SUNNUNTAI 01.07.07
1. ENGLANNIN TURVALLISUUSVAROITUS nostettiin lauantaina kriittiseksi, korkeimmaksi mahdolliseksi, kolmen terroriyrityksen vuoksi, joista kaksi perjantaina Lontoossa ja yksi lauantaina Skotlannissa.
POLIISI ETSII edelleen henkilöitä, jotka jättivät pommilastissa olevat autot Lontoon huvielämän keskuksen läheisyyteen. Yhdestä kuljettajasta poliisilla on valvontakameran (CCTV) ottama kuva, jota amerikkalainen uutislähde kuvasi ”kristallinkirkkaaksi”. Yksi autoista, polttoöljyllä, bensiinillä ja nauloilla lastattu Mercedes, oli hylätty siksi, että se ajoi roskapönttöön ajajan pelätessä lastin räjähtävän. Jos pommit olisivat räjähtäneet aiotussa paikassaan, ne olisivat aiheuttaneet satojen ihmisten menehtymisen.
SKOTLANNISSA Glasgown lentokentällä nelivetojeeppi, joka oli tulessa, ajettiin lentokentän terminaalin sisäänkäyntiin tarkoituksella saada se rakennuksen sisään. Autosta tuli ulos kaksi miestä, toinen tulessa, jotka poliisi sai otettua kiinni. Jeeppi räjähti hetken kuluttua ilmeisesti bensatankin sytyttyä. Toinen miehistä ehti valella polttoöljyä auton päälle kuljettajan yrittäessä ajaa autoa syvemmälle rakennuksen sisään.
POLIISIN MUKAAN kiinniotetut miehet ovat Etelä Aasiasta.
USA:N TURVALLISUUSPALVELU oli saanut varoituksen terrori-iskuista Skotlannissa ja Keski-Euroopassa kaksi viikkoa aiemmin, mutta ne pidettiin salaisina ”operatiivisista syistä”. USA ei aikone nostaa omaa turvallisuusvaroitustaan Lontoon ja Glasgown terroriyritysten vuoksi.
2. HALLITUS KÄSITTELEE tänään Olmertin Sharm el-Sheikin kokouksessa antamaa lupausta 250 Fatahiin kuuluvan vangin vapauttamisesta, joilla ei ole ”verta käsissään”. Israel haluaisi siirtää Jordaniaan kahden IDF:n sotilaan 1990-luvulla surmaamisesta tuomitut neljä palestiinalaista kärsimään loput tuomiostaan siellä. Kolme miehistä soluttautui Israeliin Jordaniasta marraskuussa 1990, ja syntyneessä tulitaistelussa IDF:n sotilaitten kanssa surmasivat kapteeni Yehuda Lifshitzin. Neljäs mies soluttautui Jordaniasta kuusi päivää myöhemmin, pääsi huomaamatta IDF:n tukikohtaan ja surmasi kersantti Pinhas Levyn. Heidät tuomittiin elinkautiseen vankeuteen, ja he ovat kärsineet siitä 17 vuotta. Jordania on toistuvasti pyytänyt heidän siirtämistään Jordaniaan.
VIIMEISTEN UUTISTEN mukaan Olmert ei esittele vankikysymystä hallitukselle tänään. Syyksi on esitetty, ettei vankilista ole valmis, mutta pätevämpi syy lienee se, että vankien vapauttaminen on herättänyt kovaa arvostelua. Palestiinalaiset arvioivat, että Olmertin tapa kieltää, sitten luvata ja taas siirtää lupaustensa toteuttamista vahingoittaa Abbasia. Olmertin lupaamat liikkumisen rajoitusten poistaminen ja jäädytettyjen varojen maksaminen ovat myös toteuttamatta.
3. USA ON INNOKAS vahvistamaan Abbasin asemaa, mikä osaltaan johtuu Gazan tilanteen räjähtämisestä vasten USA:n kasvoja. USA oli panostanut suuresti Gazan kaistaleen kehittämiseksi malliksi palestiinalaisille. USA antoi avokätisesti rahaa, koulutti PA:n turvallisuusjoukkoja ja Abbasin Force-17 kaartia sekä lahjoitti niille runsaasti aseita. Tilanteen äkillinen romahtaminen oli lisäksi henkilökohtainen tappio USA:n asettamalle koordinaattorille kenraaliluutnantti Keith Daytonille, joka on vastuussa operaatiosta.
