PERJANTAI 27.04.07
1. IDF HARJOITTELEE Syyrian mahdolliseen ja odotettavaan iskuun Golanin ylängöllä. Satoja tankkeja, mukana Israelin tehokkain vaunu Merkava 4, ja tuhansittain sotilaita osallistuu näihin harjoituksiin helikopterien ja miehittämättömien tiedustelukoneitten tukemina Juudean erämaassa. Armeija käyttää tavallisesti kustannussyistä harjoituksissa Hummer maastoautoja tankkien asemesta, mutta ilmeisesti nyt halutaan harjoitella tositilannetta varten. Panssarivoimia tukevat tykistö- ja jalkaväkiyksiköt.
JPOSTIN KOLUMNISTI Yaakov Gatz esittelee harjoitusta näkyvästi lehden etusivulta lähtien. Hän kertoo, että sotilastiedustelun mukaan sota Syyriaa vastaan on nyt lähempänä kuin koskaan, ja sen ilmeisin syy on Syyrian presidentti Bashar Assadin heikkous.
ASSAD MENETTI kasvonsa kansainvälisesti ja arabimaissa sekaannuttuaan Libanonin johdon murhaamiseen, jonka seurauksena häntä uhkaa kansainvälinen tribunaali.
TOISEKSI SYYRIA on jäänyt pahasti paitsioon arabimaitten rinnalla menetettyään Irakin tuen ja liittouduttuaan Iranin kanssa, jota useat arabimaat pelkäävät ja vierastavat.
KATZ KÄYTTÄÄ Syyriasta nimitystä Lähi Idän ”sairas mies”, tarkoittaen tällä sen heikkoa taloudellista ja poliittista asemaa, eikä Bashar Assad ole vielä isänsä veroinen viekas ja pelottava johtaja. Bashar Assad on nuori ja kokematon, mutta häikäilemätön hän on, ja tämä yhdistyneenä hänen pyrkimykseensä saada aikaan näyttöjä tekee hänestä vaarallisen ja arvaamattoman.
KATZ ARVAILEE, että Syyria luultavimmin tekee nopean yllätysiskun kommandojoukoillaan saadakseen jalansijan Israelin puolella rajaa. Tällainen kohde voisi olla Merom Golanin kylä rajan pinnassa, johon pureutumalla Assad saisi paikan neuvottelupöydässä. Samaan aikaan Syyria asettaisi hälytystilaan panssarijoukkonsa ja panssarintorjuntayksikkönsä Venäjän toimittamine PT-ohjuksineen, jotka osoittautuivat tehokkaiksi Libanonin sota II:n aikana, sekä ohjusmiehistönsä, jolla on Katjusha ja Scud-D ohjuksia, joilla sen yltää kaikkialle Israelissa. Syyrian ei uskota käyttävän bio-kemiallisia kärkiä kuin vasta viimeisenä keinona hätätilanteessa.
ISRAELIN RAFAEL yhtiön kehittämä Trophy ohjuksentorjunta järjestelmä on IDF:n tilauksen mukaan tarkoitus liittää kaikkiin tankkeihin, jolla ne pystyvät torjumaan niitä kohti ammutut ohjukset. IDF ei asentanut niitä tankkeihinsa Libanonin sodan aikana tuhoisin seurauksin. Toinen puute, mikä tuli ilmi viime sodassa, oli se, ettei tankkimiehistö tuntenut ajokkinsa ominaisuuksia.
2. ISRAELIN TULISI SAADA USA:n kehittyneimpiä ja vielä salaisia hävittäjäkoneita F-22, joita se ei ole myynyt millekään ulkovallalle. Näin perustelee asiaa USA:n entinen puolustusministeri William s Cohen, joka johtaa omaa Cohen Group konsulttifirmaansa. Hän palveli puolustusministerinä Clintonin hallituksessa 1996-2000.
COHEN KÄVÄISI 24-tunnin pikavisiitillä Israelissa, jonka yhteydessä hän tapasi torstaina PM Ehud Olmertin, puolustusministeri Amir Peretzin ja ulkoministeri Tzipi Livnin. IDF ilmoitti viime viikoilla kiinnostuksensa F-22 koneesta (5. sukupolven stealth fighter jet), ja pyysi, että puolustusministeriö tekee virallisen pyynnön koneen hankkimiseksi. Cohen perustelee näkemystään todeten, ettei USA:lla ole luotettavampaa liittolaista kuin Israel, ja että USA voi harkita koneen myymistä Israelille, jos se tarvitsee sitä turvallisuutensa vuoksi.
