MAANANTAI 04.06.07
1. PÄÄMINISTERI SYRJI MINUA, sanoo ulkoministeri Tzipi Livni kertoneensa Winobrad-komitealle. Hän valittaa useaan otteeseen heti sodan alusta lähtien pyrkineensä keskustelemaan Olmertin kanssa, mutta tämä ei sallinut sitä eikä kuunnellut hänen esityksiään hallituksen istunnoissakaan, vaan puhui kaiken aikaa puolustusministerin kanssa.
LIVNI YRITTÄÄ todistella, että hänen tarkoituksenaan oli aloittaa diplomaattinen prosessi sodan lopettamiseksi, ja hän uskoi, että kaikki olisi ohi kahdessa vuorokaudessa. ”Mutta Olmert ei kuunnellut minua”, valittaa Livni, ”vaan kehotti minua rauhoittumaan”.
YNETIN yleisökirjoituksissa Livniä morkataan pahasti ja epäillään hänen sopivuuttaan ulkoministerin paikalle. Joku kutsui häntä itkupilliksi, toinen sanoo Olmertin ja Livnin muistuttavan pieniä lapsia hiekkalaatikolla, jotka huitovat toisiaan leikkilapioilla.
TZIPI LIVNI kuuluu siihen joukkoon uskollisia myötäilijöitä, joita Ariel Sharon keräsi ympärilleen ennen Gazan evakuointia. Kansan onnettomuudeksi nämä nyt johtavat kansaa Sharonin poistuttua näyttämöltä ennen aikaansa.
2. OLMERT HARKITSEE siirtävänsä Israelin keräämät tulli- ym. maksut Palestiinan Auktoriteetille. Näitä Israelin keräämiä palestiinalaisten varoja on 700 miljoonaa USD, joita ei ole tilitetty PA:n kassaan vuodesta 2006 lähtien, kun Hamas muodosti PA:n hallituksen. Yhä useammat maat ovat alkaneet siirtää PA:lle myöntämiään miljoonia PLO:n tilin kautta, jota boikotti ei koske ja jolla pystytään kiertämään sovitut rajoitukset.
ISRAELIN HALLITUS on kovan paineen alla monelta taholta, jotta sen tulee siirtää keräämiään varoja PA;lle, joka jatkuvasti valittaa varojen puutetta. Viimeiseksi USA:n senaattori Joe Lieberman vaati varojen siirtoa. Kvartetti esitti saman vetoomuksen viimeisessä kokouksessaan Berliinissä viime viikoilla.
ISRAELIN huolena on ollut, ettei sen aiempi suoritus 100 miljoonaa USD mennyt siihen, mihin se oli tarkoitettu, eli inhimillisiin tarpeisiin tai Abbasin henkivartiokaartin Force 17 vahvistamiseen.
3. ISRAEL HYLJEKSII USA:n ja Englannin Irakissa käytössä olevaa C-RAM järjestelmää,
joka pystyy torjumaan lähestyviä raketteja ja kranaatteja. Englanti ilmoitti satsaavansa 500 miljoonaa puntaa joukkojensa suojaamiseen Irakissa ja varmaan Afganistanissakin, josta se aikoo vetää joukkonsa vuoden sisällä. Näihin suojaamistoimiin kuuluu C-RAM (Counter-rocket, Artilleri and Mortar) nopeasti laukova kanuuna, joka raportin mukaan pystyy torjumaan 70 – 80 % lähestyvistä raketeista ja ammuksista. Kanuunaa valmistaa Raytheon-yhtiö, ja USA asensi sen suojaamaan Bagdadin ns. vihreää linjaa Irakissa.
C-RAM on kehitetty amerikkalaisesta Vulcan Phalanx 20 mm:n kanuunasta, joka suunniteltiin suojaamaan laivaston aluksia ohjuksilta. Israelin puolustusvoimat eivät ole halunneet tilata kanuunaa suojaamaan esim. Sderotia Kassam.raketeilta, vaikka kanuuna olisi välittömästi saatavissa. Israelin kehittämä Iron Dome (teräskupu) on valmis vasta neljän vuoden kuluttua.