DAYTON KESKUSTELEE kongressin edustajien kanssa, miten USA:n myöntämät 86 miljoonaa USD olisi parhaiten käytettävä. Molemmilta osapuolilta näyttää kuitenkin kadonneen johtolanka, kukaan ei tiedä, miten Abbasin ja Fayadin hallitusta tulisi pönkittää. USA:n hallituksen pyrkimys löytää sopivan maltillinen ja luotettava palestiinalaisjohtaja, jolla olisi myös arvovaltaa ja kykyä toimia odotusten mukaisesti, on suorastaan pateettinen. Monet tarkkailijat ovat varoitelleet, että Abbas on tuskin se johtaja, joka pystyy yhdistämään riitelevät palestiinalaisryhmät ja johtamaan yhteisöä yhteistoimintaan USA:n ja Israelin kanssa. Abbas ei ole pystynyt irtautumaan ajatus-tukkeumastaan. Hän teki tohtorinväitöskirjansa aiheesta Holokaustia ei tapahtunut, hän osallistui aktiivisesti terroriin ja palestiinalaisille osoitetussa retoriikassaan käyttää terroristille ominaisia kiihottavia ilmaisumuotoja. Vuosikaudet hän toimi Arafatin käskyläisenä ja nyt johtajansa poistuttua näyttämöltä hän on kuin tuuliajolla. Häneltä puuttuu selkeyttä, ryhtiä ja lujuutta.
KENRAALI Keith Dayton aikoo siirtää päämajansa ja operaationsa Länsirannalle Gazan asemesta ja aloittaa alusta Fayadin hallituksen kanssa.
4. KUUSI TERRORISTIA sai surmansa lauantaina IAF:n kahdessa ohjusiskussa Gazan kaistaleella. Ensimmäinen ohjusisku tehtiin autoon, joka ajoi Gazan alueen eteläosan kaupungissa Khan Yunisissa. Autossa kuoli kolme Islamic Jihadin miestä, yksi heistä Jihadin johtohenkilöihin kuuluva Ziad Ranam, joka oli osallistunut lukuisiin hyökkäyksiin IDF:n tukikohtia vastaan. Vuonna 2004 hän osallistui iskuun IDF:n tukikohtaan Gazassa surmaten kuusi sotilasta. IDF:n ilmoituksen mukaan Ranam ja toinen terroristi Salah Qutta suunnittelivat autopommi-iskua IDF:n sotilaspartiota vastaan turva-aidan vierellä. Qutta ampui rakettikranaatin (RPG) panssariautoa kohti 2004 surmaten viisi sotilasta. Hän johti solua, joka soluttautui Israelin puolelle Kissufimin lähellä viime kuussa IDF:n sotilaan kaappaamiseksi.
TOISESSA IAF:N pommi-iskussa tuhottiin Kassam-rakettiverstas. Siinä kolme al-Aksa Marttyyrien prikaatin jäsentä sai surmansa.
TERRORISTIT AMPUIVAT perjantaina kaksi Kassamia, joista toinen vaurioitti tehdasta kibbutsissa, toinen osui omakotitaloon kimmoten sen betonikatolta naapuritaloon, jossa se räjähti.
LAUANTAINA terroristit ampuivat kolme rakettia. Yksi putosi Gazan alueelle, kaksi Sderotin kaupunkiin saaden yhden ihmisen shokkitilaan.
SUNNUNTAIAAMUNA terroristit ampuivat kolme rakettia Sufan rajanylityspaikan läheisyyteen.
5. HAMAS UHKAA tulittaa mitä tahansa kansainvälistä joukkoa Gazassa raketein ja kranaatein. Erotettu PA:N entinen pääministeri Ismail Haniyeh hylkäsi ajatuksen sellaisten joukkojen tuomiseksi alueelleen. ”Me Gazassa ja Palestiinan territorioissa elämme miehityksen alaisina emmekä tarvitse lisää joukkoja painostamaan Palestiinan kansaa”, hän totesi.
