MAANANTAI 16.07.07
1. PERESSTAN ON SYNTYNYT. Gazan kaistaleesta muodostui Hamasstan, Fatahin Juudeasta ja Samariasta muodostui Fatahstan, ja Knessetin valittua Shimon Peresin sunnuntaina 15.07.07 maan yhdeksänneksi presidentiksi Israelista muodostui Peresstan.
Peres puhui ”kruunajaistilaisuudessa” Knessetissä pitkään ja haaveellisesti, kuten hänen tapansa on. Puheessaan hän sanoi lapsena haaveilleensa paimenpojan ja runoilijan kutsumuksesta, mutta ei maininnut harkinneensa katolisen papin uraa. INN:n mukaan hänen puheensa koostui kolmestatuhannesta sanasta, joihin Peres oli sisällyttänyt lukuisia ”peace” (shalom, rauha) sanoja, mutta ei kertaakaan viitannut väkivaltaan eikä terrorismiin, mitkä olivat seurauksena hänen ajamistaan Oslon sopimuksista. INN kertoo, että yksi surmattu israelilainen (1500) sisältyi joka toiseen Peresin kolmestatuhannesta sanasta. Peres sanoo murehtivansa Rabinin vuoksi, ”sen suuren johtajan, jonka he tappoivat ja haavoittivat sydämiämme”. Tämän hän sanoo vakaalla ilmeellä, vaikka hän aloitti Oslon sopimusten neuvottelut Rabinin selän takana ja pakotti hänet hyväksymään valmiit sopimukset skandaalin välttämiseksi. (JP, INN)
AP:LLE ANTAMASSAAN haastattelussa ennen ”kruunajaisia” Peres tiuskaisi: ”Meidän tulee irrottautua Juudeasta ja Samariasta”, selittäen samalla, että hän ymmärtää vähemmistön tunteita, mutta ”Israelin enemmistö haluaa luopua niistä”, iskulause, jota ei ole millään tavoin todistettu. Nämä lausunnot mieheltä, joka sanoo pyrkivänsä ”koko kansan presidentiksi”, sai oikeistoa edustavien johtajien kärjekkäät kritiikit. ”Peres ei vieläkään tunnusta syyllisyyttään Oslon sopimusten kauheisiin seurauksiin”, he valittavat. Peres tunnusti 1997 Jerusalem Report lehdelle, että ”rauha on romanttinen prosessi, tarvitsee vain sulkea silmänsä ja antaa romanssin viedä”.
2. SHIMON PERES, Israelin yhdeksäs presidentti, sanoi täysin tiedostavansa, että Israelin presidentin tulee pysytellä päivän politiikan yläpuolella. Kuitenkin hänen puheensa oli täynnä politiikkaa. Eräs hallitusvirkailija totesikin, että Israelilla on nyt kaksi pääministeriä, joista toinen hoitaa kotimaan ja toinen ulkomaan asiat. Peresin uskotaan matkustelevan laajalti, kuten hän on tehnyt vuosikaudet. Ulkoministeri Tzipi Livni on syrjäytetty, hänestä ei juuri kuule eikä paljon näekään muuten, kuin kättelemässä jotain ulkomaista vierasta.
SHIMON PERES on monopolisoinut rauha-termin siten, että siitä on tullut kulunut klisee ellei peräti varottava kirosana. Peres liittää peace-termin – usein oman nimensä ohella - kaikkiin mahdollisiin projekteihinsa. Hänen instituutionsa tunnetaan nimellä Peres Peace Centre (Peresin Rauhankeskus).
