TORSTAI 17.05.07

1. SDEROTIN VIRKAILIJAT ovat päättäneet yhdessä puolustusministeriön kanssa evakuoida – tilapäisesti, kuten puolustusministeriö asian ilmaisee – 4000 kaupungin 24 000 asukkaasta. Tämä siksi, että Kassam-rakettien jatkuvat salvot ovat käyneet ylivoimaisiksi kaupunkilaisten hermoille. Viimeisen 24 tunnin aikana terroristit ampuivat lähes 50 rakettia Sderotiin ja sen läheisille alueille eiliseen iltaan mennessä. Viime yönä ja tänä aamuna niitä on tullut lisää. Debkafile kertoo, että lähes 60 rakettia ammuttiin 48 tunnin kuluessa, tiistaina 20 rakettia, jotka haavoittivat 30 ihmistä. Keskiviikkoiltana yli 30 rakettia iski Sderotiin ja sen ympäristöön katkaisten sähkönjakelun kaupungissa.

KOULUT Sderotissa ja läheisessä Shar Hanegev-kylässä ovat kiinni. Kaupunkilaiset ovat vedonneet pääministeriin ja puolustusministeriöön kaupunkilaisten evakuoimiseksi, mutta koska sitä ei otettu siellä tarpeeksi vakavasti, he vetosivat monimiljonääri Arkadi Gaydamakiin, joka välittömästi tilasi Sderotiin kahdeksan bussia. Hän aikoo siirtää 1000 kaupunkilaista, ennen kaikkea lapsiperheitä, hotellimajoitukseen Beershevaan, edes muutamaksi päiväksi. Kuten voi arvata, valtion viranomaiset ja puolustusministeri Amir Peretz eivät ole tästä mielissään.

ISRAELIN VIRANOMAISTEN, Olmertin ja Peretzin ennen kaikkea, välinpitämättömyys ja lähes täydellinen halvaantuminen rakettitulen alla on käsittämätön. Sderotin asukkaat syyttävät heitä katkerina, ettei heille merkitse mitään asukkaitten kärsimykset. ”He ovat vain pelinappuloita poliittisessa pelissä. Olmert tarkkailee vain, mihin suuntaan USA:ssa tuulee”, he sanovat.

Olmert on jopa ylpeillyt: ”Katsokaa, miten paljon me kestämme kärsimyksiä ja nöyryytyksiä!”

HAMASIN AMPUMAT Kassam-raketit ovat uutta rakennetta. Ne ovat tarkempia ja niissä on suurempi räjähdekuorma. Lisäksi niitä parannellaan kaiken aikaa.

ISRAELIN TURVALLISUUSVIRKAILIJAT ennustavat, että seuraavaksi terroristit tulevat keskittymään Ashkelonin pommittamiseen Hizbullahilta saamillaan venäläismallisilla Grad-raketeilla, joilla he hyvin yltävät sinne ja joita voidaan ampua kymmeniä muutamassa minuutissa.

2. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert lupaa rajua vastausta Hamasin ampumille Kassam-raketeille, taas kerran, ties monennenko kerran ilman seurauksia. Hallituksen turvallisuusjaosto antoi luvan hänelle päättää itsenäisesti vastausten laadusta, mutta Olmert vihjailee, että ne tullevat olemaan valittuja ohjusiskuja Hamasin terrorismista vastaavia johtajia sekä rakettimiehistöjä vastaan. Suurta maahyökkäystä Olmert ei näytä uskaltavan edes ajatella, koska ”se tulisi hajottamaan hänen suuret unelmansa rauhanneuvotteluista ja Juudean ja Samarian sisäosien tyhjentämisestä juutalaisista ja niiden luovuttamisesta Hamasin terroristeille”, kuten asia täällä ilmaistaan.

TURVALLISUUSVIRANOMAISET ovat selittäneet hallituksen epävarmuuden johtuvan siitä, että jos IDF päästetään Gazan alueelle, se on juuri sitä, mitä Hamas haluaa, koska se lopettaisi sisäiset taistelut ja yhdistäisi Fatahin ja Hamasin yhteiseen rintamaan.

