SUNNUNTAI 03.06.07
1. EGYPTI VASTUSTAA ehdottomasti kansainvälisiä joukkoja Egyptin ja Gazan rajalle. Eri ehdotuksissa, joita myös Israelissa on harkittu, on esitetty joko EU:n tai YK:n tai jopa arabiliiton joukkoja estämään aseitten ja huumeitten salakuljetusta Siinailta Gazaan. Burhan Hammad, joka toimii välittäjänä Hamasin ja Fatahin välillä käytävissä keskusteluissa, kertoo, ettei Egypti voi missään tapauksessa hyväksyä vieraita joukkoja rajalleen. Hamad tunnustaa, että tunneleita on kaivettu ja kaivetaan lisää kaiken aikaa, mutta hän vakuutti Egyptin tarttuvan asiaan sopivalla ajalla, koska ”niiden kautta salakuljetetaan huumeita”. Egyptin kannalta tämä on ainoa huoli, aseitten salakuljettaminen Gazaan ei huoleta Egyptiä, koska niillä soditaan Israelia vastaan.
EGYPTILÄISTEN SOTILAITTEN määrää Israelin rajalla rajoittaa Camp Davidin rauhansopimus, mutta Gazan vetäytymisen yhteydessä 2005 Israel salli joukkojen määräksi 750 miestä rauhansopimuksessa määriteltyjen lisäksi. Niiden tarkoituksena oli estää salakuljetus, mikä ei ole toteutunut, ehkä eniten tahdon puutteesta. Hammad paljasti, että Egypti suunnittelee teollisuusaluetta molemmin puolin Gazan rajaa työpaikkojen lisäämiseksi alueella.
HAMASIN NEUVOTTELIJA Kairon kokouksessa Musa Abu Marzuk kertoi A-.Ahram lehden haastattelussa, että Hamas voi suostua vuoden mittaiseen tulitaukoon Israelin kanssa.
GILAD SHALITIN vapauttaminen on Marzukin arvion mukaan Israelin päätöksen varassa, mutta kertoi, että Israelin vastaus vapautettaviksi vaadittujen palestiinalaisten listaan ei ollut tyydyttävä. Israelin viranomaiset katsovat asioitten jumiutuneen Gazan alueen sekasorron vuoksi.
ABU MARZUK arveli, että epäonnistuneet Kairon neuvottelut Hamasin ja Fatahin välillä tulitauosta järjestöjen välillä jatkuvat ehkä parin viikon sisällä. Asian vahvisti Hamasin Damaskoksessa toimivan poliittisen osaston virkailija Muhammad Nazzal.
2. GAZASSA KAAPATTU BBC;n toimittaja Alan Johnston esiintyi videolähetyksessä, joka julkaistiin islamilaisella Al-Ekhlaas w-sivulla perjantaina. Hän on ollut sieppaajiensa vankina maaliskuun 12. päivästä lähtien. Johnston vakuutti, että häntä kohdellaan hyvin, ruokaa on riittävästi eikä häntä ole pahoinpidelty. Hän esitti kovaa kritiikkiä sekä Englantia että ennen kaikkea Israelia vastaan, ”jonka miehityksestä johtuen palestiinalaisten tilanne Länsirannalla ja Gazassa on sietämätön”: ”Niiden kolmen vuoden aikana, jotka olen ollut palestiinalaisissa territorioissa, olen voinut todistaa Palestiinan kansan valtavan kärsimyksen ja viestini on, että se jatkuu eikä ole hyväksyttävissä. Joka päivä palestiinalaisia pidätetään ja vangitaan syyttä, ihmisiä tapetaan päivittäin ja taloudellinen tilanne on kauhea varsinkin Gazassa. Siellä on täydellinen epätoivo Israelin harjoittaman 40 vuoden miehityksen vuoksi, jota länsi tukee.”
JOHNSTON SIIRTYI sitten käsittelemään muita asioita, joista Irakin tilanne oli ensimmäinen ja ”vieläkin kauheampi Englannin ja Amerikan miehityksestä johtuen”. Hän syytti varsinkin Englannin hallitusta, ”joka loputtomasti työskentelee miehittääkseen muslimimaita vastoin kansan tahtoa”. ”Historiasta näemme, miten britit työskentelivät luodakseen Israelin valtion, joka on Palestiinan kansan kaikkien kärsimysten aiheuttaja.” Britit yhdessä Amerikan kanssa ovat täysin vastuussa tilanteesta Irakissa, ja Britit ovat suurin miehitysjoukko Afganistanissa hankaloittaen tavallisen kansan jokapäiväistä elämää, hän jatkoi.
