TORSTAI 12.04.07
1. RAUHANTALO HEBRONISSA näyttää olevan seuraava kohde, jossa puolustusministeri Amir Peretz ja pääministeri Ehud Olmert kokeilevat valtansa rajoja.
Hebronin juutalaiset lunastivat tuon 4-kerroksisen 3 500 neliömetrin suuruisen kerrostalon Hebronissa 700 000 USD:lla alueella, joka Oslon sopimuksen mukaan kuuluu Israelin valvontaan ja sijaitsee Kiryat Arbasta patriarkkojen luolalle johtavan tien varrella. Taloon on muuttanut juutalaisia perheitä, jotka aloittivat välittömästi sen kunnostamisen, koska sen rakentaminen on keskeneräinen. Kysymys ei ole omistusoikeudesta, mistä on todisteena myös se, että PA:n viranomaiset ovat antaneet pidätysmääräyksen myyjistä, sillä maan myyminen juutalaisille on maanpetokseen verrattava rikos, josta rangaistuksena on kuolemantuomio. Kymmeniä palestiinalaisia on tämän vuoksi tapettu sekä PA:n että yksityisten toimesta.
PUOLUSTUSMINISTERIÖ antoi pari päivää sitten lausunnon, jossa se uhkaa häätää ”irtolaiset” talosta parin viikon sisällä ja väitti, että oikeuskansleri oli hyväksynyt häädön. Nyt on selvinnyt, ettei oikeuskansleri Mazuz antanut lupaa talon tyhjentämiseksi, vaan antoi talon omistajille 30 päivää aikaa selvittää omistusoikeutensa.
Koko jupakan taustalla on se, etteivät taloon muuttaneet perheet pyytänet armeijan lupaa, kuten olisi pitänyt, mitä Peretz käyttää hyväkseen nostaakseen omaa imagoaan pian lähestyviä Labour-puolueen puheenjohtajavaaleja varten. On mahdollista, että Peretz menettää sekä puheenjohtajuuden että ministerin-paikkansa. Kuten aina tällaisissa kiistoissa, Israelin media hyvin kärkkäästi siteeraa vasemmistoon kuuluvia painostusryhmiä kuten Peave Now, jotka äänekkäästi vaativat perheitä karkotettaviksi.
Pääministeri Olmert ja useat hallituksen jäsenet vastustavat asukkaitten häätöä.
ILMAN LUPAA RAKENNETTUJEN PARAKKIASUTUSTEN, joita pääasiassa nuoret ovat pystyttäneet pysyvien kylien läheisille tyhjille kukkuloille Juudeassa ja Samariassa, purkamisesta Olmert ja Peretz ovat lehtitietojen mukaan sopineet. Asia on toistuvasti ollut Israelin ja USA:n viranomaisten asialistalla.
2. VANKIENVAIHTO korpraali Gilad Shalitin vapauttamiseksi näyttää aiheuttavan hajaannusta paitsi Israelin sisällä myös PA:n päähallituspuolueen Hamasin sisällä. JPostin kolumnistien Y Katzin ja Kh A Toamehin kirjoittamassa artikkelissa todetaan, että Hamasin sisällä on muotoutumassa kolme ryhmittymää.
ENSIMMÄISTÄ RYHMÄÄ johtaa Khaled Mashaal, joka Damaskoksesta käsin johtaa Hamasin ulkopolitiikkaa. Turvallisuusvirkailijan mukaan Mashaal on toistaiseksi alentanut imagoaan voidakseen näyttää maltilliselta. Tämän teorian mukaan Mashaalin tarkoituksena on saada valvontaansa PLO (Palestiinan vapautusjärjestö) ja sen mukana palestiinalaisten johtajuus Jasser Arafatin tapaan.
TOISTA RYHMÄÄ johtavat entinen ulkoministeri Mahmoud Zahar ja entinen Hamasin edustaja Sami Abu Zuhri. Tämä ryhmä edustaa radikaalia islamia ja he kutsuvat itseään ”hylkääjiksi”, jotka syyttävät Ismail Haniyehiä ja Khaled Mashaalia petturuudesta suostuessaan saudien räätälöimään yhteishallitukseen Fatahin kanssa. He pitävät Mekkan sopimusta keinona, jolla valta riistetään Hamasilta.
KOLMATTA RYHMÄÄ artikkelin kirjoittajat pitävät radikaalimpana. Sitä johtaa Ahmed Jaabri, jota artikkelissa kutsutaan Hamasin ”esikuntapäälliköksi”. Ryhmä päämaja sijaitsee Gazassa ja sen uskotaan laatineen Shalitin vapauttamiseksi esitetyn listan palestiinalaisista vangeista.
