MAANANTAI 25.06.07
1. RISKIEN OTTAMINEN ei ole hauskaa, mutta välttämätöntä, sanoo pääministeri Ehud Olmert ennen nelikantaneuvottelua Sharm el-Sheikissä tänään. Hallitus käsitteli eilen Olmertin matkaviemisiä, joista päällimmäisinä ovat Israelin jäädyttämien vero- ym. saatavien maksaminen Fayadille, tiesulkujen poistaminen sekä turvallisuusyhteistyön aloittaminen PA:n joukkojen kanssa. Hallituksessa vain Avigdor Lieberman ja Yitzhak Aharonovitch vastustivat esityksiä. Varat maksetaan PA:n tileille jaksoittain seuraten tilanteen kehitystä ja miten niitä käytetään.
OLMERT KÄYTTÄÄ valtaansa siten, kuin liikeyrityksen johtaja käyttäisi omaansa, koska riskien ottaminen liikemaailmassa kuuluu asiaan. Riskeinä liikemaailmassa ovat tarjousten tai sopimusten vääristä perusteista johtuvat taloudelliset menetykset. Olmertilla riskit koskevat israelilaisten siviilien turvallisuutta. Hän perustaa riskien oton siihen, että PA:n uusi hallitus pystyisi ottamaan vastuun terrorismin vastaisesta taistelusta ja terroristien pidättämisestä.
TÄMÄ OLETUS on juuri samaa, millä Oslon sopimuksia perusteltiin: Antaa palestiinalaisten hoitaa ei-toivotut elementit omassa yhteiskunnassaan, koska heillä ei ole ihmisoikeusjärjestöjä niskassaan tutkimassa jokaista liikettä, minkä he ottavat. Tällä perusteella Arafat toi tuhannet taisteluissa karaistuneet terroristinsa ensiksi Gazaan ja Jerikoon ja vähitellen kaikkiin palestiinalais-enemmistöisiin kaupunkeihin ja kyliin. Samalla perusteella heille lahjoitettiin lähes 40 000 kivääriä ammuksineen. Tätä periaatetta ovat sitten noudattaneet kaikki perättäiset Israelin hallitukset, ja sillä periaatteella Olmert on valmis ”ottamaan riskejä” Fayadin hallituksen suhteen.
2. ABBAS VAATII, että voidakseen taistella Hamasin vaikutusvaltaa vastaan Juudeassa ja Samariassa hän tarvitsee runsaasti uusia aseita. Olmertin kanslia on tutkinut mahdollisuutta lahjoittaa Abbasille paitsi tavanomaisia aseita myös konekivääreitä ja panssaroituja ajoneuvoja ja muita nimeltä mainitsemattomia aseita, kuten kranaatit sekä PT:- ja IT.-ohjukset.
ASIAA KÄSITELTÄESSÄ Israelin hallituksessa Lieberman viittasi riskien ottamiseen Oslon sopimusten yhteydessä, mistä Olmert totesi: ”Israel on riittävän vahva ottaakseen riskejä asteittain.” Tämä jos mikään osoittaa Olmertin kyynisen suhtautumisen Israelin siviilien turvallisuuteen, mitä hän vähättelee, kuten tapahtui Libanonin sota II:n yhteydessä.
SHARONIN RISKIIN kuului Gazan rantakaistaleen tyhjentäminen juutalaisista, tämä vastoin turvallisuusjohtajien varoituksia, että se tulisi lisäämään hyökkäyksiä Gazasta israelilaisia siviilejä vastaan, kuten on voitu todeta. Se myöskin antoi Gazan alueen terroristeille vapaat kädet aseistautua järjestämällä ennen näkemättömän aseitten salakuljetuksen Siinailta Gazaan, osin Rafahin terminaalin, mutta pääosin kymmenien tunnelien kautta, mitä Egypti hurskaista lupauksistaan huolimatta ei ole pystynyt tai luultavimmin halunnut estää.
