SUNNUNTAI 29.04.07
1. SYYRIA TUSKIN HYÖKKÄÄ ISRAELIIN, vakuutti Turkin ulkoministeriön Lähi Idän apulaispääsihteeri Sedat Onal median edustajille perjantaina.
Onal perustaa näkemyksensä sille tosiasialle, että Syyria etsii epätoivoisesti kansainvälistä tunnustusta eikä halua riskeerata sitä hyökkäyksellä Israeliin tänä kesänä, kuten väitetään.
Todisteeksi tästä hän otti esimerkiksi USA:n edustajainhuoneen puheenjohtajan Nancy Pelosin vierailun Syyriassa aiemmin tässä kuussa.
SEDAT ONAL analysoi, että jos USA antaisi luvan, Israel olisi valmis keskustelemaan Syyrian kanssa. USA syyttää Syyriaa siitä, että se sallii kapinallisten kulkea Syyrian kautta Irakiin.
ISRAELIN PÄÄMINISTERIN kanslian puhenainen Miri Eisen kertoi Jpostin toimittajalle, ettei USA estä Israelia keskustelemasta Syyrian kanssa, vaan ettei Israel katso ajankohdan olevan sovelias keskusteluille siksi, että Syyria tukee terrorismia.
ONAL PITÄÄ tilannetta parempana kuin koskaan, mistä on osoituksena arabien Riadin-suunnitelma, koska se monissa kohdin yhtyy YK:n päätöslauselmiin ja se lupaa täysiä diplomaattisuhteita Israelin ja arabimaitten kesken. Hän analysoi, että suunnitelma on tarkoitettu sarjaksi periaatteita, joitten pohjalta neuvottelut Israelin ja palestiinalaisten välillä voivat alkaa. Hän ei näe suunnitelmaa varsinaisena rauhan suunnitelmana.
TOINEN POSITIIVINEN kehitys oli Onalin mukaan PA:n yhteishallituksen muodostaminen, jolla on paikallista tukea, ja jota ei tulisi jättää käyttämättä. PA:n yhteishallitukselle tulisi antaa aikaa osoittaa päämääränsä käytännössä. Sen tulisi ensimmäiseksi lopettaa kaikki hyökkäykset Israelia vastaan ja vapauttaa korpraali Gilad Shalit. Israelin puolestaan tulisi osoittaa hyvää tahtoa vapauttamalla pidättämänsä tulli- ym. saatavat, joita se on kerännyt palestiinalaisilta, hän kertoo.
MALTILLISTEN VOIMIEN tukeminen palestiinalaisessa yhteiskunnassa on Onalin neuvo Israelille ja kansainväliselle yhteisölle.
2. TUHANNET ARABIT osoittivat mieltään Nasaretissa lauantaina iltapäivällä kansanedustaja Azmi Bisharan puolesta, jota jätti eronpyyntönsä Knessetistä viime viikolla. Mielenosoitukseen ottivat osaa kaikki Israelin arabipuolueet ja hänen perheensä jäseniä ja sukulaisia. Plakaateissa oli tekstejä kuten: ”Henkesi ja veresi ovat lunastaneet sinut, Azmi.”
Azmi Bishara on ollut poliisin tutkittavana jo pitemmän aikaa, koska hänen epäillään vakoilleen Hizbullahin ja Syyrian puolesta Libanonin sota II:n aikana ja laittomien Syyrian matkojensa yhteydessä antamiensa Israelia halventavien lausuntojensa vuoksi.
3. HAMAS ILMOITTAA jatkavansa raketti-iskuja Israeliin ja hylkäävänsä yritykset jatkaa tulitauko-sopimusta Israelin kanssa. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas tapasi Hamasin Damaskoksessa päämajaansa pitävän Hamasin ulkomaanasioitten johtajan Khaled Mashaalin ja yritti taivuttaa tämän tulitaukosopimuksen taakse, mutta ilman tulosta. Mashaal piti tiukasti kiinni vaatimuksestaan, että tulitaukosopimukseen tulee sisällyttää Juudean ja Samarian alueet. Abbasin kansliasta eräs virkailija totesi, että Mashaal pitää itseään palestiinalaisten johtajana pyrkien kaivamaan maata uuden yhteishallituksen ja ”presidentti” Abbasin alta. ”Hän haluaa monia asioita suostuakseen tulitaukoon,” virkailija totesi. Abbas tapasi lauantaina Egyptin presidentti Hosni Mubarakin toistaen vaatimuksensa tulitauosta.
PA:N PÄÄNEUVOTTELIJA Saeb Erekat totesi, että PA pyrkii keskusteluissa USA:n ja Euroopan valtioitten kanssa laajentamaan tulitaukosopimusta siten, että siihen kuuluu talouspakotteitten poistaminen ja IDF:n asettamien tarkastuspisteitten poistaminen Juudeassa ja Samariassa.
4. KHALED MASHAAL kertoi lehtimiehille keskusteltuaan arabiliiton pääsihteeri Amr Moussan kanssa, että Hamas pitää raketti-iskuja laillisina keinoina Palestiinan kansan puolustamiseksi. ”Kansamme on oikeutettu vastarintaan miehitystä vastaan poliittisen ratkaisun puuttuessa”, hän vakuutti. Hänen mielestään Gilat Shalitin vapauttamisen viivästyminen johtuu siitä, ettei Olmert suostu hänelle esitettyyn listaan palestiinalaisten vankien vapauttamiseksi.
MASHAAL KERTOI keskustelleensa Abbasin kanssa PA:n yhteishallituksesta, kasvavasta anarkiasta ja laittomuudesta Gazan alueella sekä PLO:n reformoimisesta siten, että Hamas ja muut palestiinalaisryhmät voivat liittyä PLO:n jäseniksi.
