MAANANTAI 30.07.07
1. JORDANIAN SOTILAITA Juudeaan ja Samariaan, ehdottaa pääministeri Ehud Olmert. Hän kiittelee YK:n sotilaitten toimia Libanonin eteläosassa, mutta ei pidä asiallisena kansainvälisten länsijoukkojen sijoittamista palestiinalaisalueille. Hän myös näyttää hylkäävän ehdotuksen, joka on ollut esillä kauan aikaa, että Jordaniassa toimivia PLO:n ylläpitämiä Badr-prikaatin joukkoja sijoitettaisiin Länsirannalle. Badr-prikaatin joukot ovat vahvuudeltaan 1500 – 2000 miestä, ja he harjoittelevat erillään Jordanian armeijan joukoista.
OLMERTIN TARKOITUKSENA on tällä vahvistaa Mahmoud Abbasin asemaa, mistä näyttää tulleen Olmertin ja Bushin ”pyhä lehmä”, johon ei saa koskea, vaan jota tulee hoitaa kaikin tavoin.
Olmert ottanee esityksen keskusteltavaksi seuraavan Abbasin tapaamisensa yhteydessä.
OLMERT KEHUU, että hänellä on hyvin vakavat keskustelut Abbasin kanssa, jotka jatkuvat laaditun ohjelman mukaan ja jotka lopulta johtavat itsenäiseen Palestiinan valtioon. Gazan alueen kohtalo näyttää jääneen sivuraiteelle keskustelujen tässä vaiheessa.
2. GAZA KAATUI, koska Hamas oli soluttautunut PA:n turvallisuusjoukkoihin, kertoo sunnuntaina asianajaja Ali Muhana, joka toimi jäsenenä Abbasin asettamassa Gazan vallankeikausta tutkivassa komiteassa. Hän kertoi, että Hamas onnistui soluttautumaan PA:n joukkoihin sen harjoittaman avointen ovien politiikan johdosta, mikä salli erilaisten ryhmien pääsyn turvallisuusjoukkoihin vuodesta 1995 lähtien. Hän kertoo tämän osoittavan, että Hamas suunnitteli vallankaappauksen, ja että se rakensi maanalaisia tunneleita tärkeitten virastojen ja laitosten, teitten ja jopa Abbasin asuintalon alle väittäen niitä rakennetun IDF:n Gazan alueelle tunkeutumisen varalta.
KOMISSIO JÄTTI raporttinsa Abbasille sunnuntaina. Siinä suositellaan suuria muutoksia turvallisuusjoukkojen kokoonpanoon. Ne tulisi jakaa kolmeen vastuualueeseen: Yleinen tiedustelu; Sisäinen turvallisuus ja Ulkoinen turvallisuus. Raportti moittii turvallisuusjohtajia keskinäisestä kilpailusta ja saamattomuudesta ja esittää johtavien virkailijoitten syrjäyttämistä.
AL-HAYAT AL-JADEEDA lehden toimittaja Hafez Barghouti kritisoi komission raporttia selittäen, ettei se mennyt tarpeeksi syvälle keskittyessään vain turvallisuusjoukkoihin. Hänen kritiikkinsä kohdistuu Abbasiin, joka ei antanut joukoille niiden tarvitsemaa motiivia taistella ahtaitten ryhmäintressien vuoksi. ”Presidenttiä harhautettiin sekä Hamasin että häntä lähellä olevien turvallisuusjohtajien toimesta. Tällä oli tärkeä osuus turvallisuusjoukkojen ja Fatahin murskaamisessa. Epäonnistunutta johtajaa ohjasi epäonnistunut poliitikko.”
ABBASIN NEUVONANTAJA Ahmed Abdel Rahman sanoi sunnuntaina, että Gazaa johtaa joukko gangstereita, jotka uhkaavat murhata PA:n puheenjohtajan ja pääministerin. Gazan tilanteesta on vaikea saada tietoja, koska Hamas sitoo siellä toimivien lehtimiesten kädet, hän sanoo.