YKSI KANUUNA MAKSAA 15 miljoonaa USD, mutta sillä olisi voitu tehokkaasti estää rakettien iskeytyminen Sderotiin. Puolustusministeriössä todetaan, että kanuuna soveltuu muutaman sadan neliömetrin suuruisen alueen suojaamiseen, mutta ei kokonaisen kaupungin.
4. RINTAMALINJAT alkavat selkiintyä sekä Labour-puoluen puheenjohtajakilvassa että presidentin valinnassa. Peretz ilmoitti tukevansa Ami Ayalonia, mikä sai Barakin leirin ainakin hetkellisesti paniikkiin, sillä siellä uskottiin Peretzin olevan jo omassa pussissa. Tarkkailijat arvailevat, että Barakin vaalitoimisto on tehnyt kaikki mahdolliset virheet, ja nyt on pyrittävä minimoimaan aiheutetut vahingot. Ilmeisesti Barakin tapa väistellä median edustajia on ollut tapana myös hänen henkilökuntansa suhteen, jotka ovat hoidelleet asioita itsenäisesti antaen julkisia arvioita tilanteista, jotka olivat viimeistelyä vailla.
PRESIDENTIN vaaleissa Shas näyttää asettuneen tukemaan Shimon Peresiä, mikäli Jpostin asiasta kertovaan artikkeliin on luottamista. Shasin taholta tulleen tiedon mukaan ”rabbi Ovadia Yosef on tehnyt päätöksensä, eivätkä mitkään oikeiston tukemat kampanjat voi sitä muuttaa”, sanotaan tässä lähteessä. Peresin vastaista kampanjaa johtaa rabbi Dovber Wolpo, joka johtaa järjestöä nimeltä ”Maailman päämaja kansan ja maan pelastamiseksi”. Järjestö on laatinut Peresin vastaisen lentolehtisen, jota jaetaan synagogiin, kansanedustajille ja mainostauluille.
WOLPO SELITTÄÄ, että Peres on sopimaton presidentiksi, koska hän oli Oslon sopimusten ja evakuoinnin kannattaja tehden näin rikoksia Israelin kansaa vastaan. Hän vakuuttaa, että ihmiset, jotka suoraan kärsivät sekä Oslon sopimusten että karkotusten seurauksista, eivät koskaan anna anteeksi puolueelle, joka tukee Peresiä presidentiksi. Shasin parissa väitetään, että Peresin vastaista kampanjaa käyvät radikaalit oikeistolaiset Chabad aktivistit, jotka uskovat, että vuonna 1994 kuollut messiaaninen hahmo lubavitcher rabbi Menachem Schneerson on tuleva messias.
WOLPO VAKUUTTAA, ettei hän kuulu chabadin kannattajiin.
4. UUTISOTSIKOITA
- JOS ALLAH TAHTOO, niin Israel häviää pian kansojen joukosta, vakuutti Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad puhuessaan Ayatollah Rudollah Khomeinin 18. kuolinpäivän juhlassa sunnuntaina. Puhe toistettiin Iranin valtion uutistoimiston Irnan uutislähetyksessä. Ahmadinejah sanoi viime kesän Libanonin sodan ja Israelin palestiinalaisia vastaan käyvän kampanjan osoittavan, että Israelin luhistuminen on alkanut. Iranin ulkoministeriön edustaja Mohammad Ali Hosseini ilmoitti, että Iran on valmis ratkaisemaan sen ydinsuunnitelmia koskevan ongelman neuvotteluilla. Hänen kommenttinsa eivät kuitenkaan luvanneet Iranin keskeyttävän uraanin rikastamisen, mitä siltä edellytetään ehtona keskusteluille.
