MAANANTAI 14.05.07
1. ISRAEL SAA JUHLIA yksikseen Jerusalemin yhdistämisen 40-vuotispäivää. EU ilmoitti selkeästi kirjeessään, ettei se hyväksy Israelin ottamaa kantaa Itä Jerusalemin asemaan.
USA sen sijaan ei ilmoittanut syytä, miksi sen lähettiläs Richard Jones ei voi tulla Knessetissä järjestettäviin juhliin keskiviikkona.
JERUSALEMIN PORMESTARI Uri Lupolianski antoi teräväsanaisen lausunnon, jossa hän sanoo, että joka ei tunnusta Jerusalemia Israelin valtion pääkaupungiksi, ei tunnusta Israelin valtiota.
MUUTAMAT VASEMMISTOON nojaavat Jpostin kommentoijat ovat katkerasti valitelleet sitä, että 40-vuotisjuhlien järjestäjät myyvät juhliaan väärällä teemalla. Heitä risoo se, etteivät järjestäjät heidän mielestään huomioi tarpeeksi kolmatta osaa pääkaupungin asukkaista, sen arabeja. Toinen hiertävä asia on Lupolianskin ennustus hallituksen erikoisistunnossa, jossa hän kertoi, että ”Hamas valloittaa Jerusalemin 12 vuodessa ampumatta laukaustakaan, jos sen kolmannen väestönosan annetaan kasvaa nykyisellä vauhdilla ilman erikoistoimenpiteitä”.
JERUSALEMIN ONGELMANA on juutalaisen väestön muutto pois kaupungista, koska varsinkaan nuorempi polvi ja vähemmät ansaitsevat eivät voi hankkia kunnollista asuntoa hintojen suhteettomasta noususta johtuen ja siitä, ettei kaupunki tarjoa työtä kaikille.
JERUSALEMIN LAAJENTUMINEN ns. Safdien suunnitelman mukaan olisi antanut mahdollisuuden rakentaa edullisia asuntoja uusille asuntoalueille, mutta suunnitelma hylättiin vihreitten ja luonnonsuojelijoitten vastustuksen vuoksi, mihin Lupolianski meni mukaan. Toinen kasvusuunta Maale Adumimin suuntaan, eli ns. E1 alueen rakentaminen, olisi palvellut samaa asiaa, mutta hallituksen saatua kylmät varpaat ulkomaisen vastustuksen vuoksi rakentamista on siirretty, vaikka tarvittavat luvat on jo myönnetty ja infrastruktuuri suurimmalta osin valmis.
2. JORDANIAN KUNINKAAN Abdullah II:n eilinen helikopterimatka Ramallahiin peruutettiin. Hänellä oli sovittu keskustelutilaisuus Mahmoud Abbasin kanssa. Syyksi ilmoitettiin, että huonosta säästä johtuen helikopteri ei uskaltanut laskeutua Ramallahiin, vaikka taivas oli lähes pilvetön, joskin tuulenpuuskia esiintyi. Khaled Abu Toameh, Jpostin arabikommentaattori, epäilee, että tilaisuus peruutettiin siksi, ettei Israel antanut PA:n pääministeri Ismail Haniyehille lupaa matkustaa Gazasta Ramallahiin osallistuakseen tilaisuuteen. IDF kiistää tämän ja selittää, että matka peruutettiin huonon sään takia.
Yhtenä syynä pidetään sitä, että al-Qaida oli valmistautunut ampumaan kuninkaan helikopterin alas 20 minuutin matkalla Ammanista Ramallahiin.
TOIMITTAJIA JA VALOKUVAAJIA kuljettanut helikopteri kaarteli Ramallahin yllä 50 minuuttia odottaen Abdullahin saapumista, mutta lopulta luovutti ja lensi takaisin Ammaniin.
3. ISRAEL KAUHISTELEE Ranskan presidentti Sarkozyn valintaa ulkoministeriksi. Jpostin artikkelissa kerrotaan Israelin olevan ”shokissa ja pettynyt” ulkoministeriehdokkaasta. Sosialisteja edustava Hubert Vedrine toimi ulkoministerinä pääministeri Lionel Jospinen hallituksessa vuosina 1997-2002, eivätkä kokemukset siltä ajalta herätä juutalaisissa mieluisia muistoja. Palestiinalaisten väkivallan ollessa huipussaan vuonna 2000 Vedrine puuhasi EU:n talous-boikottia Israelia vastaan. Sarkozy lupaa tehdä vallankumouksen Ranskan ulkopolitiikassa ja nostaa sen toisten Euroopan mahtimaitten Englannin ja Saksan rinnalle.
SARKOZYN valintaan lienevät eniten vaikuttaneet Vedrinen hyvät suhteet arabimaihin, joita hän kuvittelee voivansa hyödyntää Lähi Idän sekavassa diplomaattisessa kentässä. Toinen syy voi olla siinä, että Vedrine tunnetaan ehdottoman lojaalina päämiehelleen.
Sarkozyn selvitti jo vaalikampanjansa aikana, että hän tulee pitämään keskusteluyhteyksiä myös terrorijärjestöinä pidettyihin järjestöihin kuten Hizbullah ja Hamas sekä valtioihin kuten Syyria ja Iran. Juutalaiset sekä Israelissa että Ranskassa kertovat, että Vedrine oli juutalaisten kannalta huonoin ulkoministeri mitä ranskalla on koskaan ollut ja pelkäävät, että sama toistuu nyt.
