SUNNUNTAI 13.05.07
1. ISRAEL HARKITSEE sotilaallista iskua Gazan alueelle, vaikka Olmertin hallituksella näyttää olevan ”kylmät varpaat” (cold feet) mihin tahansa seikkailuun, jossa se voisi joutua kritiikin kohteeksi. Turvallisuuskabinetti käsittelee asiaa tänään IDF:n vaatimuksesta, joka haluaa suuremman vapauden päättää nopeista reaktioista Kassam-iskuja vastaan. Puolustus-ministeri Amir Peretz suosittelee iskuja Gazan alueelle, ja IDF:n eteläisen alueen komentaja kenraalimajuri Yoav Galant on esittänyt jo muutaman kuukauden ajan lupaa päättää armeijan sisällä operaatiosta Gazan sisällä. Hänen argumenttinsa on se, että Hamas on monen kuukauden ajan saanut rauhassa rakentaa pysyvää armeijaansa, lisätä ja kouluttaa sitä usein Iranissa tai Syyriassa sekä Siinailla ja hankkia sille uudenaikaisia aseita.
SHIN BETIN JOHTAJA Yuval Diskin ja liikenneministeri, entinen puolustusministeri kenraalimajuri Shalu Mofaz vastustavat tällaisen luvan antamista. Sen sijaan he suosittavat IAF:n täsmäiskuja valittuihin kohteisiin ja henkilöihin Gazassa.
2. TERRORI-HIIRI, Mikki Hiiren näköinen jättikokoinen piirroshahmo seikkailee edelleen Hamasin TV-ruudulla, vaikka PA:n tiedotusministeri Mustafa Barghouti lupasi lähetysten loppuvan. Terrori-hiirtä kutsutaan nimellä Farfour (arabiaksi perhonen). Hiiri opettaa lapsia vastarintaan Israelia vastaan. Perjantaina hiiren ohjaaja kertoi, että hiiri petkutti kokeissa, koska juutalaiset hajottivat hänen talonsa ja hänen kirjansa jäivät soraläjän alle.
TV-ASEMAN JOHTAJA Hasem al-Sharawi kertoo, ettei ole mitään tarvetta ohjelman lopettamiseksi, sillä ”ohjelmalla on opetuksellinen päämäärä”. Lapset kertovat, että hiiri opettaa vastoin islamin luonnetta.
Al-Sharawi kertoo ohjelman aikana lapsille, että ”rauha ja turvallisuus vallitsevat, kun islam hallitsee maailmaa”. Hän toteaa, ”ettei ohjelma kiihota lapsia vihaan, se vain kertoo tosiasioita”. Hänen mielestään ohjelma opettaa huumoria ja moraalia, eikä siinä ole mitään pahaa.
Mustafa Barghouti toimii PA:n hallituksessa puolueettomana tiedotusministerinä ja toteaa, ettei hänellä ole valtaa yksityisiin TV-asemiin.
3. TURVALLISUUSSUUNNITELMASTA huolimatta väkivalta jatkuu Gazan alueella. Hamasin pyssymiehet avasivat tulen Fatahin joukkoja vastaan viikonvaihteessa haavoittaen ainakin kuutta ihmistä eri tilanteissa. Kymmenen päivän aikana ainakin 10 ihmistä on haavoittunut keskinäisissä tulitaisteluissa Gazan alueella.
MYÖHÄÄN PERJANTAI-ILTANA kuusi Hamasin ”toimintajoukkojen” jäsentä haavoittui perheitten välisissä riidoissa, joilla palestiinalaislähteitten mukaan ei olut yhteyttä Fatahin kanssa.
MAHMOUD ABBAS määräsi torstaina 3000 hänelle uskollista poliisia partioimaan Gazan kaduilla ja miehittämään tärkeitä kohteita katujen risteyksissä ja hallituksen rakennuksissa.
PA:N PÄÄMINISTERI Ismail Hamiyeh ilmaisi tyytymättömyytensä operaatioon, koska se tehtiin hänen tietämättään. Hän peruutti tärkeän neuvottelun turvallisuusjohtajien kanssa.
