KESKIVIIKKO 18.07.07
1. DIPLOMATIA siirtyy suuremmalle vaihteelle, ennustaa Herb Keinon JP:n artikkelissaan. Tähän vaikuttavat sekä presidentti Bushin puhe, kvartetin uuden lähettilään Tony Blairin välitystyön alkaminen että tilanteen muuttuminen positiivisemmaksi Palestiinan Auktoriteetin sisällä. Kaikki eivät suinkaan vielä usko Mahmoud Abbasin pystyvän ajamaan läpi aloittamiaan uudistuksia, ja monilla on epäilyksiä hänen todellisista motiiveistaan. Vanha viisaus kertoo, ettei leopardi pysty muuttamaan täpliään, ja vaikka voisikin, peto se on edelleen, vain vaikeammin tunnistettavissa. En ole vielä kuullut hänen lopettavan Israelin vastaista kiihotusta PA:n instituutioiden ja PA:n virallisen TV:n sisällä enkä Palestiinan kansan ohjaamista rauhan poluille.
EU:N ULKOPOLIITTINEN JOHTAJA Javier Solana saapui Israeliin ja tapaa tänään maan korkeinta johtoa sekä myös presidentti Shimon Peresin, minkä Keinon uskoo enteilevän Peresin huomattavaa roolia rauhanprosessin etenemisessä, kohteliaisuusvierailun ohella. Solana tapaa myös PA:n korkeinta johtoa. Solana kiitteli Bushin puhetta ja USA:n lisääntyvää kiinnostusta Israelin ja palestiinalaisten välisten konfliktien ratkomisessa, missä Solanan mukaan kahden valtion periaate on ainoa tie eteenpäin. Bushin esittämää kansainvälistä konferenssia Solana pitää tärkeänä ja uskoo, että kvartetilla on siinä tärkeä rooli.
TONY BLAIR saapuu Israeliin maanantaina kahden päivän vierailulle, jonka aikana hän tapaamisten ohella pyrkii etsimään itselleen sopivaa toimistotilaa. Hän aikoo tuoda mukanaan osan ulkoministeriönsä virkailijoista ja liittää henkilökuntaansa kvartetin maitten edustajia.
EGYPTIN JA JORDANIAN ulkoministerit saapunevat Israeliin ensi viikon keskiviikkona.
ITALIAN ULKOMINISTERI Massimo D´Alema aiheutti pienen sivupyörteen diplomatian kentällä varoittaessaan eristämästä Hamasia heti Bushin kärkevän Hamasin arvostelun jälkeen. Italian pääministeri esitti kiireesti selityksen, että D´Alema puhui omaan pussiinsa eikä edusta Italian hallituksen kantaa asiassa. (JP)
USA:N VALKOINEN TALO on toppuutellut liikaa intoa Bushin esittämän konferenssin johdosta. Sen mielestä konferenssi pidetään luultavasti USA:ssa eikä siltä voi odottaa selkeitä ratkaisuja.
2. VALTIONTARKASTAJA Micha Lindenstrauss luovuttaa virastonsa laatiman raportin maan
kotirintaman valmiudesta ja toiminnasta Libanonin sota II:n aikana tänään. Tutkimukset asiasta aloitettiin heti sodan päätyttyä ja niiden aikana on haastateltu satoja sekä sotilas- että siviilivirkailijoita. Siinä puututaan tehtävänjakoon sotatilanteessa armeijan, kotirintaman, hallituksen ja paikallisten viranomaisten kesken, missä havaittiin suuria puutteita. Raportti, joka julkistetaan tänään iltapäivällä, ei odotettavasti esitä juridisia tutkimuksia avainhenkilöistä, mutta Knessetin Valtion-tarkastusneuvostolla on valta ja oikeus vaatia niitä.
PÄÄMINISTERI Ehud Olmert suhtautuu hyvin torjuvasti valtiontarkastajan raportteihin, jotka hänen mielestään ovat henkilökohtaista ajojahtia. (JP)
3. PRESIDENTTI BUSHIN puheen ajoitus ja sisältö on osa Olmertin ja Bushin välistä sopimusta, jolla pyritään vähentämään sekä Olmertia koskevien poliisitutkimusten että ensi kuussa odotettavan Winograd-komitean loppuraportin vaikutusta ja siten jatkamaan Olmertin hallituksen toimikautta, syyttävät Labour-puolueen edustajat.
