PERJANTAI 11.05.07
1. OLMERT HALUAA todistaa uudelleen Winograd-komitean edessä. Olmertin mieltä jäi
kaivelemaan Tzipi Livnin todistus, että Livni oli halunnut lopettaa Libanonin äskeisen sodan pian sen alkamisen jälkeen, mutta Olmert ei halunnut kuunnella häntä. Olmert kertoi median edustajille torstaina, että komitean syytökset häntä vastaan perustuvat suurelta osin Livnin hänestä antamiin vääriin lausuntoihin.
OLMERT PYRKII todistelemaan kansalle, että hän näki asioita ”pitkällä perspektiivillä”, minkä tulisi osoittaa hänen hyvät johtajantaitonsa. Median kommentoijat vain eivät tunnu nielevän tätä, vaan syyttävät Olmertia totuuden kiertelemisestä ja syytösten vierittämisestä armeijalle ja toisille hallituksen jäsenille. Olmert on kaiken aikaa kehunut, millaisia ansioita sota toi Israelille.
LIVNIN SUOSION romahtaminen sen jälkeen, kun hän meni tapaamaan Olmertia kehottaen tätä eroamaan mutta ilmoitti samalla itse pysyvänsä hallituksessa, on osoittanut poliittisen kuplan, jonka varassa Livni nousi Sharonin suosiossa kansan tietoisuuteen. Tämän he katsovat osoittavan Livnin pyrkyriluonteen, joka käyttää tilanteita häikäilemättä hyväkseen. Tämä on tietenkin ollut havaittavissa kaiken aikaa, mutta Livnin naisellisuuden vuoksi sitä ei ole huomioitu.
HENKILÖKOHTAISIA todisteita tarkkaillessa kiintyy huomio siihen tietämättömyyteen, mitä kaikki kolme tärkeintä päättäjää ja johtajaa osoittivat sodan aikana. Puolustusministeri Amir Peretz kertoo avoimesti, ettei hän tiennyt, ettei IDF ollut valmis sotaan, hän ei tiennyt, ettei reservejä oltu harjoitettu eikä kotirintama ollut valmistautunut sodan varalle. Perez jopa kehuu, että hänen tietämättömyytensä oli ansio, koska hän täysin ulkopuolisena pystyi esittämään tyhmiä kysymyksiä. Ilmeisesti vain ne tyhmätkin kysymykset olivat vääriä.
OLMERT SAMOIN kertoo, että käydessään IDF:n esikunnassa hänelle esitettiin puutteita, mitä armeijalla oli, mutta ”hän ei kiinnittänyt niihin mitään huomiota, koska armeijalla on aina puutteita, jotka vaativat lisää rahaa”.
IDF:N KOMENTAJA Dan Halutz kertoo arvioineensa, että sota on ohi muutamassa päivässä. Siksi hän ei halunnut kutsua reservejä aseisiin eikä halunnut lähettää maajoukkoja Libanoniin. Halutz luonnehtii sotaa näin: IDF:n resursseilla olisi pitänyt pystyä saavuttamaan paljon enemmän, jos olisi toimittu paljon päättäväisemmin. Halutz vihjaa, että jokainen kolmesta odotti toisen tekevän päätökset ja lopulta niitä ei tehnyt kukaan.
OLMERT KERTOO lähettäneensä IDF:n joukot verisiin taisteluihin sodan ollessa jo käytännössä ohi YK:n turvallisuusneuvoston sopiessa tulitauosta siksi, ettei hän halunnut antaa Israelille tunnetta sodan häviämisestä. Nämäkin taistelut käytiin ilman koordinointia ja kokonais-suunnitelmaa, minkä johdosta käskyt olivat ristiriitaisia ja miestappiot suhteettomia.
2. ARABILIITTO POISTAA ennakkoehtonsa jatkaa keskusteluja Israelin kanssa. Ehtoina olivat, että Israel lopettaa turva-aidan rakentamisen Juudeassa ja Samariassa ja IDF vetäytyy ennen 2000 syyskuuta edeltäneille linjoille. Ulkoministeri Tzipi Livni keskusteli eilen Kairossa Egyptin presidentti Hosni Mubarakin sekä Egyptin ja Jordanian ulkoministereitten sekä Egyptin tiedustelupäällikön Omar Suleimanin kanssa.
EGYPTIN ULKOMINISTERI Ahmed Ablt Gheit sekä Jordanian ulkoministeri Abdelelah Al-Khatib lupautuivat johtamaan seuraavaa arabiliiton delegaatiota kokouksessa, joka pidetään Israelissa, ensimmäisen kerran liiton historiassa. Delegaation jäsenet ovat Jordaniasta ja Egyptistä, joitten kanssa Israelille on diplomaattisuhteet. Arabiliitto tähdentää, että sen rooli on avustava, varsinaisia neuvotteluja käyvät palestiinalaiset.
SYYRIAN PRESIDENTTI Bashar Assad kertoi uuden parlamentin avajaispuheessaan, ettei Syyria tule luopumaan maasta, jota Israel miehittää. Hänen mukaansa Olmertin hallitus on liian heikko tekemään rauhaa Syyrian kanssa, mutta ”heikot hallitukset käyvät sotia.” Siksi Assad varoitti, että Syyrian tulee olla varuillaan ja valmistautua sotaan.