3. GAZASTA EGYPTIIN PAENNEITA alkoi eilen siirtyä takaisin Gazan alueelle. Ensimmäiset yli sata ihmistä siirrettiin eilen Nitzanan alueelta busseilla Eretzin rajanylityspaikkaan ja sieltä Gazaan. IDF:n sotilaat suojasivat rajanylityspaikkoja panssarivaunuin ja työntötraktorien avulla. Eräässä tilanteessa sotilaat ampuivat kivääreillään ilmaan pitääkseen lehtimiehet ja pakolaisten omaiset poissa rajanylityspaikoista.
OPERAATIOTA yli 6000 Egyptiin jääneen gazalaisen saamiseksi takaisin koteihinsa jatketaan tänään, muutamia satoja ihmisiä kerrallaan.
Eräs Rafahissa asuva vaikeroi, että hän oli Egyptin puolella vain 5 minuutin matkan päässä kodistaan, mutta hän joutui kiertämään maapallon ympäri päästäkseen kotiinsa.
IDF LUPAA, että tästä lähtien se antaa päätöksensä anomukseen päästä Länsirannalta Israelin puolelle viimeistään viisi päivää ennen aiottua rajan ylitystä. Aiemmin lupa annettiin vasta viime hetkellä, mikä ei antanut hakijalle aikaa valmistautua matkaa varten. Anomukset pääsyluvasta täytyy tehdä 14 päivää ennen aiottua matkaa, mihin IDF vastaa 5 päivää ennen matkaa.
4. IDF:N ASEHANKINNAT JA LISÄRAHOITUS olivat eilen hallituksen listoilla, joista käytiin kovaa keskustelua. Puolustusministeri Ehud Barak olisi halunnut 7 miljardin NIS lisärahoituksen, mutta Brodetin komitea suositteli toukokuussa 3 miljardia, mikä sopi Olmertille paremmin.
YLEISESIKUNTAPÄÄLLIKKÖ Gabi Ashkenazi varoitti talousministeriötä, että se kantaa vastuun seurauksista, jos se ei hyväksy 7 miljardin NIS lisäystä.
BRODER-KOMITEA asetettiin toukokuussa, koska puolustus- ja talousministeriöt eivät päässeet sopuun lisärahoituksesta Libanonin sodan johdosta. IDF vaati 30 miljardia, mutta talousministeriö antoi David Broderin johtaman komitean suosituksesta vain 8.2 miljardia suorien lisäkustannusten peittämiseksi. Komitean tehtävänä oli laatia pitkän tähtäyksen kustannussuunnitelma IDF:n tarpeita varten, mutta armeija piti sen suosituksia liian pieninä. Hallitus tulkitsi komitean suosituksia siten, että se vahvistaa rahoituksen kunakin vuonna laadittavan budjetin puitteissa.
5. UUTISOTSIKOITA
- IDF:N SOTILAS oli yöllisestä operaatiosta uupuneena asettunut mielestään mukavaan paikkaan torkahtamaan Gazassa. Hän ei huomannut, että osasto lähti pois eikä osaston nimenhuudossa huomattu sotilaan puuttumista, ennen kuin rajan takana. Sotilas saatiin kuitenkin onnellisesti pois 700 metrin päästä rajalta. Osastoa odottaa kurinpitotoimet.
- 18-vuotias Tzahi Basha puukotettiin kuoliaaksi Rishon Lezionissa lauantain vastaisena yönä. Hän yritti päästä kotiinsa, mutta ei jaksanut useitten puukonhaavojen vuoksi. Kysymys lienee nuorten välien selvittelystä.
