SUNNUNTAI 20.05.07
1. ISRAELIN HALLITUKSEN JA TURVALLISUUSMIESTEN Gazan tilanteen käsittelyä voisi verrata masokismiin tai patologiseen itsepetokseen, kuten eräs kolumnisti sitä kuvaili. IDF:n ja turvallisuusvirkailijoitten väliset keskustelut Gazan tilanteesta alkoivat jo viime viikolla ja niitä jatketaan tänään. Näistä keskusteluista on tarkoitus tehdä yhteenveto ja suositus hallituksen turvallisuusjaostolle, joka tulee antamaan operatiiviset ohjeet armeijalle. Niiden ei kuitenkaan uskota poikkeavan siitä, mitä Olmert, Livni ja Peretz ovat asiasta aiemmin päättäneet.
HALLITUKSEN PÄÄTÖS tullee noudattamaan samoja virheellisiä ohjeita, joita noudatettiin Libanonin sota II:n yhteydessä: IAF tulee moukaroimaan Hamasille kuuluvia teollisuuslaitoksia, instituutteja ja infrastruktuuria sekä rakettimiehistöjä sikäli, kuin niitä havaitaan. Tykistöä ja panssareita on tarkoitus käyttää hyvin rajoitetusti ja vain selkeästi osoitettavissa kohteissa. Maajoukkojen hyökkäys Gazaan näyttää olevan optio, jota ei käytetä.
PUOLUSTUSMINISTERI Peretz käyttää kauniilta kuulostavia fraaseja: ”Massiivinen maahyökkäys Gazaan ei palvele Israelin etuja. Myöskään kaasun, veden ja sähkön katkaiseminen ei tule kysymykseen, koska se saisi koko Palestiinan kansan liittoutumaan Hamasin kanssa. Me tulemme jatkamaan operaatioitten kehittelyä emmekä hylkää yhtään optiota, joilla voimme estää vihollistamme vahingoittamasta meitä. Haluamme tehdä kaikille selväksi, ettemme aio sallia kenenkään vahingoittaa Israelin kansalaisia.” Ota siitä sitten selvää.
PERETZIN LAUSUNNON VIIMEINEN osa oli vastauksena toimittajan kysymykseen, onko IDF valmis iskemään myös Hamasin kaltaisten järjestöjen ”sotilaallisia” johtajia vastaan.
OLMERTIN TAKTIIKKANA NÄYTTÄÄ olevan toimia etanan vauhtia ja tehdä muutama täsmäisku valittuja kohteita vastaan kuten tähänkin asti.
TÄMÄN TAKTIIKAN ongelmana on se, että se jättää terrorijärjestöjen raketti- ja asevarastot koskemattomiksi, aivan kuten Libanonin sodassa, jossa IDF moukaroi Hizbullahin laitoksia ja autokolonnia, mutta salli sen rakettimiehistöjen jatkaa iskujaan Israeliin viikkokausia.
TURVALLISUUSVIRKAILIJA puki IDF:n taktiikan sanoihin: ”Emme iske vain kiinteistöihin. Haluamme, että Hamas joutuu maksamaan osallistumisestaan terrorismiin.” Hamasin tuhoaminen järjestönä näyttää tämän mukaan olevan suljettu pois suunnitelmista.
OLMERTIN KANSLIA SELVITTELEE kantaansa näin: ”Herkkä tasapaino tulee voida säilyttää. Pyrimme tasapainoilemaan rajun iskun tarpeellisuudesta Kassam-hyökkäysten jälkeen kuitenkaan aiheuttamatta täydellistä tuhoa kansainvälisen reaktion pelossa. Toiseksi, vaikka pyrimme saattamaan Kassam-iskut siedettävälle tasolle, emme halua joutua tilanteeseen, jossa meidät vedetään uudelleen Gazan hiekkadyyneille. Tasapainoilemme näiden optioiden välissä.”
2. EDELLINEN PUOLUSTUSMINISTERI Shaul Mofaz vaatii, että IDF:n tulee iskeä terrorijärjestöjen johtajiin ja nopeasti. Sderotin kaupunki kutsui Mofazin turvallisuuskeskusteluihin sunnuntaiksi. Sderotin johdon mielestä Mofaz tulee valita Peretzin tilalle puolustusministeriksi.
LAUANTAIN AIKANA terroristit ampuivat 12 Kassam-rakettia ja viisi kranaattia Israelin puolelle. Kuusi rakettia osui Sderotin kaupunkiin aiheuttaen melkoista tuhoa sytyttäen tulipaloja ja vaurioittaen vesijohtoa katkaisten vedensaannin osassa kaupunkia useitten tuntien ajaksi.
NEVE ESHKOLISSA raketinsirut haavoittivat yhtä ja saivat neljä ihmistä shokkiin raketin osuessa asuintaloon. Zoharin moshavissa kolme ihmistä hoidettiin shokin vuoksi raketin räjähtäessä heidän lähellään. Kfar Maimonissa ja Sderotissa raketit iskivät hautausmaihin. Sufassa lähellä Gazan turva-aitaa putosi viisi kranaattia, mutta ne eivät aiheuttaneet vahinkoja.
KAKSI IDF:N SOTILASTA haavoittui lievästi PT-kranaatin osuessa heidän kauhakuormaajaansa Gazan alueen pohjoisosassa turva-aidan takana.
SUNNUNTAIAAMUNA Sderotin kaupunkiin ammuttiin kolme Kassam-rakettia 08.00 mennessä.
Sderotin kaupungissa vaaditaan hätätilanteen julistamista maahan.
