PERJANTAI 20.07.07
1. ISKEÄ VAI EI, kas siinä ongelma, jota IDF:n korkein johto yrittää ratkoa. Jo useiden viikkojen ajan IDF on harjoittanut jalkaväkeä, panssarivoimia ja insinööriosastoja hyökkäykseen Gazan kaistaleelle. ”Kaikki on valmista, odotamme vain hallituksen päätöstä asiasta”, kertoo korkea-arvoinen IDF:n upseeri, jonka nimeä JP:n Y Katzin laatimassa artikkelissa ei kerrota.
HÄN SELVITTÄÄ, että viimeiset operaatiot parin kolmen kilometrin päässä turva-aidasta Gazassa on tarkoitettu Kassam-rakettien laukaisutelineitten ja niitten miehistöjen etsimiseksi ja tuhoamiseksi. Mutta hän varoittaa samalla, että otollinen ikkuna suurehkon operaation suorittamiseksi Gazan kaistaleella on nopeasti sulkeutumassa. Hän tarkoittanee tällä Hamasin asevoimien määrän ja laadun kasvamista, heitä lienee nyt 9 000 – 12 000, mutta niitä kasvatetaan 16 000:en. Lisäksi Hamas on kiihdyttänet uusien kehittyneempien aseitten salakuljettamista Siinailta Gazaan. Niiden joukossa on it- ja pt-ohjuksia sekä Katjusha-raketteja. Hamasin joukot saivat USA:n toimittamia it- ja pt-ohjuksia kaapatessaan Fatahin asevarikot Gazassa. Hamasilla on kranaattien laukaisualustoja, joka ampuu useita kranaatteja minuutissa.
IHMETTELYÄ ON herättänyt, miksi USA ja Israel toimittavat Fatahille it- ja pt-ohjuksia, joita se tuskin tarvitsisi yhteenotoissaan Hamasin joukkoja vastaan.
2. OLMERTIN LUPAAMAT 255 palestiinalaisvankia ovat matkalla Ramallahiin. Heidät annetaan tarkastuspisteessä Fatahin joukkojen valvontaan, jotka kuljettavat heitä Mukatan hallintokeskuksen lähettyville, jossa Mahmoud Abbas onnittelee jokaista heistä erikseen.
YKSI VANGEISTA kieltäytyi liittymästä vapautettujen joukkoon. Hän kertoi sairastavansa nivelreumaa ja oli tyytyväinen vankilassa saamaansa ilmaiseen hoitoon, jota hän sanoi tarvitsevansa jatkossakin. Siihen hänellä ei ole mahdollisuuksia PA:n alueilla.
VIIMEINEN ESTE vapauttamisen tieltä poistui Israelin korkeimman oikeuden kolmen tuomarin päättäessä kaksi yhtä vastaan hylätä Almagorin (terrorin uhrien järjestön) esityksen vapauttamisen siirtämisestä, selittäen, ettei oikeus voi asettaa esteitä hallituksen politiikalle. Tämä selitys on kovin tarkoitushakuinen, sillä se on usein puuttunut hallituksen päätöksiin.
FATAHIN JOHTOMIEHET ilmaisivat tyytymättömyytensä vapautettavien vankien henkilöllisyyteen. He olisivat toivoneet suurempien rikollisten vapauttamista.
UUSI VANKIEN vapauttamislista on tiettävästi jo suunnitteilla. Abbas vaatii Fatah Tanzimin Länsirannan johtajan Marwan Barghoutin vapauttamista, joka tuomittiin viiteen elinkautiseen.
3. HAMAS TUOMITSEE Mahmoud Abbasin esityksen PA.n parlamentin ja presidentin vaalien aikaistamisesta tapahtuvaksi loppuvuoden aikana. Abbas esitti suunnitelmansa vaaleista PLO:n keskusneuvostolle, joka ilmaisi tukevansa Abbasin esitystä.
Puheessaan neuvostolle Abbas uhosi, ”ettei hän tarvitse Syyriassa toimivalta Hamasin johdolta tai sen kaltaisilta lupaa pitää vaalit”. Hän myös uhkaili, että ”Hamasin johtajat kaivavat omin käsin omaa hautaansa”. Koska Abbasilla ei ole mitään mahdollisuuksia toteuttaa uhkaustaan Gazassa, sen uskotaan enteilevän IDF:n hyökkäystä Gazan kaistaleelle.
