TORSTAI 05.04.07
1. LAHJA BRITANNIALLE, muotoili Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad englantilaissotilaitten vapauttamistilaisuudessa pitämässään lehdistökonferenssissa syyn, miksi heidät vapautettiin. Kuin tilaisuuden juhlistamiseksi sotilaat oli puettu uusiin hyvin istuviin pukuihin (paitsi naissotilas, jolle ei ollut löytynyt sopivaa länsimaista asua). Ilmeisesti nekin lahja Iranin kansalta brittikansalle. Presidentti ilmoitti, että huolimatta kaikista laillisista oikeuksista ja vallasta asettaa sotilaat syytteeseen, Islamilaisen Tasavallan hallitus ja Iranin kansa päätti armahtaa 15 merisotilasta suuren profeetan (Muhammedin) syntymäpäivän ja Kristuksen kuolinpäivän kunniaksi.
Profeetan syntymäpäivää vietettiin tiistaina, 30.03.07, kristityt viettävät pääsiäisviikkoa.
Sotilaat lienevät kuitenkin tällä hetkellä matkalla kotiin joistakin viivytyksistä huolimatta.
KRIISIN nopea ratkeaminen on herättänyt arvailuja todellisista syistä.
YKSI SYY lienee ollut se, että Iranin viranomaiset saivat luvan käydä katsomassa Irakissa vangittua viittä iranilaista ”diplomaattia”, ja myös yhden eri aikaan vangitun vapauttaminen, vaikka Iran kieltää yhteyden.
TOINEN SYY lienee se, että USA:n ulkoministeri Rice suostui tapaamaan Iranin ulkoministeri Manouchehr Mottakin Istanbulin konferenssissa Turkissa huhtikuun loppupuolella. Iran olettaa sen helpottavan Iranin asemaa kiistassa sen ydinohjelmasuunnitelman ratkaisemiseksi.
KOLMANNEKSI SYYRIAN väitetään välittäneen asiassa Tony Blairin neuvonantajan Sir Nigel Sheinwaldin henkilökohtaisesta pyynnöstä. Myös Qatarin uskotaan vaikuttaneen asiaan.
NELJÄ SYY lienee tärkein. Englanti suostui antamaan Iranille kirjallisen ilmoituksen, ettei se tulevaisuudessa riko Iranin merialuetta. Tämä sulkee pois mahdollisuuden Englannin osallistumisesta hyökkäykseen Iraniin. Ulkomaiset kolumnistit näkevät tässä kuitenkin Englannin heikkouden ja antautumisen Iranin tahtoon.
VIIDENNEKSI tapauksen uskotaan todistavan Iranissa käytävästä valtataistelusta, jossa vastakkain ovat kovanlinjan Ahmadinejad kannattajineen ja ylin kaitsija Khamenei, jonka kanta ratkaisi kiistan.
PRESIDENTTI Ahmadinejad tapasi muutamia merisotilaita. Hän lähetti terveisiä heidän omaisilleen ja pääministeri Tony Blairille pyytäen häntä, ettei sotilaita tuomittaisi siitä, että he tunnustivat syyllisyytensä.
2. USA:N KONGRESSIN edustajainhuoneen puheenjohtaja Nancy Pelosi toteutti halunsa vierailla Syyriassa ja tavata sen yksinvaltiasta presidentti Bashir Assadia presidentti Bushin nimenomaisesti pyynnöstä huolimatta peruuttaa tapaaminen. Pelosi kertoi Assadille tuovansa Israelin pääministeri Ehud Olmertin viestin, että tämä on halukas aloittamaan keskustelut rauhasta Syyrian kanssa.
PÄÄMINISTERI OLMERTIN kanslia joutui noloon asemaan, mutta siellä katsottiin välttämättömäksi antaa virallinen lausunto, jossa kielletään tällaisen viestin lähettäminen, eli Pelosi puhui pehmoisia. Israelissa vakuutetaan, ettei sen kanta Syyrian kuulumisesta ”pahan akseliin”, koska se tukee ja rahoittaa terroristeja, ole muuttunut, ja että ehtona keskustelujen aloittamiseksi Syyrian tulee sanoutua irti terrorismin tukemisesta ja sulkea Damaskoksessa päämajaansa pitävät terrorijärjestöjen toimistot.
PELOSI KERTOI lehtimiehille Assadin tapaamisensa jälkeen: ”Olimme hyvin mielissämme vakuutuksesta, jonka saimme presidentti Assadilta, että hän oli valmis elvyttämään rauhanprosessin. Hän oli valmis antautumaan neuvotteluihin rauhasta Israelin kanssa.” Pelosi kertoi, että pääministeri Olmert antoi heille valtuuden välittää viesti, että Israel on myöskin valmis antautumaan rauhankeskusteluihin.
OLMERTIN KANSLIASTA kerrotaan, että Olmert vakuutti Pelosille Syyrian matkan olevan virheellisen ja että Syyrian tulee ensin luopua terrorismin tukemisesta ja toimia normaalivaltion tapaan.
