SUNNUNTAI 29.07.07
1. ISRAELIN POLIITIKKOJEN kaksinaamaisuutta valittaa Jpost sunnuntaiaamun pääartikkelissaan. Esimerkiksi artikkeli ottaa Haim Ramonin, jonka Olmert kiinnitti hallitukseensa varapääministerin ominaisuudessa. Artikkeli kertoo, että Ramon antoi lausuntonsa Libanonin II sotaa tutkivalle Winograd komitealle jo tammikuussa, mutta osia siitä julkistettiin vasta nyt.
RAMON kertoo vastustaneensa hyökkäystä Libanoniin, mutta koska hän oletti Olmertin uskottavuuden ja johtajuuden kärsivän, jos suuri osa ministereistä vastustaa häntä, hän kertoi siksi tukeneensa hallituksen istunnossa Olmertin päätöstä hyökkäyksen aloittamisesta.
Jpost pitää täysin vastuuttomana, että ministerit ja poliitikot asettavat omat tai lyhytnäköiset puolueintressit kansan edun edelle. Ramon kertoi sodan jälkeen suuresti arvostelevansa sodan lopputulosta. Jpost pitää tällaista jälkiviisautta Ramonin keinona välttää vastuuta.
JPOSTIN PÄÄARTIKKELI toteaa, että sama koskee myös Tzipi Livniä ja Shimon Peresiä, joiden olisi tullut ottaa jämäkkä kanta kansan turvallisuutta koskevissa kysymyksissä. Artikkelissa todetaan, että Israelin poliitikot aivan liian usein välttävät ottamasta vastuuta kansan turvallisuuskysymyksissä, mikä tulee esille myös kotirintaman tapauksessa, joka oli täysin valmistautumaton siviiliasukkaiden turvallisuudesta. Vaikka sen johto oli tietoinen puutteista, se ei painottanut korjausten välttämättömyyttä.
OLMERTIN TAPAA luikerrella vastuusta syyttäen puutteista edellisiä hallituksia lehti pitää törkeinä, koska hän oli Sharonin hallituksessa toiseksi tärkeimmällä paikalla, joten hänellä oli hallussaan kaikki tieto ja tuntu asioista. Jos taas hän ei tiennyt esim. kotirintaman puutteista, lehden mielestä Olmert syyllistyi huolimattomuuteen. Syyttämällä tutkimusraportteja sodasta ja sen johtamisesta asiaa tuntemattomaksi, pintapuoliseksi ja asiaankuulumattomaksi on vastuuton. Samaa vastuuttomuutta Olmert osoittaa nimittämällä hallitukseensa ministereitä tärkeille paikoille vain siksi, että ”hän ei unohda ystäviään”, todetaan pääkirjoituksessa.
2. ISRAEL SALLII Egyptiin juuttuneet arviolta 6000 palestiinalaisen, jotka pakenivat sotaa,
palata Gazan alueelle Israelin kautta. Palestiinalaiset kuljetetaan egyptiläisillä busseilla Nitzanaan, josta heidät rajan ylitettyään viedään Eretz rajanylityspaikalle ja sieltä he voivat siirtyä Gazan alueelle, kertoo Y Katzin asiaa koskeva artikkeli. Israel halusi käyttää Kerem Shalomin terminaalia, jonka kautta he olisivat päässeet Gazaan, mutta se joutui luopumaan suunnitelmasta terroristien uhattua tulittaa terminaalia kranaateilla. ISRAEL haluaa varmistaa, ettei pakolaisten joukossa tule terrorismiin syyllistyneitä, minkä johdosta heidän henkilötietonsa tutkitaan Israelin lentokenttäviranomaisten ja Shin Betin upseerien toimesta.
ENSIMMÄINEN RYHMÄ, 627 palestiinalaista, on tarkoitus päästää rajan yli tänään. Hamas vastustaa USA:n ja Egyptin välittämää ratkaisua, koska se antaa Israelille mahdollisuuden päättää, keitä se päästää rajan yli. Toiseksi Hamas pitää Rafahin terminaalia ainoana oikeana.