ÄÄNITYS KATKAISTIIN tässä vaiheessa, ja arabikielellä annettiin vaatimuksia, joilla arabit ovat valmiit vapauttamaan kaappaamansa länsimaiset ihmiset.
VIRANOMAISET lännessä eivät osaa päätellä, onko äänitys tuore vai tehty viikkoja sitten. Yleensä videoesitys julkaistaan vähän ennen siepatun vapauttamista, he toteavat.
3. ISLAMIN HURSKAAT MIEKAT (Righteous Swords of Islam) uhkaavat teloittaa PA:n TV-lähetysten naispuolisia toimittajia ”moraalittomasta pukeutumisesta, koska he käyttävät länsimaisia asuja eivätkä peitä kasvojaan”. ”Näiden päivien sanonta kuuluu: Vihollinen on vetäytynyt Gazasta ja niin on myös moraali. On todella hävytöntä, että virallisella Palestiinan medialla toimivat naiset kilpailevat keskenään sulojensa paljastamisessa.”
TÄMÄ JÄRJESTÖ on vastuussa syövyttävän hapon heittämisestä naisten kasvoille, joita se syyttää moraalittomasta käyttäytymisestä, sekä useitten kahviloitten ja internet-kuppiloitten pommittamisesta Gazan alueella viimeisen vuoden aikana. Viimeinen pommi-isku raportoidaan tänä aamuna, joka tehtiin Gazan kaupungissa Sheikh Zayadin ravintolaan tuhoten osan siitä.
Ryhmä lienee paikallinen al-Qaidan ryhmä. Sen ajaman ideologian leviäminen Gazaan tekee siitä Talibanin-tapaisen ääri-islamilaisen alueen.
Palestiinan virallisella TV-asemalla työskentelevät naistoimittajat pelkäävät tulla työpaikalle, sillä heitä uhataan sekä kotona, työmatkalla että työpaikalla.
4. UUTISOTSIKOITA
- LIBANONIN ARMEIJA näyttää mallia, miten hallitusta vastustavia joukkioita tulee hoidella. Se käyttää sumeilematta sekä tykistöä että helikoptereita savustaakseen Nahar al-Baredin pakolaisleiriin pesiytyneet Fatah al-Islamin pyssymiehet. Taisteluissa on kuollut 38 sotilasta ja 60 pyssymiestä sekä ainakin 20 siviiliä. Tuhannet siviilit ovat paenneet, mutta ainakin 5000 uskotaan vielä olevan siellä leirin 31 000 asukkaasta. Pyssymiehet tarjoavat tulitaukoa, mutta Libanonin hallitus vaatii täydellistä antautumista.
- YK:N TIIMI kävi tarkastuskierroksella Libanonin ja Syyrian rajalla haastatellen virkailijoita useilla rajanylityspaikoilla sekä tavaten myös alueen kuvernöörin Antoine Suleimanin. Ehkä he jotain tietoja saavatkin matkaltaan, mutta aseitten salakuljettajat tuskin jäivät odottamaan heidän tuloaan.
- ENGLANNIN äskettäin vapauttamat asiakirjat osoittavat, että Israelin tiedustelupalvelu Shin Bet järjesti yhdessä PFLP:n kanssa (Palestiinan vapauttamisen kansanrintama) Air France koneen kaappauksen, joka päättyi Entebbeen Ugandassa 1976. Dokumentin mukaan Shin Betin operaation tarkoituksena oli aiheuttaa säröjä PLO:n sekä Ranskan että USA:n välisiin suhteisiin, jotka huolestuttivat Israelin viranomaisia. Israelin lähettämä isku-osasto vapautti kaapatut, mutta iskussa kuoli 20 ugandalaista ja kolme kaapattua sekä iskujoukon johtaja Yoni Netanyahu, oppositiojohtaja Binyamin Netanyahun veli. Dokumentissa vihjataan, että Ugandan presidentti Idi Amin ehkä toimi yhteistyössä kaappaajien kanssa. Shin Betin ja PFLP:n salaisesta yhteistyöstä huhutaan Israelissa joittenkin israelilaisten siviilien murhien yhteydessä.