KOLMANTENA UHKANA Olmertin hallitukselle ovat Labour-puolueen toistuvat uhkaukset erota hallituksesta, mikä pakottaisi hallitusmuutoksiin tai uusiin vaaleihin. Labourin puheenjohtaja Ehud Barak äänesti tärkeissä kysymyksissä vastoin Olmertin esitystä, mikä sai Olmertin esittämään uhkauksen puuttua asiaan, jos tämä toistuu.
LABOUR-PUOLUEEN pääsihteeri Eitan Gabel selvittää, että puolueen tulee erota hallituksesta välittömästi Olmertin epäonnistumisten johdosta Libanonin sodassa kuten myös hänen poliisi-tutkimusten paljastamien rikossyytöstensä vuoksi. Hän odottaa raskauttavaa Winograd-raporttia.
MAATALOUSMINISTERI Shalom Shimhon haluaa puolueen pysyvän hallituksessa riippumatta syksyllä pidettävästä rauhankonferenssista tai Winograd-raportista. (JP)
4. MITEN HE VOIVAT vapauttaa tyttäreni murhaajan? kyselee Michael Theler, jonka 16-vuotias tytär Rachel sai surmansa pommi-iskussa Yuvalom kauppakeskuksessa 2002 Karnei Shomronissa. Hänen vihansa kohdistuu PFLP:n apulaisjohtajan Abdul Rahim Malouhin vapauttamiseen Olmertin lupaaman vankienvapautuksen yhteydessä. Useimmat vapautettavista vangeista ovat syyllistyneet laittoman aseen hallussapitoon, kivien heittelyyn tai kuulumisesta laittomaan järjestöön. Malouh pidätettiin 2002, hän on 60-vuotias ja tiedettävästi sairas. Hänet tuomittiin kuulumisesta laittomaan järjestöön ja hänen vankilatuomionsa päättyy kahdessa vuodessa. Mahoul on läheinen Abbasin ystävä ja toimi välittäjänä Hamasin ja Abbasin välillä.
PERJANTAINA VAPAUTETTAVAN 256 palestiinalaisvangin joukossa on alaikäisiä ja kuusi naista. (Islamin mukaan poika on täysi-ikäinen 16-vuotiaana ja voi solmia avioliiton).
Vankiloitten henkilöstö on hälytystilassa vankien vapautuksen aikana, minkä uskotaan voivan aiheuttaa mielenosoituksia varsinkin 4000 Hamas-vangin parissa. (JP, Sh Gl Frenkel)
SUUNNITELMAN MUKAAN vangit oli tarkoitus vapauttaa useassa tarkastuspisteessä, mutta palestiinalaiset vaativat kaikkien vapautettavien tuomista Ramallahiin, jossa järjestetään virallinen vastaanottotilaisuus. Abbas aikoo kätellä jokaista vapautettua erikseen. Tämä osoittaa tilanteen ironisuuden: Israelissa rikoksista tuomitut otetaan vastaan yhteisön korkeimman johdon toimesta.
PA:N VIRANOMAISET ovat esittäneet tyytymättömyytensä vapautettavien henkilöllisyydestä, he olisivat halunneet vapauttaa kaikki Hamasin kansanedustajat ja muita johtavia miehiä. Lisäksi he vaativat, että uusi vapautettavien joukko tulee muodostaa välittömästi. Nyt vapautettavien 256 vankien joukossa on Fatahin ja sen alajärjestöjen, sekä PFLP:n ja DFLP:n jäseniä. Hallituksen istunnossa eilen äänestettiin vapauttamisesta äänin 7 puolesta – 3 vastaan (Eli Yishai, Shas; Shaul Mofaz, Kadima; Avigdor Lieberman, Israel Beiteinu). SHIN BETIN aiempi johtaja Avi Dichter kannatti vapauttamista.
SHAUL MOFAZ ennusti, että vankien yksipuolinen vapauttaminen nostaa Hamasin kaappaaman Gilad Shalitin hintaa. Mofaz lisäsi, etteivät Israelin eleet ole tehneet Abbasia yhtään paremmaksi.
