PERJANTAI 13.04.07
1. VATIKAANIN LÄHETTILÄS Israeliin ei osallistu vuosittain järjestettävään holokaust muistopäivän viettoon ensi sunnuntaina Jad Vashem museossa.
Vatikaanin lähettiläs Monsignor Antonio Franco kertoi Jerusalemin Postin toimittajan puhelinkeskustelussa, että Vatikaani ei hyväksy tapaa, millä paavi Pius XII esitetään huonossa valossa, koska hän ei protestoinut juutalaisten massamurhaa toisen maailmansodan aikana. Franco kertoi lisäksi, että päätös on hänen omansa, ja se perustuu siihen, ettei museon johto reagoinut hänen esittämäänsä kritiikkiin edellisenä vuonna paavi Pius XII:n esittämisestä holokaustin myötäilijäksi kieltäytyessään vastustamasta sitä.
PAAVI PIUS XII:N todetaan museon vuonna 2005 uuden museon avaamisen jälkeen asetetussa kirjoituksessa pidättyneen ottamasta kantaa sodan aikana Vatikaaniin tulleisiin tietoihin juutalaisten massamurhista.
MUSEON JOHTO sanoo asian johdosta julkaisemassaan lausunnossa ”olevansa shokissa ja pettynyt, että Vatikaanin edustaja on valinnut olla kunnioittamatta holokaustin muistoa jäämällä pois virallisesta tilaisuudesta, johon Israelin valtio ja kansa yhtyvät uhrien muistoksi toteamalla, että asennoituminen on vastoin paavin Jad Vashemin vierailunsa yhteydessä antamaa lausuntoa koskien holokaustin ja sen uhrien muiston tärkeyttä. On hylättävää käyttää diplomaattista painostusta historiallisen tutkimuksen yhteydessä.”
VIRALLISEEN TILAISUUTEEN osallistuvat kaikki vieraat lähettiläät Israelissa ja heidän edustajansa, kuten myös Israelin korkein johto ja merkkihenkilöt sekä uhrien edustajat. Tämä on ensimmäinen kerta, että joku vieraan vallan lähettiläs tarkoituksellisesti jättäytyy pois tilaisuudesta.
VATIKAANIN LÄHETTILÄS Franco selitti vuosi sitten vastustaessaan museon viittausta Paavi Pius XII:n neutraaliin suhtautumiseen holokaustiin, että tarkoituksena oli herättää huomiota asiassa, joka hänen mukaansa ”loukkaa katolilaisia ja koskee ihmisoikeuksia”.
Jad Vashemin kuvatekstissä todetaan, että toimiessaan Vatikaanin valtion sihteerinä paavi Pius XII toimi aktiivisesti saadakseen Saksan hallituksen suostumuksen säilyttää kirkon oikeudet Saksassa, vaikka se tarkoittaisi natsien rasismihallituksen tunnustamista. Noustuaan paavin asemaan 1939 hän hyllytti edeltäjänsä laatiman rasismin ja anti-semitismin vastaisen kirjelmän. Vaikka viestejä juutalaisten murhista virtasi Vatikaaniin, paavi ei protestoinut sanallisesti eikä kirjallisesti. Joulukuussa 1942 hän kieltäytyi allekirjoittamasta liittoutuneitten lausuntoa, jossa tuomittiin juutalaisten karkotukset, eikä paavi Pius XII protestoinut, kun Rooman juutalaisia karkotettiin Auschwitziin. Hän säilytti neutraalin asenteensa koko sodan ajan, lukuun ottamatta vetoomusta asiasta Unkarin ja Slovakia hallituksille. Hän pidättyvyytensä ja ohjeitten puutteensa pakotti kirkon johtajat kaikkialla Euroopassa päättämään itse, miten toimia.
Vatikaani väittää paavi Pius XII:n toimineen diplomaattisesti säästääkseen juutalaisia holokaustista.
(ote Jad Vashemin kuvatekstistä)
2. HEBRONIN JUUTALAISET yrittävät ostaa lisää taloja Hebronissa, väittää armeijan edustaja.
Tähän he pyrkivät Amerikan ”oikeistojuutalaisten” varojen turvin vahvistaakseen juutalaisten määrää ja asemaa Hebronissa, kertoi armeijan edustaja JPostin toimittajille Y Katzille ja T Lazaroffille torstaina.
Armeijan edustaja selittää lisäksi, että saatuaan kaupan laillistettua amerikkalaiset rahoittajat, pääasiassa New Yorkista, Chicagosta ja Miamista, avustavat myyjien pääsyn ulkomaille, usein Jordaniaan. Armeijan edustajan mukaan se ei voi estää tällaisia yksityisten välisiä kauppoja.