- KIBBUTSIT (United Kibbutz Movement) on kyllästynyt tai häiriintynyt kibbutseissa esille tulleesta seksuaalisesta häirinnästä. Kibbutseihin palkataan seksuaalisia terveysohjaajia, joiden toivotaan voivan parantaa olevaa tilannetta, jossa aivan liian usein tapaukset lakaistaan maton alle. Ohjaajille annetaan 10-12 viikon kurssitus ennen töitten aloittamista. Ohjaajat eivät toimi ilmiantajina poliisille.
- ARABIKANSANEDUSTAJA (UAL) Ahmed Tibi väitti PA:n Itä Jerusalemissa ilmestyvän Al-Quds lehden haastattelussa sunnuntaina, että ”rasistit ja roskajoukko” on päässyt Knessetiin, millä hän tuskin tarkoitti itseään. Tibi oikoi myös ”historiallisia väärennyksiä, joitten mukaan arabit eivät olisi olleet Palestiinan alkuperäisiä asukkaita”. Hän väitti naama peruslukemilla, että ”Palestiina kuuluu sen alkuperäisille arabiasukkaille, eikä juutalaisille miehittäjille, jotka tulivat maailman eri kolkilta, tuhosivat arabikylät ja karkottivat niiden asukkaat.” Hän myös kehotti opettamaan kaikissa Israelin kouluissa katastrofista (naqba), minkä Israelin valtion perustamien aiheutti maan arabeille vuonna 1948.
- YHTYNEEN KUNINGASKUNNAN (UK) Yliopisto- ja College Unionin julistaman akateemisen boikotin kaatamiseksi aloitettu kampanja on saanut yli 10 000 akateemikon allekirjoituksen 7 viikossa. Toukokuun 30. päivänä äänestetty boikotti sai vastakampanjan, jonka alkuunpanijana on ”Tutkijat Lähi Idän Rauhan hyväksi” järjestö. Siihen kuuluu 18 000 akateemikkoa ja ammattihenkilöä. Puuhamiehenä kampanjassa toimii Harwardin Yliopiston professori Alan Derschowitz.
- USEAT EVANKELISET KRISTITYT USA:ssa ovat mukana presidentti George Bushille lähettämässä kirjeessä, jossa he ilmoittavat kannattavansa kahden valtion periaatetta ja oikeutta molemmille kansoille. Kirje julkistettiin New York Timessa sunnuntaina. Allekirjoittajat ovat järjestöjen kirkollisia ja maallisia johtajia. Kirjelmässä halutaan oikaista väärinymmärrystä, että evankeliset vastustaisivat Palestiinan valtiota ja todetaan, että laajojen Amerikan evankelisten tuki pysyvälle sopimukselle Israelin ja PA:n välillä voi rohkaista Bushia. Kirjelmässä väitetään, että molemmilla kansoilla on oikeus Israelin maahan vuosituhannen ajalta. Molemmat tahot ovat allekirjoittajien mielestä syyllistyneet väkivaltaan. Väkivallan ja verenvuodatuksen lopettamiseksi kirjelmän laatijat toteavat olevan oikeutettua tukea kvartetin laatimaa ns. ”Tiekarttaa”.
- ISRAEL ALKAA myöntää myös arabeille Israelin kansalaisuuden paluuoikeuden perusteella.
- Venäjä lahjoittaa PA:lle 50 panssaroitua miehistönkuljetusvaunua (APC). Mahmoud Abbas on Moskovassa pyrkien saamaan hallitukselleen Putinin tuen.
- MAALOTIN PORMESTARI Shomo Buhboot sanoo eroavansa Kadimasta, kuten monet muutkin, koska ”Kadima on menettänyt kasvonsa”. Olmert oli luvannut tukea Malotille, jota ei koskaan ole tullut, hän selitti.
- MORAALITTOMUUDESTA tuomitut viranomaiset voivat uuden lain mukaan menettää etuisuutensa jäädessään eläkkeelle.
- IAF ISKI OHJUKSELLAAN autoon Gazan alueella, jota ajoivat al-Aksan terroristit. Yksi ihminen haavoittui iskussa tämän hetken tietojen mukaan.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019