SUNNUNTAI 10.06.07
1. IDF TEKI TYHJÄKSI al-Aksan ja Islamic Jihadin terroristien yrityksen sotilaan kaappaamiseksi Israelin puolella turva-aitaa lähellä Kissufimia lauantaina. Yritykseen osallistuneet neljä terroristia ajoivat lähelle turva-aitaa jeepillä, jonka kylkeen oli kiinnitetty iso teksti TV. Armeijan yksiköt havaitsivat auton ajavan epätavallisen lähelle aitaa ja lähettivät partion tutkimaan asiaa. Terroristit räjäyttivät aukon turva-aitaan ja tunkeutuivat siitä läheiseen IDF:n tukikohtaan, joka oli tyhjillään. Syntyneessä tulitaistelussa yksi terroristi sai surmansa, kolme muuta pääsivät pakenemaan Gazan alueelle.
ISLAMIC JIHADIN edustaja Abu Ahmed ilmoitti, että hyökkäyksen tarkoituksena oli kaapata sotilas, mutta ”paikalle tullut IAF:n helikopteri sotki suunnitelmat”. Terroristien edellinen yritys sotilaan kaappaamiseksi tehtiin 25. kesäkuuta 2006. Tukikohdan alitse kaivettua tunnelia käyttäen he silloin yllättivät IDF:n sotilaat lähellä Rafahia Gazan alueen eteläosassa. He surmasivat osan sotilaista ja kaappasivat korpraali Gilad Shalitin, jota he ovat pitäneet panttivankinaan siitä lähtien, kuten myös BBC:n toimittajaa Alan Johnstonia.
2. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert on tiettävästi Bushin luvalla tehnyt tunnusteluja rauhan solmimiseksi Syyrian kanssa. Olmertin ehtona on, että Syyria lopettaa pyssymiesten kulkemisen Syyrian alueen kautta Irakiin ja lopettaa Hizbullahin aseistamisen sulkemalla Libanonin vastaisen rajansa aseitten salakuljetuksilta. Liikenneministeri Shaul Mofaz tunnustaa, että epäsuoria yhteyksiä on otettu Syyriaan Saksan ja Turkin diplomaattien välityksellä. Bushin ehdot ovat, että Syyria katkaisee suhteensa Iraniin ja Hamasiin ja lopettaa pyssymiesten kulun Irakiin.
ISRAELIN POLIITTISELLA rintamalla huhut Olmertin rauhantunnusteluista Syyrian kanssa ovat aiheuttaneet vastalauseiden myrskyn. Useimpien kriitikkojen mielestä Olmertin ainoa tarkoitus on pelastaa oma nahkansa pääministerinä, joka seisoo entistä huterammalla pohjalla. Muutamat Kadiman ministerit ovat ilmoittaneet tukevansa neuvottelujen aloittamista. Suurin kannatus tulee äärivasemmistolta, jotka vaativat neuvottelujen pikaista aloittamista.
Syyrian ennakkoehtona on, että Israel luopuu kokonaan Golanin ylängöstä, jota Israelissa pidetään strategisesti tärkeänä maan puolustamiseksi ja jonka luovuttamista kansa vastustaa.
3. YK:N TURVALLISUUSNEUVOSTO pidättäytyi Indonesian vastustuksesta perjantaina julkistamasta laadittua julistusta, jossa tuomitaan Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejadin Israelin tuhoa vaativat lausunnot. Turvallisuusneuvoston 15 jäsenen täytyy hyväksyä lauselma yksimielisesti tullakseen lailliseksi. Arabimaita neuvostossa edustaa Qatar, jonka edustaja mainitsi, ettei hän ole saanut ohjeita kotimaastaan, minkä vuoksi hän voi tukea lauselmaa.