PELOSI KERTOI lehtimiehille keskustelleensa Assadin kanssa siepatuista israelilaisista sotilaista Gilad Shalit, Ehud Goldwasser ja Eldad Regev sekä Syyrian osuudesta Hamasin ja Hizbullahin tukemiseen. Hän ei kuitenkaan maininnut, miten Assad reagoi tähän.
USA:N KONGRESSIN edustajainhuoneen puhemiehen Syyrian matka osoittaa vain hänen amatöörin taitonsa diplomatian areenalla. Toiseksi Pelosin pukeutuminen osoittaa, ettei hän ole ollenkaan selvillä Lähi Idän alueella vaadittavasta säädyllisyydestä. Amerikkalaiset naiset eivät näytä tajuavan, että pukeutuminen virallisilla vastaanotoilla puolisääriin ulottuviin tiukkoihin hameisiin, joita istuttaessa kiskotaan kaiken aikaa alemmas reisien peittämiseksi, häiritsee pahoin muslimimiestä ja vahvistaa hänen uskoaan löyhästä moraalista USA:ssa ja länsimaissa yleensä.
3. BAHRAININ ULKOMINISTERI sheikki Khalid bin Ahmed al-Khalifa kertoo bahrainilaisen lehden Al-Ayam artikkelissa tiistaina, että Riadin arabiliiton kokous asetti työryhmiä (panels) keskustelemaan kaikkien vaikutusvaltaisten osapuolten kanssa, niiden mukana Israel, arabien rauhan aloitteen aktivoimiseksi. Vaikutusvaltaisina osapuolina mainitaan Israelin ohella YK, USA, Kiina ja EU.
PÄÄMINISTERI Olmertin kanslia kieltää olevansa tietoinen tällaisista työryhmistä, mutta vakuuttaa olevansa valmis yhteydenottoihin.
NANCY PELOSIN johtaman delegaation keskustelujen takana Syyrian johdon kanssa uskotaan olevan Demokraattisen puolueen tarkoitus pakottaa Bushin hallitusta luopumaan Syyrian eristämisestä, koska se ei ole onnistunut. Yksi jäsen tämän ”kanaemon johtamasta tipulaumasta” Tom Lantos kertoi tämän olevan vasta alkuna rakentavalle vuoropuhelulle Syyrian kanssa, minkä varaan hän uskoo voitavan rakentaa.
Bush tuomitsi Pelosin Syyrian matkan, koska se antaa sekoittavia viestejä Assadin hallitukselle. Hän myös uskoi, että delegaatioiden lähettäminen aiheuttaa kielteisen vastareaktion.
SYYRIAN ULKOMINISTERI Walid al-Moallem lähetti viestin ”niille USA:n ihmisille, jotka vastustavat vuoropuhelua”: Vuoropuhelu on ainoa keino sulkea aukot, joita esiintyy näiden kahden maan välillä. Hän kertoi, että kaikki tiedostavat erimielisyydet Syyrian ja USA:n välillä, mutta kertoi olevansa onnellinen Pelosin ja hänen ”tipulaumansa” rohkeudesta ja päättäväisyydestä toteuttaa vierailunsa Syyriassa.
4. IDF:N SOTILAAT tunkeutuivat Gazan alueelle keskiviikkona iltapäivällä jahdatessaan Islamic Jihadin terroristeja niiden asetettua pommin lähelle Gazan ja Israelin välistä turva-aitaa. Sotilaat piirittivät heidät lopulta taloon Beit Hanoun ulkopuolella. Syntyneessä tulitaistelussa yksi terroristi sai surmansa, toinen otettiin vangiksi ja tuotiin Israelin puolelle. Kaksi pommia heitettiin sotilaita vastaan taistelun aikana. Islamic Jihad kieltäytyi allekirjoittamasta tulitaukosopimusta marraskuussa ja on sen jälkeen osallistunut lukuisiin tulitaisteluihin, tienvarsipommien asetteluun ja Kassam-rakettien ampumiseen Israelin puolelle.
Toistuvien tulitusten vuoksi puolustusministeri Peretz antoi luvan suorittaa rajoitettuja iskuja Gazan alueelle.
JENININ PAKOLAISLEIRISSÄ IDF.n sotilas haavoittui palestiinalaisten avattua tulen sotilaitten asettamaa väijytystä vastaan ennen aamunkoittoa keskiviikkona. Sotilas vietiin sairaalaan, hänen tilansa ei ole vakava.
SOTILAAT asettivat väijytyksen leirin kadun varteen saadakseen kiinni kaduilla kulkevia aseistettuja palestiinalaisjoukkioita. Sotilaita ammuttiin erään talon ikkunasta. Sotilaat vastasivat tulitukseen, mutta heillä ei ollut tietoa, saivatko ampujat osumia.