KYSYMYKSESSÄ ON ns. ”rauhantalo” (Beit Hashalom), jonka asuttamisesta nyt kiistellään ja jonka sisään muuttaneet 15 perhettä ja 40 yksinasuvaa puolustusministeri Amir Peretz uhkaa häätää parin viikon sisällä, mikäli hän on silloin vielä ministerinä, mitä useat epäilevät. Talon hyötypinta-ala on 3500 neliömetriä, se on toiselta pitkältä sivultaan nelikerroksinen, toiselta puolelta kaksikerroksinen, rinteeseen rakennettu.
Hebronin tässä osassa asuu 30 000 arabia Israelin valvonnassa, juutalaisia siellä asuu nykyisin 800 henkeä.
SHIN BET JA SAMARIAN POLIISI ovat asettaneet erikoisyksiköt tarkkailemaan ”setlerien” maan ja kiinteistön hankintaa, mitä ne ”nimittävät setlementtien laajentamiseksi”, mikä sellaisena on kiellettyä. Siitä ei tässä tapauksessa ole kysymys, koska talo sijaitsee Israelille määrätyllä osalla kaupunkia.
Turvallisuusvirkailijat tunnustavat, että Hebronin rauhantalon hankinta tapahtui heidän tietämättään, mitä he pitävät epäonnistumisena. Siviilihallinnosta todetaan, etteivät kiinteistön yksityiskaupat ole laittomia, mutta niiden asuttamiseen tulee saada viranomaisten ja tärkeimmissä tapauksissa hallituksen lupa.
3. RAUHA SYYRIAN KANSSA on mahdollinen kuudessa kuukaudessa, väittää Ibrahim Abe Suleiman, Yhdysvalloissa asuva Syyrialainen, 70, joka väittää omaavansa läheiset suhteet Syyrian nykyjohdon kanssa. Hän esitteli teesejään Knessetin ulko- ja puolustusvaliokunnan kokouksessa ja sen jälkeen lehdistölle. Hän totesi, että keskusteluissa Wye Plantaaseilla 1998 ja Shepherdstownissa 2000 ratkottiin 80 % Syyrian ja Israelin välisistä ongelmista. ”Loput ongelmat selvitetään kahdessa tai kolmessa kokouksessa”, hän väitti. Syyrian hallitsevaa alawite vähemmistöä edustava Abe Suleiman on ensimmäinen syyrialainen, joka koskaan on saanut tilaisuuden esiintyä Israelin Knessetin alaisessa valiokunnassa.
Hän väitti Syyrian presidentti Bashar Assadin olevan vakavissaan esittäessään rauhantarjouksia Israelille.
SULEIMAN KERTOO, ettei Assad ole mikään Anwar Sadat, joka vieraili Israelin Knessetissä, eikä ole tarvis odottaa hyvän tahdon eleitä ennen rauhankeskusteluja jos silloinkaan. Hän lupaa, ettei Syyria tulisi puuttumaan Kinneretin vesilähteisiin Golanin kukkuloilla. Israel voisi vetäytyä viiden vuoden aikana ja israelilaisilla olisi oikeus vierailla perustettavassa maita erottavassa puistossa Golanin rinteillä.
Pääministerin kanslia ei sano tietävänsä, ketä Suleiman edustaa ja ulkoministeriön virkailija peruutti sovitun tapaamisen Suleimanin kanssa. Häntä ei myöskään päästetty tapaamaan Israelissa vankeuteen tuomittuja syyrialaisia druuseja ja maahan tunkeutuneita.
Knessetin valiokunnassa Yisrael Katz sanoi pyytäneensä Suleimania viestittämään Assadille, ettei Israel koskaan tule luopumaan Golanin kukkuloista.
Syyria on poikkeuksetta rikkonut aiemmin tekemänsä sopimukset Israelin kanssa.
4. EI OLE SYYTÄ aliarvioida Syyrian asevoimia, varoittelee Yaakov Katz. Hän vetoaa huomioon, miten IDF arvioi olevansa mahtiasemassa alueella ennen Libanonin sota kakkosen fiaskoa, joka osoitti kouraan tuntuvasti Israelin ympärillä olevien aseellisten ryhmien voimien kasvun. Syyria on muuttanut armeijansa taktiikkaa ja organisointia Hizbullahin sodankäynnin opetusten mukaisesti. Syyrialla on 300 Scud-ohjusta aivan Israelin rajan tuntumassa. Se on perustanut 10 000 miehen vahvuisen osaston vastuunaan ohjus- operaatiot, joihin kuuluu 700 km:n kantomatkan Scud D ohjuksia, ja 30 laukaisualustaa niitä varten.