COHEN KERTOI vierailtuaan monissa Persianlehden maissa ja Jordaniassa ja keskusteltuaan maitten johtajien kanssa, että näissä maissa Iran edustaa suurinta uhkaa eikä enää Israel.
”Koska Iran tukee ja rahoittaa Hamasia Gazassa ja Hizbullahia Libanonissa ja Syyriassa, huomio on kohdistettava keskukseen, kun etsitään Lähi Idän rauhattomuuden syytä. Tilanne, jossa Iran saisi ydinaseita, muuttaisi Lähi Idän dynamiikan ja sen vaikutukset tuntuisivat kaikkialla maailmassa”, Cohen analysoi. Hän näkee tarpeelliseksi etsiä Persianlahden maitten tukea USA:n pyrkimyksille pysäyttää Iranin ydinasehaaveet. ”Ne eivät ole vielä valmiit tunnustamaan Israelia, mutta tämä asennoituminen on muuttumassa”.
3. ISRAELIN JA USA:N aivoriihet puivat uusia sääntöjä, joitten mukaan vakinaisten armeijoitten tulee sotia ns. insurgents (kapinallisia), gerilloja ja terroriryhmiä vastaan. Uusia sääntöjä tarvitaan, koska Haagin sopimukset vuodelta 1907, jolla säännöstellään armeijoitten välisiä taisteluja, ja 4. Geneven sopimus vuodelta 1949, jolla pyritään suojelemaan sotatoimialueilla olevia siviilejä, ovat auttamattomasti vanhentuneet.
(SUOMENKIELESSÄ lienee vaikeuksia löytää osuvaa nimitystä, jolla pystyttäisiin kuvaamaan tavallisesti demokraattisen valtion turvallisuusjoukkoja vastaan taistelevia ryhmiä. ”Kapinallisilla” tarkoitettaneen maan kansalaisia, jotka vastustavat sen hallitusta, ”gerilla” lienee jo osittain ulkomaisista koostuva, ”terroristit” terrorisoivat siviilejä maasta ja kansallisuudesta välittämättä.
Israelissa käytetään Juudeassa ja Samariassa etsityistä palestiinalaisista nimitystä ”fugitive”, joka tarkoittaa pakolaista, karkulaista, vaikeasti tavoitettavaa. Terroriryhmien jäseniä Gazassa ja Länsirannalla kutsutaan ”terroristeiksi”, koska heidän pääkohteinaan ovat siviilikohteet.)
KOSKA NÄMÄ kapinallis- tai gerilla-terroristijoukot eivät toimi kansainvälisten sääntöjen puitteissa vaan päinvastoin tietoisesti rikkovat niitä esim. toimimalla siviiliasutusten keskellä ja käyttäen siviilejä kilpinään, kansainvälisiin sääntöihin tukeutuvat säännölliset turvallisuusjoukot joutuvat toistuvasti joustamaan kansainvälisissä säännöissä, mikä saa ne ihmisoikeusjärjestöjen, kansainvälisen median ja yleisen mielipiteen tuomitsemiksi.
4. HAMASIN JOHTO vahvistaa, että järjestön päämääränä on siepata lisää sotilaita, joilla voitaisiin käydä kauppaa Israelin pidättämien ja tuomitsemien palestiinalaisten vapauttamiseksi. Aiemmin viikolla Hamasin ”sotilassiipi” Izza din Kassam kielsi tällaiset huhut, mutta Hamasin johdon tärkeä jäsen Khalil Abu Lailah vahvistaa ne. Lailah toimii Hamasin poliittisella osastolla. Hän kertoi, ettei tämä ole pelkkä uhkaus, vaan poliittinen päätös. Hän myös vakuutti, ettei tulitaukosopimus Israelin kanssa ole enää voimassa: ”Tulitauko on kuollut johtuen Israelin jatkuvista rikoksista kansaamme vastaan”. Hän kritisoi Mahmoud Abbasin lausuntoa, että tiistain Kassam-rakettien massaisku oli poikkeuksellinen. Lailah vakuutti, että Hamas tulee jatkamaan Kassam-rakettien laukomista niin kauan kuin siihen on aihetta, ja että mihin tahansa tulitauko-sopimukseen tulee sisällyttää Juudean ja Samarian alueet.