Hamasin johto esitti kirpeää kritiikkiä Abbasin lausunnon johdosta ja sanoi, ”ettei Abbasilla ole oikeutta johtaa palestiinalaisia, sillä uhatessaan palestiinalaisveljiensä murhaamista hän on menettänyt kaiken uskottavuutensa palestiinalaisten silmissä.” Abbasia syytetään IDF:n kiihottamisesta Gazaa vastaan, mutta Hamasin johto lisää, että ”jos IDF havittelee hyökkäystä Gazan alueelle, se tulee maksamaan siitä korkean hinnan”. Siksi IDF viivyttelee, he uskovat.
PA:N HALLITUKSEN edellinen ulkoministeri Mahmoud Zahar syytti Abbasia USA:n joukkojen kutsumisesta Gazan alueelle sekä oman kansansa näännyttämisyrityksistä nälkään sulkemalla Rafahin terminaalin Egyptiin. Hän kertoi, että Hamas julkistaa pian useita Fatahin tiedustelu-järjestön päämajasta saamiaan dokumentteja, jotka osoittavat PA:n turvallisuusjoukkojen vakoilleen islamilaisia järjestöjä kaikkialla arabi- ja muslimimaailmassa. Zahar enteili, että Abbas suunnittelee saavuttavansa 100 %:n voiton vaaleissa massiivisen väärennöksen avulla.
MAHMOUD ABBAS puolestaan sanoo, ettei itse paholainen keksi pahempia valheita kuin ne, mitä Hamas esittää.
4. OLEN NAHOOL, Farfurin serkku, kertoo PA:n virallisen TV:n lasten piirrosohjelman uusi idoli, jättikokoinen mehiläinen. Nahoolin ”serkku”, jättikokoinen Mikki Hiiri Farfur, jota esitettiin ohjelmassa ”huomisen pioneerit”, sai ohjelman 10-vuotiaan juontajansa Saraan sanoin surmansa marttyyrina varjellessaan maataan. ”Hänestä tuli marttyyri rikollisten ja murhaajien käsissä, viattomien lasten murhaajien.. Näimme Farfurin saavan surmansa marttyyrina.” Juontaja ottaa yhden puhelinhaastattelun ohjelman lomassa 3-vuotiaalta Shaimaalta: ”Emme pidä juutalaisista, koska he ovat koiria. Me taistelemme heitä vastaan,” hän julistaa. ”Aivan oikein Shaimaa, Juutalaiset ovat rikollisia ja vihollisia. Meidän tulee karkottaa heidät maastamme,” sanoo juontaja.
UUSI IDOLI, Nahool, lentää ohjelmassa katonrajassa, josta hän vakuuttaa” Me ja ystävämme tulemme jatkamaan Farfurin polulla. Ja hänen nimessään me kostamme Allahin vihollisille, profeettain murhaajille, viattomien lasten murhaajille, kunnes Al-Aksa on vapautettu niiden saastasta.” (käännös Palestinian Media Watch PMW, JP 20.07.07 D Horovitz)
5. JERIKKO JA KALKILIYA pysyvät edelleen IDF:n tarkassa valvonnassa, vakuuttaa hallituksen virkailija torstaina. Huhu kaupunkien siirtämisestä PA:n turvallisuusjoukkojen valvontaan sai alkunsa lontoolaisen al-Quds lehden artikkelista, jossa kerrottiin arabilähteisiin viitaten, että IDF lopettaisi pian operaationsa näissä kaupungeissa. Virkailija täsmensi, että PA:n kaupungit siirretään jossain vaiheessa PA:n valvontaan, mutta ensin niiden tulee järjestäytyä. Hän arvelee, että palestiinalaiset ovat päästäneet julkisuuteen tahallisen vuodon voidakseen sen avulla painostaa Israelia. Virkailija vakuuttaa, että PA:n joukkojen tulee ensin osoittaa luotettavuutensa, eikä sitä ennen ole mitään syytä luovuttaa kaupunkien valvontaa PA:n joukoille.