- PRIKAATIKENRAALI Erez Zuckerman on viimeisin Libanonin sota II:n uhri. Hän katsoi ylennysmahdollisuuksiensa murenneen siinä määrin, että sanoutui irti armeijan palveluksesta. Hän kertoi viivyttäneensä vuodella eroamistaan uudistaakseen ja kouluttaakseen divisioonaansa ennen eroamistaan. Hänen osastonsa osallistui sodan loppuvaiheisiin ja sotaa tutkivassa raportissa väitetään, ettei sitä oltu organisoitu eikä johdettu kunnollisesti. Entinen laivastonupseeri Zuckerman, 43, nimitettiin panssaridivisioonan komentajaksi ilman, että hän olisi saanut koulutusta panssarijoukkoihin. Hän on ainakin neljäs eronnut kenraali.
EVERSTI Nitzan Alon, entinen IDF:n yleisten eliitin tiedustelujoukkojen Matkalin johtaja, ylennettiin prikaatikenraaliksi ja nimitettiin uuden sotilastiedustelun johtoon, joka valvoo erikoisjoukkoja. Se tulee yhdistämään eri tiedusteluhaarat yhteisen johdon alle yhteisissä operaatioissa USA:n erikoisoperaatioiden johdon (USSOCOM) tapaan.
- LABOUR-PUOLUEEN puheenjohtajakilpaa käyvä Ami Ayalon kieltää tehneensä
erikoissopimusta Amir Peretzin kanssa sitä puoltavista huhuista huolimatta.
Neuvotteluja hän on käynyt sekä Peretzin että neljännen ehdokkaan Pines-Pazin
kanssa. Ayalon väittää toimivansa ”avoimesti puhtaalla omalla tunnolla voidakseen
saada edes pikkuisen kunniallisuutta vaalitoimitukseen” 12. kesäkuuta.
- SHAS-PUOLUE sen sijaan lienee valmis antamaan tukensa Shimon Peresin
valitsemiseksi presidentiksi tämän hetken tietojen mukaan.
- IDF:N SOTILAAT ampuivat al-Aksan jäsenen Jeninissä ja pyssymiehen
Nablusissa lauantaiyönä. Kaksi sivullista haavoittui. Nablusissa he pidättivät
miehen, joka oli aseistautunut puukolla.
- NORJAN YMPÄRISTÖTUTKIJAT ovat saaneet käsiinsä Venäjän hallituksen
salaisen raportin, jossa varoitetaan välittömästä hallitsemattomasta ketjureaktiosta
suunnattomissa säiliöissä, joihin on varastoitu Venäjän ydinkäyttöisten laivojen
käytetyt uraanisauvat Murmanskissa. Sauvoja varastoidaan kolmeen valtavaan
teräsbetonisäiliöön vuodesta 1982 lähtien, kertovat ympäristötutkijat Bellonassa
viitaten Rosatomin salaiseen raporttiin. Säiliöt ovat rapautuneet ja hapettuneet ja
ne ovat alkaneet vuotaa, mikä voi johtaa ydinräjähdykseen ja valtavaan
ketjureaktioon. Andreeva Bay on paikka, jonne Venäjän pohjoisen laivaston
käytetty ydinjäte ja uraanisauvat varastoidaan. Varastoissa on 21 000 käytettyä
ydinpartikkelia sekä 12 000 kuutiometriä kiinteää ja juoksevaa radioaktiivista
jätettä. Venäjä rikastaa sotilaskäyttöön tarkoitetun uraanin 20-40 %, kun
siviilikäytössä riittää muutaman prosentin rikastaminen. Venäjän viranomaiset eivät
osaa tai uskalla edes arvioida, miten laajalle kolmen ydinjätesäiliön räjähtämisen
vaikutukset ulottuisivat, mutta yhden metallilieriön räjähdys leviää viiden km:n
säteellä. Varsinkin koko Euroopan pohjoisosa on vaarassa.
(www.worldnetdaily.com 03.06.07)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021