4. VÄKIVALTA GAZASSA jatkuu. Eilen Fatahin ja Hamasin välisissä taisteluissa kuoli neljä ja ainakin 25 haavoittui. Taisteluja kuvataan pahimmiksi Mekkan sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen. Yksi kuolleista oli paikallisen Falasheen lehden toimittaja Suleiman al-Ishi; toinen samasta lehdestä, journalisti Muhammad Addo, haavoittui vaarallisesti. Fatahin pyssymiehet kaappasivat heidät Ansarin alueen lähellä Gazan kaupungista länteen ja ampuivat heidät.
VÄKIVALTA alkoi sunnuntaina siitä, että tuntemattomat pyssymiehet alkoivat tulittaa Fatahin alajärjestön al-Aksan tunnettua komentajaa Baha Abu Jarad´ia hänen ajaessaan lava-autoaan Beit Lahiyassa. Sekä Jarad että hänen henkivartijansa kuolivat tulituksessa. Abu Jarad, 34-vuotias, tunnettiin nimellä Al-Saker (kotka), palveli myös PA:n estävän turvallisuuspalvelun joukoissa. Hän oli IDF:n etsittyjen listalla ja vältti teloitusyrityksen 2004. Hamas halusi hänen päätään, koska hän osallistui Majed Abu Darabiyehin, 40, vaikutusvaltaisen Hamasin johtajan teloitukseen vaimonsa ja lastensa silmien edessä viime vuonna.
FATAH SYYTTÄÄ Hamasia Abu Jaradin teloituksesta, mutta Hamas kiistää sen ja kertoo teloituksen olleen Fatahin sisäisen valtataistelun seurausta. Fatahin tärkein virkailija Gazassa Khaöed al-Masri syyttää Hamasin pyssymiesten tulittaneen Abu Jarradin hautajaissaattuetta haavoittaen kolmea lasta Beit Lahiyassa.
HAMASIN EDUSTAJA Gazassa väittää, että levottomuuksien ja väkivallan takana on Muhammed Dahlan, joka haluaa laittomuuden jatkuvan, koska se palvelee hänen etujaan.
MAANANTAIAAMUNA Fatah ja Hamas sopivat Egyptin sovitteleman tulitauon, jonka jälkeen kaikki 14 kaapattua palestiinalaista tuli vapauttaa. Mutta pian sen jälkeen tulitaistelut alkoivat uudelleen Hamasin pyssymiesten ja Fatahin edustajien välillä. Fatahin Gazan alueen edustaja Maher Magdadin henkivartija sai surmansa ja myös toinen kuoli haavoihinsa, lisäksi kymmenen muuta haavoittui tulituksessa.
5. UUTISOTSIKOITA
- EU:N PARLAMENTAARIKOT aikovat järjestää omissa tiloissaan Jerusalemin 40-vuotis yhdistämisjuhlatilaisuuden. Jotkut ulkomaiset lähettiläät EU:ssa ovat lupautuneet osallistua.
- PÄÄMINISTERI Ehud Olmert kertoi hallituksen kokouksessa, että hallitus osallistuu Jerusalemin edistämiseen ja rohkaisemiseen 5.75 miljardilla viiden seuraavan vuoden aikana. Siihen kuuluu aiempien tukien lisäksi veroalennuksia työnantajille, hallituksen toimistojen siirtoja Jerusalemiin, Jerusalemin maistraatin oikeusrakennuksen rakentaminen ja Jerusalem tutkimusten keskuskoulun perustaminen Yad Ben-Zwi instituuttiin.
- JERUSALEMIN PORMESTARI Uri Lupolianski esittää kristittyjen arabien perheitten yhdistämisrajoitusten helpottamista pääkaupungin alueella. Hän kertoo huolestuneensa n. 10 000 kaupungin kristittyjen määrän alenemisesta. Jerusalemin asukasluku on nyt 720 000. Arviolta 420 000, joista 57 % juutalaisia ja 43 % arabeja, asuu alueilla, jotka liitettiin kaupunkiin kuuden päivän sodan jälkeen. Arviolta 17 200 kaupunkilaista muutti pois viime vuonna ja pääkaupunkiin muutti 10 900 uutta asukasta, heistä 2500 siirtolaisia. Yli puolet pois muuttaneista asuu Jerusalemin lähitaajamissa, joista suosituimmat ovat Beit Shemesh, Betar Illit, Maale Adumim, Mevaseret Zion ja Givat Zeev.
- ISRAELIN HALLITUS päätti antaa luvan IDF:lle operaatioihin Gazan alueella.
- MOSSADJOHTAJA Meir Dagan sanoo, ettei Syyria katkaise suhteitaan Hizbullahin kanssa, vaikka keskustelut Syyrian kanssa aloitettaisiin.
- IDF joutui tulitaisteluun Nablusissa. Sivullinen poika haavoittui.
- B´TZELEM JÄRJESTÖ väittää, että IDF:n ja setlerien toimien vuoksi arabit ovat muuttamassa pois Hebronin keskustasta, jossa on 1000 tyhjää asuntoa.
- TUTKIMUS osoittaa, että valtaosa lapsista Sderotissa kärsii traumoista. 57 % kaupunkilaisista haluaisi muuttaa pois jatkuvien Kassam-iskujen vuoksi.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019