TIISTAI 22.05.07
1. HAMAS UHKAA LAAJENTAA pienoissotaansa Israelia vastaan. Maanantain aikana 19 Kassam-rakettia ammuttiin rajan yli Gazasta Israeliin. Rakettien osumatarkkuus on selvästi parantunut kuten myös niitten räjähdysvoima. Raketeissa ei ole ohjausjärjestelmää, ne suunnataan kohteeseen arvioimalla matka, tuulen suunta ja voimakkuus ja muut mahdolliset tekijät. Niiden laukaisualusta on yksinkertainen yhden miehen kannettava teräskehikko. Niitä ja raketteja voidaan säilyttää asuintiloissa, kuten usein tapahtuu, ja ampua talojen puutarhasta tai tasakatoilta. Tämän johdosta niiden havaitseminen ja tuhoaminen ennen ampumista on vaikea.
EILEN ILLALLA kahdeksan aikaan kaksi rakettia ammuttiin Sderotin kaupunkiin. Toinen niistä osui suoraan autoon, jossa istunut 32-vuotias nainen Shirel Feldman (Friedman)sai surmansa matkalla sairaalaan. Kaksi muuta haavoittui raketin sirpaleista ja tusinan verran sai shokkihoitoa.
AIKAISEMMIN PÄVÄLLÄ IAF:n ohjus osui Beit Lahiyassa autoon, jossa 4-hengen Islamic Jihadin rakettimiehistö oli matkalla kohteeseensa. Tämä miehistö oli syyllistynyt useisiin raketti-iskuihin, mm. siihen jossa 57-vuotias Fatima Slutsker sai surmansa ja Peretzin henkivartija haavoittui marraskuussa 2006. Shin Bet antoi IAF:lle tiedot auton liikkeistä.
TOISESSA IAF:N ISKUSSA hajotettiin Kassam-rakettien valmistusverstas.
TERRORIJÄRJESTÖT ovat antaneet jäsenilleen ohjeet olla käyttämättä käsipuhelimiaan, koska niitä voidaan kuunnella, sekä välttää autojen käyttämistä. Monet tärkeimmistä johtajista ovat menneet maan alle vaihtaen paikkaa asunnosta toiseen.
HAMAS ANTOI OHJEET jäsenilleen aloittaa terrori-iskut Juudeassa ja Samariassa. He tulevat yrittämään itsemurha-iskuja sekä järjestämään väijytyksiä autoilijoille Israelin valtateillä.
Hamas uhkasi jo aiemmin, että seuraavat iskukohteet ovat Ashkelonissa, Netivotissa ja muissa kaupungeissa, joihin heidät parannetut Kassam-rakettinsa yltävät. Hamasilla ja Jihadilla on Siinailta salakuljetettuja Grad-luokan Katjusha-raketteja, joiden kantomatka on 25 km. IDF on ottanut uhkauksen todesta ja aloittanut valmistelut suojelutoimista vaaranalaisissa kaupungeissa.
APULAISPUOLUSTUSMINISTERI Ephraim Sneh kertoo, että kotirintaman vastuullisena johtajana hän on antanut ohjeet väestönsuojelun valmisteluista väestönsuojista alkaen.
YLEISEN TURVALLISUUDEN MINISTERI Avi Dichter selvittää, että täsmäiskujen kohteina ovat pääministeri Ismail Hamiyeh (Hamas), Khaled Mashaal (Hamas), Izzadin Kassam komentaja Muhammad Deif (Hamas), Izzadin Kassam komentaja Gazassa ja pomminrakentaja Ahmad Jaberi (Hamas) ja Khaled Mansour, Islamic Jihadin ”sotilassiiven” komentaja.
2. SDEROTISSA VIERAILI eilen korkeita vieraita lähituntuman saamiseksi tilanteesta sotarintamaan joutuneessa kaupungissa. Ehud Olmert, Tzipi Livni ja poliisin ylitarkastaja David Cohen olivat ulkomaisten vieraittensa EU:n ulkoasioitten johtajan Javier Solanan ja Englannin suurlähettilään Ton Phllipsin tukena kaupunkivierailussa samaan aikaan maanantaina illalla, kun raketteja satoi kaupunkiin. Hekin joutuivat vierailunsa aikana etsimään suojaa raketeilta.
