TIISTAI 10.07.07
1. HAMAS EI HALUA Israelissa tuotettuja hedelmiä ja vihanneksia, vaikka koko maailma huutaa, että Gazassa kuollaan nälkään. UNRWA ruokkii siellä ilmoituksensa mukaan päivittäin 1.1 miljoonaa ihmistä, asukasmäärän ollessa UNRWA:n mukaan 1.4 miljoonaa. Nämä kaikki eivät voine olla pakolaisia, vaan valtaosa aivan tavallisia kansalaisia. PA:n entinen pääministeri Ismail Haniyeh asuu myös pakolaisleirissä, ja lienee mukana UNRWA:n väestönlaskennassa. Hän toimi professorina yliopistossa ennen pääministerikauttaan. Lieneekö päivittäin mukana UNRWA:n leipäjonossakin? Ihmettelen vain, kuinka kauan maailman tulee ruokkia näitä ”pakolaisia”, kun maailmalla on varmasti lukuisia kohteita, joissa hätä on todellinen eikä laskelmoitua politiikkaa.
ISRAEL JOUTUI peruuttamaan 60 rekka-autollisen vihanneksia ja hedelmiä, koska Gaza ei halua niitä. Israelilaisille tuottajille se tarkoittaa 3-5 miljoonan NIS menetystä. Paitsi sanallista ammuskelua, Hamas ampuu kovilla kranaateilla Kerem Shalomin rajanylityspaikkaa, jonka kautta ruokaa, lääkkeitä ja hyödykkeitä kuljetettiin Gazaan Karni-terminaalin ollessa suljettuna. Kerem Shalomin kautta Israel tarjosi Egyptiin juuttuneelle 6000 palestiinalaiselle pääsyä Gazaan, mutta Hamas ei hyväksy sitä: ”Vastustamme sionistien valvoman Kerem Shalomin terminaalin avaamista,” uhoaa Hamasin puhemies Fawzi Barhoum lauantaina. Hamasin kannalta parempi niin, nuo 6000 ovat Fatahin kannattajia, jotka pakenivat sotaa Egyptiin. Jospa siellä olisi leipää ja lihapatojakin, joita sieltä paenneet juutalaiset ikävöivät erämaassa 3500 vuotta sitten?
JP:N Y KATZIN artikkelin mukaan IDF aikoo avata Kerem Shalomin terminaalin tänään Hamasin uhkauksista välittämättä. Ismail Haniyeh selittää, että Gazan ja Egyptin välisen liikenteen valvonta kuuluu yksin Hamasille, ei Israelille. IDF kuitenkin selvittää päästämiensä ihmisten henkilöllisyyden laatimansa listan mukaan. Tämä operaatio kestää useita päiviä. PA:n uuden hallituksen mukaan se hyväksyy IDF:n suunnitelman humanitäärisen kriisin välttämiseksi Egyptin puolella. PA:n infoministeri Riyad Maliki kertoo, että 280 Gazasta paennutta ei halua palata.
2. ARABILIITON EDUSTAJIEN TULO Israeliin on vaarassa siirtyä ellei kokonaan peruuntua. Israel pyrki saamaan poliittisia irtopisteitä sillä, että arabiliiton delegaatio saapuu ensimmäistä kertaa liiton historiassa Israeliin. Arabiliiton apulaispääsihteeri Muhammad Sobeih selvittää, ettei kysymyksessä ole arabiliiton delegaatio: ”Arabiliitolla ei ole suhteita Israelin kanssa eikä se lähetä edustajia Israeliin.” Hän toteaa, että Egyptin ulkoministeri Ahmed Aboul Gheit ja Jordanian ulkoministeri Abdul-Ilah al Khatib matkustavat Israeliin, koska näillä mailla on diplomaattisuhteet Israelin kanssa. ”Emme halua Israelin käyttävän tilaisuutta PR-tarkoituksessa, koska haluamme käydä suoraan rauhaa koskevaan asiaan,” hän lisää.