TURVALLISUUSSUUNNITELMAN mukaan Fatahin ja Hamasin joukoilla tulisi olla yhteinen operaatiohuone, jossa operaatiot sovitaan ja niitä johdetaan.
Perjantain väkivalta alkoi autoilla liikkuvien Hamasin pyssymiesten avatessa tulen Fatahin joukkoja vastaan tiesululla, haavoittaen neljää ihmistä. Toinen välikohtaus sattui kansallisen turvallisuusjärjestön rakennuksella Gazan keskiosassa. Pyssymiehet tulittivat rakennusta haavoittaen ainakin kahta ihmistä.
4. 16 600 UUTTA TYÖPAIKKAA saatiin perustettua Karni-terminaalin pysyessä auki Gazan ja Israelin välisellä raja-alueella. Palestiinalaiset veivät ulkomaille 43 miljoonaa kukkaa Gazan alueelta tänä vuonna. Terminaali on saanut jatkuvia terroriuhkauksia ja sitä vastaan on tehty muutamia verisiä iskuja, minkä johdosta terminaali on jouduttu toistamiseen sulkemaan. Vaikka työllisyystilanne onkin parantunut arviolta 7 %, se on edelleen 30 % Gazan alueella. Edellisenä neljännesvuonna työpaikkoja lisääntyi 19 100, niistä 10 500 maataloudessa. Nyt uudet työpaikat olivat suurelta osin liikenteen, tiedotus- ja rakennustoiminnan parissa.
Maatalouden vienti tapahtuu pääosin Euroopan alueelle. Palestiinalaiset farmarit sanovat voittojensa nousseen 4.6 miljoonaan Euroon.
5. JORDANIAN KUNINGAS Abdullah II aikoo matkustaa tänään Ramallahiin, jossa hän keskustelee PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin kanssa. Uutislähteitten mukaan Jordania tarjoaa eräänlaista federaatiota palestiinalaisille Juudean ja Samarian alueitten ja Jordanian välille. Tämä järjestely olisi lähteitten mukaan tilapäinen, kunnes PA:n valtio on muodostettu. Jordanialaiset viralliset lähteet kieltävät huhujen todenperäisyyden, ja palestiinalaiset johtavat virkailijat hylkäävät ne epätodellisina, koska ”me haluamme täyttä itsenäisyyttä.” Jordania katkaisi lailliset ja hallinnolliset suhteensa Juudean ja Samaria alueisiin 1988. Jordanialaiset viranomaiset varoittavat levittämästä huhuja federaatiosta, koska tilanne on arkaluonteinen eikä Israelin lähiajan ohjelmassa oli vetäytyminen Juudeasta ja Samariasta, he selittävät,
PÄÄMINISTERI OLMERT matkustaa tiettävästi torstaina Petraan, jossa pitäisi olla keskuste-lutilaisuus Jordanian kuninkaan Abdullah II:n, Olmertin ja Abbasin välillä Nobel-palkittujen vuosikokouksen yhteydessä. Palestiinalaiset kieltävät Abbasin osallistumisen kokoukseen.
6. UUTISOTSIKOITA
- NELJÄ RETKEIJLIJÄÄ huuhtoutui eilen yllättäen alkaneitten runsaitten sateitten pehmittämillä Qumranin rinteillä Suolameren yläpuolella. He olivat sitoneet itsensä samaan köyteen, joka irtosi. 21 muuta retkeilijää pelastettiin helikoptereitten avulla. Retkeilijöitä ei varoitettu tulvista.