VIHAISET ASUKKAAT järjestivät rajun mielenosoituksen kaupungintalon edustalla, jossa Livni ja Solana pitivät lehdistötilaisuutta. Livni pyrki vakuuttamaan, ettei tulitauko ole voimassa Israelissa ja että se on terrorijärjestöille vain peittona, jonka suojassa ne voivat täydentää asevarastojaan.
KAUPUNGIN ASUKKAAT keskeyttivät Livnin puheen huudellen hänelle: ”Livni, sinä olet huora. Eroa, eroa!” He heittelivät jätteitä ja kaikenlaista rojua panssaroituihin autoihin, joissa Livni, Olmert ja vieraat ajoivat pois kaupungista.
BRITTILÄHETTILÄS Phillips oli aiemmin päivällä tavannut kaupunginjohtaja Eli Moyalin ja kuunnellut useita liikuttavia tarinoita kaupunkilaisilta. Phillips totesi, että Israelilla on oikeus puolustaa itseään ja suojella kansalaisiaan ja vaati rakettitulen lopettamista.
SAMAA TOISTELI EU:n lähettiläs Ramiro Cibrian-Uzai, joka lisäsi oman arominsa: IDF:n tulee noudattaa suhteellisuutta ja pienintä välttämätöntä voimaa. Hän kieltäytyi arvioimasta, noudattiko IDF näitä normeja. Hän ei tiennyt Livnin esityksestä kansainvälisistä joukoista Philadelphia-käytävälle Gazassa, mutta totesi, että jos niitä pyydetään, molempien taistelevien osapuolten tulee hyväksyä ne ja niiden tulee voida toimia ilmapiirissä, joka sallii sen operoida vapaasti.
EU hyväksyi sen alaisten EUBAM joukkojen toiminnan jatkumisen Rafahin rajaterminaalissa kuudeksi kuukaudeksi, vaikka niiden toimintaperiaatteista vieläkin keskustellaan. EUBAM joukot ovat joutuneet toistuvasti pakenemaan terminaalista terroriuhkausten vuoksi.
LIBANONIN ARMEIJAN sotilaat käyttivät paljon suoraviivaisempia otteita taistellessaan Tripolin lähellä Nahr al-Bared pakolaisleiriin linnoittautuneita Fatah al-Islam joukkoja vastaan. Sen nimenä oli aiemmin Fatah Intifada, mutta muutti nimensä myöhemmin ja sen uskotaan olevan sidoksissa Al-qaidan kanssa. Sitä johtaa Abu Khaled joka värväsi satoja palestiinalaisia joukkoihinsa ja koulutti niitä. Libanonissa uskotaan, että levottomuudet pakolaisleirissä alkoivat Syyrian käskystä, millä halutaan siirtää huomio pois Rafik Haririn murhatutkimuksista.
LIBANONIN ARMEIJA katkaisi veden- ja sähkönsaannin pakolaisleiristä ennen taistelujen alkamista, toimi, mitä on suositeltu IDF:n keinoksi vaikuttaa Gazan terroristeihin.
3. UUTISOTSIKOITA
- SDERORIN LAPSET eivät halua asua kaupungissa, kun he kasvavat isoksi. 800 lasta oli viety Bat Yamitin vesileikkikeskukseen Holonissa voidakseen saada hetkeksi lepoa jatkuviin raketti-iskuihin heidän kotejaan vastaan.
- SDEROTIN ASUKKAAT valittavat, että seitsemän vuotta raketti-iskujen kohteena on aiheuttanut heissä yliherkkyyttä ja diabetesta. Arviolta tuhat kaupungin asukasta on käyttänet psykiatrisia palveluja, mutta tarve on paljon suurempi.
