelin ja palestiinalaisten välillä tulee muodostaa aiempia linjoja heijastaen, kuitenkin huomioiden tämän hetken todellisuus ja keskinäiset sopimukset. Bush varoitti palestiinalaisia asettamasta kohtalonsa Hamasin ja sen tukijoitten Iranin ja Syyria käsiin, jotka tulisivat murskaamaan kaikki palestiinalaisten itsenäisyystoiveet.
PRESIDENTTI BUSH vakuutti USA:n seisovan aina Israelin tukena sen pyrkiessä säilymään ja kehittymään ”juutalaisena valtiona ja juutalaisten kotimaana”. JP:n pääkirjoitus kritisoi Bushin tapaa välttää sanomasta asiaa suoraan, eli ettei ”palestiinalaispakolaisten” tule sallia palata Israeliin, josta monet heistä ovat lähteneet. On muistettava, että pakolaisleireissä asuvien ns. pakolaisten joukossa on runsaasti paikallisia asukkaita ja muista arabimaista muuttaneita.
HAMASIN JOHTO tuomitsi Bushin puheen kutsuen häntä sionistien agentiksi.
4. OLMERTIN JA ABBASIN eilisestä keskustelutilaisuudesta ei ole paljon tietoja käsillä. Olmertin kerrotaan kehottaneen Abbasia tehostamaan taisteluaan terrorismia vastaan, ikään kuin hän olisi edes aloittanut mitään sillä taholla. Olmert kuitenkin kiitteli Abbasia kehityksestä oikeaan suuntaan kieltämällä aseitten hallussapidon yksityishenkilöiltä. Tietojen mukaan satakunta asetta on saatu takavarikoitua. www.debka.com kertoo, että aseen luovuttajalle maksetaan 24 000 USD, ja rahat tulevat Israelin hallitukselta. Terroristien ei kuitenkaan tarvitse luovuttaa pommejaan, kranaattejaan eikä muitakaan ihmisten vahingoittamiseksi tehtyjä välineitään.
OLMERTIN LUPAAMAT 250 tuomittua terroristia vapautetaan ilmeisesti perjantaina. Koska oli vaikea löytää terroristeja, jotka eivät olleet murhanneet israelilaisia, luotiin uusi määritelmä:
Luovutuskelpoisuuteen oikeutti se, ettei terrori-iskussa kohteena ollut israelilainen kuollut vaan ”ainoastaan” haavoittui. Tämä asettaa koko Olmertin hallitseman oikeuskäsitteen outoon valoon. Monelle eliniäkseen pyörätuoliin sidotulle kuolema olisi ollut armeliaampi kuin elinikäinen vammaisuus, joka tuhosi hänen tulevaisuutensa ja aiheuttaa jatkuvaa kipua ja kärsimystä.
Se pilkkaa myös Israelin oikeuslaitosta, joka oli nähnyt paljon vaivaa kerätessään huolellisesti todistusaineistoa ja todistajia oikeuskäsittelyä varten vain todetakseen, että joku marxilaisen ideologian kyllästämä poliitikko vapauttaa ehkä yhteen tai useaan elinkautiseen tuomitun vain ”vahvistaakseen” jotain poliitikkoa, jonka oma menneisyys liittyy läheisesti terrorismiin.
OLMERT kutsuu tätä ”hallitun riskin ottamiseksi”, Israelin turvallisuuden kustannuksella.
MAHMOUD ABBAS vaatii, että seuraavissa keskusteluissa Olmertin kanssa tulee keskittyä lopullisen tilanteen asioihin, eli hypätä ”tiekartan” lukuisten kohtien yli. Olmertin kerrotaan varoittaneen Abbasia, että hänen yrityksensä sopia Hamasin kanssa vaarantavat yhteyden. Seuraava keskustelutilaisuus lienee parin viikon päästä Jerikossa.