3. POLIISIN YLITARKASTAJA Moshe Karadi, joka erosi tehtävistään viikko sitten, kritisoi Zeiler-komiteaa, jonka tutkimusten perusteella hän katsoi parhaaksi erota virastaan. Karadi vihjaili, että monet komitean havainnoista eivät kestäisi oikeudessa. Samalla hän kritisoi tapaa, millä tunnettuja poliitikkoja kuten Olmert, Hirchson ja Ramon, on pakotettu jatkuviin poliisitutkimuksiin. Hän pitää näitä tutkimuksia enemmän noitajahtina kuin tehtyjen rikosten paljastamisena. Useita poliisin suorittamia tutkimuksia ei koskaan julkisteta, hän selvitti.
KARADI TUNNUSTAA, että hän pitää 28 vuoden virkauransa poliisin palveluksessa pahimpana virheenä tapaa, millä Amonan yhdeksän juutalaista kivitaloa tuhottiin ja sinne kerääntyneet sadat juutalaiset poistettiin väkivalloin. Operaatiossa yli 200 siviiliä haavoittui. Amonan rakentamista pidetään laittomana, sinne oli pystytetty 9 pysyvää asuintaloa, mutta alue on kiistanalainen.
AMONAN TUHOAMINEN helmikuussa 2006 oli Olmertin kuningasajatus. Se oli tarkoitettu osoittamaan tapaa ja suuntaa, millä Juudean ja Samarian sisäosien 180 000 juutalaista asukasta karkotetaan kodeistaan, pelloiltaan ja liikeyrityksistään Olmertin realignment-suunnitelman mukaan. Onneksi Libanonin sota katkaisi tämän järjettömän suunnitelman toteuttamisen. Israelin hallitus ei ole vielä pystynyt ratkaisemaan 8500 Gazasta karkotetun juutalaisen asemaa, tarjoamalla heille työtä, asuntoja, lääkintä- ja muita palveluja ja lapsille kouluja. Voi vain kuvitella, mitä ongelmia 180 000 ihmisen sulauttaminen muuhun yhteiskuntaan aiheuttaisi.
4. JUUTALAISKÄÄNNYNNÄISET haluavat jatkaa elämäänsä Israelissa israelilaisina, mutta eivät elää juutalaisina, väitti sefardi päärabbi Shlomo Amar torstaina. Hän kielsi Juutalaistoimiston väitteet, että kääntymisoikeuksien rabbien liian kireät kriteerit pelottelevat pois potentiaaliset käännynnäiset. Juutalaistoimiston puheenjohtaja Ze´ev Bielski sanoi, ettei toimisto voi hyväksyä tilannetta, jossa monet halukkaat ei-juutalaiset (pakanasyntyiset) siirtolaiset haluavat kääntyä juutalaisuuteen mutta eivät voi rabbien kireästä politiikasta johtuen.
KÄÄNTYMISHALLITUS allekirjoitti vuonna 2006 vain 1020 kääntymistodistusta, edellisvuonna 1165. Vuosina 2001 ja 2002 juuri ennen käännytyshallituksen muodostamista todistuksen kääntymisestä (Teudat hamarah) sai 954 ja 890 ihmistä. Lisäksi IDF:n oman Nativ-ohjelman puitteissa 2000 ei-juutalaista sotilasta sai kääntymistodistuksen. Bielski haluaisi 40-50 uuden suosiollisemman rabbin aloittavan toimintansa. Suurin ongelma on maan 275 000 Neuvostoliiton alueelta juutalaisen aviopuolisonsa mukana tulleet ei-juutalaiset siirtolaiset.
5. UUTISOTSIKOITA.
- TERRORISTIT ampuivat tänä aamuna neljä Kassam-rakettia Gazasta Negeviin.
- JAPANI voi aloittaa suoran avustustoiminnan palestiinalaisille vuoden tauon jälkeen, kertoo Yomiuri uutislehti.
- NAINEN sai keskenmenon Nablusissa jouduttuaan ristituleen kranaatteja heittelevien palestiinalaisten ja IDF:n sotilaitten välillä. Nainen haavoittui vatsaansa.
- 6-VUODEN IKÄINEN poika mursi ranteensa hypättyään ulos kotinsa ikkunasta Kassam-raketin pelottelemana Sderotissa torstaina.
- PA:N POLIISIJOUKOT yrittävät rauhoittaa tilannetta Gazassa partioilla ja miehittämällä tärkeitä kohteita kaupungissa. Yhteenottoja kuitenkin syntyi Fatahin ja Hamasin joukkojen välillä, joissa yksi ihminen haavoittui ja neljä kaapattiin. Kaikkiaan 3000 poliisia lähetettiin tehtäviin eilen, mutta Hamasin joukot eivät osallistu nyt aloitettuun operaatioon.
Tulitaistelut Hamasin ja Fatahin joukkojen välillä jatkuivat tänä aamuna, ja ainakin kuuden ihmisen ilmoitetaan haavoittuneen tulistuksissa eri puolilla Gazaa.
- ISLAM-LIIKKEEN (Islamic movement) pohjoisen haaran johtaja sheikki Raad Salah kehottaa muslimeja kokoontumaan joka päivä perheineen Jerusalemin al-Aksa moskeijaan korostaakseen sen kuuluvan muslimeille. Hän suunnittelee pitävänsä muut moskeijat Jerusalemissa suljettuina pakottaakseen muslimit tulemaan al-Aksa moskeijaan. Liike on Muslimiveljeskunnan alaosasto Israelissa.
- Rajapoliisi ja sotilaat takavarikoivat 101 kg hashista Egyptin rajalla.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019