OLMERT oli aivopesty ja ohjelmoitu jatkamaan Sharonin aloittamalla tiellä suunnitelmallaan Juudean ja Samarian tyhjentämiseksi juutalaisista, millä mandaatilla hän voitti vaalit. Olmert joutui hyllyttämään suunnitelmansa – ei hylkäämään – Libanonin sodan vuoksi, ja sitä jatkaa toinen aivopesty Tzipi Livni palaamalla uudelleen ja uudelleen samaan teemaan: ”Israel joutuu tekemään tuskallisia päätöksiä Juudeassa ja Samariassa”. Tällä hän tähtää Palestiinan valtion perustamiseen ”puhdistetuille” Jaakobin heimolle luvatulle maaperälle.
ABBASIN VAATIMUKSIIN. kuuluu myös satojen palestiinalaisvankien vapauttaminen Israelin vankiloista, niiden mukana sarjamurhaaja Marwan Barghouti.
3. EGYPTIN AIKEITA on pyritty arvioimaan useissa kolumneissa, mutta niitten sävy on yleensä ymmärtävä ja sovinnollinen. Halutaan ymmärtää Egyptin vaikeus toimia toisia muslimeja vastaan, vaikka hän taistelee kaiken aikaa Egyptin Muslimiveljeskuntaa vastaan. Jotkut harvat ovat sentään vihjanneet, että Israelin heikentäminen voimistamalla sitä vastaan taistelevia terrorijärjestöjä on eduksi Egyptin pitkän tähtäyksen suunnitelmille. Onhan tiedossa, että Egypti varustautuu sotaan Israelia vastaan hankkien nykyaikaista aseistusta USA:sta, ja että se harjoittaa armeijaansa jatkuvasti, ja vihollisena harjoituksissa on aina Israel.
www.debka.com kertoo artikkelissaan, että Mubarakin hallitus on antanut PA:n entisen yhteishallituksen sisäministerille Siad Sayamille luvan matkustaa saattueineen Damaskokseen, tämä sunnuntaina juuri ennen Sharm el-Sheikin nelikantakokousta. Debkafile kertoo, että Gazan kaappauksen todennäköisen suunnittelijan Sayamin saattueeseen kuuluu 15 Hamasin johtavaa komentajaa. Egyptin tiedustelujohtaja Omar Suleiman keskusteli eilen pitkään PA:n entisen pääministerin Ismail Haniyehin kanssa. Debkafile olettaa omiin tietoihinsa perustuen, että näillä toimilla Egypti haluaa antaa vinkkejä sekä Olmertille että uudelle puolustusministeri Ehud Barakille, että Barakin ehkä suunnittelemat sotilaalliset toimet Gazan alueelle Kassam-iskujen lopettamiseksi eivät välttämättä ole Egyptille mieleen. Egyptin diktaattori on ärtynyt USA:n kongressin asettaessa ehtoja vuosittaiselle 1.3 miljardin USD tuen maksamiselle.
4. GAZAN KAISTALEEN ASUKKAITTEN pitäminen hengissä ja hyvissä voimissa on Israelin tärkeitä hoidettavia asioita, olkoonkin, että sen asukkaat on aivopesty ja ohjelmoitu ”tappamaan noita sikojen ja apinoitten jälkeläisiä missä ikinä heitä tapaa”, kuten heidän saarnaajansa opettavat. Israel käyttää välttämättömyystarvikkeitten kuljettamiseksi sinne pienempiä rajanylityspaikkoja kuten Kerem Shalom ja Sufa, koska Karnin terminaalia ei ole voitu avata pariin viikkoon. Karni-terminaalin Gazan puoleinen osa tuhoutui suurelta osin Fatahin ja Hamasin välisissä taisteluissa. UNRWA:n paikallisjohtaja Gazassa John Ging vakuuttaa, että lyhyellä tähtäyksellä kriisin aiheet on poistettu, koska tarvikkeita on parin viikon tarpeisiin, mutta se ei poista Gazan taloudellisen tilanteen pysähtyneisyyttä viennin tyrehtyessä lähes kokonaan. Sen elpymiseksi tarvittaisiin vähintään 500 rekka-auton kuljetuksia päivittäin edes takaisin. Vain Karni-terminaali pystyy hoitamaan tällaista liikennettä. Eretzin kautta tapahtuu jalankulku- ja lääkintä-tarvikkeitten liikennettä. Rafahin terminaali Egyptiin on suljettu EU:n tarkkailijoitten paettua. Asiaa pohdittaneen tänään Sharm el-Sheikin kokouksessa.