PUHEESSAAN hän käsitteli neljää aluetta, jotka tulisi pitää erityisinä kehittämisalueina: Jerusalem hengellisenä ja poliittisena keskuksena juutalaisille ja rukouksen keskuksena kaikille ”rauhanetsijöille” kaikkialta maailmasta, sekä ”kansainvälinen tieteen ja älyllisten haasteitten keskus kaikille sen porteille tuleville”; Negev on alkanut herätä ”eikä sitä saa päästää nukahtamaan uudelleen”; Galilean tenho on tunnettu ylivoimaisen kauneutensa vuoksi, ja sen asukkaille, puoleksi juutalaisia, puoleksi arabeja, alue tarjoaa tasapuolista kehitystä molemmille kansanosille sekä nuorille; Jordaninlaaksoa Peres kutsuu nimellä ”Rauhanlaakso”, jonne Jordania, Israel ja Palestiinan valtio, jota Peres voimalla ajaa, yhdessä kehittävät teollisuuden ja turismin keskukseksi, jos mahdollista petro-dollareitten vauhdittamana. (JP, INN, Ynet)
3. IDF:N JA TURVALLISUUSVIRKAILIJOITTEN laatima 250 nimeä käsittävä vapautettavien terroristien lista on valmis sopivasti ennen tämänpäiväistä Olmertin ja Abbasin tapaamista Jerusalemissa. Tämä pääosin Fatah-vangeista koottu lista on yksi Olmertin lupaamista ”Abbasin tukemisyrityksistä”. Eilen toteutettiin toinen: Jordaniasta vietiin suurehko aselähetys Ramallahiin. Kolmantena Olmert lupaa vapauttaa 178 etsittyä Fatahin jäsentä IDF:n metsästyksestä. Nämä etsityt terroriin osallistuneet palestiinalaiset ovat pääosin Fatah al-Aksan ja ja Tanzimin jäseniä. Abbas vaati listaan Islamic Jihadin, DFLP:n ja PFLP:n jäseniä, joille myös ”Olmert myöntää armahduksen tehdyistä synneistä kolmeksi kuukaudeksi Abbasin aseman vahvistamiseksi”.
IDF:n jahtaamisesta vapautettavien joukossa on kyseenalaisesti al-Aksan Jeninin alueen terrorijohtaja Zachariya Zubeidi, jolla jos kenellä on ”verta käsissään”. Lieventäväksi asianhaaraksi katsotaan se, että aiottu terrori-isku ei onnistunut, vaikka tarkoitus oli tappaa.
VAPAUTETTAVIEN VANKIEN listaa käsitellään ministerikokouksessa tiistaina, ja jos se hyväksytään kuten uskotaan, listaa vastustaville annetaan 48 tuntia aikaa esittää vastalauseensa.
ISLAMIC JIHAD ilmoittaa, ettei se hyväksy sen 20 etsityn terroristin armahdusta 3 kuukaudeksi.
4. OMITUINEN TUKIJAPARI Abbasille, ihmettelee Kh A Toameh JP:n artikkelissaan Nauef Hawatmehin ja Farouk Kaddoumin päästämistä Juudeaan ja Samariaan. Hawatmeh on kreikkalaisortodoksi kristitty, joka perusti marxilais-leniniläisen DFLP-järjestön 1970-luvulla. Hän hylkäsi Oslon sopimukset ja vastustaa Israelin valion olemassa oloa. Hänen järjestöään on pidetty eräänlaisena palkkamurhajärjestönä, jolta toiset ostavat ”täsmäiskuja” määrättyihin kohteisiin. Tämä ryhmä murhasi ministeri Zeevin ja on otaksuttavasti useitten muitten israelilaisten murhien takana.
FAROUK KADDOUMI, joka ei suostunut muuttamaan Gazaan Jasser Arafatin kanssa, vaan pysyttelee edelleen Tunisiassa, vastustaa ehdottomasti kaikkia kompromisseja Israelin kanssa. ABBASIN TARKOITUKSENA, hänen vaatiessaan Olmertilta lupaa saada tuo omituinen pari Ramallahiin, lienee saada kokoon PLO:n keskuskomitea, jolla hän aikoo syrjäyttää Palestiinan Lakiasäätävän Neuvoston, jonka toiminta on käynyt mahdottomaksi. Fayadin sekä ensimmäinen että tämä toinen hallitus ei ole laillinen, koska kumpikaan ei saanut PLC:n hyväksymistä. PLO:n keskuskomitean asettaminen PLC:n tilalle ei varmaankaan lisää Abbasin toimien laillisuutta.
