KESKIVIIKKO 06.06.07
1. ISRAELIN ARMEIJA harjoittelee jalkaväen, panssari- ja ilmavoimien yhteistyötä lähellä Eilatia olosuhteissa, joilla simuloidaan sotatilannetta Syyrian rintamalla. Sekä armeijan tiedustelujohtaja kenraalimajuri Amos Yadkin että puolustusministeri Amir Peretz vakuuttavat, ettei harjoituksilla ole tarkoitus uhkailla ketään, viimeiseksi Syyriaa. ”Harjoitukset ovat laadultaan puhtaasti puolustuksellisia”, ha vakuuttavat.
AMOS YADLIN selitti, että jos Syyria hyökkää Israeliin, sillä on paljon menetettävää. ”Syyria ei ole kuten Hizbullah; se on valtio ja sillä on haavoittuva infrastruktuuri. Bashar Assadilla on ilmavoimat, sähköverkosto ja siviilirakenteet, jotka vaurioituvat sodassa.”
Yadlin kertoi Syyrian sotilaallisten valmistelujen olevan alustavia, jolla se saavuttaa korkeamman valmiusasteen, mutta se ei välttämättä merkitse valmistautumista sotaan.
IDF:N KOMENTAJA Gabi Ashkenazi kertoi myös, että armeija harjoittelee kaikkia mahdollisuuksia varten, koska Lähi Itä on helposti sytytettävissä, ja Syyria on siinä kärkisijoilla. Hän kertoi, että IDF harjoitteli aiemmin palestiinalaisia vastaan käytävää sotaa rakentamalla mallikylän, jossa harjoiteltiin, mutta nyt painopiste on siirtynyt pohjoiseen, Syyriaan ja Libanoniin.
2. ISRAELIN TURVALLISUUSKABINETTI käsittelee keskiviikon kokouksessaan Syyrian tilannetta. Hallitus saa raportit Mossadilta, kansalliselta turvallisuuskomitealta, sotilastiedustelulta sekä ulkoministeriöltä. Yhä useammat poliitikot ja armeijan korkeat upseerit ovat vihjailleet, että Syyrian rauhantarjoukset tulee tutkia huolellisesti, sillä Syyria voi arvioida negatiivisen suhtautumisen niihin vihamieleiseksi eleeksi. Tämä voi kiihottaa Syyrian johtoa tarttumaan otolliseen tilaisuuteen ja aiheuttaa hankaluuksia pohjoisrajalla IDF:n ollessa keskellä sisäisiä rakennemuutoksia. Syyrian johdolla on kiire saada neuvotteluyhteys Israelin kanssa, sillä sitä uhkaa kansainvälisen oikeuden Rafik Haririn murhaa koskevat tutkimukset.
OLMERT on pahassa välikädessä. Vaikka hän haluaisi aloittaa suorat neuvottelut Syyrian kanssa, USA vastustaa niitä, eikä Olmert voi jättää sitä huomiotta. Israelissa on vahva käsitys, ettei se pysty hoitamaan sekä Syyrian että palestiinalaisten asioita samaan aikaan. Siksi on suositeltavaa keskittyä palestiinalaisten asioihin, vaikka sekin on mutkistunut entisestään. USA:n ulkoministeriö tukee tätä ajatussuuntaa. USA:n ulkoministeri Rice haluaisi Palestiinan valtion syntyvän ennen presidentti Bushin virkakauden loppua tammikuussa 2009.
OLMERT TAPAA Mahmoud Abbasin torstaina, luultavasti Jerikossa. Abbas haluaa keskustella palestiinalaisvankien vapauttamisesta, Israelin keräämien maksujen tilittämisestä PA:n tileille, pitkästä tulitauosta sekä lopullisen tilanteen asioista, mihin Israel ei ole valmis.
OLMERT SANOO olevansa valmis keskustelemaan arabien rauhansuunnitelmasta, mutta ilman uhkavaatimuksia.
3. PEACE NOW (Rauha nyt) äärivasemmistolainen painostusryhmä piti eilen korkeimman oikeuden luvalla ja vastoin IDF:n suosituksia mielenosoitustilaisuuden Hebronissa lähellä Patriarkkain hautakammiota. Järjestäjät kehuivat, että paikalla oli 300 ihmistä, mutta paikalla olleet arvioivat, että puolitäysistä busseista laskien heitä oli alle 200. Tilaisuus sujui rauhallisesti ilman väkivaltaisuuksia, sillä paikalliset juutalaisasukkaat olivat tehneet päätöksen pidättyä vasta-mielenosoituksesta, koska se olisi vain lisännyt tilaisuuden mainosarvoa. Muutama paikallinen asukas oli paikalla omine kyltteineen, mutta pysyttelivät taustalla.
PEACE NOW järjestön paikalla ollut johtaja Yariv Oppenheimer sanoi ”setlerien” olevan kuin luu heidän kurkussaan, ja vaati korkeinta oikeutta julistamaan juutalaisten asumisen Hebronissa laittomaksi ja tyhjentämään kaupungin juutalaisista.
HEBRONIN ALKUPERÄISET juutalaisasukkaat karkotettiin englantilaisten toimesta kaupungista 1929 tapahtuneen massamurhan seurauksena. Silloin Hebronin arabit, jotka olivat sukupolvien ajan asuneet rauhassa juutalaisten kanssa, aloittivat Jerusalemin päämuftin Haj Amin al-Husseinin kiihotuksesta väkivaltaisuudet juutalaisia vastaan ja murhasivat heistä 67. Arabien raivo kohdistui vielä tapettujen ruumiisiin, joita he silpoivat ja häpäisivät.
