TORSTAI 07.06.07
1. LISÄÄ ASEITA palestiinalaisille, vaatii USA:n koordinaattori kenraali Keith Dayton. Hän laati listan aseista, jotka Egyptin tulisi koota ja toimittaa Gazaan Israelin suostumuksella. Kysymys on miljoonista ammuksista ja tuhansista Kalashnikov-kivääreistä. Ne on tarkoitettu Abbasin ”presidentinkaartille” Force 17 tarkoituksella vahvistaa Fatahin taistelua vallasta Hamasin kanssa. Hamas on kaapannut osan edellisistä asetoimituksista.
OLMERTIN täksi päiväksi suunniteltu tapaaminen Mahmoud Abbasin kanssa peruuntui Abbasin ilmoitettua, ”ettei Israel osoittanut tarvittavaa hyvää tahtoa”. Hän vaati Israelia tilittämään miljoonia dollareita keräämistään tulli- ym. maksuista ja tulitauon ulottamista Juudeaan ja Samariaan, josta ei löydetty yhteisymmärrystä ennen keskusteluja.
PUOLUSTUSMINISTERI Amir Peretz selitti asevientiä Gazaan näin: ”Emme fyysisesti toimita aseita Fatahille. Me vain annamme sen tapahtua”. Tätähän Israelin johto on antanut tapahtua kaiken aikaa. Aseita virtaa Gazan alueelle sekä Rafahin terminaalin että tunnelien kautta. Israelin hallitus on tietoinen asiasta, on ollut vuosikaudet ilman vastatoimenpiteitä laimeita vastalauseita lukuun ottamatta. Dayton suositteli aseitten luovutusta henkilökohtaisesti pari viikkoa sitten USA:n ulkoministeriön Lähi Idän alakomiteassa Washingtonissa. TV-kuvia Gazan alueelta katsellessa jää ihmettelemään, eikö siellä ole jo tarpeeksi aseita, kun joukkokulkueissa joka toisella on automaattiase käsissään, joita he laukovat ilmaan. Ammuksiakin näyttää olevan.
2. BARAK JA PINES-PAZ sopivat yhteistoiminnasta Labour-puolueen puheenjohtajakilvassa. Ayalon sai jo houkuteltua Peretzin tuekseen. Pinez-Paz, joka jäi neljänneksi vaalien ensimmäisellä kierroksella, kertoi TV-haastattelussa valinneensa Barakin, koska Ayalon teki kaupat Peretzin kanssa, jolla ei ollut vaaleissa ”puhtaat jauhot pussissa”. Mielipidetiedusteluissa on pyritty selvittelemään, mikä ehdokkaitten kannatus on uusissa kuvioissa, mutta ennustus on aina riskialtista eikä viime hetken ”lehmäkauppoja” (horsetrading) ole syytä jättää huomiotta, mistä Labour-puolue on ollut kuuluisa. Ayalon pyrkii antamaan kuvan itsestään ”puhtaana” ehdokkaana, ja yrittää vakuuttaa, ettei hän luvannut Peretzille muuta kuin puolueen jäsenyyden. Hyvä näin.
BARAK AVASI suunsa lopultakin ja raotti vähän suunnitelmiaan siinä tapauksessa, että hän johtaa maan sosialidemokraatteja. Hän kertoi, että hän tulee toimimaan Olmertin eroamiseksi ennen Winograd-komitean loppuraportin julkaisemista. Jos näin ei tapahdu, Barak kertoi vetävänsä puolueen pois hallituksesta ja vaativansa uusia vaaleja. Winograd-raportti on suunniteltu julkistettavaksi heinäkuussa, mutta se voi siirtyä lokakuuhun. On myös kaavailtu, että jos komitea antaa Olmertille varoituskirjeen, raportti julkaistaan vasta ensi vuoden puolella.
OLMERTIN KANSLIA ilmoitti olevansa tyytyväinen Barakin ilmoitukseen, koska hän pysyy hallituksessa ainakin toistaiseksi, eikä hänen uhkaukseensa erota siitä uskota.
3. SHAS-PUOLUE käy omia lehmäkauppojaan Shimon Peresin kanssa, joka kuvittelee tällä kertaa voittavansa presidentin vaalit. Peres on kuitenkin vanha kettu ja monet lehmäkaupat tehnyt, joten varovaisuus Shasin puolelta ei olisi pahitteeksi. Mistä Shas ja Peres ovat sopineet, paljastunee aikanaan, mutta tuskinpa siinä pelkkiä siunauksia on jaettu.
Sekä Peres että Labour-puolueen ehdokas Colette Avital ovat ilmoittaneet presidenttinä
armahtavansa viiteen elinkautiseen+ tuomitun Fatah Tanzimin Länsirannan johtajan Marwan Barghoutin. Monen mielestä hän on ainoa palestiinalainen, joka pystyisi yhdistämään toisiaan vastaan taistelevat palestiinalaisryhmät. Kukaan ei kuitenkaan ole kertonut, miten hänen yhdistämänsä palestiinalais-koostumus tulisi suhtautumaan Israeliin ja juutalaisiin. Barghoutilla on tunnollaan ainakin viiden juutalaisen murha ja lukuisten vammauttaminen, mistä hänet tuomittiin.