INDONESIAN EDUSTAJA syyttää neuvostoa kaksoismoraalista, koska se ei tuomitse Israelin ministerien Israelin lehdissä esiintyneitä Iranin johtajia tuomitsevia ja jopa heidän teloittamistaan vaativia lausuntoja. Ranskan, Englannin ja USA:n edustajat totesivat puolestaan, että on aivan eri asia, mitä lehdissä kirjoitetaan, ja mitä valtion päämies esittää julkisessa puheessaan, joka televisioidaan koko maailman nähden. USA:n edustaja Zalmay Khalidzad kertoi reporttereille istunnon jälkeen, että Ahmadinejadin lausunnot uhkaavat maailman rauhaa ja turvallisuutta. Tämä ei kuitenkaan merkitse sitä, etteikö myös Israelin toimia voisi arvostella, hän lisäsi.
4. USA:N JA VENÄJÄN välinen pahin ja akuutti kriisi näyttää lauenneen toistaiseksi Venäjän presidentin Vladimir Putinin pehmentäessä vastustustaan Bushin ehdotukseen ohjusten torjunta-asemien rakentamiseksi joihinkin Itä Euroopan maihin. Putin esitti, ettei Venäjällä ole mitään sitä vastaan, jos USA rakentaa yhden torjunta-aseman myös Azerbaijaniin ja jos asemien rakentaminen tapahtuu avoimesti ilman salailua. USA:n edustajat pitivät Putinin esitystä mielenkiintoisena ja lupasivat tutkia asiaa.
5. FATAHIN JA HAMASIN väliset taistelut jatkuivat viikonvaihteen aikana. Yksi korkea Hamasin jäsen sai surmansa lauantaina ja kaksi Fatahin jäsentä sunnuntaina. Lisäksi 39 miestä haavoittui, yhdeksän heistä vaarallisesti. Taistelut kiihtyivät torstaina, kun yksi Fatahin jäsen surmattiin ja yhteensä 17 haavoittui. Lauantain vastaisena yönä yksi Force 17 jäsen kaapattiin ja Hamasin jäsen surmattiin. Kaapatut ja vapautetut Fatahin jäsenet kertovat, että heitä kidutettiin ”pahemmin kuin IDF:n toimesta”. Heitä poltettiin sytytetyillä savukkeilla, kaadettiin kuumaa steariinia heidän selkäänsä, pahoinpideltiin ja roikotettiin ilmassa käsistä tai jaloista.
6. IDF:N KOMENTAJA Gabi Ashkenazi haluaa tiivistää sotilaallisia iskuja Gazan alueelle. Puskurivyöhykkeen miehittämiseksi turva-aidan takana on esitetty vaatimuksia monelta taholta.
IAF tuhosi viikonvaihteessa Islamic Jihadin toimiston ja Fatahin asetehtaan Gazassa.
IDF:N APULAISKOMENTAJAKSI valittiin kenraalimajuri Dan Harel kenraalimajuri Moshe Kaplinskyn erottua. IDF:n puhemieheksi Perezt nimitti eversti Avi Binayahun kenraali Miri Regevin tilalle. Harel toimii nyt IDF:n sotilaallisena attasheana Washingtonissa. Hän palaa Israeliin lähiviikkojen aikana. Kaplinsky täydentää opintojaan Harwardin yliopistossa, minkä jälkeen hän luultavasti palaa armeijan palvelukseen ehkä sotilastiedustelun johtoon.
7. PALESTIINALAISET ovat kasvavassa määrin alkaneet esittää liittymistä Jordaniaan joko suoraan tai federaation muodossa. Tähän on vaikuttanut kasvava väkivalta ja verinen valtataistelu Hamasin ja Fatahin välillä. Toinen heitä huolestuttava asia on palestiinalaisten kasvava halu muuttaa ulkomaille Länsirannan ja Gazan alueilta. 82.7 % pitää elämää noilla alueilla epävarmana ja yli 90 % katsoo tulevaisuuden siellä olevan toivottoman. Vuoden 2000 jälkeen arvolta 80 000 palestiinalaista on muuttanut ulkomaille ja tänä vuonna jo 10 000 viisumia on myönnetty ulkomaille muuttaville. Muuttoa vastaan julkaistiin fatwa, joka kieltää muuton ”Palestiinan siunatuilta mailta” paitsi tilapäisesti esim. opiskelun vuoksi, kuten siinä todetaan.