6. UUSIN TIEDUSTELUSATELLIITTI, Tecsar, tulee huomattavasti lisäämään Israelin kykyä seurata tapahtumia Lähi Idän alueelle ja varsinkin Iranin ydinaseohjelman edistymistä, uskovat puolustusministeriön edustajat. Tecsar on tarkoitus ampua radalleen syyskuussa intialaisella raketilla. Se on Israelin ensimmäinen satelliitti, jolla on Synthetic Aperture Radar (SAR) ominaisuudet. Se painaa alle 300 kg. Sen rakensi Israelin Ilmailuteollisuuden (IAI) avaruusosasto (MBT) ja se voi lähettää kuvia pilviselläkin ilmalla mihin Ofek-satelliitit eivät pysty. Tecsarin SAR teknologian kehitti IAI:n alaosasto Elta. Israelin viimeisin satelliitti Ofek-7 välittää kamerakuvia, kun Tecsar käyttää tutkateknologiaa. IAI lähettää lähiaikoina avaruuteen Amos 3 satelliitin.
INTIALAISEN RAKETIN käyttö satelliitin saattamiseksi radalleen perustuu maitten välisen sotilaallisen yhteistyön lujittumiseen. Intia ja Israel sopivat äskettäin yhteistyöstä pitkänmatkan ohjustentorjunta järjestelmän ”Barak” kehittämiseksi. Israelin arvion mukaan järjestelmä on kehittyneempi kuin Lockheed Martinin PAC-3. Tämän sopimuksen arvo on 1.3 miljardia USD.
7. UUTISOTSIKOITA
- AHMADINEJAD TOIVOO, että se pystyy voittamaan vihollisensa kesän aikana. Hän on yllätysvierailulla Syyriassa, jossa hän tapasi Syyrian presidentti Assadin lisäksi Hizbullahin pääsihteerin Hassan Nasrallahin ja kahdeksan Damaskoksessa majailevan 9 terrorijärjestön johtajaa. Ahmadinejad moitti Syyriaa sen rauhan-tunnusteluista Israelin kanssa, joka esitti Syyrian varauksia Iranin sotaisille lausunnoille. Hän sai parempaa huomiota terroristien taholta, jotka pyysivät samalla lisää avustuksia ja aseita.
- SHARONIN RAUNIOITTAMA juutalaiskylä Homesh Samariassa on marssijoitten päämääränä sunnuntaina viime hetkellä peruutetun edellisen marssin jälkeen. Israelin media kutsuu heitä uskollisesti ”oikeistolaisiksi”, erotukseksi vasemmistosta, jota maan media-välineistö edustaa. Marssijoitten tarkoituksena on rakentaa kylä uudelleen ja jatkaa operaatioita muihin tuhottuihin kyliin.
- ISRAEL BEITEINU kritisoi sefardi-päärabbin Shlomo Amarin hyväksymää siviili-avioliittoa, koska se sallii vain kahden ei-juutalaisen välisen liiton Israelissa, mutta ei koske tuhansien juutalaisten ja ei-juutalaisten välistä avioliittoa. Lukemattomat siviiliavioliitot on suoritettu ulkomailla, joista Kypros on suosittu lähellä olevana.
Tämä järjestely aiheuttaa jatkuvia ongelmia ja lisäkustannuksia aviopareille.
- LIKUDIN puheenjohtajavaalit pidetään elokuun 14. päivänä. Silvan Shalom
vetäytyi turhautuneena pois ehdokkuudesta ja lensi lomalle ulkomaille.
Pääehdokas Netanyahun lisäksi ehdokkaina ovat Manhigut Yehudit (juutalainen
johtajisto) puheenjohtaja Moshe Feiglin sekä Maailman Likudin johtaja Danny
Danon, jolla on luottamukselliset suhteet USA:n kristittyihin Israelin ystäviin.
- KASSAM-raketti osui Sderotin kaupungin teollisuusalueelle tänään saaden useita ihmisiä shokkiin. Eilen yksi raketti vaurioitti pahoin asuintaloa, minkä johdosta viisi ihmistä vietiin sairaalaan saamansa vaikean shokin vuoksi. Kaikkiaan 11 ihmistä on saanut surmansa raketti-iskuissa, useimmat heistä Sderotissa.
- VAPAUTETUISTA VANGEISTA 30 kuuluu Hamasiin.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019