Sekä Hawatmeh että Kaddoumi ovat tuominneet Hamasin vallankaappauksen Gazassa, mutta Toamehin mukaan on hyvin epäluultavaa, että he tukevat Abbasia ilman omia ehtojaan.
YKSITYISEN mielipidetiedustelun mukaan Hamasin kannatus on laskenut Gazassa. Edellinen kannatuslukema oli 29%, uusi 23 %. Fatahin kannatus vastaavasti ennen 31 %, nyt 43 %.(JP) Pääministeri Ismail Haniyehin kannatus on Gazassa pienempi kuin Abbasin tai Fayadin.
5. IDF:N KOLMEN SOTILAAN, Gilad Shalitin, Ehud Goldwasserin ja Eldad Regevin vapauttamisen puolesta on järjestetty mielenosoituksia kaikkialla maailmassa. USA:ssa mielenosoituksia järjesti juutalais- ja sionistiset järjestöt, mukana Jewish Agency. Niissä keskitytään osoittamaan maailmalle, että sotilaitten pitäminen eristettyinä vankeina on vastoin kansainvälistä lakia ilman, että heidän olinpaikastaan tai terveydestään annetaan mitään tietoja.
AMERIKAN VALTIOISTA Venezuelan juutalaiset ovat pitäneet matalaa profiilia pelosta, että äänekkäät mielenosoitukset voivat herättää vastamielenosoituksia maassa, jonka presidentti Hugo Chavezilla on läheiset suhteet Iranin kanssa, ja jossa juutalaisvastaisuus on kasvussa.
6. ANNA MEILLE TAKAISIN SE, minkä meiltä riistit, kertovat Gazan alueelta karkotetut juutalaiset maanviljelijät ja vihannestarhurit kylteissään, joita ke kantoivat mukanaan Ehud Olmertin toimiston ulkopuolella eilen. He vaativat pääministeriä heräämään Peresin haavemaailmasta, jossa huomioidaan vain palestiinalaisten ongelmat, ja unohdetaan kokonaan oman kansan kärsimykset. Valtiontarkastajan raportin mukaan heille maksettiin 2.3 miljardia NIS kompensaatioita, mutta elokuussa 2005 karkotetut 8 500 Gazan entistä asukasta sanovat, ettei se ole tarpeeksi. He valittavat byrokratian hitautta ja sitä, että usein heille annetut maat eivät sovellu vihannesten kasvattamiseen ja maanviljelykseen, eikä sinne saa rakentaa. Arviolta 400 Gazan perhettä omisti maapalan Gazassa. Nyt he ovat joutuneet työttömyyteen, ilman pysyvää asuntoa tai edes lupausta siitä, heidän lapsensa ovat sortuneet huumeisiin, alkoholiin ja väkivaltaan, jotka olivat tuntemattomia Gazassa, ja perheet hajoavat ongelmiensa keskellä. Mielenosoituksia oli myös presidentin virkaanastumistilaisuuden yhteydessä. (JP)
7. MASSIIVISTA RISTIÄ suunnittelevat kristityt liikemiehet Nasaretista ja ulkomailta. Projekti on vasta alkuasteillaan, mutta se on saanut melkoista mielenkiitoa. Rististä tulisi alustavien suunnitelmien mukaan 60 m korkuinen ja se koristettaisiin 7.2 miljoonalla loistavalla, Nasaretin kivestä valmistetulla, mosaiikkilaatalla. Ristin juureen rakennettaisiin kirkko, ja sen ulkopuolelle ajanmukainen turismikeskus. Hankkeen takana on useita kristittyjä kirkkoja ja yhteisöjä. Projektin toteutuminen on vähintäänkin kyseenalainen Nasaretissa, jonka
74 000 asukkaasta kaksi kolmannesta on muslimeja, joille risti muistuttaa ristiretkeläisistä ja heidän julmuuksistaan. (JP)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021