JORDANIA MIEHITTI Juudean, Samarian ja Jerusalemin itäosan 1948 liittäen ne osaksi kuningaskuntaansa. Israel vapautti ne 1967 sodassa, ja 1987 Jordania luopui kaikista vaateistaan näihin alueisiin. Jordanian kuningas Abdullah II on aktiivisesti seurannut tilanteen kehitystä Juudeassa ja Samariassa peläten väkivallan leviämistä häneen omaan valtioonsa.
LÄÄKÄRIT osoittivat mieltään Gazassa julistamalla lakon vastalauseena lääkärin Fayez Al-Barawin kaappaamisesta, minkä yhteydessä häntä pahoinpideltiin ja ammuttiin kuusi kertaa jalkoihin. Lääkäri on tunnettu Hamasin kannattaja.
8. LONTOOLAINEN lehti Sunday Times kertoi sunnuntain uutisissaan, että Hizbullah on jatkanut linnoittautumistaan Libanonin eteläosaan vahvistaen ja ajanmukaistaen sinne rakentamiaan bunkkereita YK:n joukkojen silmien alla. IDF:n arvion mukaan Hizbullahin raketti-varastossa on nyt 20 000 rakettia, joukossa Fatah-110, jolla se yltää Beershebaan saakka.
IDF TUHOSI useita Hizbullahin rakentamia bunkkereita sodan aikana, mutta se rakentaa ja korjaa niitä aivan rajan tuntumassa. Lisäksi se rakentaa toista puolustusvyöhykettä Litanijoen pohjoispuolelle Israelin hyökkäyksen varalta.
9. www.debka.com raportoi, että Gazan turva-aita on varustettu See-Shoot (näe-ammu)
sähköisellä hälytysjärjestelmällä, jonka tuli ilmoittaa terroristien lähestymisestä. Se ei kuitenkaan onnistunut tunnistamaan journalisteja terroristeista, vaan nämä pystyivät tunkeutumaan eilen aidan läpi Israelin puolelle ja pääsemään IDF:n tukikohtaan, joka IDF:n ilmoituksen mukaan oli tyhjä. Debkafile toteaa, että kirkkaassa päivänvalossa suoritettu operaatio oli vähällä onnistua. DEBKAFILE myös paljastaa, että Syyrian ja Iranin sotilas- ja diplomaattiset viranomaiset ovat pitäneet tiiviitä keskusteluja valmistellen yhteistä rintamaa USA:n-Israelin hyökkäyksen varalle, jota he pitävät varmana lähitulevaisuudessa. Osapuolet sopivat, ettei Syyria aloita mitään sotilaallisia operaatioita Israelia vastaan koordinoimatta sitä ensin Iranin kanssa.
IRANISSA USKOTAAN, että USA iskee Iranin ydinlaitoksia vastaan pommein ja ohjuksin, ja samaan aikaan Israel iskee Syyrian strategisiin ja sotilaallisiin kohteisiin. Iran uskoo, että USA:n ja Israelin välillä on myös sovittu operaation aikataulusta, jota viimeisteltiin Mofazin äskeisen USA:n matkan aikana, kertoo Debkafile.
10. VIISIVUOTIAS arabityttö Ramallahista ajoi maaliskuussa vanhempiensa ajamassa autossa Betlehemin luona, kun arabimellakoitsijat heittivät 5-kilon kiven autoa kohti. Kivi osui tytön, Jana Abu Jayeshin, päähän. Lähellä ollut lääkäri, IDF:n rykmentin komentaja Erez Kachal antoi ensiavun tytölle ja toimitti hänet sairaalaan Israelissa. Tyttö oli tajuton 9 päivää ja lähes kokonaan halvaantunut. Hän on nyt toipumassa ja liikuttaa käsiään

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021