KESKIVIIKKO 25.07.07
1. ISRAELIN YLEISLAKKO alkoi tänä aamuna klo 06.00. Se lamauttaa Israelin sisäisesti melko tarkkaan, ja sen tendenssi on yleensä laajentua, jos sopimukseen ei päästä. Työnantajan ja Histadrutin vaatimukset ovat siksi kaukana toisistaan, ettei pikaista ratkaisua voida odottaa.
HISTADRUT (ammattiliitto) suostui siihen että lentolakko alkaa torstaiaamuna klo 06.00. Tämä sallittiin siksi, että Ranskasta on tulossa tänään 600 maahanmuuttajaa, ja olisi ollut noloa siirtää heidän saapumistaan tuntemattomaan tulevaisuuteen. Tony Blairin Israelin matka oli suunniteltu kaksipäiväiseksi, joten hän matkustanee pois maasta ennen lentolakkoa.
TÄNÄÄN saapuvat Jordanian ja Egyptin ulkoministerit keskustelemaan saudisuunnitelmasta, vaikka Saudi Arabia itse on ilmoittanut menettäneensä mielenkiintonsa siihen, al-Qaidan iskun pelosta, kuten pahat kielet kertovat. Molemmat ulkoministerit vakuuttavat, että he edustavat vain maitaan, eivät arabiliittoa, kuten Israelissa asiasta tiedotetaan.
2. YLEISLAKKO LAMAUTTAA kaikki satamat, lentoasemat, junaliikenteen, valtion virastot ja jotkut sairaalat sekä sähkölaitokset. Sen kustannukset maan taloudelle ovat arviolta miljardi NIS päivässä. Histadrutin vaatima palkkojen korotus maksaisi valtiolle miljardin vuodessa. Talousministeri Rony Bar-On tarjosi Histadrutille 30 NIS kuukaudessa, mitä se piti häpeällisenä.
TURISMITEOLLISUUS tulee saamaan lakon johdosta Israelin itsensä aiheuttaman tarpeettoman iskun tilanteessa, kun turistien määrä on vahvassa nousussa ja Ben Gurionin kenttä odotti ennätysvilkasta vuotta. Lyhyt lakko ei välttämättä aiheuta paniikkia, mutta pitempiaikainen sen aiheuttaa. Tuhannet matkustajat jäävät maahan loman loputtua. Lentoyhtiöt eivät ole vastuussa myymiensä lippujen lunastamisesta lakkotilanteessa, mutta El Al, Air Kanada ja British Airways ilmoittavat tekevänsä kaikkensa matkustajien auttamiseksi. Ne eivät kuitenkaan voi siirtää muita matkustajia muille lennoille tehdäkseen tilaa matkansa menettäneille. (JP)
JP:N PÄÄKIRJOITUS kehottaa lopettamaan lakon mahdollisimman pian. Sen mukaan hallitukset eivät ole vaivautuneet ajanmukaistamaan lakkoa koskevaa lainsäädäntöä, jolla turvattaisiin maalle elintärkeitten instanssien ja laitosten toiminta lakon aikana. Pahimpana virheenä pääkirjoitus pitää sitä, että kansanedustajat, ministerit ja korkeita palkkoja nauttivat virkailijat saivat tuntuvan palkankorotuksen huomioimatta ollenkaan alempien viranomaisten ja palkannauttijoitten palkkavaatimuksia.
3. PÄIVÄ ILMAN AUTO-ONNETTOMUUKSIA, jota vietettiin eilen, surmasi yhden nokkakolarissa ja vammautti 147 autoilla liikkuvaa eri tilanteissa. Givat Harsinan asukas kuoli ja viisi muuta saman perheen jäsentä vammautui kahden auton iskeytyessä toisiinsa nokkatilanteessa tiellä no 60 Jerusalemin ja Hebronin välisellä osuudella. Molemmat autot viskautuivat ulos tieltä viistolle alamäelle. Kolme matkustajaa jouduttiin sahaamaan ulos autosta.
TÄMÄN VUODEN AIKANA on tapahtunut jo 60 000 autokolaria, joissa vammautui 26 890 ihmistä. 319 heistä oli kriittisessä tilassa sairaalaan vietäessä. 140 ihmistä julistettiin kuolleiksi jo tapahtumapaikalla tammikuun alusta lukien. (JP)
4. SDEROTIN VIHAISET VANHEMMAT syyttävät hallituksen ministereitä murhaajiksi ja pääministeri Olmertia mielenvikaiseksi. ”Tätä ministerit ovat olleet 7 viimeisen vuoden ajan”, he vakuuttavat. ”Olmertin tulisi olla ensimmäinen lainkuuliaisuudessa, mutta hän kertoo vain, mitä korkeimman oikeuden päätökset minulle kuuluu? hän sanoo.” Korkein oikeus määräsi, että hallituksen on vahvistettava kaikkien Sderotin koulujen luokkahuoneet Kassam-raketin kestäviksi eikä vain jotkut suojatut tilat, joihin koululaisten tulisi ehtiä 15-20 sekunnissa, mikä on mahdotonta, kuten suoritetuissa kokeissa havaittiin. Sderotin kaupungin kahta yläastetta ja 11 peruskoulurakennusta ei pystytä millään vahvistamaan syyskuun alkuun mennessä, jolloin koulut alkavat. Hallitus ei ole antanut tarvittavia varoja muutosten suorittamiseksi eivätkä työt ole siten voineet alkaa siinä laajuudessa, mitä tilanne vaatisi.
