TIISTAI 26.06.07
1. ”OLEN PÄÄTTÄNYT tänään hyvän tahdon eleenä ja ymmärtäen vankien asian tärkeyden esittää seuraavassa hallituksen kokouksessa vapauttaa 250 Fatah-vankia, joilla ei ole verta käsissään ja jotka allekirjoittavat vakuutuksen pidättyä terrorismista,” kertoi Ehud Olmert Sharm el-Sheikin nelikantakeskustelujen päätöstilaisuudessa. Olmert puhui pitkään ja emotionaalisesti omaksumallaan tyylillä koko ruumistaan nytkytellen puheensa tehostamiseksi. Lisäksi Olmert kertoi puheessaan luvanneensa Abbasille, että Israel vapauttaa jäädyttämänsä verosaatavat, uudistaa turvallisuus- ja talousyhteistyön, helpottaa huomattavasti liikkumisen vapautta Länsirannalla sekä uudistaa ja syventää Israelin ja Länsirannan välistä kauppaa.
OLMERT OSOITTI osan puheestaan suoraan palestiinalaisille, joitten ”surun ja ahdistuksen menetysten vuoksi ja lähimmäistensä viruessa vankilassa” hän sanoi tuntevansa yhtä syvästi kuin israelilaisten, jotka ovat kärsineet samoja menetyksiä. ”Itken Palestiinan kansan vuoksi”, kertoi Olmert TV-uutisten heprealaisen tekstin mukaan.
OLMERT ESITTI puheensa Mubarakin ja Abdullah II:n puheitten jälkeen, joissa nämä tähdensivät arabien yhtenäisyyden tärkeyttä, eli keskustelujen aloittamista Hamasin ja Fatahin välillä. Tämä ei välttämättä ollut sitä, mitä Olmert heiltä odotti.
VAIN MUUTAMA PÄIVÄ ennen Sharmin kokousta Olmert kansliasta vakuutettiin, ettei vankien vapauttaminen ole nyt ajankohtainen. Useitten puolueitten johtomiehet syyttävät Olmertia, että hän käyttää palestiinalaisten terroristien vapauttamista hyväkseen asemansa vahvistamiseksi.
2. ”OLEN GILAD, Noam Shalitin poika, jota Izzadin Kassam Marttyyrien Prikaatit pitävät vankinaan”, alkoi Hamasin maanantaina julkistama nauhoitus, jonka Giladin isä sanoo tunnistavansa melko varmasti aidoksi poikansa ääneksi ja aivan varmasti käännökseksi arabiankielestä sen kömpelöstä hepreankielen lauserakenteesta päätellen. Gilad kertoo edelleen terveytensä huononevan ja odottaa Israelin hallituksen kiinnostuvan hänestä suostumalla hänen pidättäjiensä vaatimuksiin. Hän vetoaa lähiomaistensa suruun, jota hän vertaa suruun, jota tuhansien palestiinalaisvankien omaiset kärsivät, että hallitus suostuisi lopultakin pidättäjien vaateisiin ja vapauttaisi heidät hänen vapauttamistaan vastaan.
KOMMENTOIJAT NÄKEVÄT suoran yhteyden tämän nauhan ja Sharm El-Sheikin kokouksen välillä, mitä tukee Islamin Armeijan samana päivänä julkistama nauha BBC:n toimittajasta Alan Johnstonista, jossa tällä on pommivyö uumillaan kuin varoituksena sekä englantilaisille että Hamasille pidättyä hänen vapauttamisestaan väkivalloin. Islamin Armeijan nauhassa vaaditaan, että Englanti vapauttaa pidättämiään eri islamilaisjärjestöjen jäseniä.
NAUHOJEN JULKISTAMISELLA pyrittiin vaikuttamaan nelikantaneuvottelujen ilmapiiriin ja ohjaamaan median huomion pois sieltä, missä osaksi onnistuttiinkin.