5. LIBANONIN SOTA II:N aikana todettiin sotilaitten riittämätön harjoittaminen taistelutilanteisiin.
IDF:n maavoimien esikunnan keräämien tilastotietojen mukaan huomio on oikea, sillä reserviläisistä vain neljä viidesosaa on jollain tavoin valmis operaatioihin. Tutkimuksen mukaan 15 – 20 % reserviläis-pataljoonista ei ole saanut riittävää koulutusta edes sotilaallisista perusharjoituksista, joita heidän yksiköissään vaaditaan. Ongelma on pahin panssari-, tykistö- ja insinöörijoukoissa. Asioita tutkiva komitea suositti ainakin 10 päivän kertausharjoitusta vuodessa, mutta tänä vuonna heille annetaan 5 päivän harjoitus lisääntyneistä määrärahoista huolimatta.
6. RANSKAN JUUTALAISISTA kolmannes lähettää lapsensa katolilaisten omistamiin kouluihin. Samaan aikaan kasvava määrä Ranskan juutalaisia nai ei-juutalaisen. Fonds Social Juif Unifie (FSJU) tutki asioita. Sen mukaan 37 % Ranskan juutalaisista lähettää lapsensa valtion kouluihin, 27 % lähettää lapsensa yksityisiin juutalaiskouluihin ja 33 % lapsista käy yksityisissä katolilaisissa kouluissa. Haastatelluista 36 % sanoi, ettei puoliso ollut juutalainen, vuonna 2002 luku oli 30 %. Juutalaisten kanssa naimisissa olevien luku putosi 69 %:sta 62 %:iin. Yleinen käsitys, että Ranskan juutalaiskoulut ovat haredi-kouluja, kuten ne suurelta osalta ovatkin, valtion koulujen huono maine sekä maantieteelliset seikat vaikuttavat koulun valintaan.
RANSKAN JUUTALAISISTA 34 % kuuluu oikeistoon, 20 % vasemmistoon ja 9 % keskustaan. Viisi vuotta sitten 44 % juutalaisista sanoi kuuluvansa vasemmistoon, vain 14 % kuului silloin oikeistoon.
93 % haastatelluista sanoi olevansa onnellinen Ranskassa; 71 % sanoi olevansa huolestunut tulevaisuudesta. 12 % kertoi kokeneensa henkilökohtaisesti anti-semitismistä; 88 % ei ollut kokenut.
HYÖKKÄYKSET Ranskan juutalaisia vastaan ovat kasvaneet, joista 23-vuotiaan juutalaisen Ilan Halimin raaka murha aiheutti shokkiaaltoja Ranskan juutalaisten pariin.
RANSKASSA ASUU 600 000 juutalaista ja kuusi miljoonaa muslimia.
6. UUTISOTSIKOITA
- KIINAN JUUTALAINEN Dvir Bar-Gal pyrkii pelastamaan Shanghain juutalaisten historiaa keräämällä vanhoja hautakiviä kaupungissa tulevien tornitalojen alta.
- AMERIKKALAINEN entinen FBI-agentti filmintekijäksi muuttunut Robert Levinson hävisi maaliskuun 11. päivänä ollessaan Iranissa Kish saarella Persianlahdella.
- MAGEN DAVID ADOM, Israelin punainen Davidin kilpi, on huolissaan, että tanskalainen keksintö, jolla A ja AB veriryhmiä pystytään muuntamaan O tyypiksi, voi aiheuttaa verenluovuttajien vähenemisen. MDA Tähdentää, että ihmisverta tarvitaan joka tapauksessa ja että keksintö saadaan käytännölliseksi vuosien kuluttua.
- SEITSEMÄN TONNIN norsusonni suuttui laumansa johtavaan matriarkkaan (naarasnorsuun) perheen sisäisessä kiistassa niin, että puski pitkäaikaisen parinsa muuria vasten katsojien silmien edessä surmaten sen. Tapaus sattui Ramat Ganin eläinpuistossa. Norsujen hoitaja Itzik Franco olettaa urosnorsun kiihtyneen naaraspuolisonsa pyrkimyksistä lauman johtajaksi tai sitten siitä, että nyt on norsujen paritteluaika. Feminismiä sielläkin.
- MORMONIT uskovat lopultakin tulleensa hyväksytyiksi Pyhään Maahan. Vuonna 1987 mormonijohtaja Jeffrey R Holland sai tuhansien ortodoksijuutalaisten raivokkaan vastaanoton heidän pelätessään, että mormonien opetuskeskus tulee toimimaan lähetyskeskuksena.
MORMONIEN perustama Brigham Young yliopiston Jerusalemin keskus Scopus-vuorella avasi uudelleen välillä suljetut osastonsa. Mormoniopiskelijat antavat lupauksen, etteivät he puhu uskostaan ulkopuolisille Israelissa ollessaan. Mormoneilla on 50 000 lähetyssaarnaajaa eri puolilla maailmaa. Jotkut epäilevät, että käännytystä tapahtuu suuren rahan voimalla.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019