- HALLITUS ON ASETTANUT 400 miljoonaa NIS Gazan lähialueilla sijaitsevien rakennusten vahvistamiseen Kassamin-kestäviksi. Siilipuolustus näyttää olevan Olmertin hallituksen valitsema toiminta asukkaittensa suojaamiseksi. Mikään normaalivaltio ei sietäisi sitä määrää raketteja ja kranaatteja, itsemurhaiskuja ja pommihyökkäyksiä kansalaisiaan vastaan kuin Israel iskemättä takaisin ilman armoa. Mikään muu valtio ei myöskään kasva taloudellisesti hyökkäysten alaisena kuin Israel, kuten eräs brittilehti asian ilmaisi.
- USA:N LÄHETTILÄS ISRAELIIN Richard Jones joutui pyytämään anteeksi lausuntoaan, jossa hän kehotti Israelia olemaan onnellinen, ettei vakoilusta elinkautiseen tuomittua Jonathan Pollardia teloitettu. Kaiken kohtuullisuuden mukaan, koska ei ole yksiselitteisesti tiedossa, mikä Pollardin suurin syytös oli, hänen 21 vuotta kestänyt tuomionsa kärsiminen eristyssellissä ilman armoa, on USA:n valtion harjoittamaa kidutusta, jota ei voi puolustella millään järkisyillä.
- NORJA ALOITTAA suorien avustusten lähettämisen PA:n hallitukselle, kertoi ulkoministeri Jonas Gahr maanantaina. Norja suorittaa ensimmäisen 10 miljoonan USD tukieränsä lähiaikoina. Norjan ulkoministerin mukaan sen tapa tavata PA:n hallituksen ministereitä antaa sille mahdollisuuden protestoida raketti-iskuista.
- SEKSUAALISESTA HÄIRINNÄSTÄ 120 päivän yhteiskuntapalvelukseen tuomittu ja tuomionsa kärsinyt Hain Ramon (Labour) palasi Knessetiin maanantaina. Olmert onnitteli tätä vanhaa ideologista kamuaan lämpimästi ja on aikeissa nimittää hänet ministerinvirkaan, ehkä talousministeriöön.
- PÄÄMINISTERI Ehud Olmert ei uskaltanut osallistua Knessetin tarkastus-valiokunnan kokoukseen, jossa tarkasteltiin valtiontarkastajan Michal Lindenstraussin viraston laatimaa raporttia Olmertin rikoksista ja ennen kaikkea Olmertin oikeuskansleri Mazuzille tekemästä vaatimuksesta tutkimusten aloittamiseksi Lindenstraussin häntä vastaan harjoittamasta ajojahdista, kuten Olmert asian näkee.
- HARVINAINEN Torah-rullan kappale asetetaan julkisesti nähtäville Israelin Museossa tänään. Dokumentti on osa ns. ”Meren laulua” (Song of the Sea), joka sisältyy Exodukseen (2.Ms.13:19 -16:1). Se käsittelee ns. ”äänetöntä aikakautta” 600 vuoden ajalta kolmannelta kahdeksanteen vuosisataan, jolta ajalta ei ole juuri mitään heprealaisia dokumentteja. Laulua pidetään yhtenä merkittävimmistä teoksista, jossa ylistetään israelilaisten Punaisenmeren ylitystä. Sen uskotaan olleen osa laajaa keskiaikaista juutalaista käsikirjoitusta, joka löydettiin Kairon Ben-Ezra synagogasta myöhään 19. vuosisadalla. (JP Etgar Lefkovits 22.05.07)
- ISRAELISSA ALKAA tänä iltana Shavuot-juhla, jota vietetään Toran (Laki, Opetus) antamisen kunniaksi. Shavuot (Pentecost) tarkoittaa suomeksi viikot. Se on myöskin sadonkorjuujuhla ja 49. päivä Omerin laskennassa, 7 viikkoa sederistä.
(3.Ms.23:15-16)
- JUUDEAN JA SAMARIAN palestiinalaisalueet suljettiin liikenteeltä juhlien ajaksi.
Arkadi Gaydamak pystyttää telttakylän Sderotin pakolaisille juhla-ajaksi. Rakettituli
Gazasta jatkui tänä aamuna, ainakin kolme Kassamia ennen puoltapäivää.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019