MAHMOUD ABBAS JA KHALED MASHAAL sopivat tulitauosta eilen illalla 20.00 aikaan, mutta taisteluja on käyty sen jälkeen kaiken aikaa. Lisäksi Hamasin edustaja ilmoitti, että tulitauko koskee vain Hamasin ja Fatahin välisiä taisteluja, Kassam-rakettituli jatkuu. Tulitauko on jo kuudes kolmen viimeisen päivän aikana. Abbas suunnittelee matkustavansa Gazaan tänään torstaina saadakseen taistelut loppumaan. Fatahin edustajat ihmettelevät, miksei sen joukot murskaa Hamasin joukkoja, koska Fatahilla on yli 50 000 miestä aseissa. He ovat kieltäneet pyytäneensä USA:n apua Hamasin kukistamiseksi. Mubarak: Hamas ei suostu rauhaan.

Shimon Peres lupasi äskettäin, että Israel on valmis auttamaan Abbasia järjestyksen palauttamiseksi Gazaan, jos hän sitä pyytää. Se olisi Abbasille sama kuin teloituspyyntö, koska hänet leimattaisiin välittömästi USA:n ja Israelin liittolaiseksi, josta rangaistaan kuolemalla.

3. USA ON HUOLISSAAN, että palestiinalaisten sisäiset taistelut saavat rauhanneuvottelut pois raiteiltaan. ”Ne eivät millään tavoin auta Palestiinan kansaa, eivätkä varmasti saa heitä yhtään lähemmäs Palestiinan valtion perustamista, jota he kaipaavat,” sanoo USA:n ulkoministeriön apulaispuheenjohtaja Tom Casey. Toinen virkailija samalta osastolta valitti, että Hamasin hyökkäykset Karni-terminaalia vastaan uhkaavat kaivaa maata USA:n ja kansainvälisen yhteisön pyrkimyksiltä Palestiinan kansan taloudellisen ja humanitäärisen tilan parantamiseksi.

”NÄMÄ SISÄISET väkivaltaisuudet estävät USA:n välitysyrityksiä palestiinalaisten ja Israelin välillä ja voivat aiheuttaa USA:n antamien avustusten keskeyttämisen,” hän valittaa.

USA suunnittelee ilman aseitten käyttöä suoritettavan poliisikoulutuksen tehostamista. Lisäksi USA on luovuttanut tuhansia käsiaseita ja muita sotilastarvikkeita palestiinalaisille.

Ne on tarkoitettu Fatahin joukoille, mutta käytännössä Hamas on soluttanut jäseniään lähes kaikkiin Fatahin joukkoihin, myös Abbasin henkivartiokaartiin Force 17, jopa niitten johtajatasolle.

SUURI KYSYMYS on, kuinka kauan Palestiinan Auktoriteetti pystyy vielä säilyttämään uskottavuutensa. Monet palestiinalaiset pitävät sitä jo hajonneena.

4. ISRAELISSA poliittinen kenttä keskittyy presidentin valintaan. Kadiman ehdokas Shimon Peres on taas kerran lähtökarsinassa, mutta hänen mahdollisuutensa eivät ole yhtään paremmat kuin aiemmissakaan kisoissa. Likudin Reuven Rivlin on tehnyt ”kanossanmatkansa” Shasin hengellisen gurun Ovadia Yosefin luo, mutta niin on tehnyt Shimon Pereskin. Shas on ollut monissa yhteyksissä ”kuninkaantekijä”, ja voi olla sitä tässäkin. Labourin ehdokkaat Colette Avital ja Knessetin puhemies Dalia Itzik eivät kelpaa joillekin Shasin johtajille, koska Maimonides sanoo kuninkaan lain ensimmäisessä kappaleessa: ”On kiellettyä nimittää nainen kuninkaan arvoon, sillä Torah sanoo: Sinun tulee nimittää itsellesi kuningas, ei kuningatarta, ja tätä tulee soveltaa kaikkiin juutalaisten tehtäviin, joita miehet, eivät naiset, hoitavat heille.” Asiaa selvitti Shasin kansanedustaja Haim Amsalem haredi viikkolehdessä Kav Ha´itonut, saaden useitten Shasin jäsenten moitteet päälleen. Shas-puolueessa viimeisen sanan sanoo Ovadia Yosef, jonka luona myös Dalia Itzik kävi hakemassa siunauksen. Yosef kertoo Shasin strategian vasta viime hetkellä, voidakseen nähdä, mikä vaihtoehto hyödyttää puoluetta eniten.