OLMERT ON VAKUUTTANUT, ettei nahoituksilla ole vaikutusta hänen asenteeseensa olla neuvottelematta Hamasin kanssa, mutta uutisten mukaan neuvotteluja Hamasin kanssa käydään Egyptin välityksellä, joka harkitsee myös diplomaattiensa palauttamista Gazaan. Olmertin kanslia on tiettävästi tarjoamassa 350 Hamasin jäsentä Israelin vankiloista, mutta Hamas vaatii kolminkertaista määrää ja lisäksi esittää vaatimuksia vapautettavien henkilöllisyydestä.
3. ISRAELIN HÄTÄAPU Gazan kaistaleelle tulee jatkumaan huolimatta Islamic Jihadin eilisestä kranaatti-iskusta Kerem Shalomin terminaalia vastaan Gazan alueen kaakkoiskulmassa. Terminaali oli hetken suljettuna, mutta avattiin myöhemmin. Toinen rajanylityspaikka Sufa (Sufta) on toiminut kaiken aikaa. Eilen niiden kautta kulki 99 rekka-autoa Gazan kaistaleelle.
RUOKATARPEIDEN JA LÄÄKKEITTEN lisäksi Gazan alueelle viedään eläintenruokaa.
Israel on toimittanut Gazaan kaasua, bensiiniä, dieselöljyä ja sähköä kaiken aikaa.
UNRWAN:n edustaja Jerusalemissa Christopher Gunnes kiittää Israelin auttamishalua, mutta hänen huolenaan on Gazan alueen taloudellinen tila, joka kärsii jatkuvia menetyksiä viennin pysähtyessä, ja vaatii sen tähden Karni-terminaalin avaamista mahdollisimman pian.
Israelissa nähdään tilanne outona, että täällä huolehditaan Gazan palestiinalaisten hyvinvoinnista enemmän kuin he itse. Vaatimukset tulisikin Israelin mielestä osoittaa Hamasille, että se estäisi terrori-iskut rajaterminaaleja ja Israelia vastaan.
4. OLMERT ALKAA TUNTEA paineet pääministerin tuoliaan vastaan. Kuin osoituksena siitä on tapa, millä hän TV-kuvissa nykii tuoliaan kaiken aikaa lähemmäksi, joka näyttää lipsuvan hänen altaan. Tämä toistui selvästi eilen Sharm el-Sheikin kokouksen aikana.
Gil Hoffman tarkastelee JP:n artikkelissaan Olmertin hallitushuolia, joista päällimmäisenä on ministerinpaikkojen täyttäminen ja ehkä suurempikin hallitusremontti. Jotkut tarkkailijat puhuvat jopa mahdollisuudesta, että Barak ottaisi pääministerin tehtävät ja Olmert itse tyytyisi esim. puolustusministerin salkkuun.
OLMERT JA NETANYAHU tapasivat ennen Sharm el-Sheikin kokousta, ja siinä yhteydessä Olmertin kerrotaan tarjonneen Netanyahulle talousministerin salkkua, mutta se ei kiinnostanut häntä. Netanyahu itse kieltää keskustelleensa hallituspaikoista Olmertin kanssa, vaan keskustelun tarkoituksena oli vaihtaa Olmertin ja Netanyahun äskeisten USA:n matkojen muistiinpanoja. Hoffman olettaa, että jos Olmert olisi tarjonnut Netanyahulle puolustusministerin salkkua Barakin asemesta, hän olisi voinut hyväksyä tarjouksen. Netanyahu pitää Barakia pahimpana kilpailijaan seuraavissa vaaleissa.
HALLITUKSEN AVOINNA olevaan talousministerin salkkuun on ehdolla Roni Bar-On ja Haim Ramon, joilla kummallakin on ”luuranko vaatekaapissaan”, eli epäilyksiä rikoksista, mikä voi aiheuttaa vastalauseita ainakin ”laatuhallituksen” (Quality government) järjestön taholta. Suurisuiset naiskansanedustajat eivät ole unohtaneet tapaa, millä Ramon ”vapautettiin” syytetystä naissotilaan ahdistelusta, josta hänet tuomittiin 120 päivän yhteiskuntapalveluun, jonka Ramon kärsi urhoollisesti ja sanoi jopa nauttineensa fyysisestä työskentelystä.
