PERJANTAI 08.06.07
1. ISRAELIA KEHOTETAAN mielistelemään Syyria, jotta se saataisiin houkuteltua pois Iranin talutushihnasta. Länsimaiset diplomaatit valittavat, että Israelin johtajilta puuttuu rohkeutta, kertoo Jpostin etusivun aamun uutinen Herb Keinon mukaan. Eräs kokenut länsimainen diplomaatti, jonka nimeä ei kerrota, kertoo havaintonaan, että Syyria on valmis rauhaan Israelin kanssa, mikä saisi sen vieroitetuksi pois Iranin holhouksesta. Tämä diplomaatti valittaa, ettei hän avoimuuden ilmauksista huolimatta ole havainnut merkkejä keskustelujen aloittamisesta Syyrian kanssa. Hän oletti, että Olmertin hallituksen heikkoudesta johtuen se ei uskalla aloittaa keskusteluja rauhasta Syyrian kanssa. Diplomaatti kertoi tietävänsä, että Syyriassa ymmärretään rauhasopimuksen merkitsevän, että Syyria katkaisee suhteensa sekä Iranin että Hamasin ja Hizbullahin kanssa.
TURKKILAISET DIPLOMAATIT ovat myös luotailleet Syyrian ja Israelin halukkuutta ja halua keskusteluihin. Heidän mukaansa Syyria on vilpitön, mitä he eivät voineet sanoa Israelista.
2. LIIKENNEMINISTERI Shaul Mofaz, joka johtaa Israelin delegaatiota torstaina alkaneissa neuvotteluissa USA:n korkeitten diplomaattien kanssa, kertoi eilen, että aikaa on enää kuusi kuukautta keskeyttää Iranin ydinasesuunnitelmien toteutuminen. ”Sanktioitten tulee olla tarpeeksi ankaria, jotta ne voisivat saada muutoksen aikaan ennen vuoden 2007 loppua”, hän tähdensi.
USA:N TIIMIÄ keskusteluissa johtaa apulaisulkoministeri Lähi Idän asioissa Nicholas Burns.
Keskustelut keskittyvät strategiseen yhteistyöhön valtioitten välillä, ja siinä Iranin tilanne on näkyvällä paikalla. Mofazin arvion mukaan ensi vuoden alun jälkeen sotilaallinen operaatio on ainoa harkittava vaihtoehto, jos sanktiot eivät tuota tulosta ennen sitä.
3. YK:N PÄÄSIHTEERI Ban Ki-Moon sanoo olevansa järkyttynyt Iranin käyttämästä terminologiasta puhuessaan Israelista. Hän viittasi Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejadin äskeiseen puheeseen, jossa tämä kertoi Israelin tuhoamisen lähtölaskennan alkaneen. Hän lisäsi toivovansa, että hän ”pian voisi painaa nappia, joka aloittaisi Israelin tuhoutumisen pikaisesti”.
Ban I-Moon osallistuu G-8 maitten kokoukseen Saksassa, jossa hän antoi lausunnon, että Israel on täysivaltainen ja pitkäaikainen YK:n jäsen samoilla oikeuksilla kuin kaikki muutkin. Hän muistutti, että YK:n peruskirjan mukaan kaikki jäsenmaat ovat sitoutuneet välttämään väkivallan käyttämistä toista jäsenmaata vastaan.
4. ISRAEL EI AIO pyytää YK:n UNDOF-joukkojen mandaatin laajentamista Syyrian ja Israelin välisellä puskurivyöhykkeellä. Kenraali Wolfgang Jilken (Itävalta) johtamien joukkojen nykyinen mandaatti päättyy kuukauden lopussa, mutta sitä jatketaan automaattisesti, ellei toisin sovita. Pääministeri Olmert tapaa Ban Ki-Moonin Yhdysvaltain vierailunsa yhteydessä 17. kesäkuuta, mutta tarvetta joukkojen mandaatin muuttamiseksi ei nähdä. UNDOF-joukot perustettiin 1974 Israelin ja Syyrian välisen vetäytymissopimuksen mukaisesti valvomaan sen toteutumista. Joukkojen vahvuus on 1200 miestä Itävallasta, Kanadasta, Puolasta, Slovakiasta ja Japanista. Joukot partioivat muutaman kilometrin syvyisellä puskurivyöhykkeellä. Ne vain tarkkailevat eikä niillä ole aseitten käyttöoikeutta muutoin kuin itsepuolustukseksi. Alue on ollut rauhallinen.