Olmert puolestaan selittää, että vaikka kaikki vapautettavat ovat syyllistyneet turvallisuusrikoksiin, heillä ei ole verta käsissään. ”Joillakin oli aikomus tappaa, mutta onnistuivat vain vammauttamaan uhrinsa” - vaikkakin eliniäksi -, on Olmertin mielestä lieventävä asianhaara.(JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- ENSIMMÄISET Sudanin pakolaiset siirretään uuteen joskin vielä keskeneräiseen leiriin Ketziot vankilan alueella. Nämä ensimmäiset asukkaat ovat seitsemän naista ja kolme lasta, jotka tiistain vastaisena yönä ylittivät Israelin ja Egyptin rajan. Heidän mukanaan tulleet 10 miestä sijoitettiin aluksi vankilaan selleihin. Vankilassa on useita kymmeniä Egyptistä Israelin puolelle laittomasti tulleita pakolaisia, joista jotkut voivat olla työnhakijoita eikä pakolaisia, eivätkä kaikki ole Sudanista. Pakolaisille on erotettu verkkoaidalla oma alueensa vankilan yhteydessä, ja he asuvat siirrettävissä puuparakeissa, joihin pyritään muodostamaan kodinomainen tuntu. Aluksi 300 naista ja lasta voidaan sijoittaa puuparakkeihin, mutta viereinen suunnitelma käsittää 1000 pakolaiselle rakennettavan leirin. Se valmistunee lähiviikkojen aikana. (JP)
- JERUSALEMIIN johtava tie no 9 avataan liikenteelle ehkä torstaina. Se johtaa osan Tel Avivista tulevasta liikenteestä suoraan Beginin valtatielle, jota pitkin pääsee Malhan kauppakeskukseen ja stadionille ilman pysähdyksiä. Tien avaamista jouduttiin siirtämään luonnonsuojelijoitten vaadittua tienrakentamisen ympäristölle aiheuttamien vaurioitten korjaamista sekä tienvarsien aitaamista, etteivät villieläimet pääse toikkaroimaan autotielle. 3.5 km:n pituinen tie maksoi puoli miljardia NIS, siinä on kolme siltaa ja kaksi tunnelia. (JP)
- JERUSALEMIN KAUPUNKI rakentaa 5 500 dunamia käsittävän puiston Jerusalemin Sorek- ja Refaim-joista länteen pääkaupungista Malhan urheilukeskukseen kaakkoispuolella. Kaupungin Raamatullinen eläintarha on tulevan mammuttipuiston sisällä. Alueelle rakennetaan suuri joukko huvittelu- ja luontoaiheisia toimintoja, metsiä, urheilu ja vapaa-ajan harrastuspaikkoja, luonnonkauniita polkuja, polkupyöräteitä ja luonnonlähteitä. Puiston rakentaminen vauhdittui kaupungin hylättyä ns. Safdie-suunnitelman, jonka mukaan olisi rakennettu 20 000 asuntoyksikköä 26 neliökm:n Jerusalemin metsäalueelle.(JP)
- YKSI ASUKAS haavoittui lievästi Kassam-raketin sirpaleista tiistaina kibbutsin alueella Negevissä. Toinen raketti osui Sderotiin vaurioittaen useita rakennuksia ja sähköjohtoja. kukaan ei loukkaantunut. Kolmas raketti putosi avoimelle aukiolle.
- YKSI HATUELIN PERHEEN murhaajista saatiin kiinni Gazan kaistalla. Tal Hatuel, 34 ja raskaana kahdeksatta kuukautta, ajoi tyttäriensä Hilan, 11, Ronin, 7 ja Meravin, 2 vuotta, Kissufimtietä Gush Katifista Gazassa Israeliin 02.05.04 terroristien asettamaan väijytykseen, jonka johdosta auto pysähtyi. Tämän jälkeen terroristit ampuivat läheltä jokaisen erikseen varmistaen, että myös syntymätön vauva kuoli. 25-vuotias Nagad Abu-Dahar tunnusti osuutensa murhiin. (JP)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019