- HOMOPARAATIA, josta käytetään nimeä ”kauhistusparaati”, vastustava komitea anoo poliisilta lupaa järjestää puolen miljoonan ihmisen mielenosoitusparaati homoparaatin vastustamiseksi. Homoparaati on suunniteltu pidettäväksi 21. kesäkuuta. Homot kutsuvat paraatiaan nimellä ”Jerusalem kunnia”, sopivampi nimitys olisi ”Jerusalemin häpeä”. Poliisi antoi homoparaatille luvan.
- KOLME POLIISIA haavoittui yrittäessään rauhoittaa kansan mielenosoitusta Jaljulian arabikylässä lähellä Kfar Sabaa. Asukkaat olivat kiihtyneet peruutetusta kihlauksesta kahden perheen välillä. Asukkaat alkoivat kivittää väliin tulevia poliiseja. Seitsemän asukasta pidätettiin rikoksesta syytettyinä.
- ARMEIJA arvioi, että ensi tiistaina järjestettävään marssiin Homeshiin, jonka juutalaiset asukkaat Sharon karkotti ja tuhosi kylän, tulee osallistumaan 15 000 marssijaa. Se järjestetään kuuden päivän sodassa Juudean ja Samarian vapauttamisen 40. vuosipäivän kunniaksi. Peretz valittaa, ettei häneltä kysytty lupaa, mutta Olmert ilmoittaa, että hän antoi luvan marssille.
- EGYPTI JA IRAN aikovat solmia 1979 islamilaisen vallankumouksen katkaisemat diplomaattisuhteet.
- TAISTELUT UUDISTUIVAT Nahar al-Bared pakolaisleirissä Tripolin pohjoispuolella, ja ovat nyt leviämässä Ain Al-Hilwen pakolaisleiriin Libanonin eteläosassa Libanonin armeijan ja sunnimuslimien Jund Al-Shamin (Levantin armeija) välillä. Kahden sotilaan sanotaan kuolleen, kahden haavoittuneen ja ainakin yhden sotilaita vastaan taistelevan muslimin kuolleen. Taisteluissa käytettiin myös raskasta aseistusta. Sunnimuslimit valmistautuvat pitempiaikaisiin taisteluihin kaivamalla taisteluasemia ja evakuoimalla siviilejä alueelta. Taistelut ovat luultavasti Syyrian kiihotuksesta syntyneitä, ja ovat vaaraksi sekä Israelille että alueella toimiville UNIFIL-joukoille.
- 10 IDF:N SOTILASTA haavoittui terroristien kranaattikeskityksessä Eretzin rajanylityspaikkaa vastaan sunnuntaina. Raketteja ammuttiin Netivei H´asara yhteisöä kohtaan Negevissä pian sen jälkeen, kun Olmert ihasteli Kassam-tulen vähenemistä IDF:n vastatoimien ansiosta.
- EGYPTI LAHJOI Hamasin Kairossa (Debkafilen mukaan) vapauttamalla neljä pidättämäänsä salakuljetusjohtajaa, joista kolme on Hamasin ja yksi Jihadin jäsen.
- ISRAELIN ULKOMINISTERIÖ valmistelee vastatoimia Englannin akateemikkojen julistamalle Israelin boikotille, jota pidetään käsittämättömänä ja iskuna omaan nilkkaan kahden ystävällismielisen valtion välillä.
- JONATHAN POLLARD väittää www.worldnetdaily.com uutisen mukaan, että Peres valehteli hänestä komitealle, joka tutki hänen tapaustaan, ja toimitti dokumentteja USA:lle, joita käytettiin häntä vastaan. Peres vakuutti sopineensa, ettei niitä käytettäisi oikeudessa. Tämän johdosta Pollard suostui sopimusratkaisuun, jonka oikeus jätti huomiotta ja tuomitsi Pollardin elinkautiseen ilman armahdusta. Hän on kärsinyt eristysrangaistustaan yli 21 vuotta.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019