Syyrian vakinainen armeija on 400 000 miehen vahvuinen ja jaettu 12 divisioonaan. Niistä 10 000 kuuluu eliitti kommandojoukkoihin, jotka toimivat kriisitilanteissa ensilinjan miehistönä. Libanonin sodan jälkeen kommandoyksiköitä on lisätty ja koulutettu myös kaupunkisodankäyntiin. Katz arvioi, että Syyrian tarkoituksena on vetää IDF sotimaan tiheästi asutuille alueille, jossa Syyrialla olisi etulyöntiasema.
SATELLIITTIKUVIEN perusteella, joita CBN news julkaisi, Syyrialla on kolme pääohjusasemaa. Yksi niistä on keskeisesti Hamassa, jonka asetehtaat on ympäröity yli 30 kovabetonibunkkereilla, joissa on moniputkisia raketinheittimiä. Muutamassa minuutissa ne pystyvät lähettämään yli tonnin ei-tavanomaisia räjähdekärkiä kaikkialle Israeliin.
Toinen ohjusasema sijaitsee lähellä Homsia. Siellä sijaitsevat aiemmin tuntemattomat kemiallisten ohjuskärkien laitokset, joiden läpiajettava rakennus johtaa laitokseen, jossa räjähdekärjet on sijoitettu ballistisiin ohjuksiin. Katz varoittaa toistamiseen, ettei ole syytä aliarvioida Syyrian sotakapasiteettia.
5. UUTISOTSIKOITA
- LABOURJÄSENET Ophir Pines-Paz ja Ami Ayalon vaativat, että puolueen tulee erota hallituksesta, jos se ei karkota juutalaisia Hebronin rauhantalosta.
- ARABIKANSANEDUSTAJA Azmi Bisharan perhe palasi Israeliin Jordaniasta, mutta hän itse matkusti luultavasti Espanjaan. Bisharan Balad-puolue on palkannut huippujuristeja maailmalta, jotka tulevat Israeliin sunnuntaina vaatiakseen Shin Betiä julkaisemaan Bisharaa koskevat tutkimusasiakirjansa, tarvittaessa korkeimman oikeuden kautta. Bishara tapasi Jordaniassa ulkoministeri Abdallah Hatibin ja parlamentin apulaispuhemiehen Taher El-Masrin, jota pidetään Jordanian palestiinalaisten huomattavana johtajana. Jordanian Newsagencin Amonin mukaan Bishara esitti Hatibille ideoita, jotka muuttaisivat Israelin arabien välisten suhteitten luonteen, yksilöimättä, miten.
- JERUSALEMIN VALTUUSTON jäsen Mina Fenton (NRP) pyysi pormestari Uri Lupolianskia poistamaan Teddy Kollekin nimen kaupungin instituutioista, koska äskettäin Englannin salaisen palvelun MI 5 arkistojen avauduttua on paljastunut, että Kollek vakoili juutalaisten vastarintajärjestöjen toimintaa mandaattivallan loppuaikoina ja ilmiantoi lukuisia Irgunin ja Lehin jäseniä englantilaisille, jotka teloittivat joitakin kiinni saamiaan ja karkottivat lukuisia muita. Kollek toimi Jerusalemin pormestarina lähes kolme vuosikymmentä.
- PAAVI BENEDICT XVI:n tapa käyttää Auschwitzin päiväkirjaa pääsiäisrituaalin aikana on herättänyt sekavia mielialoja. Isä Michael McGarry Tantur ekumeenisesta instituutista Jerusalemissa sanoo omana mielipiteenään, että se oli virhe. Simon Wiesenthal-keskuksen johtaja professori Efraim Zyroff kertoi, että vaikka hän ei ole selvillä katolisen kirkon rituaaleista, hän tuntee levottomuutta pyrkimyksistä kristillistää holokaustia.
RISTIN KOLMANNEN ASEMAN meditaation kirjoitti Ambrosian kirjaston prefekti Monsignor Gianfranco Ravasi Milanosta paavin pyynnöstä: ”Todistajan täytyy voimallisesti asennoitua silloinkin, kun on vahva houkutus kätkeytyä, luopua, mukautua vallitsevaan mielipiteeseen. Nuoren juutalaisen naisen sanoin, joka oli lähetetty kuolemaan keskitysleirissä: Jokaista uutta kauhua tai rikosta meidän tulee vastustaa uudella totuuden ja oikeuden palasella, jotka olemme itse saavuttaneet. Voimme kärsiä, mutta meidän ei tule antautua,” sanotaan meditaatiossa.
- HAMAS ASEISTAA Islamic Jihadin terroristeja luovuttamalla niille Kassam-raketteja.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019