TUNTUU OUDOLTA, että Olmertilla ja Bushillakin on tuollainen kiire vakuuttaa tukeaan Abbasille. Miksi Olmert ei vaatinut, että vankien vapauttamista vastaan Abbas lopultakin lopettaa Israelin ja juutalaisten vastaisen propagandan PA:n virallisella TV-kanavalla ja laitoksissa? PA:n TV lopetti Mikki Hiiri-terroristin piirroselokuvan lähettämisen, mutta toinen on jo tulossa: Mehiläisterroristi, joka sekin seikkailee juutalaisjahdissa ehkä kärsiäkseen lopulta marttyyrikuoleman edeltäjänsä tapaan. Siinä lapsille opetetaan kädestä pitäen, että kuolema on suloisempi kuin elämä.
5. UUTISOTSIKOITA
- RANSKAN ULKOMINISTERI Bernard Kouchner kertoi kaksipäiväisen 14 libanonilaisen järjestön kanssa pidetyn tilaisuuden jälkeen saaneensa tunnun, että Hizbullahin kaappaamat kaksi israelilaissotilasta ovat vielä hengissä. Hizbullahin edustaja sanoo, ettei heidän taholtaan ole annettu tällaista tietoa.
- IDF VANNOO seuraavansa tarkoin vapautettavan 250 palestiinalaisvangin käyttäytymistä kuten myös niiden 178 armahdetun terroristin, joiden jahtaamisesta IDF joutuu luopumaan ”Abbasin aseman vahvistamiseksi”. Jospa heille asetettaisiin ihonalainen mikrosiru, jota USA:n sanotaan käyttävän joittenkin vankien ja Meksikosta laittomasti maahan tulleitten tarkkailemiseksi.
- MURHISTA TAI SEN AIKOMISESTA TUOMITTUJEN vapauttamiseen liittyy eräs seikka, johon ei kiinnitetä mitään huomiota. Jos heidät siirrettäisiin PA:n vankiloihin kärsimään loput tuomiostaan PA:n lakien alaisina, heidän vapauttamisensa voisi jotenkin ymmärtää. Mutta nykyisen käytännön mukaan Palestiinan kansa ottaa heidät vastaan sankareina, ja heidän kunniakseen nimetään katuja ja aukioita. Tästä vääjäämättä seuraa huomio, että terrorismi on koko Palestiinan kansan hyväksymä, ja että suostuessaan tähän Israelin hallitus myöntää terrorismin oikeutuksen israelilaisia vastaan.
- ISRAEL JA PA esittävät, että Turkki ottaisi vastuun valvonnasta Gazaan johtavilla rajanylityspaikoilla. Molemmat osapuolet hyväksyvät tämän järjestelmän. Turkkilaiset yhtiöt voisivat myös hallinnoida raja-alueelle rakennetuissa teollisuuslaitoksissa, joitten elvyttäminen auttaisi Gazan työllisyysongelmaa.
- TERRORISTIT AMPUIVAT maanantain iltapäivän ja illan kuluessa neljä Kassam-rakettia Israeliin. Yksi osui asuintaloon tuhoten sen lähes täysin, toinen putosi läheiselle kadulle. Kolmas putosi kibbutsiin ja neljäs aukiolle paikalle. Yksi henkilö haavoittui lievästi ja useita hoidettiin shokin vuoksi. Tänä aamuna ammuttiin tähän mennessä kaksi uutta Islamic Jihadin ampumaa rakettia. Eilen aamulla IAF ampui ohjukset kahteen raketin laukaisualustaan tuhoten ne. Rakettituli on vähentynyt, mutta kranaattien ampuminen on lisääntynyt huomattavasti.
- HAIM RAMON on tiettävästi laatimassa omaa Juudean ja Samarian karkotus-suunnitelmaansa. Sen mukaan 70 % juutalaisyhteisöistä tuhottaisiin ja alueet luovutettaisiin PA:n hallintaan. Olmert nimitti Ramonin johtamaan uusien juutalaisasutusten (outposts) tuhoamista.
- HOMESHIN tuhottuun juutalaiskylään aiottu marssi sen uudelleen rakentamisen aloittamiseksi peruutettiin viime hetkellä. Armeija oli asettanut kolme pataljoonaa ja poliisi tuntemattoman määrän miehiä estämään marssijoitten pääsyn kylään.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019