5. NEUVOSTOLIITTO järjesti 1967 ns. kuuden päivän sodan alkamisen, kertovat kaksi kirjailijaa Gideon Remez ja Isabella Ginor kirjassaan ”Foxbats over Dimona: The Soviets Nuclear Gamble in the Six-Day War”. Kirja julkaistaan ensi kuussa Yale University Pressin kustantamana.

NL:n tehokkaimmat hävittävät Mig-25 tekivät useita lentoja Dimonan yllä ennen kuuden päivän sotaa sekä vahvistaakseen NL:n yrityksiä että rohkaistakseen Israelia aloittamaan sota ja varmistaakseen, että Dimonan ydinkohde tultaisiin tuhoamaan arabien ja NL:n yhteisin sotatoimin sen jälkeen, kun Israel tuomittaisiin hyökkääjäksi. Kirjassa mainitaan, että NL:n ydinsukellus-veneitä oli tuotu Israelin rannikon edustalle siltä varalta, että se joutuisi iskemään takaisin, jos Israel käyttäisi omaa ydinasettaan, jonka Israelin uskottiin kehittäneen.

NL:N VÄLIINTULOYRITYKSET kuitenkin romuttuivat Israelin hämmästyttävän alkuvoiton johdosta, jossa se muutamassa tunnissa tuhosi Egyptin, Jordanian ja Syyrian ilmavoimat lähes täysin. Tämä vastoin odotuksia toi Israelille laajaa tunnustusta ja ihailua kaikkialla. Kirjailijat perustavat kirjansa paljastukset dokumenttiaineistoon sekä ja NL:n meriupseeri Yuri Khripunkovin yksityiskohtaisiin määräyksiin, jotka hän sai laivansa kapteenilta 5. kesäkuuta 1967, jossa hänet määrättiin muodostamaan 30-miehen vahvuinen maihinnousujoukko Israeliin. ”Khripunkovin osaston tehtävänä oli tunkeutua Haifan satamaan, jossa Israelin laivaston päämaja sijaitsi. Samantapaisia maihinnousujoukkoja muodostettiin kirjan mukaan yli 30 NL:n laivassa Välimerellä, kaikkiaan yli 1000 miestä.

KIRJASSA ESITETYT kuvaukset eivät ole saaneet kaikkien historiantutkijoitten hyväksymistä. Monien mielestä Venäjän arkistoista ei ole löytynyt todisteita kirjan esittämiin tapahtumiin.

(Lähde: Jpost 16.05.07 David Horovitz)

6. UUTISOTSIKOITA

- 17 kassam-rakettia ammuttiin viime yön aikana Gazasta Israeliin.

- KASSAM-RAKETTI osui yläkoulun luokkaan Sderotissa. Kaksi opiskelijaa haavoittui, oppilaita kehotetaan pysymään pommisuojissa.

- LEGAL FORUM for Land of Israel vaatii korkeinta oikeutta erottamaan Olmert ja Peretz. NGO:n asianajaja Yitzhak Bam sanoo, että he aloittivat Libanonin sodan ilman sotasuunnitelmaa eivätkä olleet varmistaneet, että IDF oli valmis.

- VALVONTAORGANISATIO Ometz vaatii, että oikeuskansleri aloittaa rikostutkimukset valtiontarkastaja Micha Lindenstraussin raportissa mainittuja valtion virkailijoita vastaan henkilökohtaisten intressien vuoksi.

- PÄÄRABBINAATTI päättää tänään torstaina, rikkooko Knessetin Kristittyjen liittolaisten yhteisön järjestämä kristillisten naisten konferenssi juutalaista lakia. Kaksipäiväinen konferenssi alkaa sunnuntaina. Konferenssin pitämistä vastaan teki valituksen Jerusalemin valtuutettu Mina Fenton (NRP), joka tunnetaan kristittyjen lähetystyön kiivaana vastustajana ja on myös pyrkinyt saamaan yli puolueitten kannatusta kristittyjen järjestöjen Israel-avun lopettamiseksi. Fenton vastustaa myös Israelissa kokoontuvaa kristillistä konferenssia Bridges for Peace, joka alkoi keskiviikkona järjestäen Israelissa matkoja ja luentoja.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019