TARKKAILIJAT uskovat, että hajaannus Hamasin sisällä sitoo pääministeri Ismail Haniyehin käsiä, jonka on vaikea tehdä päätöksiä hallituksessa, jossa Fatah on mukana.
3. HAMASIN JOHTO uskoo, että Israelin hallitus (”miehityshallitus”) suostuu lopulta sille esitettyyn vankienvaihto-tarjoukseen, koska ”sillä ei ole muita vaihtoehtoja”. Sen mielestä Israelin hallitus on syyllinen asian pitkittymiseen, koska se alun perin kieltäytyi keskustelemasta vankien vaihdosta.
PA:N HALLITUKSEN tiedostusministeri Mustafa Barghouti pitää Israelin hallituksen kieltäytymistä hyväksyä sille esitetty lista vapautettavista palestiinalaisista osoituksena sen heikkoudesta. Hän kehtasi esittää vaatimuksen, että kansainvälinen yhteisö painostaisi Israelia hyväksymään listan sellaisenaan. Hän myös pilkkasi Israelin tapaa leimata muutamat vangit ”murhaajiksi, joilla on verta käsissään”. Hänen mielestään Israelin armeijalla on paljon verta käsissään. Hän ei huomioi sitä, että palestiinalaiset terroristit pyrkivät murhaamaan nimenomaan siviilejä, naisia ja lapsia, mutta IDF pyrkii eliminoimaan vain aseelliset terroristit.
HAMASIN JOHTO kritisoi ankarasti USA:n hallitusta, että se tuhlaa 60 miljoonaa USD PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasille uskollisten turvallisuusjoukkojen vahvistamiseen. Hamasin mukaan tämä osoittaa USA:n hallituksen pahan tahdon palestiinalaisia kohtaan. Lausunnon mukaan USA:n tarkoituksena on saada kriisi aikaan eri palestiinalaisryhmien välillä, ”mikä palvelee vain Israelin etuja”. Siinä vaaditaan, että Abbas antaa tyydyttävän selityksen asiasta: ”Ulkomaisen avun tulisi kulkea PA:n talousministerin kautta”.
4. PÄÄMINISTERI OLMERT JA PUHEENJOHTAJA ABBAS tapaavat toisensa ensi sunnuntaina Ricelle antamansa lupauksen mukaisesti. Olmertin kanslia vakuuttaa, ettei keskusteluissa oteta esille kysymyksiä rajoista, palestiinalaispakolaisista tai Jerusalemista, vaan keskitytään palestiinalaisvankeihin ja Israelin jäädyttämiin varoihin, joita se kerää tulli- ym. maksuina rajanylityspaikoilla. Lopullisen tilanteen kysymyksistä keskustellaan vasta sitten, kun PA:n hallitus on hyväksynyt kvartetin asettamat kolme ehtoa, Olmert vakuuttaa. Johtajat tapaavat joko Jerusalemissa tai Jerikossa, joka on myös yhtenä mahdollisuutena.
VENÄJÄN KANSALLISEN TURVALLISUUSNEUVOSTON puheenjohtaja Igor Ivanov tapasi eilen Israelissa sekä pääministeri Olmertin että ulkoministeri Livnin. Israelin päällimmäinen huoli koskee aseitten salakuljetusta Syyrian kautta Hizbullahille. Livni tähdensi, että taistelu terrorismia vastaan on yhteinen.
FBI SANOO HAVAINTONAAN, että Hizbullah välttää hyökkäyksiä Amerikkaa vastaan paetakseen USA:n vihaa, mikä voisi vahingoittaa Hizbullahin varainhankintaa USA:ssa. Lausunnossa selvennetään, että vaikka Hizbullah ja al-Qaida pyrkivät samaan päämäärään eli USA:n vahingoittamiseen, Hizbullahin tämän hetken tärkein toimi on varojen hankinta, mutta al-Qaida iskee heti, kun sillä on siihen mahdollisuus.
5. UUTISOTSIKOITA
- PA:N. talousministeri Salem Fayyed kertoi EU:n johdolle keskiviikkona, että PA tarvitsee tänä vuonna 1.33 miljardia USD taloustukea voidakseen tasapainottaa taloutensa. Hän sai EU:n vakuutuksen teknisestä yhteistoiminnasta, mutta EU:n ulkomaanasioitten komissaari Benita Ferrero-Waldner totesi, että laajempi EU:n tuki on riippuvainen siitä, että PA:n hallitus hyväksyy sille asetetut kolme vaatimusta. Fatahin 10-jäseninen delegaatio keskusteli keskiviikkona EU:n parlamentin jäsenten kanssa. Tilaisuuden jälkeen jotkut parlamentaarikot kritisoivat EU:n julistamaa boikottia PA:n hallitukselle, ”koska se vahvistaa Hamasia”.