ISRAELIN ULKOMINISTERIÖN edustaja Mark Regev tähdentää kuitenkin Egyptin ja Jordanian ulkoministereitten tulon merkitsevän sitä, että he tulevat Israeliin arabiliiton edustajina eikä omien maittensa ulkoministereinä. Jotkut Israelin johtavat virkailijat pitävät ihmeenä, jos aiottu vierailu lopulta tapahtuu suunnitelman mukaan. Heidän pitäisi tulla maahan torstaina.
3. TERRORISTIT AMPUIVAT maanantaina neljä kranaattia lähelle Israelin ja Gazan välistä turva-aitaa tähdäten niillä Kerem Shalomin terminaalia, kuitenkaan osumatta. Lisäksi he ampuivat kaksi Kassam-rakettia Israelin puolelle. Ne eivät aiheuttaneet vahinkoa. Tänään tuli neljä lisää.
JENININ LÄHELLÄ Kabatiyassa rajapoliisin eliittijoukot surmasivat tulitaistelussa Islamic Jihadin terroristin Muhammad Nazaalin, 23, joka oli osallistunut useisiin yrityksiin tehdä terrori-iskuja Israelin puolelle. Hänen autostaan löydettiin kolme M-16 kivääriä, Kalashnikov-kivääri, räjähteitä ja IDF:n sotilaitten käyttämiä turvaliivejä.
RAJAPOLIISI JA SHIN BET pidättivät Jerikossa 10 vuotta etsintälistalla olleen terroristin Abed al-Rizakin, 30. joka oli osallistunut useisiin terrori-iskuihin Israeliin. Hän haavoittui pidätyksen yhteydessä tiistaiaamuna, ja hänet vietiin ensiksi sairaalaan.
SOTILAAT PIDÄTTIVÄT yön aikana 20 etsittyä palestiinalaista. He löysivät kaksi kranaattia lähellä Nablusia eräällä tienristeyksellä.
4. MOHAMMED DAHLAN katsoo parhaimmaksi katsella palestiinalaisten asioita vaihteeksi etäämmältä. Hän sanoo matkustavansa Saksaan, jossa hän osallistui polvileikkaukseen. Kysymys lienee uusintahoidosta, ellei tauti ole puhtaasti poliittinen. Yoram Metal vihjaa JP:n artikkelissaan, että Dahlan sai vinkin Mahmoud Abbasilta, ettei hänen läsnäoloaan kaivata ainakaan toistaiseksi Ramallahissa. Hän uskoo Abbasin aloittaneen salaiset neuvottelut Hamasin kanssa yhteishallituksen uusimiseksi, ja siinä Daglan on paha kanto kaskessa, koska Hamasin mukaan Dahlan kaasi Fatahin ja Hamasin yhteishallituksen ja aiheutti sisällissodan Gazassa.
5. www.debka.com, jolla on usein uutisten takaisia tietoja, kertoo, että Hamasin operatiivinen johtaja Imad al-Alami Damaskoksesta kävi salaisia keskusteluja PA:n Tukholman lähettilään Eugine Makhloofin kanssa sunnuntaina 8. päivä heinäkuuta. Varmistaakseen päätukijansa suosion al-Alami kävi Teheranissa tapaamassa Iranin ulkoministeri Manoucher Mottakia, joka vakavasti kehotti Hamasia rakentamaan uudelleen katkenneen yhteistyön Fatahin kanssa. Teheranin päänsärky ei parane sillä, että palestiinalaiset tappavat toisiaan Gazassa ja Länsirannallakin. Hizbullahin seikkailut viime kesänä olivat paha takaisku Iranille eikä se kaipaa uutta sen odottaessa kovennettuja sanktioita YK:n taholta tai jopa USA:n sotilaallista iskua. Teheranin kannalta yhtenäinen mutta sille kuuliainen Palestiina olisi toivottava tässä tilanteessa. Mutta Fatahin ja Hamasin avioliiton uusiminen hyödyttäisi myös Saudi Arabiaa, joka on pahastuneena seurannut sen välittämän liiton särkymistä armottomissa taisteluissa.