PAKOLAISTEN SIIRTO Egyptistä voi viivästyä sopimuksen päästyä julkisuuteen ehkä tahallisen vuodon johdosta. Hamasin johto syyttää Abbasia, että tämä luovuttaa etsittyjä pakolaisia Israelille. PA:n pääministeri Salaam Fayad kertoo, että hän uusii sekä Gazan että Länsirannan rajaterminaaleissa toimivien virkailijoitten aseman Israelin lentokenttähallinnon tapaan. Hänen suunnitelmaansa kuuluu saada rajavirkailijoita joko Turkista tai Norjasta.
3. USA SUUNNITTELEE massiivisia asetoimituksia Saudi Arabialle ja Persianlahden maille. Suunnitelman tarkoituksena on muodostaa kolminkertainen puolustusrengas Iranin kasvavan uhan ja vaikutusvallan eliminoimiseksi.
USA TOIMITTAA saudeille USA:n tehokkainta lentoasetta, stealth hävittäjä FI-22, jota se ei ole myynyt ulkomaille edes läheisimmille liittolaisilleen. Israel on toivonut saavansa näitä koneita voidakseen sillä kompensoida alueellisen voimatasapainon siirtymistä arabien hyväksi. ENSIMMÄISENÄ askeleena Israelin rauhattomuuden tyynnyttämiseksi Israelin saama 2.4 miljardin USD tuki nostetaan kolmeen miljardiin vuosittain 10 vuoden ajaksi.
Egyptin saama tuki pysyy entisenä, 1.3 miljardia USD vuodessa.
LISÄKSI ISRAEL saanee luvan käyttää suuremman osan USA:n tuesta kotimaan tuotteisiin, nyt se saa muuttaa 26.75 % USA:n vuosittaisesta tuesta shekeleiksi kotimaan ostoihin.
4. ONKO LÄHI ITÄ ajautumassa kylmään sotaan, kyselevät jotkut USA:n ja Venäjän tukeman Iranin jakaessa aseitaan ja tukeaan liittolaisilleen kylmän sodan periaatteitten mukaan. Kysymys ei liene ollenkaan aiheeton.
USA:N TUKI Saudi Arabialle nousee käytettävissä olevien tietojen mukaan 20 miljardiin USD:in. Siihen kuuluu huippunykyaikaisten hävittäjien lisäksi satelliitti-ohjattuja täsmäpommeja ja ohjuksia, entisten koneitten uusimista ajan tasalle sekä uusia laivastoaluksia.
www.debka.com esittelee artikkelissaan USA:n kolmivaiheisen puolustusrenkaan käsitellen samalla sekä Iranin että Saudi Arabian tämän hetkistä puolustuskykyä. Debkafilen mukaan Iranilla on 600 käyttökelpoista lentokonetta, osa niistä nykyaikaisia venäläisiä, osa omaa tuotantoa. Saudeilla on 350 lentokonetta, jotka eivät ole viimeisintä mallia.
DEBKAFILE KERTOO, että Iran ja Venäjä keskustelevat 250 SU-30MKM, pitkän matkan Sukhoi hävittäjän, ja 30 IL-78 IKI tankkauskoneen hankinnoista Iranille. Tämä sopimus nostaisi Iranin lentoaseen voiman aivan eri tasolle. Israel on yrittänyt saada Ranskaa taivuttamaan venäjää, jotta se luopuisi Iranin asetoimituksista, mutta presidentti Sarkozy etsii liittolaisia arabimaista eikä liene halukas toimimaan Israelin asiamiehenä. Ainoa toivo on siten pantava USA:n varaan.