5. UUTISOTSIKOITA
- ISRAEL KESKUSTELEE Naton kanssa sotilaallisen yhteistyön laajentamiseksi. Naton puolustuspolitiikan ja -suunnittelun johtaja John Colston haluaa, että tulevaisuudessa Israelin joukot voivat toimia Naton joukkojen rinnalla, mikä edellyttää yhteisen kielen ja aseitten käytön yhteensopivuuden löytämistä.
- AL-QAIDAN alainen järjestö oli todennäköisesti tienvarsipommin asettaja, joka surmasi kuusi UNIFIL:n sotilasta ja haavoitti useita muita Libanonin eteläosassa. Taistelut Libanonin armeijan ja terrorijärjestön Fatah al-Islam välillä ovat levinneet Tripolin kaupunkiin. Niissä kuoli debkafilen mukaan 12 sotilasta ja saman verran haavoittui. Terroristeja kuoli armeijan ilmoituksen mukaan 6. Sotilaat joutuivat väijytykseen etsiessään haluamaansa terroristia Tripolin Abu Samran alueella.
- IAF ISKI ohjuksillaan autoon, joka kuljetti Islamic Jihadin terroristeja, jotka olivat ampuneet Kassam-raketteja Israeliin sunnuntaina. Hussan Khalil al-Hur kuoli iskussa ja kaksi muuta haavoittui. Al-Hur tunnettiin paitsi rakettien ampumisesta myös niiden suunnittelemisesta. Kaksi muuta olivat osallistuneet rakettien ampumiseen. Jihad ilmoitti, että auto oli ”pyhällä matkalla” Gazassa, mikä tarkoittaa terrori-iskua israelilaisia vastaan.
- TECHNION tutkijat ovat kehittäneet uuden tavan muuttaa auringon energiaa sähkövoimaksi. Tri Pini Gurfil johtaa ryhmää, joka päällysti heliumilla täytetyt ilmapallot aurinkokennoilla, jotka keräävät auringonenergiaa. Gurfil toteaa, että tarpeeksi suuren aurinkoenergiavoimalan rakentaminen kaupalliseen käyttöön tarvitsee 400 dunamin tilan. Gurfilin laskelmien mukaan kaksi ilmapalloa riittää yhden talouden sähkön tarpeisiin. Hän uskoo, että massatuotannolla pallojen hinta saadaan alle 700 USD neliömetriä kohti, minkä perinteinen kerääjä maksaa. Heliumilla täytetyt aurinkokennoilla pinnoitetut ilmapallot sopivat eristettyihin olosuhteisiin, kuten laivat tai erämaaolosuhteet.
- HAMASIN tiedustelu kertoo PA:n turvallisuuslaitoksista löydettyjen tiedustelutietojen osoittavan, että Egyptin ja PA:n turvallisuusjärjestöt tiesivät salakuljetustunnelien sekä niiden sisäänkäynnin ja tuloaukkojen sijainnin. Niistä paljastuu myös CIA:n, MI6:n ja Shin Betin yhteydet PA:n tiedustelun kanssa.
- IDF:N SOTILASTA Gilad Shalitia pidetään maanalaisessa kahden huoneen kellaritilassa Rafahin esikaupungissa. Häntä vartioi kaksi miestä, joille annetaan kahden viikon välein ruokaa ja lehtiä pystysuoran kuilun kautta, joka on miinoitettu. B´Tzelem ihmisoikeusjärjestö pitää Shalitin kaappaamista sotarikoksena.
- HUONEISTOPALOSSA Safedissa 1- ja 2-vuotiaat lapset kuolivat, heidän äitinsä sekä kolme muuta lasta, nuorin heistä kahden kuukauden ikäinen, jota äiti piti ikkunan ulkopuolella pelastaen hänen henkensä, vammautuivat eri asteisesti. Palon syytä ei vielä ole vielä selvitetty, mutta kova helle aiheuttaa useita paloja.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021