USA:SSA elinkautistaan kärsivä Jonathan Pollard lähetti kirjeen eristyssellistään, jossa hän varoittaa valitsemasta Shimon Peresiä presidentiksi, koska se tarkoittaisi kuolemantuomiota hänelle. Israelin johtajat ovat olleet hyvin haluttomia pyytämään USA:n presidenttiä armahtamaan Pollard. Pollardin mielestä Peres toimitti USA:n tuomioistuimelle häntä raskauttavat asiakirjat, joita käytettiin häntä vastaan. Peres valehteli, ettei niitä käytettäisi oikeudenkäynnissä.
TOINEN RASKAUTTAVA tahra Peresin kilvessä (lienee muitakin) on 320 000 USD laiton lahjoitus puolueen puheenjohtajakilvassa 2005, mitä Peres ei ole suostunut palauttamaan.
SHAS-PUOLUE valinnee tänään virallisesti ehdokkaan, jota se tukee presidentin vaaleissa. Kaikki Shasin kansanedustajat eivät ole Peresin kannattajia.
Ehdokas tarvitsee 61 kansanedustajan äänet tullakseen valituksi.
4. IRAN KAHDEN VUODEN PÄÄSSÄ ydinpommin rakentamisesta, arvioi Israelin Washingtonin lähettiläs Sallai Meridor. Hän puhui CFR:n (Council on Foreign Relations) mediatilaisuudessa keskiviikkona. Hän kertoi, että 2009 on pahimman tilanteen vuosi, jonka jälkeen lapsemme ovat uuden holokaustin uhkaamia, nyt Iranin taholta. Meridor uskoi, että taloudelliset sanktiot voisivat olla tehokkaita, jos niitä noudatettaisiin, mutta käytännössä monet länsimaat jatkavat investointejaan Iranissa auttaen siten tätä ”hullua miestä”. Meridor kohteliaasti kieltäytyi vastaamasta kysymykseen, mitä tulisi tehdä tässä tilanteessa.
5. KASSAM-RAKETTEJA sataa tasaiseen tahtiin Sfdeotiin ja Negevin länsiosan juutalaiskeskuksiin, vaikka Olmert taputtaa selkäänsä onnitellen rakettitulen vähenemisestä. Eilen keskiviikkona neljä Kassamia rekisteröitiin, tänään torstaina jo muutama lisää. Onneksi niiden osumatarkkuus on vielä kehno, mutta raja-alueella asuvat ihmiset ovat saaneet tarpeekseen Olmertin hallituksen vitkuttelusta ja suojautumisesta kansainvälisen diplomatian suojaan.
Asukkaiden edustajat Sderotista, Ashkelonista ja kaikista raja-alueen juutalaistaajamista kokoontuivat eilen illalla hätäkokoukseen Sderotiin tutkiakseen, mitä mahdollisuuksia heillä on vaikuttaa tilanteeseen. Useimpien mielipide oli se, että ainoa keino saada rakettituli loppumaan on miehittää Gazan alue uudelleen Nablusin tapaan ja pitää se tarkan valvonnan alaisena.
SOTILAAT LÖYSIVÄT putkipommin Ramallahissa. Nablusissa sotilaita kohti avattiin tuli.
Bussia kivitettiin Beit Omanin lähellä, ei ihmisvaurioita.
RAMALLAHISSA SIJAITSEVA laiton radioasema sai lähetyksillään Ben Gurionin lentokentän radioyhteydet sekaisin aiheuttaen yli kymmenen lennon viivästymisen useiden tuntien ajaksi.
FATAHIN JA HAMASIN välisissä taisteluissa Rafahin lähellä yksi Fatahin jäsen kuoli ja viisi haavoittui torstaina. Toinen yhteenotto Fatahin ja Hamasin välillä sattui muutamia tunteja aiemmin, kun PA:n turvallisuusjoukot löysivät Gazan kaupungissa tunnelin, jota he väittivät Hamasin tekemäksi. Fatahin mielestä tarkoituksena oli sen kautta hyökätä Abbasia vastaan.
6. JERUSALEMIN HOMOPARAATIA vastustetaan monella taholla. Knessetissä on kaksi lakialoitetta, jotka antaisivat Jerusalemin kaupungille oikeuden peruuttaa paraati, jos sen katsotaan vaarantavan asukkaitten turvallisuutta, aiheuttavan häiriöitä ja loukkaavan uskonnollisia tunteita. Toinen lakiesitys antaa samat oikeudet kaikkialla maassa. Ne läpäisivät ensimmäisen lukeman, mutta eivät ehdi peruuttamaan 21. kesäkuuta suunniteltua paraatia. ISRAELIN TURISMIMINISTERIÖ on joutunut ikävään välikäteen, koska se antoi homokeskuksen käyttöön tekstejä ja kuvia, joita se käyttää web-sivullaan. Turismiministeri Yitzhak Aharonovich ei osannut vastata kysymykseen Knessetissä, miksi ministeriön logo oli liitetty homokeskuksen w-sivun ilmoitukseen. Luvan siihen antoivat luultavasti hänen edeltäjänsä.
Myös Tel Avivin homoparaatia vastustetaan.
7. PLO EHDOTTAA, että PA asettaa turvallisuusjoukkojaan Libanonin pakolaisleireihin voidakseen estää ääriliikkeitten kuten al-Qaida ja Fatah al-Islam pureutumisen niihin. Jos tätä toteutetaan myös PA:n alueilla sijaitsevissa pakolaisleireissä, tämä voi tuoda taistelut Israelin keskelle, koska on luultavaa, ettei Hamas katso tätä ehdotusta suopeasti. Libanonin pakolaisleireissä on sisäinen itsehallinto eivätkä Libanonin armeijan joukot saa mennä sinne ilman erikoislupaa.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019