HAMASIN EDUSTAJA selvitti, että viimeisen 48 tunnin aikana ammutut Kassam-iskut olivat Fatahin al-Aksan ja Islamic Jihadin tekemiä. Fatahin edustaja vahvisti tiedon.
5. NEGEVIN LABORATORIO tarjoaa toivoa toisille maille taistelussa aavikoitumista vastaan, lupaa Laura Rheinheimerin artikkeli (Jpost 27.04.07). Artikkelissa kerrotaan, että Israelin maa-alueesta 95 % ja maailman vastaavasta alueesta 40 % on vaarassa autioitua ihmisten paetessa alueilta sen kuivumisesta ja sodista johtuen. Näillä alueilla asuu yli 2 miljardia asukasta. Negevin erämaa leviää Välimeren rannikon suuntaan ja maailman lämpötilan noususta johtuen myös Israelin pohjoisosa kuivuu vaarantaen joittenkin kasvi- ja eläinlajien säilymisen hengissä.
BEIT DAGANISSA sijaitsevan Volcani-keskuksen johtaja Nir Atzmon luettelee muutamia suojelutoimenpiteitä: Vedensäännöstely, kuten yleistynyt tiputus-kastelu, maapohjan laadun parantaminen, synergisesti suunnitellut yhteisöt ja puistoalueet. Atzmon osallistui kaikkialta maailmasta saapuneitten tiedemiesten, metsänhoitajien ja hallitusten edustajien kanssa konferenssiin Jerusalemissa teemalla ”Metsiä aavikoitumisen estämiseksi”.
OSANOTTAJAT VIETIIN katsomaan JNF:n rahoittamaa yritystä Gilatissa Beersheban pohjoispuolella, jossa heille näytettiin eksoottisia puita, pensaita ja kasveja kaikkialta maailmasta istutettuina karuun maaperään. Aito Negevin kasvi vastustaa kuivuutta ja tarvitsee vähän maaperää. ”Täällä jokainen kasvi joutuu taistelemaan elämästään,” sanoo Negevin puiston johtaja Elisha Mizrahi. Jokaista puuta seurataan henkilökohtaisesti ja sille annetaan sen tarvitsema huolto. Puun ja pensaitten taimia suojellaan kahden vuoden ajan, mukaan lukien suoja niitä syöviä eläimiä vastaan.
SUURIN JNF:N RAHOITTAMA puusto sijaitsee itään Beershebasta, 30 neliökm:n Yatir Forest, joka istutettiin Hebronin vuoren etelärinteelle 1964. Tiedemiehet asensivat tarkkailupisteen metsän sisään. Analysoinnin perusteella havaittiin, että puut käyttävät yhtä paljon dioksiidia kuin paljon kosteammilla alueilla Euroopassa kasvavat ja ne voivat myös imeä säteilyä.
KAIKKEIN TÄRKEIN on kuitenkin veden saanti. Israel käyttää enenevässä määrin puhdistettua viemärivettä varsinkin Negevissä. Se puhdistetaan Rishon Legionissa ja pumpataan pelloille Negeviin. Israelissa käytetään 250 miljoonaa kuutiometriä puhdistettua viemärivettä ja sen toivotaan kaksinkertaistuvan.
ISRAELISSA TUTKITAAN myös omien vesivarastojen käyttöä. Suolainen lähde löydettiin 1000 m maanpinnan alapuolella, ja se ulottuu Saudi Arabiaan saakka. Suolaista pohjavettä ja myös merivettä käytetään Negevissä pienessä määrin kalalammikoissa sekä melonien, oliivien ja kukkien kasvattamiseen. Vaikka sadevettä saadaan vain 200 mm vuodessa, maanviljelijät käyttävät vedenmäärän tarkkailemiseksi vesivarastoissa uudenaikaisia menetelmiä, joitten ansiosta vähäinen sadevesimäärä ei huuhtoudu mereen vaan se pumpataan automaattisesti pelloille.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019