BEERSHEVAN hotelleihin majoitetut Sderotin pakolaiset ovat saaneet hotellin johdolta käskyn muuttaa pois hotelleista.
SDEROTIN ASUKKAAT toteavat, että vaikka he ovat ihmeellisesti säilyttäneet henkensä rakettien iskiessä heidän kaduilleen, puistoihinsa, päiväkoteihin, kouluihin ja asuintaloihin, he eivät voi loputtomiin elää ihmeitten varassa. He haluavat elää normaali-ihmisen tavalla.
Jo yli 8000 ihmistä on tilapäisesti muuttanut pois kaupungista ja monet haluaisivat muuttaa lopullisesti, mutta kukaan ei halua ostaa heidän asuntojaan, yrityksiään ja kiinteistöjään.
3. AVI FARHAN, joka karkotettiin 1982 Yamitista Siinailta ja Elei Siinailta Gazassa 2005, halusi rakentaa uuden talonsa Välimeren rannalle Givat Olgan lähelle, mutta hallituksen venkoilun vuoksi se on edelleen haaveena. Hän vuokrasi asunnon Sderotista, josta häntä ajetaan taas maanpakoon. Hän oli aktivisti kahdessa edellisessä karkotuksessa ja haluaa aktiivisesti saada hallituksen vastaamaan velvollisuuksistaan suojella maan asukkaita. Hän teki tätä koskevan vaatimuksen korkeimmalle oikeudelle, jossa hän vaatii hallitusta suojelemaan tehokkaasti Sderotin 23 000 asukasta vain muutaman kilometrin päässä rajalta. Farhanin mielestä tämä kyvytön hallitus diskriminoi Sderotin asukkaita väistäen velvollisuuksiaan. ”Toiminnan asemesta hallitus konsultoi kaiken aikaa tekemättä päätöksiä”.
FARHAN SUOSITTAA suoria ja jokaisen ymmärrettäviä toimia, vastausta raketti-iskuihin uhreista välittämättä, mikä saisi paikalliset palestiinalaiset oman turvallisuutensa vuoksi kääntymään terrorijärjestöjä vastaan. (Lähde: JP 20.05.07 Dan Izenberg)
4. FATAHIN JOHTO aikoo syyttää Hamasin johtoa murhista Fatahin ja Hamasin välisten veristen yhteenottojen seurauksena. Tämä siitä huolimatta, että viides (niitä on useampia) tulitauko julistettiin osapuolten ja Islamic Jihadin välille lauantaina Egyptin toimiessa välittäjänä.
AINAKIN 53 palestiinalaista on menettänyt henkensä ja 250 haavoittunut sisäisissä taisteluissa.
FATAHIN EDUSTAJA Gazassa Maher Migdad kertoo, että kaksi Hamasia edustavaa kansanedustajaa Yunis Sharafi ja Yunis Astal kiihottavat seuraajiaan surmaamaan Fatahin jäseniä ja johtohenkilöitä. ”On aika poistaa heidän koskemattomuutensa,” hän vaatii, ”ja asettaa heidät syytteeseen kiihotuksesta murhiin”.
Vain hetkistä ennen tulitaukoa Hamas tulitti PA:n yleisten tiedustelujoukkojen upseerin kenraali Muhammad al-Masrin autosaattuetta. Kukaan ei onneksi vahingoittunut.
YK:N VIRKAILIJAT vihjaavat, että väkivalta ja anarkia Gazan alueella voivat vaikuttaa palestiinalaisten saamien avustusten pienentämiseen, eikä tilanne ole kehuttava Länsirannallakaan, totesi YK:n virkailija.
5. UUTISOTSIKOITA
- KYMMENEEN MENNESSÄ sunnuntaiaamuna viisi rakettia putosi Israelin puolelle. Yksi niistä osui omakotitaloon, jossa ei ollut asukkaita sisällä.
- AMIR PERETZ JULISTI Gazan läheisille alueille ”kotirintaman erikoistilanteen”. Siihen kuuluvat ainakin Sderot, Ohad, Tzohar, Sdeh Nitzan, Talmei Eliyahu ja muita. Se antaa kotirintaman johtajalle oikeuden sulkea ja avata kouluja ja instituutteja sekä kutsua tärkeitten alojen työntekijöitä palvelukseen.
Tiistaista lähtien ainakin 125 Kassam-rakettia ammuttiin Gazasta Israelin puolelle.
- AL-QAIDA näyttää sekaantuvan ja osallistuvan entistä näkyvämmin Hamasin käymään sotaan Israelia vastaan. Myös Libanonissa al-Qaida on aktivoitunut. Se iski Libanonin armeijan yksikköä vastaan Tripolin luona, ainakin neljä LA:n sotilasta kuoli.
- IDF ISKI lauantai-iltana Kassam-rakettien valmistusverstaita ja yhtä Kassam-miehistöä vastaan. Neljä palestiinalaista sai surmansa, mukana 15-vuotias poika.
- TZIPI LIVNI ehdottaa kansainvälisten joukkojen sijoittamista Philadelphia-käytävälle valvomaan aseitten ja räjähteitten salakuljettamista Egyptistä Gazan alueelle.
Luulisi hänenkin olevan jo selvillä, että sellaiset joukot pystyvät kyllä tarkkailemaan,
mutta mitään ne eivät pysty estämään, kuten Libanonissa on todettu. Valvomisella kai
tarkoitetaan sitä, että ne pyrkivät estämään IDF:n hyökkäyksiä alueelle.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019