TEHERANIN tilanteen vakavuutta kuvaa se tosiasia, että Iranin hallitus joutui säännöstelemään bensiininjakelua siten, että kukin saa 100 litraa viikossa. Lisäksi se suunnittelee sähkönkäytön säännöstelyä. Iranilla on tiettävästi maailman neljänneksi suurimmat öljylähteet, mutta siltä puuttuu jalostuslaitteet. Se tuottaa ulkomailta 40 % tarvitsemastaan bensiinistä ja muita öljyn jalostustuotteita. Tässä se saa apua Venezuelasta, jonka presidentti vieraili äskettäin Iranissa.
TUKHOLMAN NEUVOTTELUISTA ei tietenkään ole lisätietoja, koska ne olivat salaiset.
6. ISRAELIN turvallisuusviranomaiset selittivät maassa vierailevalle Italian pääministeri Romano Prodille, että Hamas on organisoinut joukkonsa sotilaallisen järjestyksen mukaan. Se on myös organisoinut sotilaallisten aseittensa tuotannon jopa siten, että kassam-raketeillekin annetaan järjestysnumerot. He selittivät myös Prodille, että Hamasin toimenpidejoukot, joitten suuruus lienee 6 000 – 10 000 miestä valvovat lähes täysin elämää ja sen lähes 800 000 täysi-ikäistä asukasta Gazan alueella. Pääministeri Prodin oli vaikea uskoa, että terroristit olivat ampuneet lähes 5 000 Kassam.rakettia Sderotiin, kuten hänelle selitettiin kaupungin vierailun yhteydessä. Prodi toisti kolmeen kertaan: Ihanko varmasti 5000 rakettia?
7. UUTISOTSIKOITA
- LIKUD-PUOLUEEN keskuskomitea äänestää tänään puheenjohtajavaalien ajasta. Ehdokas Silvan Shalom ilmoitti eilen jättäytyvänsä pois ehdokkuudesta.
- USEAT LÄÄKÄRIT ovat tarjoutuneet hoitamaan Darfurista Sudanista paenneita ilman palkkiota. Heitä tulee Egyptin kautta kymmeniä päivittäin. Israel haluaa palauttaa heidät Egyptiin, joka ei myöskään halua heitä.
- JERUSALEMIN YMCA, Nuorten miesten kristillinen yhdistys, saa ensi vuonna valmiiksi rakenteilla olevan maanalaisen virkistys- ja urheilukeskuksen nykyisen toimitalonsa yhteyteen. Tilat ovat yhteensä 10 000 neliömetriä. Niihin kuuluu 8-ratainen uima-allas, opistokokoinen voimistelusali, kolme squash-kenttää sekä kolmioviset lukolliset vaatekaapit. YMCA:n hotelli ja ravintola jatkavat toimintaansa.
- TURISMIMINISTERIÖ julkisti suunnitelmansa nuorille tarkoitettujen kristillisten pyhiinvaellusmatkojen aloittamiseksi Israeliin. Turismiministeri Yitzhak Aharonoivitch kertoo, että projektilla on suuret mahdollisuudet onnistua. Eri projektit tarjoavat nuorille matkoja pyhille paikoille sekä lomanviettokohteisiin.
Nyt julkistettu suunnitelma kertoo JP:n uutisen mukaan lähes yksinomaan
katolisen kirkon nuorille suunnattuun tarjoukseen, mutta lienee avoinna muillekin.
- GAZASSA TUNNETTU Hasanain klaani varasti naarasleijonan Gazan eläintarhasta, ja kuljetti sitä joskus Gazan kadulla ilman, että PA:n poliisi puuttui asiaan. Hamasin toimenpidejoukkojen 50 miehen ryhmä teki äskettäin ratsian klaanin pesäpaikkaan etsiessään huumeita, ja löysi sieltä leijonan. Siltä oli poistettu torahampaita ja häntää oli katkottu. Se oli huonokuntoinen ja nälkäinen.
- ISRAELIN RAKENTEILLA oleva turva-aita viivästyy ainakin kaksi vuotta. Sitä on rakennettu 56.9 %, eli 450 km:n matkalta, sen 790 km:n kokonaispituudesta. Alun perin se oli tarkoitus rakentaa runsaan vuoden kuluessa.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021