5. UUTISOTSIKOITA
- KANSANEDUSTAJAT vaativat puoluekannasta riippumatta suoria keskusteluja Shalitin kaappaajien kanssa julkistetun nauhan seurauksena. He katsovat, että Fahatin ja PA:n heikkouden takia Länsirannalla siltä taholta on turha odottaa apua Shalitin vapauttamiseksi. NU-NRP-puolueitten edustajat ovat lähes ainoita, jotka epäilevät Hamasin vilpittömyyttä ja uskovat, että tarkoituksena on vain saada tunnustusta.
- KVARTETIN EDUSTAJAT tapaavat tänään Jerusalemissa, mutta alemmalla virkamiestasolla kvartetin Kairon kokouksen peruuntuessa Hamasin vallattua Gazan. Kokous pidetään USA:n konsulaatissa. USA:n edustaja on David Welch, EU:n edustaja Marc Otte, Venäjän edustaja Sergei Yakovlev ja YK:n edustaja Michael Williams.
- VENÄJÄ TUNTEE JÄÄVÄNSÄ sivusta seuraajaksi diplomaattisen toimeliaisuuden vuoksi Lähi Idässä. Osoittaakseen jatkuvan kiinnostuksensa Lähi Itään Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov saapuu tänään Israeliin. Lavrov haluaa kuulla sekä Israelin johdon että palestiinalaisten arviot nykytilanteesta Lähi Idässä. Lavrovin aiemmat lausunnot, joissa hän syyttää joitakin tahoja pyrkimyksistä tuhota Hamasin pahat miehet mutta samalla tuhoavat koko järjestön, ovat aiheuttaneet huolestumista Israelissa. Venäjä on pitänyt yhteyttä Hamasin kanssa eikä ole suostunut sen boikotoimiseen länsivaltojen tavalla. Lavrovin uskotaan kehottavan Abbasia aloittamaan keskustelut Hamasin johdon kanssa Gazan alueen ja Länsirannan välisen yhteyden palauttamiseksi.
- ISRAEL HALUAA YK:n Libanonin joukkojen mandaatin laajentamista sen joukkoja vastaan tehdyn terrori-iskun jälkeen Marjaoun ja al-Hiyam kylien välillä muutaman kilometrin päässä Metullasta pohjoiseen. Siinä kuusi UNIFIL:n sotilasta kuoli ja kaksi haavoittui sekä kaksi panssaroitua ajoneuvoa vahingoittui. Kukaan ei ole ottanut vastuuta iskusta, mutta tekijän epäillään kuuluvan Fatah al-Islamin tai al-Qaidan joukkoihin.
- ISRAELIN Teknologian instituutin, Technion, insinööriosaston tutkijat ovat kehittäneet minisukellusveneen, jonka pituus on muutamia millimetrejä. Kehitys-työtä johti tri Nir Schwalb, joka sanoo sukellusveneen voivan ryömiä ohuita kanavia pitkin ihmisen suonien ja valtimoitten pituuden verran, jopa verenkiertoa vasten sen virtaamisnopeudella. Laitetta uskotaan voitavan käyttää esim. brachytherapiassa, jossa syöpäpotilas on alttiina lyhyenmatkan adiotherapialle lähteestä, joka on asetettu lähelle hoitoa tarvitsevaa aluetta tai sen sisälle.
Brachytherapiaa käytetään eturauhassyövän hoidossa kuten myös päässä ja kaulassa sijaitsevien syöpäkasvaimien hoidossa. Robotin käyttöä lääkintähoidossa on kuitenkin ennenaikaista määrittää, mutta se antaa positiivisia vinkkejä.
- TERRORISTIT ampuivat eilen kaksi Kassam-rakettia Gazasta Israeliin. Tänään
tiistaiaamuna he ampuivat kaksi rakettia 11.00 mennessä. Toinen niistä räjähti
yeshiva-opiston pihamaalla Sderotissa vahingoittaen rakennuksia ilman
ihmisvahinkoja. Toinen räjähti Ashkelonin lähellä ilman vahinkoja.
- ABBAS VAATII, että Israel vapauttaa sarjamurhaaja Marwan Barghoutin. Israel Beiteinu uhkaa erota hallituksesta Olmertin luvattua vapauttaa terroristeja.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019