MASHAAL KRITISOI kansainvälistä yhteisöä, myös arabi- ja muslimimaita, siitä, etteivät ne ole toteuttaneet lupauksiaan taloudellisesta tuesta. Mashaalin mukaan ”Lähi Itää uhkaa uusi räjähdys”, ellei palestiinalaisten kansainvälistä tukea palauteta ennalleen. Hän pitää epäoikeudenmukaisena pakotteita, joita Palestiinan kansalle asetettiin Hamasin muodostaessa hallituksen maalikuussa 2006. Myös Gazassa Hamasin ja PRC:n (Palestiinan vastarintakomiteat) edustajat pitävät raketti-iskuja Israeliin oikeutettuina.
IDF:N SOTILAAT avasivat lauantaina tulen Gazan alueella lähellä turva-aitaa havaittuaan neljän palestiinalaisen asettavan pommia aidan viereen. Tulituksessa kolme heistä sai surmansa ja neljäs haavoittui vakavasti, kaikki Hamasin ”sotilassiiven” jäseniä. IDF:n mukaan tämä oli 60. pommi, joita palestiinalaiset ovat asettaneet turva-aidan viereen tulitauon aikana.
SALEH KALLAB, poliittinen analysoija Gazassa, pitää raketti-iskuja yrityksenä kaivaa maata pääministeri Ismail Haniyehin hallituksen alta osoittaakseen Abbasin heikkouden. Hän totesi, että palestiinalaisia koskevat tärkeät päätökset tehdään Syyriassa ja Iranissa, ei Gazassa eikä Ramallahissa. ”Hamas on jakaantunut maltillisiin ja niihin, jotka vastustavat helmikuussa Mekkassa solmittua sopimusta PA:n yhteishallituksen muodostamiseksi. Sopimuksen vastustajat raportoivat Hamasin entisille ministereille Said Siamille ja Mahmoud Zaharille.”
5. ISRAELIN MEDIA polemisoi täyttä päätä Winograd-komitean tutkimusraportin pohjalta, vaikka sen pitäisi olla salainen maanantain julkistamiseen saakka. TV-10:n uutistoimittaja kertoi lauantaina nähneensä osia raportista. Hän kertoi raportin viimeisen luvun, jossa komitea esittää yhteenvetonsa, kuvailevan Olmertin pääministerinä ”passiiviseksi, jota IDF kuljetti kuten härkää nenärenkaasta ja joka ei ottanut sodan johtoa käsiinsä, kuten olisi pitänyt”.
OLMERTIN KANSLIASSA kuvausta pidetään virheellisenä ja todetaan, ettei puolustusministeri Amir Peretz, jonka ei olisi pitänyt hyväksyä puolustusministerin toimia, tehnyt sitä, mitä häneltä odotettiin kokemattomuutensa vuoksi. Kanslian ennakkotietojen mukaan raportissa kritisoidaan sitä, ettei IDF:n komentaja Dan Halutz ollut varautunut Hizbullahin raketti-iskuihin Israeliin eikä missään vaiheessa esittänyt suunnitelmaa niiden eliminoimiseksi. Lainopillisten asiantuntijoitten mukaan komitealla ei ollut oikeutta esittää syytteitä henkilöitä kohtaan, joiden toimia se tutki.
OLMERTIA SYYTETÄÄN sitä, ettei hänen hallituksellaan ollut yhtenäistä suunnitelmaa sotaa varten eikä se noudattanut suunnitelmaa, joka ehkä oli olemassa. Olmert pidätteli maahyökkäystä Libanonin puolelle sodan loppuvaiheille saakka, mutta hän ei korvannut sitä vaihtoehtoisella suunnitelmalla. Olmertin kanslia kieltäytyy kommenteista ennen raportin julkistamista.
Myös sekä Peretz että Halutz saavat ankaraa kritiikkiä raportissa, mikäli TV-10 kanavan uutisiin on luottamista.
6. KANSANEDUSTAJAT vaativat erikoisistunnon järjestämistä kesätauon aikana keskustellakseen Winograd-raportista ja tehdäkseen sen vaatimat ehdotukset ja vaatimukset. Knessetin puhemies Dalia Itzik palaa Espanjan matkaltaan sunnuntaina ja neuvottelee tilanteesta pääministeri Ehud Olmertin kanssa, jonka kanssa hänellä on luottamukselliset suhteet. Kadiman kansanedustajat ovat Yoel Hassonin suulla vaatineet kansanedustajia panemaan jäitä hattuun ja odottamaan raportin julkistamista. Mutta kansanedustajat kaikista puolueista ovat vaatimassa Olmertin ja Peretzin välitöntä eroa tehtävistään. KE Zevulun Olev (NRP) aikoo valmistelee lakia, jossa esitetään Knessetin hajottamista ja uusia vaaleja, jotta ”kansa saisi valita uuden hallituksen, joka on vapaa epäonnistumisista ja korruptiosta”.
LABOUR-PUOLUEEN puheenjohtajaehdokas Ophir Pines-Paz vaati puoluetta tekemään välittömät päätelmät komitean raportin pohjalta ja eroamaan hallituksesta. Hän sanoi, että asiaa käsitellään puolueen keskuskomitean kokouksessa torstaina tai sunnuntaina.
Myös Likudin, Mereztin että NU:n johtajat vaativat, että pääministeri Olmert seuraa Golda Meirin esimerkkiä, joka erosi paikaltaan Jom Kippur-sodan aikana tehtyjen virheitten johdosta.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019