5. FATAHIN JA HAMASIN väliset taistelut leimahtivat uudelleen eilen muutaman päivän rauhallisen jakson jälkeen. Yksi Fatahin jäsen sai surmansa ja yhteensä 17 miestä haavoittui taisteluissa. Hamasin epäluuloon Fatahin aikeista on vaikuttanut tiedot, joitten mukaan Abbas on pyytänyt Yhdysvaltoja ja Israelia sekä arabimaita lähettämään sille aseita. Yhdysvaltain tiedetään toimittaneen aseita kaiken aikaa, vaikka siitä ei julkisesti ole tiedotettu. www.worldnetdaily.com kertoo artikkelissaan, että PRC (kansan vastarintakomiteat) on oman ilmoituksensa mukaan soluttautunut kaikkiin Fahatin ja PA:n alaisiin joukkoihin ja tulee saamaan osan mistä tahansa aselähetyksestä niille.
ARABIMAAT TOIMITTAISIVAT kymmeniä panssaroituja ajoneuvoja, panssarintorjuntaohjuksia, tuhansia käsikranaatteja sekä kivääreitä ja ammuksia. USA:n asetoimitukset käsittäisivät tuhat rynnäkkökivääriä ja miljoonan ammuksia. Aseet kuljetaan Israelin valvomien reittien kautta, joten siihen tarvitaan Israelin hallituksen suostumus. Edellinen raportoitu USA:n 3000 kiväärin asetoimitus tapahtui toukokuussa 2006, mutta WND kertoo, että USA toimitti 7000 kivääriä tammikuussa ja 8000 kivääriä helmikuussa 2007.
6. FATAHIIN KUULUVAT palestiinalaiset ovat ilmaisseet kiitollisuutensa, että IDF aloitti offensiivinsa Hamasin kohteita vastaan. Reutersin uutistoimiston mukaan eräs kotirouva kertoi olevan kohtalon ivaa, että hän joutuu lausumaan Israelin joukkojen tunkeutumisen Gazan alueelle tervetulleeksi. Fatahin kansanedustaja ja entinen terrorijohtaja Nasser Juma kertoo samoin, että ”terroristit uhkailevat ihmisiä, pahoinpitelevät heitä ja ovat vieneet heidän vapautensa”. Hän vakuuttaa, että ainoa toivo tilanteen paranemiseksi on se, että IDF miehittää alueet uudelleen tai että Jordanian miehitys palautetaan Länsirannalle.
TERRORISTIT ampuivat perjantaiaamuna kaksi Kassam-rakettia Israeliin.
7. PUOLUSTUSMINISTERIÖN virkailija syyttää Egyptiä siitä, ettei se ole pystynyt lopettamaan aseitten salakuljetusta Gazan alueelle. ”Tai ehkä Egypti haluaa vain nähdä, miten Israelin veri vuotaa”, hän lisää kyynisesti. Israelin ja Egyptin välejä häiritsevät aseitten kuljetusten lisäksi Israelin TV-dokumentti Spirit of Shaked, joissa väitetään IDF.n sotilaitten surmanneen 250 egyptiläistä sotavankia Jom Kippur-sodan aikana. Mofaz yrittää saada USA:n ulkoministerin tuen Egyptin painostamiseksi toimimaan tarmokkaammin salakuljetusten lopettamiseksi.
Mofaz selittää, että Muslimiveljeskunnan alajärjestö Hamas on vaaraksi myös Egyptille. Muslimiveljeskunta toimii aktiivisesti Egyptissä, jonka hallitus seuraa pelokkaan aktiivisesti sen toimia pidättäen ja tuomiten sen jäseniä vankilaan.
8. SHASIN hengellinen johtaja antoi täyden tukensa Shimon Peresille presidentin vaaleissa. Miten tämä sitoo yksityisiä kansanedustajia, Shasilla on 11 kansanedustajaa, on epäselvää.
VIIMEISEN GALLUPIN mukaan Ehud Barakin kannatus Labour-puolueen puheenjohtajaksi on prosentin verran parempi kuin Ami Ayalonin.
LIKUDIN PUHEENJOHTAJA Binyamin Netanyahu muistuttaa, että Syyrian presidentti Hafez Assad myöntyi siihen, että Hermonin vuori jää Israelin valvontaan. Israel vakuutti silloin 1998, että vuori on tarpeen Iranin tarkkailemiseksi, minkä Hafez Assad hyväksyi.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021