TARKKAILIJAT ennustavat, että Olmertin ja Korkeimman oikeuden välinen riita voi johtaa henkilökohtaisiin syytetoimiin pääministeriä vastaan odotettavien valitusten muodossa. (JP)
5. TUSINOITTAIN OPISKELIJOITA haavoittui Nablusissa Fatahin ja Hamasin välisissä tulitaisteluissa. Silminnäkijöitten mukaan tilaisuudessa käytettiin pistooleita ja Kalashnikov-kivääreitä. An-Najah yliopiston presidentti Rami Hamdallah syytti Hamasin kannattajia, että he pyrkivät häiritsemään yliopiston päivärutiinia, kuten he tekivät myös Bir Zeit yliopistossa aiemmin tässä kuussa. Presidentti kertoi, että yhteenotto alkoi Hamasin edustajien levittäessä lentolehtisiä, joissa IDF:n syytettiin pidättäneen useita sen kannattajia muutaman päivän aikana. Fatahin opiskelijoitten pyrkiessä estämään sitä, suuri joukko Hamasin kannattajia hyökkäsi heidän kimppuunsa. Yksi Fatahin edustaja kertoi, että Hamasin sotilasyksikkö tulitti heitä. Tämän jälkeen joukko Fatahin aseellisia joukkoja, ilmeisesti al-Aksan miehiä, ryntäsi yliopiston alueelle aloittaen tulittaa Hamasin kannattajia. He sumuttivat kyynelkaasua Hamasin naisopiskelijoitten kasvoille ennen tulituksen aloittamista. (JP)
YLIOPISTON PRESIDENTTI katsoo, ettei yliopisto voi jatkaa toimintaansa näissä oloissa. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- SHIN BET pidätti Israelin arabin , joka on oletettavasti Hizbullahin jäsen ja asuu maan
pohjoisosassa. Hänet oli palkattu jo 2003 opiskellessaan Ammanin yliopistossa
hammas-lääketiedettä. Hän suoritti lisenssinsä Jordaniassa muutamia viikkoja sen
jälkeen.
Hän oli käynyt Jordaniassa useaan kertaan 2004 –2007 tapaamassa Hizbullahin
asettamaa ohjaajaansa. Hänet pidätettiin Allenby-sillalla. Hänen tehtävänsä oli
kuljettaa tietokoneen kovalevy toiselle operaattorille Israelin puolella. (JP)
- LAUANTAINA GAZASSA surmatut kolme sisarusta, todettiin Al-Shifah sairaalassa koskemattomiksi. Nahal, 16; Suha, 19, ja Lina 22, kaikki samasta Hijan perheestä, löydettiin kuoliaiksi puukotettuina matalasta haudasta aikaisen sunnuntaiaamuna Deir El-Balahissa Gazan kaistaleen keskiosissa. Heitä oli puukotettu useita kertoja kasvoihin ja jalkoihin. Epäiltyinä ovat sisarusten veljet, ja tapausta epäillään kunniamurhaksi. Viime vuonna todettiin 12 kunniamurhaa Gazan alueella. (JP)
- EHUD OLMERT aikoo pysyä pääministerinä seuraavallakin vaalikaudella. Hän nimitti uusia jäseniä hallitukseensa vakuuttaen: ”En unohda ystäviäni”, hän sanoo. (INN)
- USEAT KANSANEDUSTAJAT pyytävät Barakia, ettei hän karkota Hebronin Rauhantaloon muuttaneita juutalaisia. (INN)
- GUSH KATIFISTA karkotettu Anita Tucker vakuuttaa, että juutalaiset ja hän niiden mukana palaavat Gush Katifiin ja rakentavat sen uudelleen. (INN)
- EGYPTIN RAJAPOLIISIT tuhoavat taloja Rafiassa Egyptin puolella lähellä Gazan rajaa voidakseen paremmin valvoa ja estää aseitten salakuljetusta Siinailta Gazaan.
- JIHAD-BEE (pyhää sotaa käyvä mehiläinen), PA:n TV:n lastenpiirroselokuvan uusi sankarihahmo, kiihottaa edelleen palestiinalaisia lapsia taisteluun israelilaisia vastaan, haavoittaa ja murhata juutalaisia aikuisia ja lapsia. (INN)
- HISTADRUT kehottaa Sderotin työntekijöitä palaaman työpaikoilleen lakosta huolimatta.
- KENIALAISIA tulee maahan turisteina ja jää laittomasti maahan, epäilee viranomaiset.
- 4 313 israelilaista otti Saksan kansalaisuuden viime vuonna, yli puolet enemmän kuin 2005. Saksassa asuu 100 000 juutalaista, ja 300 000 Saksasta paennutta on oikeutettu anomaan Saksan kansalaisuutta, mikä heille voidaan myöntää. (JP)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019