- LIIKE LAADULLISEN HALLITUKSEN PUOLESTA esitti korkeimmalle oikeudelle toisen vaatimuksen, että sen tulisi poistaa talousministeri Hirchson tehtävistään häntä vastaan nostettujen talousrikossyytösten poliisitutkimusten ajaksi.
- HIZBULLAHIN APULAISPÄÄSIHTEERI sheikki Naim Kassem vakuutti, että hänen järjestönsä on valmis uuteen sotaan Israelia vastaan. Hän esitti huomionsa brittilehden the Guardian haastattelussa keskiviikkona.
- ISRAELIN avaruusteollisuus IAI tarjoaa USA:n kolmanneksi suurimmalle puolustusurakoitsijalle Northtrop Grumman Corp. rakentamaansa vakoilusatelliittia. Sen hinta on alle 200 miljoona USD ja se olisi valmis 28 kuukaudessa tilauksesta. Israel voi laukaista avaruuteen satelliitin ensimmäisen version vielä tänä kesänä.
- KAKSI ISRAELISSA koulittua koiraa panevat nenänsä töihin Kalifornian ranta-alueella. Voittoa tuottamaton yhtiö Pups for Peace tilasi keltaisen labradorin Smaya ja saksanpaimenkoiran Jerry kouluttamisen turvallisuustehtäviin 20 000 USD:lla. Koirien käsittelijä Michael Saliba vietti viikkokausia Israelin pohjoisosassa harjoitellen koirien kanssa bussipysäkeillä ja kaduilla nuuhkien jälkiä räjähteistä. Hän joutui opettelemaan muutaman sanan hepreaa, jota koirat ymmärtävät.
- 10 % palestiinalaislapsista kärsii pysyvästi aliravitsemisen seurauksista laajalle levinneestä köyhyydestä johtuen Gazassa ja Länsirannalla, ilmenee tehdyssä tutkimuksessa. Toisen tutkimuksen mukaan puolet palestiinalaisista elää köyhyydessä. Kuusi vuotta kestänyt väkivalta palestiinalaisten ja Israelin välillä on rampauttanut alueitten talouden, mitä on lisännyt ulkomaisen avun väheneminen boikotin johdosta. Tutkimukset tehtiin marras-joulukuussa Länsirannalla ja Gazassa 13 238 asukkaan keskuudessa. Sen mukaan 13.2 % lapsista Gazassa kärsii kasvuhäiriöistä (stunted growth), Länsirannalla 7.9 %.
- IHMISKAUPAN rangaistukset eivät ole tarpeeksi kovia, voidaan havaita kokemuksista, että yli kolmannes rangaistuista palaa takaisin laittomaan ammattiinsa. Ihmiskaupasta annettu rangaistus oli viime vuonna km. 2.9 vuotta, 4.6 vuotta edellisvuonna ja 3.6 vuotta vuonna 2004. Toiseksi havaitaan, että oikeuslaitokset eivät vaadi korvauksia tuomituilta. Vuonna 2006 vain 11 tapauksessa 17:sta vaadittiin korvauksia yhteensä 314 000 NIS, 18 500 NIS vähemmän kuin edellisenä vuonna.
- AMNESTY INTERNATIONAL toteaa raportissaan, että Egyptin viranomaiset harjoittavat systemaattista ihmisoikeuksien polkemista kansallisen turvallisuuden nimissä. Paitsi omien kansalaistensa kohtelemista väärin, Egypti tunnetaan kansainvälisenä kuulustelu- ja kidutuskeskuksena toisten valtioitten laskuun ”terrorin vastaisen sodan” nimissä. Egyptin turvallisuuspalvelujärjestöllä (SSI) on suuri valta valtion hätätilan johdosta, jota hallitus on ylläpitänyt lähes 40 vuotta. Kidutus ja pidätettyjen pidätysajan jatkaminen ilman oikeuden päätöstä ovat vallitsevia kaikkialla maassa, ilmenee raportissa. Järjestö kehottaa valtioita luopumaan käytännöstä, jossa maassa pidätetty epäilty Egyptin kansalainen palautetaan kotimaahansa vakuutuksella, ettei häntä kiduteta Egyptissä.
- Kinneretin vedenpinta jää 2 metriä alle toivotun, se on nyt 30 sm alempi kuin 2006 ja 130 sm alempi kuin 2005.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021