EUROOPASSA VIERAILEVA PA:n puheenjohtaja Abbas yrittää taivuttaa USA:n ja EU:n johtoa lähettämään kansainvälisiä joukkoja Gazan kaistaleelle. Abbas tähtää sekä presidentin (puheenjohtajan) että parlamenttivaalien pitämiseksi ennen toimikautensa loppua, ja siksi hän haluaa joukkoja Gazan alueelle turvaamaan järjestystä. Maltilliset arabimaat, Egypti, Jordania ja Persianlahden maat ovat hylänneet Abbasin haaveet joukoista Gazan alueelle. Niiden mielestä ainoa tapa kriisin selvittämiseksi on aloittaa keskustelut Hamasin kanssa. Tuntuu yhtä vaikealta olettaa, että yksikään eurooppalainen maa haluaisi lähettää joukkojaan sinne.
RANSKAN PRESIDENTTI Nicholas Sarcozy lupasi täyttä tukea Abbasille ja 20 miljoonaa USD. Ranska jäädytti tukensa Hamasin saatua vaalivoiton 16 kuukautta sitten.
HAMAS JA FATAH ovat ilmaisseet haluttomuutensa keskusteluihin ilman määrättyjen ehtojen täyttämistä. Keskustelut on siten toistaiseksi jäädytetty.
6. UUTISOTSIKOITA
- PALESTIINAN TV antoi Mikki Hiiri kuvahahmolleen armollisen marttyyrikuoleman IDF:n sotilaan kädestä. Se kuitenkin suunnittelee uutta roolihahmoa lasten piirrettyä kuvaohjelmaa varten.
- TUNNETTU JOURNALISTI Gazan kaistaleelta hakee turvapaikkaoikeutta Norjasta. Seif al-Din Shahin, joka toimi saudien omistaman Al-Arabiya uutiskanavan palveluksessa, lähti Gazasta perheineen lukuisten murhauhkausten vuoksi. Hän on yksi journalisteista, jotka pakenevat alueelta heidän henkeään vastaan tehtyjen uhkausten vuoksi. Naamioituneet miehet pahoinpitelevät ja uhkailevat uutiskanavien työntekijöitä sekä ryöstävät ja polttavat niiden toimistoja. FATAHIN johtajat ovat syyttäneet al-Jazeeran TV-yhtiötä, että se suosii avoimesti Hamasia. Syyttäjien joukossa ovat Mohammed Dahlan ja Yasser Abed Rabbo, joka on lähellä Abbasia. Heidän mielestään al-Jazeera on sekaantunut politiikkaan ja valinnut Hamasin Fatahia vastaan.
- PA:N ENTINEN pääministeri Ismail Haniyeh teki vierailun Jasser Arafatin taloon Gazassa osoittaakseen, että talo on Hamasin suojeluksessa eikä mitään ole tuhottu. Hän lupasi Arafatin leskelle ottamassaan puhelinkeskustelussa lähettää hänelle videon talosta ja sen sisustuksesta osoittaakseen, ettei mitään ole tuhottu.
- ENGLANNIN ERONNUT pääministeri Tony Blair, jota Bush haluaa kvartetin Lähi Idän lähettilääksi, kertoi haastattelussa ottavansa yhteyttä Hamasin johtajiin. Tämä huolestuttaa Israelia, mutta muslimimaat ovat yhtä kielteisiä häntä kohtaan, koska ne pitävät häntä USA:n lakeijana ja viattomien arabien tappajana.
- VATIKAANI julkistanee tällä viikolla dokumentin, jolla se oikeuttaa katolisia pappeja käyttämään pitkänperjantain seremoniassaan latinankielistä messua, joka on paikoin anti-semiittinen. Siinä juutalaiset kuvataan petollisiksi, ja pyydetään Jumalaa ottamaan peiton heidän sydämeltään, koska he elävät sokeudessa ja pimeydessä. Paavin päätöksen arvellaan olevan hänen pyrkimyksensä tuoda ääritraditionalistinen järjestön paavi Pius X:n ryhmä kirkon helmaan. Paavin päätöstä vastustavat sekä monet katoliset johtajat että juutalaisjärjestöt.
- PRESIDENTTI KATSAVIN sopimusratkaisu on aiheuttanut laajan vastarinta-aallon, jonka tarkoituksena on viedä asia tuomioistuimen ratkaistavaksi. Jos se toteutuu, asiaa puidaan oikeudessa ainakin parin vuoden ajan. Asiaa puidaan korkeimmassa oikeudessa tänään.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019