Juutalaiset alkoivat muuttaa kaupunkiin uudelleen 1979. Nykyisin Hebronin kaupungissa asuu 800 yeshiva-opiskelijaa, arabeja kaupungissa asuu n. 30 000.
HEBRON on juutalaisille tärkeä symbolisesti ja historiallisesti, sillä kuningas David pystytti valtaistuimensa sinne Juudean kuninkaana yli 3000 vuotta sitten.
4. ISRAEL PYRKII rajoittamaan USA:n lupaamaa aseapua Saudi Arabialle. USA lupasi saudeille huippunykyaikaisia aseita vastapainoksi Iranin kasvavaa uhkaa vastaan. Israelia arveluttavat varsinkin ns. ”täsmäohjusten ja –pommien” myyminen, koska ne voivat joutua vääriin käsiin. Israelin delegaatio USA:ssa, jota johtaa Shaul Mofaz, yrittää saada USA:n myymään sille F-22 ”stealth” hävittäjää, joka pystyy välttämään tutkahavainnot. USA ei ole myynyt konetta ulkomaille, ei edes Naton joukoille. USA:n toinen uuden sukupolven hävittäjä F-35 valmistuu usean vuoden kuluttua, arvolta 2014. Israel on perinteisesti asentanut tilaamiinsa hävittäjiin Israelissa kehitettyjä teknisiä laitteita. Pentagon vastustaa niitä ainakin F-22 tapauksessa.
JAPANI ON myös ilmaissut halunsa hankkia F-22 hävittäjiä Pohjois-Korean uhkan vuoksi.
5. USA:N JA VENÄJÄN välit ovat hiipumassa lähes kylmänsodan tasolle. Presidentti Vladimir Putin on esittänyt kirpeää arvostelua USA:n suunnitelmista rakentaa ohjusten torjunta-asemia muutamiin Itä Euroopan maihin. Bush käsitteli asiaa Euroopan kiertueensa alussa yrittäen rauhoitella ”Vladimiria”, kuten hän tuttavallisesti Venäjän yksinvaltista kutsui, selittäen, ettei se uhkaa ketään vaan on puhtaasti puolustuksellinen. Tämä ei näytä tyydyttävän Putinia, joka aikoo kehittää Venäjän entiseen suuruuteensa. Putin uhkaili kääntävänsä maansa ydinkärjillä varustetut ballistiset ohjuksen eurooppalaisiin kohteisiin.
ASIA EI VÄLITTÖMÄSTI koske Israelia eikä Suomea, mutta suurvallat ovat aina joutuessaan vastakkain jonkun maan kanssa pyrkineet varmistamaan diplomaattiset ja sotilaalliset suhteensa muihin maihin. Tämä koskettaa silloin molempia maita. Yhteinen pitkä raja Venäjän ja Suomen välillä on sellainen tekijä, joka voi joutua tarkkailun alaiseksi.
Venäjällä on suuria hankkeita Iranin kanssa, ydinvoimaloista ja huippunykyaikaisista aseista lähtien, eikä se halua sotkea näitä. Siksi Venäjä on ollut hyvin haluton Iranin vastaisiin kauppasaartoihin, joilla Iran pyritään pakottamaan luopumaan epäillyistä ydinasesuunnitelmista.
IRANIN presidentti Ahmadinejad ilmoitti äskettäisen ayatolla Rudollah Khomeinein kuoleman vuosipäivänä, että lähtölaskenta Israelin tuhoamiseksi on alkanut.
HYVÄNTAHDON ELEENÄ, osoittaakseen tuomionsa Venäjällä juutalaisia vastaan tehtyihin väkivaltaisuuksiin, presidentti Putin ilmoitti lahjoittavansa kuukauden palkkansa Moskovan ”suvaitsevaisuus” (tolerance) museolle.
6. UUTISOTSIKOITA
- ABBAS TARJOAA tulitaukoa, mutta ei Kassam-rakettitulen lopettamista.
- KANSANEDUSTAJA Eldad (NU) ehdottaa lakia, jolla Gazan evakuointi mitätöidään ja Gush Katif asutetaan uudelleen.
- SOTILAAT avasivat tulen palestiinalaisia vastaan Hebronissa heidän yrittäessään riistää aseen upseerilta. Yksi palestiinalainen kuoli, kaksi haavoittui.
- PALOPOMMEJA heitettiin sotilaita vastaan Jeninissä, ne eivät haavoittaneet ketään.
- KAKSI KASSAM-RAKETTIA on ammuttu Gazasta Israeliin aamupäivällä.
- ISRAELIN MEDIA on tunnustanut, että toimittajat vääristelivät uutisia ennen IDF:n vetäytymistä Libanonista, ja sama toistui ennen Gazan evakuointia. Syyksi eräs ilmoitti, että heidän poikiaan palveli armeijassa.
- IAF iski palestiinalaisiin, jotka olivat asettamassa pommia turva-aidan viereen Gazassa. Yksi Hamasin jäsen, 67, sai surmansa.
- KOLME SUOMALAISTA kalastajaa eksyi Iranin aluevesille Abu Musan saaren luona lomallaan Emiirikunnassa. Iranin merivartijat pidättivät heidät.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019