- ARABILIITON asettama Jordanialais-Egyptiläinen neuvottelutiimi matkustaa Israeliin aikana, jonka päämäärää ei ole määrätty. Riadissa maaliskuussa hyväksymän arabiliiton saudisuunnitelman mukaan Israelin tulee vetäytyä ennen vuoden 1967 sotaa edeltäneille tulitaukolinjoille ja sallia arabipakolaisten palata entisille asuinsijoilleen. Ulkoministeri Livni tapasi Egyptin ja Jordanian ulkoministerit viime viikolla Kairossa. Livni antoi sen yhteydessä lausunnon, jossa hän vakuutti, että Gazan evakuoiminen tulee jatkumaan Juudeassa ja Samariassa. Shimon Peres ilmoittaa olevansa käytettävissä rauhanneuvotteluissa, Hän kehottaa lisäksi Israelia tekemään oman rauhansuunnitelmansa seuraavaa kokousta varten. Livni, entinen Mossadin agentti, toteuttaa Sharonin ideologiaa.
- ULKOMINISTERI Tzipi Livni tapasi useita kertoja Libanonin sodan alkuvaiheilla IDF:n tiedustelututkimusosaston kanssa pääministeri Olmertin tietämättä. Livni luonnosteli omaa tulitaukoesitystään näiden salaisten keskustelujen pohjalta. Olmert sanoo, ettei keskusteluissa sinänsä ole mitään pahaa, mutta niiden jatkuminen hänen selkänsä takana ei ole hyväksyttävää ja sanoi puuttuvansa asiaan. Kansanedustaja Zwi Hendel, joka oli Gazan Gush Katifista 2005 evakuoitujen mukana, kutsuu Livnin käyttäytymistä ” äärivasemmiston halvaksi imitoimiseksi, jolla hän aikoo toteuttaa Meretzin puolueohjelmaa.”
- LABOUR-PUOLUEEN puheenjohtajakilpailu jatkuu kiivaana sanasotana. Entinen kenraali Amiram Levine, joka on Ami Ayalonin läheinen liittolainen, epäili, että Barakilla on ”mielenterveysongelmia ja kieroutuneet aivot”. Hän viittasi puheessaan Barakin määräämään IDF:n joukkojen vetämiseen Libanonista 2000 yön pimeydessä, että tämä oli katastrofi, joka sai Hizbullahin vakuuttumaan, että se pystyy lyömään Israelin. Barakin vaalikanslia sanoutuu irti Levinen lausunnosta. Barakin iskulauseet: ”Vain Barak pystyy voittamaan Bibin (Netanyahun)” ja ”Liittoutuen Barakin taakse ja voittaen”.
- ETELÄ AFRIKAN tiedusteluministeri Ronnie Kasrils vakuuttaa, että Hamas on hyväksynyt EU:n asettamat kolme vaatimusta ja luopunut väkivallasta. Etelä Afrikan hallitus hyväksyy PA:n pääministeri Haniyehin kutsun maahan.
- JUUTALAINEN OPETTAJA Dnmitriy Nikulinskiy, biologisti, löydettiin kuolleena lauantaiaamuna Pietarissa lähellä yliopistoa. Hänessä oli useita puukonhaavoja päässä, kurkussa ja selässä. Nikulinskiy opiskeli viime vuoden aikana maisterin tutkintoaan varten ja opetti samalla tieteitä uskonnollisessa Beit Habadin koulussa.
Poliisi uskoo, että kysymyksessä on ammattimainen viha-rikos, koska poliisi on joutunut käsittelemään useita samantapaisia, eikä uhrilta viety mitään. Hänen äitinsä löysi poikansa vain 5 minuuttia rikoksen jälkeen.
- MAALE ADUMIM JA GUSH ETZION vahvistavat Jerusalemin asemaa. Sitä
mieltä on 62 % juutalaisista Israelissa mielipidetiedustelun mukaan. Näiden
alueitten uskotaan jäävän Israeliin. Maale Adumimin ja Jerusalemin väliselle E1
alueelle suunniteltu 3 500 asuntoyksikön rakentaminen odottaa toteutumistaan.
Juutalaisenemmistöä Jerusalemissa pitää 81.3 % välttämättömänä. 75.7 % ei usko
rauhan mahdollisuuksiin. 96 % haluaa pitää Länsimuurin 89 % Temppelivuoren
kaikissa tapauksissa.
- TOIVON LUKIJOILLENI ja VARSINKIN ÄIDEILLE siunattua äitienpäivää.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019