USA:N ULKOMINISTERI RICE JA PUOLUSTUSMINISTERI GATES matkustavat tiistaina 31.07.07 Saudi Arabiaan, jossa viimeistellään asetoimitus- ja puolustussopimuksia, jotka ovat vielä suunnittelupöydällä. ISRAELISSA ei pelätä Saudi Arabian välitöntä hyökkäystä, mutta tilanne voi muuttua täysin, jos islam-fanaatikot saavat siellä vallan.
5. UUTISOTSIKOITA
- PALESTIINALAISET aseelliset ryhmät Juudeassa ja Samariassa uhkaavat teloittaa Fayadin ja ”muut petturit” Ramallahissa siksi, että Salaam Fayad jätti PA:n uudesta puolueohjelmasta pois maininnan aseellisesta vastarinnasta.
- HAMAS MAKSAA palkkaa siviilivirkailijoille, jotka PA poisti palkkalistoiltaan Gazan alueella. Yli 10 000 Hamasin kanssa sidoksissa olevaa virkailijaa on jäänyt ilman palkkaa. Hamas ottaa vastuun heidän palkoistaan sunnuntaista lähtien.
- MUUTAMAT OPISKELIJAT Gazassa vaativat lupaa Israelilta suorittaa opintojensa loppututkinnot Länsirannalla. He ovat suorittaneet opintojaan internetin kautta ja muutamien Betlehemistä tulleitten ohjaajien opastuksella, mutta järjestely ei toimi.
- RANSKAN ULKOMINISTERI Bernard Kouchner varoittaa Libanonin vierailunsa yhteydessä, että Libanonia uhkaa sisällissota. Vierailu on jatkoa Ranskan isännöimälle 14 Libanonin paikallisen ryhmän neuvotteluille Ranskassa. Kouchner katsoo, että sisäpoliittinen jännitys maassa uhkaa räjähtää.
- LIBANONILAINEN lehti An-Nahar kertoo saksalaisiin tietoihin nojautuen, että toinen Hizbullahin kaappaamista IDF:n sotilaista on kuollut. Ranskan ulkoministeri Kouchner lupaa tutkia panttivankiasiaa Libanonin vierailunsa yhteydessä.
- EBYPTIN ULKOMINISTERI Ahmed About Gheit sanoo, että arabimaat odottavat Israelin jatkavan lopullisen tilanteen keskusteluja.
- VARAPÄÄMINISTERI Haim Ramon ajaa voimakkaasti keskustelujen aloittamista palestiinalaisten kanssa mahdollisimman pian lopullisesta tilanteesta. Ramon haluaa näin auttaa ”hyvää ystäväänsä” Ehud Olmertia, joka keskustelujen myötä voisi välttää joutumasta eroamaan yleisen mielipiteen vaatimuksesta.
- OPPOSITIOJOHTAJA Binyamin Netanyahu tapasi Egyptin ja Jordanian ulkoministerit heidän äskeisen Israelin vierailunsa yhteydessä. Netanyahun kerrotaan ilmoittaneen hyväksymisensä saudisuunnitelmasta. Mikäli tämä pitää paikkansa, hänen mahdollisuutensa Likudin puheenjohtajavaaleissa elokuun alussa voivat vaarantua.
- PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas aikoo muuttaa PA:n vaalijärjestelmää siten, ettei se hyödytä Hamasia, kuten kävi viime valeissa.
- TERRORISTIT ampuivat RPG-kranaatin Karni-terminaalin lähellä olevia IDF:n sotilaita kohti Gazan alueelta. Se ei aiheuttanut vahinkoa.
- Yksi Kassam-raketti putosi tänään Sderotin kaupungin lähelle, toinen etelään Ashkelonista. Niiden aiheuttamista vahingoista ei ole tietoa.
- HIZBULLAHIN pääsihteeri Hassan Nasrallah vakuuttaa, että Libanonin sota II romutti USA:n suunnitelman uudesta Lähi Idästä. Hän syytti, että USA vaati Israelia jatkamaan sotaa tarkoituksenaan murskata Hizbullah.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019